Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8651
8.7.11 12:56
elija píše:
Ivuska.h - a co udělá, když na tom monitoru zjistí, že spadly ozvy? Provede i akutního císaře? A než dojede do porodky, může být už pozdě…

Ono to málokdy probíhá tak urgentně… Doma se porod nijak nepopohání, takže když se miminku přestanou kontrakce líbit, porod se obvykle sám od sebe zpomalí a je dost času na přesun do porodnice.

elija píše:
Jinak u mě došlo k děložní hypotonii po porodu placenty s velkým krvácením - podařilo se jim to (podotýkám, že medikamentózně) zastavit a měli připravený sál, pokud by byla potřeba hysterektomie. Co by udělala tvá PA?

Měla jsi předtím nějakou medikaci? Jak dlouho trval porod? Jak přesně se rodila placenta (bylo nějaké tahání za pupečník nebo nikdo na nic nesahal?) To se ptám proto, že to může mít velký vliv. Jinak co by dělala PA při hypotonii – je na to takový speciální hmat, kdy se děloha vpodstatě ručně stlačí a tím se ty cévy zacpou. Navíc by ti dala oxytocin do žíly. Nicméně zrovna tato komplikace se doma vyskytuje naprosto minimálně, neb je ve většině případů vyvolána jinými porodnickými zákroky, které se doma nedělají (viz patřičné studie).

elija píše:
Promiň, ale ten „výlev“ je můj názor a měla jsem pocit, že by zakladatelka měla uvažovat i nad tím, až jí tady všechny napíšou, jak jsou domácí porody super… Dřív ženy i děti při porodu doma umíraly, proč se k tomu zase vracet???

Slovo výlev bylo možná trošku tvrdé, ale šlo mi o to, že jsi napsala katastrofický scénář a přitom jsi neuvedla žádné okolnosti. To je jak napsat „Nejezdi nikdy autem, já kdybych tehdy a tehdy jela, tak jsem vjela pod kamion a umřela.“

Úmrtí žen a dětí při porodu v dřívějších dobách – na vině je mnoho faktorů, mnoho z nich je už dnes u doma rodících nízkorizikových žen vyloučeno, zejména hygiena, nepravidelné polohy plodu, špatná poloha placenty, vývojové vady pánve (hlavně křivice) a dělohy atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
8.7.11 12:56
elija píše:
Vím, že tohle slyšet nechceš, ale nedá mi to, promiň… Já mám za sebou dva porody a rodit doma, jsem už po prvním porodu mrtvá!!! A to jsem měla naprosto bezproblémové těhu, byla jsem relativně mladá, aktivní, chodila jsem do práce do 34. týdne a cítila jsem se skvěle. A kdybych náhodou přežila, Bůh ví, jak by u druhého porodu dopadlo mimčo… A jestli budu někdy rodit potřetí, frčím do porodky okamžitě. Blízkost kvalifikovaného a vybaveného personálu a ozvy miminka na monitoru mě moc uklidňovaly. Ale je to samozřejmě jen můj názor. Musíš se rozhodnout sama, ale rozmýšlej i s ohledem na bezpečnost a ne jen na vlastní prožitky. Ať tak či tak, přeju hezký porod se šťastným koncem a uzlíčkem v náručí :kytka:

Taky tak. Těhotenství ukázkové, bezproblémové, aktivní. Porod … bych nepřežila. Skončila jsem na operačním sále.

Mluvím jen za sebe. A své problémy akorát přetahuju na ostatní, protože mám za to, že se to prostě může stát … i jiným. Že se porod zkomplikuje. Po svých zkušenostech bych se prostě porodu bez blízkosti operačního sálu a plného zázemí pro samostatně nedýchající miminko (!!!) bojím jak čert.

Ideální by bylo .. rodit doma … a u sousedů aby byl kompletní operační personál připraven na sále a inkubátor pro miminko, co kdyby …

Buď jak buď, ať se rozhodneš jak se rozhodneš, přeju, ať je vše bez jakýchkoli komplikací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
8.7.11 13:00

Ziju v Holandsku a zde je rodit absolutne normalni. cca 70 % porodu probiha doma. Vsechny maminky tu rodi doma, jen pokud jsou komplikace rodi se v nemocnici. Pokud se PA - ktera je temer stejne kvalifikovana jako doktor, neco nezda hned se vali do porodnice.
Ja musim rodit v porodnici, protoze mam za sebou CS, v tom pripade se rodi automaticky v porodnici + jsem na rizikovem. A za me, pokud bych mohla - tehu bylo v poradku bez komplikaci,nemela jsem CS, tak bych do toho sla. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
EvaHoráková píše:
Ivushko - děkuji za tvou sdílnost. Měla jsi u sebe PA? Chci se zeptat - to, že budeš rodit doma - cítila jsi to vnitřně?

Ano, PA jsem měla. Teď jsem opět těhotná a chodím k PA do poradny, pokud vše dobře půjde (což možná nepůjde, zatím to vypadá, že mám vcestnou placentu, tedy kontraindikace vaginálního porodu), rodila bych s ní opět doma.

Vnitřně jsem to cítila až ke konci těhotenství, ale byla jsem spíš racionálně (na základě odborných článků a studií) přesvědčená o tom, že domácí porod je bezpečný. Konečné rozhodnutí jsem nechala až na dobu, kdy porod skutečně začal, kdybych se doma přestala cítit bezpečně, jeli bychom do porodnice. Porod jsem měla tak nějak vizuálně „naplánovaný“, prostě jsem si ho často představovala, jak by mohl proběhnout a vpodstatě přesně tak proběhl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419

taky jsem u první uvažovala, že porodím doma, komplikace žádný, tak proč ne, ale nakonec byla nemocnice, moc jsem se na porod těšila už od puberty :-)…ale dopadlo to hrozně i se „zkušnou“ lékařkou…holka měla obrácenou rotaci, kvůli poloze, měla hlavičku do strany a ne přímo dolu, ale na to nepřišli protože mi za celých 36 hodin neudělali ultrazvuk, dcerka to bohužel odnesla a druhý porod jsem šla ráda na císař, byla jsem vydeptaná až až, ale pokud se náhodou rozhodnu pro třetí tak sice v nemocnici, ale ráda bych nějakou super polohu :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
8.7.11 13:01

Zde je normalni rodit DOMA* - pardon :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27008
8.7.11 13:02
Emilie píše:
elija píše:
Vím, že tohle slyšet nechceš, ale nedá mi to, promiň… Já mám za sebou dva porody a rodit doma, jsem už po prvním porodu mrtvá!!! A to jsem měla naprosto bezproblémové těhu, byla jsem relativně mladá, aktivní, chodila jsem do práce do 34. týdne a cítila jsem se skvěle. A kdybych náhodou přežila, Bůh ví, jak by u druhého porodu dopadlo mimčo… A jestli budu někdy rodit potřetí, frčím do porodky okamžitě. Blízkost kvalifikovaného a vybaveného personálu a ozvy miminka na monitoru mě moc uklidňovaly. Ale je to samozřejmě jen můj názor. Musíš se rozhodnout sama, ale rozmýšlej i s ohledem na bezpečnost a ne jen na vlastní prožitky. Ať tak či tak, přeju hezký porod se šťastným koncem a uzlíčkem v náručí :kytka:

Taky tak. Těhotenství ukázkové, bezproblémové, aktivní. Porod … bych nepřežila. Skončila jsem na operačním sále.

Mluvím jen za sebe. A své problémy akorát přetahuju na ostatní, protože mám za to, že se to prostě může stát … i jiným. Že se porod zkomplikuje. Po svých zkušenostech bych se prostě porodu bez blízkosti operačního sálu a plného zázemí pro samostatně nedýchající miminko (!!!) bojím jak čert.

Ideální by bylo .. rodit doma … a u sousedů aby byl kompletní operační personál připraven na sále a inkubátor pro miminko, co kdyby …

Buď jak buď, ať se rozhodneš jak se rozhodneš, přeju, ať je vše bez jakýchkoli komplikací.

jo to by bylo ideální to bych šla do domácího porodu i já:)já nevím měla jsem asi štěstí u druhého porodu mě dr poslouchali vyhověli všem co jsem chtěla takže si nemůžu stěžovat kdybych měla třeba špatnou zkušenost s personálem nebo tak asi bych mluvila jinak kdo ví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.7.11 13:03

Ivusko - prosím tě, jak jste to měli se jménem pro mimi. Vyšli vám na matrice vstříc? A co dětský lékař - převzal mimi do své péče hned po porodu nebo jsi šla k lékaři např. až druhý, třetí den?
Má gynekoložka ví, že chci rodit doma a je připravena mi pomoci. Dohodly jsme se, že pokud nebude potřeba, příjdu až po šestinedělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
8.7.11 13:03
Weru píše:
Zde je normalni rodit DOMA* - pardon :mrgreen:

ja si rikala, ze jak to delaj jinde kdyz v HOlandsku je normalni rodit :-D tak u nas si deti vymyslime :-D ne, sranda, pochopila jsem, ale rozesmalo me to :-D :-D :-D :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
8.7.11 13:06
trpaslikg píše:kvůli poloze, měla hlavičku do strany a ne přímo dolu, ale na to nepřišli protože mi za celých 36 hodin neudělali ultrazvuk

Tohle každá dobrá PA pozná pohmatem přes břicho + upřesnění vaginálně (polohu lebky určí podle toho, kde hmatá fontanely a švy na lebce)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
8.7.11 13:07
EvaHoráková píše:
Elijo - mrzí mě tvé komplikace při porodu. Je fajn, že jste to zvládli.
V hlavě to mám v pořádku. Já jen chci slyšet i od ostatních, že rizika znají a chci slyšet od jiných, že reakce okolí jsou stejné.
Ale pokaždé mě překvapí, jak každý věří lékařům, kterého ani nezná a ten lékař nezná ani je - věř mi, že leckdy ani nezná jméno rodičky, protože ho to nezajímá.
Hned po mě rodila v porodnici žena, která zemřela - neumíralo se pouze dříve při porodu, ale tato skutečnost trvá i dnes. Umírají děti i matky, to je realita.

Rozhodně si nemyslím, že bys to v hlavě neměla v pořádku :wink: Spíš jsem měla dojem, že když potřebuješ ujištění od ostatních, že máš pořád ještě pochybnosti. Pokud už jsi ale rozhodlá, tak se omlouvám, že ti sem lezu :-)
Jo a že se umírá i v nemocnicích, to vím moc dobře… Ale zdaleka ne tak často jak by tomu bylo doma, možnosti pomoci jsou tam přece jen větší, i když ani medicína není všemocná. S přístupem lékařů a PA, jaký popisuješ, jsem se bohudíky nikdy nesetkala, tak možná i proto mám na věc jiný názor :wink: Přeju hodně štěstí a zdravé miminko :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
8.7.11 13:10
EvaHoráková píše:
Ivusko - prosím tě, jak jste to měli se jménem pro mimi. Vyšli vám na matrice vstříc? A co dětský lékař - převzal mimi do své péče hned po porodu nebo jsi šla k lékaři např. až druhý, třetí den?
Má gynekoložka ví, že chci rodit doma a je připravena mi pomoci. Dohodly jsme se, že pokud nebude potřeba, příjdu až po šestinedělí.

Matrika byla u nás úplně bez problémů, manžel tam prostě šel s hlášením o narození od pediatra, naším oddacím listem a tuším ještě rodnými listy a mou občankou + podepsané prohlášení o jméně. Toť vše. Jen to trvalo dýl, neř RL přišel, protože naše matrika (městská část) to sama nedělá, posílali to kamsi na centrálu.

Pediatr – náš byl naštěstí svolný, ale je to jeden z asi 3 v celém městě, jinak odmítají takové děti brát :( Ondra se narodil v 8 večer, pediatr přijel druhý den odpoledne. Základní kontrolu novorozence provádí PA. Pediatr pak chodil ještě další 2 dny a pak jsme jeli my k němu na odběry z patičky atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
8.7.11 13:11
ivuska.h píše:
EvaHoráková píše:

Matrika byla u nás úplně bez problémů, manžel tam prostě šel s hlášením o narození od pediatra, naším oddacím listem a tuším ještě rodnými listy a mou občankou + podepsané prohlášení o jméně. Toť vše. Jen to trvalo dýl, neř RL přišel, protože naše matrika (městská část) to sama nedělá, posílali to kamsi na centrálu.

Pediatr – náš byl naštěstí svolný, ale je to jeden z asi 3 v celém městě, jinak odmítají takové děti brát :( Ondra se narodil v 8 večer, pediatr přijel druhý den odpoledne. Základní kontrolu novorozence provádí PA. Pediatr pak chodil ještě další 2 dny a pak jsme jeli my k němu na odběry z patičky atd.

no a ted mi rekni, co by s takovym ditetem delali, kdyby ho nikdo nevzal? Trestali by tebe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
8.7.11 13:11
elija píše:
Jo a že se umírá i v nemocnicích, to vím moc dobře… Ale zdaleka ne tak často jak by tomu bylo doma, možnosti pomoci jsou tam přece jen větší, i když ani medicína není všemocná.

To čerpáš z čeho? Nedávná studie z Kanady totiž ukázala, že porod doma je pro nízkorizikovou ženu a její dítě stejně bezpečný, jako v porodnici a dochází při něm k menšímu množství zákroků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
8.7.11 13:13
careynka píše:
ivuska.h píše:
EvaHoráková píše:

Pediatr – náš byl naštěstí svolný, ale je to jeden z asi 3 v celém městě, jinak odmítají takové děti brát :( Ondra se narodil v 8 večer, pediatr přijel druhý den odpoledne. Základní kontrolu novorozence provádí PA. Pediatr pak chodil ještě další 2 dny a pak jsme jeli my k němu na odběry z patičky atd.
no a ted mi rekni, co by s takovym ditetem delali, kdyby ho nikdo nevzal? Trestali by tebe?

Ne, pediatra :lol: On je ze zákona povinen poskytnout pomoc komukoliv, místo narození tam nehraje vůbec roli. Jinak teda matku trestat za to, že by nešla s dítětem k pediatrovi nelze, není to nijak zákonem dané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková