Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10141
8.7.11 13:15

.

Příspěvek upraven 31.01.14 v 15:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
8.7.11 13:15
ivuska.h píše:
careynka píše:
ivuska.h píše:
EvaHoráková píše:
Ivusko - prosím tě, jak jste to měli se jménem pro mimi. Vyšli vám na matrice vstříc? A co dětský lékař - převzal mimi do své péče hned po porodu nebo jsi šla k lékaři např. až druhý, třetí den?
Má gynekoložka ví, že chci rodit doma a je připravena mi pomoci. Dohodly jsme se, že pokud nebude potřeba, příjdu až po šestinedělí.

Matrika byla u nás úplně bez problémů, manžel tam prostě šel s hlášením o narození od pediatra, naším oddacím listem a tuším ještě rodnými listy a mou občankou + podepsané prohlášení o jméně. Toť vše. Jen to trvalo dýl, neř RL přišel, protože naše matrika (městská část) to sama nedělá, posílali to kamsi na centrálu.

Pediatr – náš byl naštěstí svolný, ale je to jeden z asi 3 v celém městě, jinak odmítají takové děti brát :( Ondra se narodil v 8 večer, pediatr přijel druhý den odpoledne. Základní kontrolu novorozence provádí PA. Pediatr pak chodil ještě další 2 dny a pak jsme jeli my k němu na odběry z patičky atd.
no a ted mi rekni, co by s takovym ditetem delali, kdyby ho nikdo nevzal? Trestali by tebe?
Ne, pediatra :lol: On je ze zákona povinen poskytnout pomoc komukoliv, místo narození tam nehraje vůbec roli. Jinak teda matku trestat za to, že by nešla s dítětem k pediatrovi nelze, není to nijak zákonem dané.

mne to prave prislo padly na hlavu, ze te nechteli vzit … co kdyz se porod nestihne a porodi se doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.7.11 13:16

Elijo - jsem ráda, že jsi tady a píšeš.
U mě nejde o mou poslední zkušenost z porodnice. Porod doma je pro mne zatím samozřejmý.
Já jsem v tomhle těhu sledovaná neuvěřitelně. Nejdřív jsem začala krvácet, pak špatné genetické testy. Všechno se ulidnilo až po odběru plodové vody. Na UZ chodím každé tři týdny - kvůli srdíčku, mám nemocnou štítnou žlázu. Vše je v nejlepším pořádku. Probírala jsem to i s lékařem, který sleduje srdíčko naší malé. Nejdřív řekl - doma? To je riziko, ale pak se rozpovídal a řekl, ale ono, co se má stát, se stane ať je to kdekoliv. Takže mi porod doma „dovolil“. Já nejsem zarputilec, co hlavou proráží zeď. Chtěla jsem znát jeho názor, jestli se bude malá adaptovat dobře atd. Postižení srdíčka nemá. Já jsem po rozhovoru s ním jistější - vždyť jsme tak proklepnutí, že to snad ani možné není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
8.7.11 13:21

odpovím jen na první dotaz -já rodila v porodnici,jako prvorodička jsem se tam cítila bezpečnější,ale u druhýho dítěte přemýšlím o porodu doma -no ale člověk míňí život mění..mám dvě kamarádky co rodily doma
1 - rodila po druhý,už od začátku těhu chtěla rodit doma informovala o tom svýho gynekologa ( jen mimochodem to přivítal ) sehnala si porodní asistentku,která má zkušenosti s porodama doma - celý těhotenství měla sledovaný velice pečlivě -její gyndař si na tom zakládal,všechny vyšetření v pohodě, dokonce týden před porodem byla u gyndaře každej den an utz,aby kdyby náhodou se v břišku něco dělo tak aby to zjistili a snížili tak riziko. i porodní asistnetka co jí rodila s ní komunikovala hodně a připravovala na domácí porod ( hodně jí toho vysvětlovala) nejsem si jistá,ale myslím,že doma rodila ve vaně ,porod byl dost v poho… po porodu je převezla sanitka do nemocnice,ale už nevím jestli tam byl nějakej problém -spíš ale myslím,že ne. Malá se narodila krásná zdravá a i ona když jsem byla za ní druhej den vypadala dobře a spokojeně :mrgreen: . Jinak teda ona měla u sebe při porodu manžela, PA a dětskou sestru -prý kdyby se něco stalo tak se PA postará o ní a dětská sestra o dítě …
Pak mám druhou známou ,ale ona je případ sám pro sebe ,odmítla v 39tt císaře,malej byl koncem pánevním a v tom 39tt se rozhodla že bude rodit doma -tedy neměla sehnanýho nikoho,žádná příprava v těhu vysokej tlak jako prase. Tak si teda sehnala nějakou porodní bábu a prej jí zamlčela,že je malej koncem pánevním ..nebudu se rozepisovat nakonec jí odvezla sanitka ,rodila v porodnici,malýho oživovaly - a následky si dítě ponese celej život
Tou druhou kamarádku tě strašit nechci,doufám,že nejseš tenhle typ co chce rodit doma za každou cenu… určitě víc info ti písnou holky co dama rodily - AŤ SE TI PODOD DOMA PODAŘÍ A PAK NÁM SEM NAPIŠ DENÍČEK :hug: HODNĚ ŠTĚSTÍ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
8.7.11 13:27
careynka píše:
Weru píše:
Zde je normalni rodit DOMA* - pardon :mrgreen:
ja si rikala, ze jak to delaj jinde kdyz v HOlandsku je normalni rodit :-D tak u nas si deti vymyslime :-D ne, sranda, pochopila jsem, ale rozesmalo me to :-D :-D :-D :-D

I ja jsem sebe rozesmala, jak ja jsem vtipna a ani o tom nevim :lol: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.7.11 13:27

Ahoj, tak to jsi mě dostala. Tak nevím, proč se tvá známá zachovala tak, jak se zachovala. Já bych si tohle nelajzla. Bohužel, jak píšeš, tak budou nějaké následky - to mě mrzí.
Děkuji za reakci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
8.7.11 13:28
meduzza píše:
Ahoj :mavam: , mně porod doma přišel výborný nápad v zahraničí, když jsem četla, že jsou k dispozici dvě porodní asistentky - jedna má po porodu na starosti mimčo, druhá maminku. Prostě kdyby se něco stalo, každá ví co má dělat a nemusí se rozhodovat o koho se v případě problémů starat dřív. Mají s sebou vybavení na resuscitaci a před domem je připravená sanitka. Pak porod doma pokud není kontraindikace ano, tomu moc fandím :palec: . Jinak bych se bála. Držím palce, ať vše proběhne v pořádku :andel:Příspěvek upraven 08.07.11 v 13:15

Sanitka před domem nikde nestojí, to je jen často omílaná legenda. Jinak moje PA chodí k porodu i s jednou ze svých kolegyň, vybavení na resuscitaci nosí (taky věci na šití, oxytocin pro případ nouze po porodu atd.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
8.7.11 13:28
careynka píše:
ivuska.h píše:
careynka píše:
ivuska.h píše:
EvaHoráková píše:
Ivusko - prosím tě, jak jste to měli se jménem pro mimi. Vyšli vám na matrice vstříc? A co dětský lékař - převzal mimi do své péče hned po porodu nebo jsi šla k lékaři např. až druhý, třetí den?
Má gynekoložka ví, že chci rodit doma a je připravena mi pomoci. Dohodly jsme se, že pokud nebude potřeba, příjdu až po šestinedělí.

Matrika byla u nás úplně bez problémů, manžel tam prostě šel s hlášením o narození od pediatra, naším oddacím listem a tuším ještě rodnými listy a mou občankou + podepsané prohlášení o jméně. Toť vše. Jen to trvalo dýl, neř RL přišel, protože naše matrika (městská část) to sama nedělá, posílali to kamsi na centrálu.

Pediatr – náš byl naštěstí svolný, ale je to jeden z asi 3 v celém městě, jinak odmítají takové děti brát :( Ondra se narodil v 8 večer, pediatr přijel druhý den odpoledne. Základní kontrolu novorozence provádí PA. Pediatr pak chodil ještě další 2 dny a pak jsme jeli my k němu na odběry z patičky atd.
no a ted mi rekni, co by s takovym ditetem delali, kdyby ho nikdo nevzal? Trestali by tebe?
Ne, pediatra :lol: On je ze zákona povinen poskytnout pomoc komukoliv, místo narození tam nehraje vůbec roli. Jinak teda matku trestat za to, že by nešla s dítětem k pediatrovi nelze, není to nijak zákonem dané.
mne to prave prislo padly na hlavu, ze te nechteli vzit … co kdyz se porod nestihne a porodi se doma…

No tak to se máš správně nechat odvézt do porodnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
8.7.11 13:39
ivuska.h píše:
careynka píše:
ivuska.h píše:
careynka píše:
ivuska.h píše:
EvaHoráková píše:

mne to prave prislo padly na hlavu, ze te nechteli vzit … co kdyz se porod nestihne a porodi se doma…
No tak to se máš správně nechat odvézt do porodnice.

a jakej je v tom ve finale rozdil? Kdyz me tam povezou dodatecne k detskymu, nebo dojdu k detskymu rovnou? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
8.7.11 13:39

Tak nečetla jsem celou diskusi, tak snad nebudu mimo.
Já osobně doma nerodila, byla jsem vděčná za nemocnici, jsem srab a bylo to sice rychlé, ale měla jsem pocit, že tam se nic stát nemůže.
Nicméně moje kamarádka rodila doma už dvakrát a maximální spokojenost, čekají čtvrtého potomka a opět to bude za měsíc na domácí půdě :mrgreen: Navíc ona říká, že se to odráží i na dítěti, první je v nemocnici a docela často plakal, druhé je doma, ale následně museli do nemocnice kvůli krvácení, takže mimčo muselo taky, ale nebyla to s ním prý tak hrozné, třetí komplet servis doma a naprosto pohodové dítě :nevim: Možná opravdu přenáší matka ten stres na dítě, když nerodí tam, kde chce :think:

Rozhodně držím pěstičky a přeji porod dle tvých přání :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
8.7.11 13:41

Popis domporodu viz můj podpis :wink:

Jinak už prvního syna jsem chtěla rodit doma a bylo to celé nějaké nedomyšlené. Takové praktičnosti, jako abych věděla dojezdovou vzdálenost PA, aby se k nám před porodem přišla podívat, aby pak nebloudila a tak, nakonec jsem zpanikařila a jela do porodky - zbytečně, jen si mě hezky nastřihli, odnesli dítě s apgarem samý 10, no zkrátka mi jen dokázali, že moje původní myšlenka byla správná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
8.7.11 13:46
Gladys píše:
Popis domporodu viz můj podpis :wink:Jinak už prvního syna jsem chtěla rodit doma a bylo to celé nějaké nedomyšlené. Takové praktičnosti, jako abych věděla dojezdovou vzdálenost PA, aby se k nám před porodem přišla podívat, aby pak nebloudila a tak, nakonec jsem zpanikařila a jela do porodky - zbytečně, jen si mě hezky nastřihli, odnesli dítě s apgarem samý 10, no zkrátka mi jen dokázali, že moje původní myšlenka byla správná.

TO JE FAKT BLBÝ,ale asi fakt záleží na personálu.mě dali malýho na bříško,čekali až sema řeknu,že ho mají oblíct a zvážit a pak mi ho hned přinesli,byl s náma celou dobu na sále,mě bylo po porodu dost blbě zvracela jsem nemohla jsem vůbec chodit,takže první nco ho měli na moje přání u sebe setry,nosily mi ho po 3 hodiných k prsu i v noci druhej den mi ho daly na pokoj a vždycky když potřeboval přebalit jsem zavolala sestru,páč jsem nemohla vůbec chodit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6326
8.7.11 13:49

Ahojky
Tak já obdivuju ty co rodí doma, já bych měla bobky :lol: Takže i příště jedem do porodnice i když jsem měla porod bez problémů (sice vyvoláváný ale tomu jsem se bránila :-x ale mě postrašili že by se něco mohlo prďolkovi stát - měla jsem vysoký tlak, malý špatné ozvy a byl celkem velký) jinak bez epi a ostatních věcí

TAkže popřeji jen ať si porod užiješ tak jak chceš a krásné zdravé mimiško :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
8.7.11 13:50
meduzza píše:
a před domem je připravená sanitka.

Kecy v kleci. To je ta bájná holandská sanitka? Přibližně stejně mytická jako Bludný Holanďan… V Nizozemí se rodí 30% dětí doma. Když k tomu připočtu ještě nějaké to procento porodů, které jsou doma a pak se neuskuteční ( při porodu nastane nějaká kontraindikace či přímo komplikace), když vezmu v úvahu, že porod nějakou dobu trvá - kolik by těch sanitek proboha museli mít, aby jich tolik mohlo jen zevlovat před domy rodiček a čekat, jestli se náhodou něco nestane. A aby to přitom neporušilo obslužnost ostatních akutních případů vyžadujících sanitku.
Dvě PA chodí tuším v Německu. Nebo v Británii, si nejsem jistá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
8.7.11 13:55

tetmo, to je základní problém porodnic. Buď má člověk štěstí nebo ne. Já to štěstí neměla a je celkem tristní, že se člověk, svéprávný, myslící, musí spoléhat na štěstí, aby ho v porodnici někdo poslouchal.Až se tohle změní, stanu se klidně porodnicorodkou, bude mi to i pohodlnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková