Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23505
8.7.11 14:00
Gladys píše:
meduzza píše:
a před domem je připravená sanitka.
Kecy v kleci. To je ta bájná holandská sanitka? Přibližně stejně mytická jako Bludný Holanďan… V Nizozemí se rodí 30% dětí doma. Když k tomu připočtu ještě nějaké to procento porodů, které jsou doma a pak se neuskuteční ( při porodu nastane nějaká kontraindikace či přímo komplikace), když vezmu v úvahu, že porod nějakou dobu trvá - kolik by těch sanitek proboha museli mít, aby jich tolik mohlo jen zevlovat před domy rodiček a čekat, jestli se náhodou něco nestane. A aby to přitom neporušilo obslužnost ostatních akutních případů vyžadujících sanitku.
Dvě PA chodí tuším v Německu. Nebo v Británii, si nejsem jistá.

Já myslela že v Holandsku se rodí u víc jak 70% doma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
8.7.11 14:09

Někdy minulý rok tuším jsem četla hezké shrnutí na Rodině, někdo si dal tu práci a přečetl si výroční zprávu přímo od jejich vlády (tam totiž vláda domporody neignoruje…). A psalo se tam těch 30%.

Myslím, že dřív to bylo víc, ještě v 80.letech byl porod v porodce pěkně drahá záležitost, pokud k němu nebyla přímo indikace (mám tam strejdu a narodili se tam dvě moje sestřenky). Takže byla určitě velká motivace k porodu doma. Počátkem devadesátých let už nevím, teta už byla v rizikové skupině, tak je to vyšlo levněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
8.7.11 14:17

Evi fandím ti… :palec: :palec:
včera jsem koukala na ČT 2 na dokument o porodech a kdybych náhodou čekala páté dítě, tak bych to taky chtěla prožít doma, protože to na mně udělalo velký dojem. Strašně se mi líbil ten klid a pohoda, ty ženy věděly co mají dělat i bez lékařů a monitorů…

Já jsem první dítě měla ve dvaceti, s epidurálem, vystresovaná, a na slovo poslouchající rodička. Když PA zavelela, teď prostě budete ležet, tak jsem ležela i když to bylo k nepřežití.
Druhý porod sice bez epi, ale neustále napojená na monitor, takže taky v leže, malá začala ztrácet ozvy, takže panika…
No a třetí porod s dvojčaty, byl CS. Nešlo to jinak, holky byly obě příčně, ale ten přístup. Prostě ráno přijedete a vyndáme je, protože už je to 38. týdnů a budou dovolené, tak aby jsme to stihly… :-(

Je to ale jako se vším, dokud se ženy neozvou, že takhle tedy ne, tak bude v nemocnicích pořád vládnout diktatura…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenka76
8.7.11 14:22

mmonika:nema cenu te presvedcovat, kdyz mi neveris. ale moje midwife mi pri kazde navsteve nadhazovala,proc mam rodit doma. i kdyz jsem ji rikala,ze nechci,porad se me na to ptala. ja naopak tady musela nutit doktory,aby mi udelali ultrazvuk,kdyz jsem krvacela v tehu,ktery neudali,az po tydnu ,kdy byl uz plod mrtvy. kazdy mame svoje zkusenosti s UK porodnicema a kazda na to mame jiny nazor. tak jako v cR.ale to jsem odbocila od tematu.omlouvam se zakladatelce.

• Citovat
  • Upravit
31594
8.7.11 14:28

peggy, nevím jak jinde, ale v Čechách je císař braný jako kontraindikace k domporodu.
Samozřejmě to záleží na konkrétní PA, co si vezme na triko a co ne, zrovna včera jsem viděla na youtube video porodu dvojek doma (to taky není moc běžné), ale tam už je pro mě ta hranice, kdy opravdu může nastat komplikace, u jizvy se nikdy nedá říct, co při porodu udělá, i když na utz vypadá báječně. :-(
Prasklá jizva po císaři mimo zdravotnické zařízení, to může být opravdu rozsudek smrti pro tebe i dítě :-?
Raději bych volila v tomhle případě porodnici přímo vyhlášenou přirozenými porody, vlastní PA z té porodnice, se kterou budeš ve spojení, bude vědět, co chceš, ubytovala se tam, jakmile bych byla v termínu a čekala. Chce to hodně organizace a taky prachy, jenže to chce domporod též, ten je jen jednodušší v tom, že se nemusíš pytlíkovat třeba 100km za vhodnou porodkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
8.7.11 14:32
Gladys píše:
peggy, nevím jak jinde, ale v Čechách je císař braný jako kontraindikace k domporodu.
Samozřejmě to záleží na konkrétní PA, co si vezme na triko a co ne, zrovna včera jsem viděla na youtube video porodu dvojek doma (to taky není moc běžné), ale tam už je pro mě ta hranice, kdy opravdu může nastat komplikace, u jizvy se nikdy nedá říct, co při porodu udělá, i když na utz vypadá báječně. :-(
Prasklá jizva po císaři mimo zdravotnické zařízení, to může být opravdu rozsudek smrti pro tebe i dítě :-?
Raději bych volila v tomhle případě porodnici přímo vyhlášenou přirozenými porody, vlastní PA z té porodnice, se kterou budeš ve spojení, bude vědět, co chceš, ubytovala se tam, jakmile bych byla v termínu a čekala. Chce to hodně organizace a taky prachy, jenže to chce domporod též, ten je jen jednodušší v tom, že se nemusíš pytlíkovat třeba 100km za vhodnou porodkou.

To bylo bráno čistě hypoteticky, já už pátý dítě nechci… :mrgreen:
Já vím, že po císaři by to asi nešlo. Tak třeba v příštím životě…
Ale ten film, mně včera fakt zaujal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
8.7.11 14:37
ivuska.h píše:
elija píše:
Ivuska.h - a co udělá, když na tom monitoru zjistí, že spadly ozvy? Provede i akutního císaře? A než dojede do porodky, může být už pozdě…

Ono to málokdy probíhá tak urgentně… Doma se porod nijak nepopohání, takže když se miminku přestanou kontrakce líbit, porod se obvykle sám od sebe zpomalí a je dost času na přesun do porodnice.

elija píše:
Jinak u mě došlo k děložní hypotonii po porodu placenty s velkým krvácením - podařilo se jim to (podotýkám, že medikamentózně) zastavit a měli připravený sál, pokud by byla potřeba hysterektomie. Co by udělala tvá PA?

Měla jsi předtím nějakou medikaci? Jak dlouho trval porod? Jak přesně se rodila placenta (bylo nějaké tahání za pupečník nebo nikdo na nic nesahal?) To se ptám proto, že to může mít velký vliv. Jinak co by dělala PA při hypotonii – je na to takový speciální hmat, kdy se děloha vpodstatě ručně stlačí a tím se ty cévy zacpou. Navíc by ti dala oxytocin do žíly. Nicméně zrovna tato komplikace se doma vyskytuje naprosto minimálně, neb je ve většině případů vyvolána jinými porodnickými zákroky, které se doma nedělají (viz patřičné studie).

elija píše:
Promiň, ale ten „výlev“ je můj názor a měla jsem pocit, že by zakladatelka měla uvažovat i nad tím, až jí tady všechny napíšou, jak jsou domácí porody super… Dřív ženy i děti při porodu doma umíraly, proč se k tomu zase vracet???

Slovo výlev bylo možná trošku tvrdé, ale šlo mi o to, že jsi napsala katastrofický scénář a přitom jsi neuvedla žádné okolnosti. To je jak napsat „Nejezdi nikdy autem, já kdybych tehdy a tehdy jela, tak jsem vjela pod kamion a umřela.“

Úmrtí žen a dětí při porodu v dřívějších dobách – na vině je mnoho faktorů, mnoho z nich je už dnes u doma rodících nízkorizikových žen vyloučeno, zejména hygiena, nepravidelné polohy plodu, špatná poloha placenty, vývojové vady pánve (hlavně křivice) a dělohy atd.

Nechci se s tebou hádat ani tě přesvědčovat, každá máme svůj názor a na každém je něco pravdy. A nebýt toho „výlevu“, tak na tvůj příspěvek vůbec nereaguju. Ale viděla jsem na dětské JIP jeden následek takové „neurgentní“ komplikace - apalický syndrom (uskřinutý pupečník) a tady čas na přesun nebyl… Jde jen o to, s čím jsi pak schopná žít, pokud se něco stane (a stát se může všude), jestli si pak nebudeš vyčítat, jestli by to nedopadlo jinak, kdyby pomoc přišla dřív. Pokud i pak budeš přesvědčená, že jsi udělala vše, co bylo možné, je to v pořádku. Já bych ale nebyla… A neuklidnily by mě ani výsledky nejnovějších studií (které mimochodem neznám), jak je to skvělé. A co se přirovnání týče - nikomu neříkám, aby nejezdil autem, protože je to riziko (= tj. neměl dítě), ale když už musím jet (= porod), dám přednost octavii s airbagy před favoritem :wink: Ale každý to má jinak, je to jen MŮJ NÁZOR, tak jako ty máš svůj :kytka:
Zakladatelka je už rozhodnutá, což jsem já z jejího prvního příspěvku nepochopila, nechtěla diskutovat, zda rodit tam či tam, ale spíš vědět jaké to je. A jelikož k tomuto nemám co říct, nebudu zaclánět :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3950
8.7.11 14:38

nečetla jsem to celé ale já nechtěně rodila doma bohužel se to po sprše rozběhlo tak rychle že jsem do 20 minut držela malou v náručí ovšem malou museli resuscitovat! zasekla se mi v porodních cestáh byla venku jen hlavička! nebyt pana doktora ktery jel zrovna kolem v nějaké sanitě a zachranářka o tom věděla a tudíž ho přivolala knám domu nežila bych ani já ani malá a manžel by se nanás pěkně při tom umírání díval bylo jediné štěstí že to byl lékař ktery jezdí z lékařemi bez hranic do afriky a zemí 3 světa a porody uprostřed polí má v malíčku i tak ovšem musel skalpelem zaživa ze mě malou dosta nic jiného mu nezbývalo šlo už o sekundy a i tak museli malou zachranovat krve tam bylo dost a manžel to má teda stále před očima krvácela jsem ještě 2 dny v nemocnici tak že mi bylo špatně pro tu velkou strátu krve díky prodělanému šoku u porodu jsem se nerozkojila a následky mám ještě ted jit na velkou je docela bolestivé ještě ted šili mi i střeva nazpět tam kam patří aby si měla představu jak se muže porod skomplikovat a ditě mělo jen 2.75 kg jo takže maličké a v porodnici ti automaticky nasadí antibiotika aby předešli případné infekci kterou muže dostat při převozu do porodnice takž za mě rodila jsem doma a hrdá na to teda vubec nejsem a děkuji všem co tady tenkrát u nás byli že nás zachránili!Myslím si že jsi blázen a hazarduješ se zdravím tvého dítěte přinejmenším teda!Každopádně to jsi asi slyšet nechtěla ale napsat jsem to musela nejsem zastáncem porodu doma a vide z domácich porodu jsou samozřejmě vidět ty hezké z dobrym koncem ty stím špatnym na to by asi nikdo nekoukal že a asi ani nezveřejnoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
8.7.11 15:00
ivuska.h píše:
trpaslikg píše:kvůli poloze, měla hlavičku do strany a ne přímo dolu, ale na to nepřišli protože mi za celých 36 hodin neudělali ultrazvuk
Tohle každá dobrá PA pozná pohmatem přes břicho + upřesnění vaginálně (polohu lebky určí podle toho, kde hmatá fontanely a švy na lebce)…

tu druhou jsem taky tak měla, a řekla jsem to doktorovi tak jí chuděře div nepromáčkl hlavičku :-D…ale cítil to…povídal, že aspon dalsí duvod k cisari, kdyby mi neprošla ta panická hrůza, bylo mi to fakt trapný, řekli přede mnou slovo normální porod a já začala plakat a koktat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
8.7.11 15:00
careynka píše:
ivuska.h píše:
careynka píše:
ivuska.h píše:
careynka píše:
ivuska.h píše:
EvaHoráková píše:
Ivusko - prosím tě, jak jste to měli se jménem pro mimi. Vyšli vám na matrice vstříc? A co dětský lékař - převzal mimi do své péče hned po porodu nebo jsi šla k lékaři např. až druhý, třetí den?
Má gynekoložka ví, že chci rodit doma a je připravena mi pomoci. Dohodly jsme se, že pokud nebude potřeba, příjdu až po šestinedělí.

Matrika byla u nás úplně bez problémů, manžel tam prostě šel s hlášením o narození od pediatra, naším oddacím listem a tuším ještě rodnými listy a mou občankou + podepsané prohlášení o jméně. Toť vše. Jen to trvalo dýl, neř RL přišel, protože naše matrika (městská část) to sama nedělá, posílali to kamsi na centrálu.

Pediatr – náš byl naštěstí svolný, ale je to jeden z asi 3 v celém městě, jinak odmítají takové děti brát :( Ondra se narodil v 8 večer, pediatr přijel druhý den odpoledne. Základní kontrolu novorozence provádí PA. Pediatr pak chodil ještě další 2 dny a pak jsme jeli my k němu na odběry z patičky atd.
no a ted mi rekni, co by s takovym ditetem delali, kdyby ho nikdo nevzal? Trestali by tebe?
Ne, pediatra :lol: On je ze zákona povinen poskytnout pomoc komukoliv, místo narození tam nehraje vůbec roli. Jinak teda matku trestat za to, že by nešla s dítětem k pediatrovi nelze, není to nijak zákonem dané.
mne to prave prislo padly na hlavu, ze te nechteli vzit … co kdyz se porod nestihne a porodi se doma…
No tak to se máš správně nechat odvézt do porodnice.
a jakej je v tom ve finale rozdil? Kdyz me tam povezou dodatecne k detskymu, nebo dojdu k detskymu rovnou? :nevim:

No v porodce je neonatolog, což je hlavní argument pediatrů, že s tak malými dětmi nemají zkušenosti. Přitom z toho mají atestaci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
8.7.11 15:12
nemolka píše:
nečetla jsem to celé ale já nechtěně rodila doma bohužel se to po sprše rozběhlo tak rychle že jsem do 20 minut držela malou v náručí ovšem malou museli resuscitovat! zasekla se mi v porodních cestáh byla venku jen hlavička! nebyt pana doktora ktery jel zrovna kolem v nějaké sanitě a zachranářka o tom věděla a tudíž ho přivolala knám domu nežila bych ani já ani malá a manžel by se nanás pěkně při tom umírání díval bylo jediné štěstí že to byl lékař ktery jezdí z lékařemi bez hranic do afriky a zemí 3 světa a porody uprostřed polí má v malíčku i tak ovšem musel skalpelem zaživa ze mě malou dosta nic jiného mu nezbývalo šlo už o sekundy a i tak museli malou zachranovat krve tam bylo dost a manžel to má teda stále před očima krvácela jsem ještě 2 dny v nemocnici tak že mi bylo špatně pro tu velkou strátu krve díky prodělanému šoku u porodu jsem se nerozkojila a následky mám ještě ted jit na velkou je docela bolestivé ještě ted šili mi i střeva nazpět tam kam patří aby si měla představu jak se muže porod skomplikovat a ditě mělo jen 2.75 kg jo takže maličké a v porodnici ti automaticky nasadí antibiotika aby předešli případné infekci kterou muže dostat při převozu do porodnice takž za mě rodila jsem doma a hrdá na to teda vubec nejsem a děkuji všem co tady tenkrát u nás byli že nás zachránili!Myslím si že jsi blázen a hazarduješ se zdravím tvého dítěte přinejmenším teda!Každopádně to jsi asi slyšet nechtěla ale napsat jsem to musela nejsem zastáncem porodu doma a vide z domácich porodu jsou samozřejmě vidět ty hezké z dobrym koncem ty stím špatnym na to by asi nikdo nekoukal že a asi ani nezveřejnoval.

Došlo k dystokii ramének nebo co se přesně stalo? A proč malá nemohla dýchat, když byla pořád na pupečníku a hlavu měla venku? To, že tě doktor rozřezal takovým stylem, to je opravdu šílené, asi je z té Afriky zvyklý na jiné poměry 8-o

Jinak při domácím porodu má žena obvykle porodní asistentku, která ví, co například s takovou dystokií dělat a skalpel k tomu opravdu nepotřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
8.7.11 15:23
Gladys píše:
meduzza píše:
Kecy v kleci. To je ta bájná holandská sanitka? Přibližně stejně mytická jako Bludný Holanďan… V Nizozemí se rodí 30% dětí doma. Když k tomu připočtu ještě nějaké to procento porodů, které jsou doma a pak se neuskuteční ( při porodu nastane nějaká kontraindikace či přímo komplikace), když vezmu v úvahu, že porod nějakou dobu trvá - kolik by těch sanitek proboha museli mít, aby jich tolik mohlo jen zevlovat před domy rodiček a čekat, jestli se náhodou něco nestane. A aby to přitom neporušilo obslužnost ostatních akutních případů vyžadujících sanitku.

V nemyslim si, ze meduzza je z holandska, to ja jsem.
Ziju tady, partner je holandan. V Nizozemi se rodi 30% deti v nemocnici 70% doma ;). Jinak zbytek radeji nekomentuju :lol: . Ale jsem si jista, ze si se pomylila me s meduzzou :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3950
8.7.11 16:08

začali mi slábnout kontrakce já strácela vědomá a neměla už dost síli na tlačení malá se nalokala zkažené plodové vody. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
8.7.11 16:09
Weru píše:
Gladys píše:
meduzza píše:
V nemyslim si, ze meduzza je z holandska, to ja jsem.
Ziju tady, partner je holandan. V Nizozemi se rodi 30% deti v nemocnici 70% doma ;). Jinak zbytek radeji nekomentuju :lol: . Ale jsem si jista, ze si se pomylila me s meduzzou :palec:

Nikoho jsem si nepomýlila, jen jsem citovala část meduzzina příspěvku. Takže fakt 70%? Tak jsem to otočila :oops:
A jak je to teda s tou sanitkou před každým domem holandské domarodky? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
8.7.11 16:15

Já bych to, co zažila Nemolka, přisuzovala nefalšovanému překotnému porodu. Děloha se jakoby zblázní a produkuje příliš silné kontrakce v příliš krátkých intervalech za sebou. Něco obdobného se může stát po podání oxytocinu v porodnici. Dítě mezi kontrakcemi nestihne narotovat do správné polohy, ale zároveň je silnými kontrakcemi vypuzované do porodních cest. Podle mě tohle nemá nic společného s domporodem, při porodu normální rychlostí má dítě čas dorotovat.
V porodnici se to řeší kleštěma a skákáním po břiše. Podle množství „klešťových“ zážitků popsaných v různých deníčcích a diskuzích to není nic neobvyklého, většinou ale v porodnici tomu předchází kapačka s oxy, zamezení volného pohybu připoutáním na monitor nebo píchnutí vody, případně všechno dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková