Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
zelo
12.8.11 18:48

Zdravim! Ja jsem ve 34. tydnu sveho prvniho tehotenstvi, ziju v UK a chystam se na domaci porod. V oblasti kde ziju (Londyn-Hackney) jsou domaci porody velmi podporovany.

Funguje to tak, ze od 20. tydne mam predporodni peci pouze doma. Mam pridelenou porodni asistentku, ktera za mnou pravidelne dochazi a pokud bude mit zrovna sluzbu az budu rodit, bude i u porodu. Jedna se o porodni asistenky pracujici v ramci statniho zdravotniho systemu (placene zdravotnim pojistenim). Mohla bych si zaplatit nezavisle PA, ale zatim k tomu nemam duvod.

U porodu budou 2 porodni asistentky, veskere vybaveni si prinesou vcetne absorbcnich podlozek. Potrebuju jenom rucniky a nepromokave podlozky na ochranu nabytku. Porodni asistentky po porodu dokonce i uklidi, takze my muzeme rovnou zalezt do postele. Skvely servis!

Sanitka pred domem rozhodne stat nebude, ale pokud bych potrebovala (nebo se rozhodla) jet do nemocnice, predem me tam ohlasi, takze uz tam n me budou nachystani. V nemocnici nakonec skonci az 40% domacich porodu prvorodicek, ale o opravdu nalehavou situaci se jedna jen vyjimecne. Nejcastejim duvodem je, ze matka zmeni nazor a preje si napriklad epidural.

Rozhodne si nepripadam nijak statecna, naopak! Muj dedecek - lekar, mi povidal, jak v ramci praxe po skole byl take na porodnim, rodil nejakou nebozacku, nevedel moc co dela, a sestra na nej krici:„Doktore, co to delate, vzdyt tou hlavickou kroutite na opacnou stranu!“ Tak tohle mi doma s moji PA rozhodne nehrozi! :-D

• Citovat
  • Upravit
mmonica
12.8.11 18:56
zelo píše:
Zdravim! Ja jsem ve 34. tydnu sveho prvniho tehotenstvi, ziju v UK a chystam se na domaci porod. V oblasti kde ziju (Londyn-Hackney) jsou domaci porody velmi podporovany.

Funguje to tak, ze od 20. tydne mam predporodni peci pouze doma. Mam pridelenou porodni asistentku, ktera za mnou pravidelne dochazi a pokud bude mit zrovna sluzbu az budu rodit, bude i u porodu. Jedna se o porodni asistenky pracujici v ramci statniho zdravotniho systemu (placene zdravotnim pojistenim). Mohla bych si zaplatit nezavisle PA, ale zatim k tomu nemam duvod.

U porodu budou 2 porodni asistentky, veskere vybaveni si prinesou vcetne absorbcnich podlozek. Potrebuju jenom rucniky a nepromokave podlozky na ochranu nabytku. Porodni asistentky po porodu dokonce i uklidi, takze my muzeme rovnou zalezt do postele. Skvely servis!

Sanitka pred domem rozhodne stat nebude, ale pokud bych potrebovala (nebo se rozhodla) jet do nemocnice, predem me tam ohlasi, takze uz tam n me budou nachystani. V nemocnici nakonec skonci az 40% domacich porodu prvorodicek, ale o opravdu nalehavou situaci se jedna jen vyjimecne. Nejcastejim duvodem je, ze matka zmeni nazor a preje si napriklad epidural.

Rozhodne si nepripadam nijak statecna, naopak! Muj dedecek - lekar, mi povidal, jak v ramci praxe po skole byl take na porodnim, rodil nejakou nebozacku, nevedel moc co dela, a sestra na nej krici:„Doktore, co to delate, vzdyt tou hlavickou kroutite na opacnou stranu!“ Tak tohle mi doma s moji PA rozhodne nehrozi! :-D

Doufam, ze nam pak napises jak bylo,ja chtela v UK take rodit doma, nakonec to bylo v nemocnici a nelituji, protoze to splnilo vsechny me ocekavani kvuli kterym jsem chtela po zkusenostech z CR porod doma, drzim pesti :lol:

• Citovat
  • Upravit
31594
12.8.11 19:19
Anonymní píše:
Ahoj,píšu anonymně,protože někteé holky znají mého mudr.,též k němu chodí.Já sama bych rodit doma dobrovolně nechtěla.Můj mudr.z Caru říkal,že když o tom slyší,jak ty maminy o porodu doma uvažují,že by je všechny profackoval,protože ač může celou dobu probíhat těhotenství bez komlikací ,na porodním sále se může stát cokoli a hrajou tam roli opravdu vteřiny

Já bych zase profackovala pana doktora, to je věc úhlu pohledu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4271
12.8.11 19:27
Gladys píše:

Souhlasím :potlesk: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
12.8.11 19:41
Anonymní píše:
A když se tomu miminku něco stane,ale přístroje ,které by ho mohly zachránit budou daleko..?Co pak.Jaká byla matka hrdinka :cert:

Já se s tebou hádat o rizicích porodu nebudu, existují i statistiky v jiných zemích, které říkají, že domácí porod u fyziologické rodičky není o nic nebezpečnější jak v porodnici.
Nicméně, co víš o porodu? O tom, jak funguje, co se uvnitř děje, jaké jsou nejčastější komplikace, čím jsou způsobené, jak jim předcházet, jak odhalovat, že by nějaká komplikace mohla nastat.
Protože já mám pocit, že většina takových „diskutérů“ ví o porodu a komplikacích velký kulový. No a pak vznikají falešné představy o nebezpečnosti porodu a hrdinech doktorech. :roll: Z nevědomosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mmonica
12.8.11 19:46
Anonymní píše:
A když se tomu miminku něco stane,ale přístroje ,které by ho mohly zachránit budou daleko..?Co pak.Jaká byla matka hrdinka :cert:

nezlob se na me, ale to je rozhodnuti matky a ona nese rizika, kdyz jde zena na potrat,tak se taky ptas a co dite??
Pochybuju,to se nikdo pravama deti neohani ,ale rodit doma to se najednou ohrozuje dite,zajimave
a jak to ze to v jinych zemich funguje ?
A co ten anonym? Stydis se za sve nazory ?

• Citovat
  • Upravit
zelo
12.8.11 19:49

Jo jeste: doporucuju stranky http://www.homebirth.org.uk/ Je to studnice poznatku a argumentu s referencemi na studie a vyzkumy. Je tam take spousta pribehu z domacich porodu zaznamenana nejen matkami, ale take jejich partnery. Skvela je sekce „But what if…“

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.8.11 19:56
Anonymní píše:

Občas taky někdo umře doma na infarkt, nestihne už dojet do nemocnice, kde by byly ty přístroje…
Jestli by nebylo bezpečnější bydlet přímo v nemocnici… ? :think: Jeden nikdy neví, kdy ty přístroje budou potřeba!

• Citovat
  • Upravit
31594
12.8.11 19:56

zelo, dík za odkaz, se kouknu a počtu, miluju popisy porodů :dance:

anonymní, například jedna kanadaská statistika ukázala, že při porodech, které vedl lékař bylo celkově provedeno víc zásahů do porodu než u porodů vedených PA, skupiny rodiček byly srovnatelné. Já bych do toho ty doktory fakt netahala, mají přílišnou potřebu řešit věci, které řešit netřeba. Jinak já bych klidně rodila v porodnici (třeba bych byla mohla při porodu použít sprchu, aniž bych se bála, že se mi vzbudí vedle prvorozený :twisted: ), ale dokad v porodnici nemám za každých okolností zaručeno, že se ke mně budou chovat jako ke svéprávné inteligentní osobě, tak holt musím volit takovouto alternativu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
12.8.11 20:23
Gladys píše:
zelo, dík za odkaz, se kouknu a počtu, miluju popisy porodů :dance:anonymní, například jedna kanadaská statistika ukázala, že při porodech, které vedl lékař bylo celkově provedeno víc zásahů do porodu než u porodů vedených PA, skupiny rodiček byly srovnatelné. Já bych do toho ty doktory fakt netahala, mají přílišnou potřebu řešit věci, které řešit netřeba. Jinak já bych klidně rodila v porodnici (třeba bych byla mohla při porodu použít sprchu, aniž bych se bála, že se mi vzbudí vedle prvorozený :twisted: ), ale dokad v porodnici nemám za každých okolností zaručeno, že se ke mně budou chovat jako ke svéprávné inteligentní osobě, tak holt musím volit takovouto alternativu.

takovejhle porod prirozenej jsem mela v kadani, jen jsem bohuzel narazila na novacka PA - chlapa, kterej ten konec uplne zkazil :-( ale celyhc 12 hodin jsem byla jak doma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
12.8.11 20:32
Gladys píše:
Anonymní píše:
Ahoj,píšu anonymně,protože někteé holky znají mého mudr.,též k němu chodí.Já sama bych rodit doma dobrovolně nechtěla.Můj mudr.z Caru říkal,že když o tom slyší,jak ty maminy o porodu doma uvažují,že by je všechny profackoval,protože ač může celou dobu probíhat těhotenství bez komlikací ,na porodním sále se může stát cokoli a hrajou tam roli opravdu vteřiny
:lol: :lol: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
12.8.11 20:34
zelo píše:

Rozhodne si nepripadam nijak statecna, naopak! Muj dedecek - lekar, mi povidal, jak v ramci praxe po skole byl take na porodnim, rodil nejakou nebozacku, nevedel moc co dela, a sestra na nej krici:„Doktore, co to delate, vzdyt tou hlavickou kroutite na opacnou stranu!“ Tak tohle mi doma s moji PA rozhodne nehrozi! :-D

Je super, že vám to tam tak pěkně funguje. To já si teď PA hradím hezky ze svého, i když pojišťovně tím, že nevyužívám péče gynekologa (byla jsem zatím jen 1× + UTZ ve 20. týdnu), šetřím dost peněz. A porod samozřejmě taky ze svého, i když (snad) opět pojišťovně ušetřím x tisíc za porodnicový porod. Prostě Kocourkov. Ale hodlám je aspoň zaprudit dopisem, kde to bude vše shrnuté právě z toho finančního pohledu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
12.8.11 20:39
careynka píše:
Gladys píše:
zelo, dík za odkaz, se kouknu a počtu, miluju popisy porodů :dance:anonymní, například jedna kanadaská statistika ukázala, že při porodech, které vedl lékař bylo celkově provedeno víc zásahů do porodu než u porodů vedených PA, skupiny rodiček byly srovnatelné. Já bych do toho ty doktory fakt netahala, mají přílišnou potřebu řešit věci, které řešit netřeba. Jinak já bych klidně rodila v porodnici (třeba bych byla mohla při porodu použít sprchu, aniž bych se bála, že se mi vzbudí vedle prvorozený :twisted: ), ale dokad v porodnici nemám za každých okolností zaručeno, že se ke mně budou chovat jako ke svéprávné inteligentní osobě, tak holt musím volit takovouto alternativu.
takovejhle porod prirozenej jsem mela v kadani, jen jsem bohuzel narazila na novacka PA - chlapa, kterej ten konec uplne zkazil :-( ale celyhc 12 hodin jsem byla jak doma

A to je právě ono. Vždycky se může najít nějakej blb. Někdo na něj ani nenatrefí, tak si pak říká, že přirozeně podle sebe se v ČR dá porodit. Ale je to jen štěstí, nikoliv standard. A při porodu se já odmítám spoléhat na štěstí. První porod mě jen utvrdil v tom, že když se zdravotník rozhodne moje požadavky ignorovat, tak nezmůžu nic, protože jsem při kontrakcích naprosto bezbranná a vydaná na milost. Potřebuju se uvolnit a soustředit na sebe, ne se cítit v ohrožení, že když řeknu, že něco chci, že ta osoba mi řekne „Ale maminko, my to tu děláme takto…“ :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
12.8.11 21:00

Závidím maminkám, co si to mohly prožít krásně doma, v klidu. Já měla oba porody řízené a mohu jen potvrdit, že skutečně každý umělý zásah do porodu vyvolává nutnost dalších zásahů… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zelo
12.8.11 21:10
ivuska.h píše:
To já si teď PA hradím hezky ze svého, i když pojišťovně tím, že nevyužívám péče gynekologa (byla jsem zatím jen 1× + UTZ ve 20. týdnu), šetřím dost peněz. A porod samozřejmě taky ze svého, i když (snad) opět pojišťovně ušetřím x tisíc za porodnicový porod. Prostě Kocourkov.

Tohle me prave sokuje. Porody doma jsou pro zdravotni system levnejsi! Cim vice jich je a cim lepsi existuje infrastruktura, tim se to dale pro stat zlevnuje. Proto se asi podpora domacich porodu oficialnimi organy v UK posledni dobou zvysuje.

Taky jsem se chtela zeptat, jak je to v CR s domacimi porody legislativne. Z prispevku v diskusich to vyzniva tak, ze si matky musi nejdriv najit porodni asistentku, ktera je ochotna do toho jit a domlouva se to s ni mimo oficialni system. Je to opravdu tak?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková