Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2.12.11 13:25

No ahoj holky!!!! Po dlouhé době jsem zase tady i já - rebelka! :lol:
Porod doma si já osobně nemůžu vynachválit. Dokonce mě to tak nakazilo, že uvažuji o čtvrtém, ale to by bylo na jinou diskuzi. Hele, porodních asistentek je v ČR dost. Jsou to holky, který vědí, co dělají. Nemají to v téhle společnosti jednoduché - většina jejich práci oduzuje a ponižuje. Já si myslím, že k porodu doma patří PA. Určitě si najdi svou PA. Já si myslím, že porodit doma zvládneš i bez PA - to je jasný, ale PA ti ošetří mimíska, koukne na krvácení atd. O tom pororodním zranění - asi to nebude jako v nemocnici. Já byla domluvená se svou gynekoložkou, že kdyby něco, mám ihned přijet. Prý už měla maminu, co rodila doma úplně sama a přišla se nechat zašít. Já měla PA pro zichr - nebála jsem se o sebe, ale o malou - manžel je sice úžasný, ale ošetřit novorozence by asi nezvládl :lol: . Takže já hlasuji pro PA!!!! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
2.12.11 13:31

Jinak už třeba kvůli těm poraněním bych si tu PA zajistila, já měla po domporodu trhlou kůži, tři štychy, představa, že kvůli tomu jedu do porodky se nechat zašít :roll: Takhle se udělalo pích pích a bylo to z krku.
S většími poraněními se stejnak jede do porodnice, rána by se měla zašívat co nejčerstvější.

Jinak PA kontroluje třeba celistvost placenty, to je podle mě dost důležité, z kusu placenty může být zánět dělohy, otrava krve, v nemocnici to vyřeší, třeba pobudeš přes noc, kdyby to bylo s narkozou a máš klid.
Pokud vím, tak třeba u Apolináře si někdo nechávala zašívat poporodní zranění po domporodu a nikdo neřekl křivý slovo :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
2.12.11 13:37

Gladys tohle je právě ono - překontrolovat celistvost placenty - to je totiž zatraceně důležité - ono to některým rodičkám ani nedochází že porodit mimi je jedna věc - ale ještě je tu ta (v mým případě zatracená) placenta. Žel u druhýho porodu - a to prý dle lékařů placentu dobře kontrolovali a prý byla celá, tak jsem ještě 2 měsíce lítala po doktorech a dalších několik revizí - a světe div se, při poslední kyretáži prostě seřízli další kusy placenty - dle doktorů je nemožný že jsem to přežila bez zánětu dělohy. jako já zažit dva porody takový jako byly bez těch problémů zplacentou tak klidně taky řeknu že bych si to troufla doma - ale s tím co mám za sebou, jsem prostě ráda že to bylo pod dohledem a přežila jsem .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
2.12.11 13:45

Renatko, jak jsi to tedy měla, placenta nešla ven přirozeně, tak ji zkrátka vybrali manuálně a nastalo krvácení? Jestli jo, tak bys domporod přežila ;) Pokud placenta nevyjde samovolně (nikdo netahá za pupečník, nic nepromačkává), jede se do porodnice.
Horší by samozřejmě bylo, kdyby se placenta odloučila, samovolně, ale nastalo masivnější krvácení. Ale počítám, že při domporodu by to zase nemuselo dopadnout fatálně, hned po narození dostanu dítě, vyplaví se dostatečně oxytocinu k tomu, aby se děloha efektivně zavinovala.
Samozřejmě se může stát, že i s dítětem u prsa a placentou samovolně odešlou by bylo krvácení, v tom případě nohy hore, na břicho pytel s ledem (což mi připomíná, že bych ho už mohla vyndat z mražáku, naštěstí nebyl třeba :mrgreen: )a volá se rychlá. A PA měla u sebe i injekce s oxytocinem, který se při krvácení podává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.12.11 14:43

Já se jen přidám k té diskuzi o placentě. Dvakrát jsem rodila v nemocnici. Poprvé jsem placentu porodila sama. Podruhé jí ze mě „doktoři“ tahali a já křičela - proč to děláte, to bolí!! Jejich odpověď - to se musí. No nic, koukala jsem na malého a kochala se, bohužel nebyl už nahatý, ale měl na hlavě takovou jejich srandovní čepičku. Pak jsem lítala od dr. k dr. - krvácela jsem i po šestinedělí. V nemocnici, kam mě odeslala má dr. mi zástupce primářky, který byl u mého porodu řekl, že asi už menstruuji a PA, která s ním seděla u stolu mi řekla, že asi tak moc nekojím, jak jim říkám. Odmítla jsem hospitalizaci (prý mě musí týden sledovat, jestli to je či není menses), řvala jsem jako želva a jeli jsme domů. V pondělí jsem jela do jiné nemocnice, v úterý revize - šup šup a zbytek placenty byl venku!!!! Měla jsem už božský pokoj a světe div se, přestala jsem mestruovat na další rok a půl!!!! Nejsem příznivcem tahání placenty :roll: - teď mi taky odešla sama a bez problémů. Holt to nejde hned, chvilku to trvá, ale dr. nemají čas čekat. Takže rozhodně PA!!!! Ony vědí, co dělají :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.12.11 14:45

Jé, gladys - taky jste měli v mrazáku zmražené kondomy? My je měli - byla sranda je pak vyndavat a nechávat ve sprše rozmrznout… aspoň trocha srandy :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
2.12.11 15:52
Renatka30 píše:
Ivu, jako jasně, studie to dokazují ale když to vezmu opravdu v mým případě - nebyla jsem schopná ani u jednoho porodu odrodit placentu - pak už došlo k většímu krvácení, u druhého porodu se dokonce zatahoval pupečník zpět a u obou prostě fofr rychle anestezie a revize porodu. Mě přímo bylo řečno že žít před 200 lety tak porody nepřežiju , že to je přesně to že bud by porodní bába tahala a tahala a mohla by pupečník utrhnout a nebo bych prostě vykrvácela. TAkže já sjem ráda že žiju v této době a prostě to díky doktorům dobře dopadlo.

PA by za pupečník v žádném případě netahala, to je velmi nebezpečná věc. Pokud by se placenta v rozumném čase neodloučila, případně bys víc krvácela ještě i v rámci „limitu“, byla bys samozřejmě kandidátka na přesun do porodnice. Nevím, jak tvé porody probíhaly a jaká byla příčina krvácení, nicméně mnoho typicky porodnicových příčin doma nenastane, protože jsou spojeny se zákroky či léky, které se doma nedělají/nepodávají. Problém s odlučováním placenty či krvácením ale samozřejmě vyloučit nejde.

Příspěvek upraven 02.12.11 v 15:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
2.12.11 15:55
Renatka30 píše:
Gladys tohle je právě ono - překontrolovat celistvost placenty - to je totiž zatraceně důležité - ono to některým rodičkám ani nedochází že porodit mimi je jedna věc - ale ještě je tu ta (v mým případě zatracená) placenta.

To možná nedochází „běžným“ porodnicovým rodičkám, ale domácím ano, placentě je už při přípravě na porod věnováno hodně péče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
2.12.11 16:06

A ty slíbené studie… Tady jedna úplně nová z UK – http://www.bmj.com/…43/bmj.d7400?… a jedna dva roky stará z Kanady – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19720688.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.12.11 16:48
ivuska.h píše:
A ty slíbené studie… Tady jedna úplně nová z UK – http://www.bmj.com/…43/bmj.d7400?… a jedna dva roky stará z Kanady – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19720688.
:pankac: :pankac: :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
2.12.11 16:52
EvaHoráková píše:
ivuska.h píše:
:pankac: :pankac: :pankac:

O té nové britské dokonce vyšel i článek na Lidovkách – http://relax.lidovky.cz/…n-zdravi.asp?….

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
2.12.11 17:19

S komplikaci s placentou mam cerstvou zkusenost, kterou jsem uz v tomto foru popsala. Treti faze porodu u me trvala skoro 4 hodiny, prvne dve a pul hodiny doma, kde porodni asistentka zkousela za pupecnik tahat, abych nemusela do nemocnice a pak prevoz do nemocnice na manualni odstraneni, ke kteremu nastesti nedoslo, protoze po dalsim tahani placenta nakonec vysla sama. Jsem rada, ze tahali misto toho aby manualne odstranovali. Fyzicky me to nijak nepostihlo, zadne velke krvaceni, propusteni domu hned nasledujici rano. Jsem presvedcena, ze by placenta vysla sama i kdybychom zustali doma, ale chapu ze maji predpisy a ze potencialne je to opravdu nebezpecna situace.

Z te britske studie vyplynulo mimo jine, ze u 36-45% prvorodicek rodicich doma dojde k transferu do nemocnice. Je to tedy i muj pripad, i presto ale rozhodnuti rodit doma nelituju a rozhodne si nemyslim, ze bych na tom v nemocnici byla lepe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.12.11 20:02

PA v našem okolí není , jsem z Chrudimska..K tomu dom.porodu musí člověk dospět , a taky není pro každého , proto chápu holky, které toto odsuzují…Já měla jede lékařsky vedený porod se vším všudy - od klystýru , injekce proti bolesti , oxytocyny, nástřih, dokonce mě i hupli na břicho… výsledek byl stres , zastavoval se mi porod , doktor se sestrama se pohádali na por. sále , .. a syn s poruchami chování ,byla jsem uvnitř potrhaná z jejich válení po mém břiše a 8 měsíců bolesti - a sex jsem odmítala… a moje výčitky, že jsem tohle vše dopustila…z neznalosti , bohužel.. Další dva porody byly v porodnici ale bez zásahu - bez nástřihu s minimem poranění , byla jsem okamžitě fit , a děti taky - obě „přirozeně narozené“ děti jsou povahově úplně jiné , bezproblémové , oproti prvnímu „lékařsky vedenému porodu se zbytečnými zásahy , syn byl 3,20 , takže normálně velké dítě..Proto, když vidím, co "umí“ doktoři a co zvládnu bez nich , chci rodit doma. PA jsem sháněla , ale rodit mám až příští rok a to už PA u domporodů asistovat nesmí…a tady v okolí stejně žádná není… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
2.12.11 20:41

Já třeba vím, že jedna holka scháněla PA, ale jaksi na to neměla finance. Ale našla PA, která dělala v porodnici, domluvili se, že přijde na první dobu porodní, aby nejeli zbytečně brzy a ona ta PA nějak taktně naznačila, že občas jde a do nemocnice se to „nestihne“, ale to je takový porodní underground :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.12.11 08:56

Tak to rozumím LŽ :hug: . Bohužel ty zásahy lékařů jsem taky zažila :roll: . Pokud nemáš PA a chceš rodit doma, tak to bude muset asi zastat manžel :lol: . Má známá rodila třikrát jen s manželem. Chce to hodně se připravit a vědět co a jak, ale neobnáší to měsíce ležení v knihách… Přeci jen, máš za sebou tři porody, takže víš co a jak bude probíhat, ty sama. Víš, od ledna to bude asi trocha jinak s PA, ale víme, jak to asi bude, že???? Já ti držím palečky a kdyby jsi chtěla, zeptám se holek z tvého okolí… sestra má všude sestru :lol: . Takže, ptej se, napíšu a posílám :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková