Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Jdu si k Vam pro radu. S pritelem, se kterym jsme spolu 2 a pul roku zaciname resit rodinny rozpocet. Zatim jsme to meli rozdelene, ze on platil vydaje za bydleni, elektriku atd. Zkratka vse, co se tyce bydleni. (Jelikoz jsem se k nemu nastehovala, do te doby bydlel sam a hradil si bydleni taktez sam) Spolecne jsme pak na spolecny ucet posilali oba stejnou castku, ze ktere bylo hrazeno jidlo. Nyni jsem dostala lepsi praci a on by rad, abych se podilela na uctech za bydleni. Co se ale tyce nasich platu, tak on vydelava asi 2× tolik co ja. O domacnost se staram ja. On nepomaha skoro s nicim. Zajimalo by me, jak to mate rozdelene Vy, kde partner vydelava vic. Platite oba stejne? Diky za odpovedi!
Bydleni je ci? Najem nebo vlastni (hypoteka)? Na cem vsem chce, aby jsi se podilela? Kolik vam je, planujete v dohledne dobe rodinu?
@hudečice píše:
Máme oddělené účty, já dávám stejnou částku na jídlo a přispívám na elektriku a plyn. Zbytek si platí přítel sám - táhne auta, pojistky, barák.
Máme obálky: „dovolená“, „jídlo“ a zbytek máme každý pro sebe.
týýjo, to už pracuješ?
@švadlenka Eliška píše:
týýjo, to už pracuješ?
Už? Asi posledních 7 let ![]()
@radkka píše:
Partner vydělává víc, takže ti má platit bydlení, vodu a elektřinu? Můžeš mi říct proč? S manželem máme oddělené účty, ale nijak finance neřešíme, on vydělává víc, o dost, já se o sebe ale umím postarat, nemám ho, aby mě živil.
Manžel jede kolem Makra, nakoupí, já najdu první účet za vodu, zaplatimNeřešíme, kdo víc ani kdo co platí. Zapomněla jsem v práci kartu, vzala jsem si jeho, manžel potřeboval hotovost, neměl, vzal si mojí
Žije se nám fajn, no problem.
Radkka, samozřejmě, že se o sebe dokážu postarat sama a nechci, aby mě partner živil. Tady jde spíš o to, že sám za sebe utrácí spoustu peněz, které si sám vydělá, proti tomu nic samozřejmě nemám, ale po mně chce peníze za bydlení a komplet vše dělit dvěma, když naše příjmy jsou nesrovnatelné..
@Anonymní píše:
Radkka, samozřejmě, že se o sebe dokážu postarat sama a nechci, aby mě partner živil. Tady jde spíš o to, že sám za sebe utrácí spoustu peněz, které si sám vydělá, proti tomu nic samozřejmě nemám, ale po mně chce peníze za bydlení a komplet vše dělit dvěma, když naše příjmy jsou nesrovnatelné..
A ty se nemyješ, nebydlíš a neužíváš elektřinu? Proč by to za tebe měl platit? Protože je schopnější? Chceš, aby tě živil, protože nechceš platit za bydlení. Pochopila bych, kdybys řešila, že chce letět mermomocí na luxusní dovolenou za 200 000 Kč, tebe chce sebou, ale chce po tobě polovinu, na což ty nemáš. Ale jako neplatit za sebe bydlení? To snad ne. To vůbec nesouvisí s tím, jestli jsou vaše příjmy srovnatelné.
@Anonymní píše:
jenže tím, že jsi se nastěhovala mu vzrostli náklady na platby. Elektřina, voda apod. Tak kdo to za tebe má platit? Že utrácí své peníze je taky jeho věc. Pokud funguje takto odděleně, tak asi budeš muset přistoupit půl na půl a dělit vše i platby za jídlo atd.
@Anonymní píše:
Nechtít, aby tě živil, znamená platit za sebe všechno spotřebované, tzn. jídlo, drogerie, energie, voda, poplatky za TV+rozhlas+net apod.
Půlku hypotéky bych mu ale neplatila, to si myslím, že vyváží to, že mu doma děláš servis (úklid, vaření, žehlení apod.) a to bydlení tvoje nikdy nebude.
@Anonymní píše:
Já to tedy vidím trochu jinak než většina uživatelek co odpovídali. Popovídej si s ním jak by si to představovat do budoucna, co až jednou bude dítě a budeš doma se rodičákem 7 tisíc taky budeš muset dávat polovinu na bydlení? Trochu bych měla obavu že finance může být do budoucna problematické téma. U nás je to tak že přispíváme zhruba poměrově výdělku. Tzn. manžel dá do společného rozpočtu více, ale já se zase více starám od dítě, domácnost atd (pracuji na zkrácený úvazek) a jsme spokojení.
@Hermina.p píše:
Já to tedy vidím trochu jinak než většina uživatelek co odpovídali. Popovídej si s ním jak by si to představovat do budoucna, co až jednou bude dítě a budeš doma se rodičákem 7 tisíc taky budeš muset dávat polovinu na bydlení? Trochu bych měla obavu že finance může být do budoucna problematické téma. U nás je to tak že přispíváme zhruba poměrově výdělku. Tzn. manžel dá do společného rozpočtu více, ale já se zase více starám od dítě, domácnost atd (pracuji na zkrácený úvazek) a jsme spokojení.
Jsem z Marzu. Já vůbec nevím, proč lidi spolu žijou, když každý jede pro sebe a za svoje. Kvůli sexu? Vyplatí se to? Jinak fakt nevím proč. Nic spolu nebudují, když si jeden neušetří na dovolenou, tak nejede. Když si ženská neušetří na dítě, tak žebrá o peníze otce dítěte. Ten jí vyčítá, že se doma válí a nevydělává. Každý si utrácí nasyslené peníze pro sebe. Není lepší zůstat sám a tímhle se vůbec nezabývat?
@Hermina - tak konečně nemám pocit, že mi někdo porozuměl. S mým chlapem se celkem špatně komunikuje, hned vyletí a uzavře se do sebe. Mám oprávněné obavy, že při mateřské to bude boj.. Nemyslím si, že podílet se na domácnosti menším dílem znamená, že se o sebe nedokážu postarat, nebo potřebuji, aby mě někdo živil. Samostatná jsem dost. Jen mi přijde logické, aby se vše nepočítalo rovným dílem do koruny, ale bral se ohled na příjmy…O domácnost se starám pouze já, tudíž chlap má špičkový servis a ještě se mám podílet na domácnosti finančně. Když bydlel sám, platil skoro stejně a nikdo se o něj nestaral..
@Kobliha51 můj chlap nikdy s nikým společnou domácnost nesdílel. Je mu hodně přes 30 a za ty roky, se naučil žit sám za sebe a těžko se po těch letech změní…
@Anonymní píše:
@Hermina - tak konečně nemám pocit, že mi někdo porozuměl. S mým chlapem se celkem špatně komunikuje, hned vyletí a uzavře se do sebe. Mám oprávněné obavy, že při mateřské to bude boj.. Nemyslím si, že podílet se na domácnosti menším dílem znamená, že se o sebe nedokážu postarat, nebo potřebuji, aby mě někdo živil. Samostatná jsem dost. Jen mi přijde logické, aby se vše nepočítalo rovným dílem do koruny, ale bral se ohled na příjmy…O domácnost se starám pouze já, tudíž chlap má špičkový servis a ještě se mám podílet na domácnosti finančně. Když bydlel sám, platil skoro stejně a nikdo se o něj nestaral..
Tak se podilejte na pul i v domacich cinnostech. Treba procitne
@Anonymní píše:
Zkus si dát tyhle argumenty dohromady a zkus to probrat s ním. V podstatě sice přispíváš méně ale kolik by např. zaplatil za úklid nějaké paní apod… Prober to s ním, třeba mu to nedochází. Já měla rizikové těhu a byla v nemocnici a manžel se musel postarat naprosto o VŠE a hrozně to pomohlo, protože zjistil kolik práce je kolem domácnosti. Třeba si to tvůj přítel prostě jen neuvědomuje. Ale hlavně si to vše vyříkejte zavčas. Na rodičáku je to opravdu s financemi náročné a když chce člověk trochu dítěti něco dopřát je to drahá záležitost.