Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Včelička992 Jsou na to aplikace do telefonu, pokud ti nevadí, že svá data můžeš s někým sdílet, nebo si udělej excelovou tabulku a tam jednou denně/týdně zanes všechny náklady. Když to budeš sledovat alespoň půl roku, určitě ti to pomůže odhalit rezervy na úspory.
@Včelička992 ahoj ja obecně sleduji náklady v počítači. Můžeš mít tabulku - výdaje rozdělené do kategorii například energie, jidlo, zábava, pojistky, spoření atd - zanasela bych všechny výdaje to je na tom snad to nejtěžší pamatovat i na drobné výdaje (například kdyz jdeš do potravin pro jedno mléko) no a idealne je sledovat dva - tři měsíce a pak hledat které výdaje jsou zbytecne a pak si nastavit limity. Hodne stesti!
Já také zapisovala do excelovské tabulky podle kategorií. Měla jsem tam udělaný navíc jeden sloupec a do toho jsem psala „hodnotu“ věcí, např. když jsem si koupila x-tý růžový lak na nehty apod., tak jsem do něj dala nulu plus jsem si tu položku označila, to jsou pak na konci měsíce hned vidět ty rezervy a nemusíš to dohledávat zpětně, já tam psala fakt úplně všechno, takže bylo docela dost položek. Ale to bylo za svobodna, teď teda si nedokážu představit, že bych se do něčeho takovýho pouštěla s rodinnými výdaji, to chce opravdu naprostou disciplínu všech zúčastněných ![]()
@Včelička992 Ahoj
já vedu domácí účetnictví jak v aplikaci v mobilu tak i na papír. Koupila jsem si obyč linkovaný velký sešit a píšu tam: datum, kategorii např jídlo, oblečení, auto…vedle do sloupečku občas poznámku za co konkrétně to bylo, pak částku a na konec zůstatek peněz co zbývá do další výplaty nebo rodičáku…
Ahoj holky. Jdu si k Vam pro radu. S pritelem, se kterym jsme spolu 2 a pul roku zaciname resit rodinny rozpocet. Zatim jsme to meli rozdelene, ze on platil vydaje za bydleni, elektriku atd. Zkratka vse, co se tyce bydleni. (Jelikoz jsem se k nemu nastehovala, do te doby bydlel sam a hradil si bydleni taktez sam) Spolecne jsme pak na spolecny ucet posilali oba stejnou castku, ze ktere bylo hrazeno jidlo. Nyni jsem dostala lepsi praci a on by rad, abych se podilela na uctech za bydleni. Co se ale tyce nasich platu, tak on vydelava asi 2× tolik co ja. O domacnost se staram ja. On nepomaha skoro s nicim. Zajimalo by me, jak to mate rozdelene Vy, kde partner vydelava vic. Platite oba stejne? Diky za odpovedi!
Máme oddělené účty, já dávám stejnou částku na jídlo a přispívám na elektriku a plyn. Zbytek si platí přítel sám - táhne auta, pojistky, barák.
Máme obálky: „dovolená“, „jídlo“ a zbytek máme každý pro sebe.
My máme každý svůj účet. Já platím běžné výdaje (jídlo, pití, drogerii, kolem dětí, léky), muž platí výdaje s bydlením, když se něco rozbije, dovolenou, výdaje za dárky a oslavy, prostě vše co není běžný denní výdaj. Ale nikdy jsme o tom nemluvily, prostě to tak je. Občas cvakne nákup, když si zapomenu peněženku, ale nikdy nic nevyčetl. Dříve platil i většinu nákupů on, ale už pár let jsem ve výhodnější časové pozici, takže nakupuju já. Striktní rozdělení zkrátka nemáme ![]()
Partner vydělává víc, takže ti má platit bydlení, vodu a elektřinu? Můžeš mi říct proč? S manželem máme oddělené účty, ale nijak finance neřešíme, on vydělává víc, o dost, já se o sebe ale umím postarat, nemám ho, aby mě živil.
Manžel jede kolem Makra, nakoupí, já najdu první účet za vodu, zaplatim
Neřešíme, kdo víc ani kdo co platí. Zapomněla jsem v práci kartu, vzala jsem si jeho, manžel potřeboval hotovost, neměl, vzal si mojí
Žije se nám fajn, no problem.
Máme od dob co jsme spolu začali společnou kasu. To bylo první co jsme řešili. Pokud nechcete jednu kupu peněz, tak bych navrhla procentuelní dělení. Ne půl na půl, ale třeba 6:4 nebo 7:3.
Ještě bych dodala, že muž má mnohem větší příjmy než já. Oba šetříme (každý zvlášť, nekontrolujeme si navzájem ušetřené peníze, ale není to tajné. Jednou přišel že mu něco přivezl známý, jestli mu,,nepůjčím" 20tis (hotovost doma), tak jsem půjčila. Už nevrátil
Jindy zase požádám já jeho a taky nevrátim
Takže si nevracíme, nevyčítáme, prostě vše společné ![]()
@radkka píše:
Partner vydělává víc, takže ti má platit bydlení, vodu a elektřinu? Můžeš mi říct proč? S manželem máme oddělené účty, ale nijak finance neřešíme, on vydělává víc, o dost, já se o sebe ale umím postarat, nemám ho, aby mě živil.
Manžel jede kolem Makra, nakoupí, já najdu první účet za vodu, zaplatimNeřešíme, kdo víc ani kdo co platí. Zapomněla jsem v práci kartu, vzala jsem si jeho, manžel potřeboval hotovost, neměl, vzal si mojí
Žije se nám fajn, no problem.
Souhlas, máme to podobný ![]()
.
Příspěvek upraven 30.05.20 v 16:36