Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Rodiče nás obou mají zahradu. Moje mamka nam prebytky za pomoc dává, ale ještě toho moc není. Manžel jí tam ted staví kurník a budou i slepice. Od manžela rodičů máme poslední vajíčka, ale musíme si pro ně dojet, což není problem, ale je to 100km, zase jako výhodu mají v okolí lesy a můžeme chodit na houby. Většinou jdeme tak 2×, tak budeme chodit častěji
. Sami máme rajcata, papriky a odrtrhavaci salat na balkoně. Okurky moc nejdou a lilky taky nakonec vypadají, že z nich nic nebude
Tak vidíš. Ber to tak, že oboje rodiče mají slepice a kousek půdy, který jde v případě potřeby celý zrýt a zasadit tam brambory a zelenina. Takže hlady neumřete. U nás v rodině třeba jede výměnný obchod na celé obrátky. Já mám ze sourozenců nejvíc času, tak jim dávám marmelády a kompoty na celý rok, na podzim zavařuju strouhaná jablka na štrůdly (zavařuju si i malé skleničky strouhaných jablek, které přidávám do perníku, který je pak vláčný a dobrý více dní, nebo jen vyklopím skleničku do strouhané mrkve a děti mají dobrý salát), dávám jim i nakladačky do br. salátu, nasušené bylinky a koření. Ségra mi za to vozí med, bráchova žena mi zase nechává oblečení po dětech.
Sousedům na chalupě pomůžeme se dřevem a dostaneme vajíčka a slivovici. Mám hodně kamarádek v Praze, kde jsem dlouho pracovala, těm jsem třeba namnožila spoustu kytek, ale i jahody, rybízy, když si postavily dům a potřebovaly osázet zahradu. Ony ušetřily tisíce za zahradníka a dovezly mi za to spoustu věcí. Už jsem to tu několikrát psala, když má někdo malý příjem, tak buď musí svůj volný čas přeměnit v peníze (dělat něco, co jde prodat), nebo ušetřit tím, že si sám udělá něco, za co by normálně platil (třeba že si natrhá ty maliny a borůvky, upeče narozeninový dort místo objednávky v cukrárně, vymaluje nebo něco opraví atd.) - a tohle se dá velmi snadno směňovat s ostatními.
Jestli máš jenom depku, tak si řekni, že dokud máš rodinu a přátele, tak se to vždycky nějak udělá. Jsou lidé, kteří nemají ani rodinu ani přátele, mají v Praze byt s hypotékou 30tis. měsíčně, a můžou brát 70tis., ale velmi snadno na tom můžou být hůř než ty.
Rodiče nás obou mají zahradu. Moje mamka nam prebytky za pomoc dává, ale ještě toho moc není. Manžel jí tam ted staví kurník a budou i slepice. Od manžela rodičů máme poslední vajíčka, ale musíme si pro ně dojet, což není problem, ale je to 100km
, zase jako výhodu mají v okolí lesy a můžeme chodit na houby. Většinou jdeme tak 2×, tak budeme chodit častěji
. Sami máme rajcata, papriky a odrtrhavaci salat na balkoně. Okurky moc nejdou a lilky taky nakonec vypadají, že z nich nic nebude