Domácí rozpočet

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
23.6.22 16:38
@zrcadlo píše:
Jestli máte třeba rodiče se zahradou, nebo nějaké známé, příbuzné, tak se čas od času zeptej, jestli nemají přebytky k odkupu nebo že ji pomůžeš se sklizní. Já jsem vyrostla v domě s takovým malým hospodářstvím, a když už jsme se sourozenci měli jiné zájmy a jeli třeba v létě na brigádu do zahraničí, tak naši to ani nestíhali obhospodařit. Přistěhovala se tam nedaleko do bytovky bývalého statku paní, samoživitelka, a s tou měli dohodu, že co otrhá, toho si půlku vezme. Takže ona tam šla třeba na třešně, natrhala 2 koše, 1 jim dala a 1 si odnesla, to samé okurky nakladačky, kterých u nás bylo vždycky asi o tunu víc, než bychom chtěli řešit. Na podzim tam chodila na ořechy apod. Naši pracovali a nestíhali, pomohlo jim to a byli rádi, že to neshnije, a ta paní byla hrozně vděčná.

Rodiče nás obou mají zahradu. Moje mamka nam prebytky za pomoc dává, ale ještě toho moc není. Manžel jí tam ted staví kurník a budou i slepice. Od manžela rodičů máme poslední vajíčka, ale musíme si pro ně dojet, což není problem, ale je to 100km :roll:, zase jako výhodu mají v okolí lesy a můžeme chodit na houby. Většinou jdeme tak 2×, tak budeme chodit častěji :nevim:. Sami máme rajcata, papriky a odrtrhavaci salat na balkoně. Okurky moc nejdou a lilky taky nakonec vypadají, že z nich nic nebude :roll:

• Citovat
  • Upravit
16136
23.6.22 17:28
@Anonymní píše:
Rodiče nás obou mají zahradu. Moje mamka nam prebytky za pomoc dává, ale ještě toho moc není. Manžel jí tam ted staví kurník a budou i slepice. Od manžela rodičů máme poslední vajíčka, ale musíme si pro ně dojet, což není problem, ale je to 100km :roll:, zase jako výhodu mají v okolí lesy a můžeme chodit na houby. Většinou jdeme tak 2×, tak budeme chodit častěji :nevim:. Sami máme rajcata, papriky a odrtrhavaci salat na balkoně. Okurky moc nejdou a lilky taky nakonec vypadají, že z nich nic nebude :roll:

Tak vidíš. Ber to tak, že oboje rodiče mají slepice a kousek půdy, který jde v případě potřeby celý zrýt a zasadit tam brambory a zelenina. Takže hlady neumřete. U nás v rodině třeba jede výměnný obchod na celé obrátky. Já mám ze sourozenců nejvíc času, tak jim dávám marmelády a kompoty na celý rok, na podzim zavařuju strouhaná jablka na štrůdly (zavařuju si i malé skleničky strouhaných jablek, které přidávám do perníku, který je pak vláčný a dobrý více dní, nebo jen vyklopím skleničku do strouhané mrkve a děti mají dobrý salát), dávám jim i nakladačky do br. salátu, nasušené bylinky a koření. Ségra mi za to vozí med, bráchova žena mi zase nechává oblečení po dětech.
Sousedům na chalupě pomůžeme se dřevem a dostaneme vajíčka a slivovici. Mám hodně kamarádek v Praze, kde jsem dlouho pracovala, těm jsem třeba namnožila spoustu kytek, ale i jahody, rybízy, když si postavily dům a potřebovaly osázet zahradu. Ony ušetřily tisíce za zahradníka a dovezly mi za to spoustu věcí. Už jsem to tu několikrát psala, když má někdo malý příjem, tak buď musí svůj volný čas přeměnit v peníze (dělat něco, co jde prodat), nebo ušetřit tím, že si sám udělá něco, za co by normálně platil (třeba že si natrhá ty maliny a borůvky, upeče narozeninový dort místo objednávky v cukrárně, vymaluje nebo něco opraví atd.) - a tohle se dá velmi snadno směňovat s ostatními.
Jestli máš jenom depku, tak si řekni, že dokud máš rodinu a přátele, tak se to vždycky nějak udělá. Jsou lidé, kteří nemají ani rodinu ani přátele, mají v Praze byt s hypotékou 30tis. měsíčně, a můžou brát 70tis., ale velmi snadno na tom můžou být hůř než ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová