Domácí výroba sýrů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23505
20.10.09 13:21
Len-til-kah píše:
janine24 píše:
Skvělá fotodokumentace! Zkusím pro začátek ten labneh.
Tak dej vědět. Já se už asi tak dva roky dokopávám k jogurtu :oops: , protože mi choť řekl, že on to jíst nebude. Že prostě ví, že to jíst nebude, že je to podezřelé :idea: .
Ale kašlu ho, konečně se rozhoupu.

Jasný, dám info.

Jogurt? Když jsem si splašila suroviny, tak jsem to jemně konzultovala s dr. a bo to bylo před stimulací, tak mě od toho odrazovala, že tam můžou bejt i neúplně správný bakterie. Ale teď už bych mohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
20.10.09 13:23
Judycum píše:Janine , zkoušela jsem hrstkovou polévku dle tvých instrukcí, výborná :wink: …(omluva zakladatelce za OT)…

Díky moc.

Jinak mlíko to chce co nejkvalitnější, nejtučnější, bio nebo domácí. Na pokusnej tvaroh jsem měla z farmy a bylo to exkluzivní :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
20.10.09 13:29
janine24 píše:
Judycum píše:Janine , zkoušela jsem hrstkovou polévku dle tvých instrukcí, výborná :wink: …(omluva zakladatelce za OT)…

Díky moc.

Jinak mlíko to chce co nejkvalitnější, nejtučnější, bio nebo domácí. Na pokusnej tvaroh jsem měla z farmy a bylo to exkluzivní :wink:

Právě si nedovedu představit, že bych na to použila mléko z krabice…musím se někde tady poohlédnout po nějakém zdroji.Kamarádka mi nedávno dávala domácí tvaroh (byl výborný), že ho má od známé.Tak zkusím zjistit, odkud se to bere…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
20.10.09 13:30

Jestli můžu k tomu tvarohu, koupila jsem biomlíko a bylo zkysané, ač mělo dobu spotřeby až za pět dnů. Řekla jsem si, že přece dvě lahve nevyleju do dřezu, tak jsem je místo toho vlila do hrnce, dala do toho patku starého chleba, asi dvacet minut na velmi vlažně - kolem 40 stupnů - zahřívala a pak druhý den nechala vykapat přes separační plínu a sítko.
Na čím víc se zahřívá, tím tužší pak je.
A tvaroh na talířku s cukrem byl exkluzivní, mnam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
20.10.09 15:49
makina píše:
Anonymni píše:
No jo, ten cerstvy me zaujal taky :wink: , akorat jsem se zasekla hned u prvniho obrazku na neznalosti pojmu :oops: :D
 K.
Myslíš syřeninu? No to já taky, doufám, že nám to Yvonne vysvětlí. :D

Syřenina vznikne na základě vmíchání syřidla. Je to tam v té fotodokumentáži, jak je to tam nakrájené na kostičky. Mléko se nechává syřit po vmíchání syřidla určitou dobu, nežli nevznikne po celém objemu hmota podobná jako puding - syřenina a pak se zpracovává dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
20.10.09 16:29

Jsem ráda, že tady byla odezva.

Judycum:
mléko z krabice nevadí. Není tak suchý. Já jsem dělala tvaroh i z kravského mléka a byl dost suchý, takže na takové ty pomazánky atd bych ho asi nepoužívala, ale na posypání něčeho určitě ano.
Co jsem dělala tvaroh z kupovaného, tak byl velmi chutný, a z něho jsem právě udělala ty syrečky, co mám v albu vyfocené, zatím syrečky zrají a vše v pohodě.
Mléko na tvaroh z krabice kupuji jakékoli, nejlepš je asi čerstvé v té úzké krabici nebo to v té plastové láhvi.
Já to dělala z Tatra mléko v krabici - plnotučné.

Čerstvý sýr je asi nejjednodušší, co může být. Akorát potřebujete čerstvé kravské mléko, syřidlo Laktochym, chlorid vápenatý.
Syřidlo laktochym cca 60,–Kč, Chlorid asi 40kč. Dá se to objednat na www.milcom-as.cz je tam kontakt na dotyčnou osobu. Já to objednala mailem a za 2dny jsem to měla doma. Platí se dobírkou, a poštovné a balné je 100kč. Syřidlo má trvanlivost uvedenou na obalu, je to tak půl roku od jeho výroby, ale vydrží dlouho.

Jo, kde jsou super věci ohledně sýrů je zde:
http://jaknato.webpark.cz/html/index.html

A pak také zde:
http://www.cuketka.cz/?…

Já hodně dělám podle toho prvního odkazu.

Jinak tvrdé sýry nedělám, zkoušela jsem jednou - Čedar a průšvih byl v tom, že když jsem ho po lisování dala zrát, tak se tam objevovaly ďubky plísně, takže šel kočkám.

Co se týče odhadu plísně u plísňáčů, tak plíseň pravou od té nežádoucí odhadnete snadno. Plíseň nežádoucí, ten, kdo třebas omylem nechal déle sýra v lednici a ono to chytlo plíseň, tak se to pozná, nehledě na to hlavně už podle pachu, a okolo té nežádoucí se dělají takové žluklé kruhy, což je průser.
Já dnes zkoušela jeden sýr také naříznout, abych se dovtípila, jelikož se mi tam nezdál pach, ale byla jsem zbytečně vyplašená a zatím dobré na chuť. tak teď se modlím, jestli jsem ho tím řezem nenarušila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
21.10.09 00:29

Já si tu fotodokumentaci prohlédla už včera a hodně mě to nalákalo :wink: Zatím vlastní zkušenost nemám. Jen jsem si kdysi přečetla o domácí výrobě sýrů na jednom serveru. Ještě mám někde uloženu adresu. Byly tam všechny možné druhy. Na ten tvaroh bych si určitě troufla. Na plísňák (milujeme sýry s plísní na povrchu i uvnitř) asi ne. nemám prostory na druhou ledničku. Nebo jo ? … hmmm … v našem 2+1 :lol: Tvarůžky by udělaly velkou radost manžovi, ale na to opravdu nemáme prostory :wink: Čerstvý sýr bych ráda udělala také.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
9.11.09 08:53

Sýry

Dobrý den. Začal jsem tvořit doma sýr a podle nějakého receptu z netu a receptu který mi poslali spolu se sýřidly z Milcomu se mi nevedlo. Zůstal jsem u krájení sýřeniny. Po té co jsem ji začal míchat jak píší se rozsypala a rozpustila v syrovátce. Prosím o kontakt pro bližší kancultaci. Díky. Fotky na rajčeti vypadají moc dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pepee
24.11.09 12:09

Domácí sýry a jogurt jsou super. Já dělám jogurty a sýry typu čedar a gouda. Potom hermelín i něco jako almete. Aby se čedar nekazil tak to voskuju. Všechno se daří dobře. Než bych hledal návody na netu tak jsem byl na kurzu o výrobě sýrů. Cena asi 1300.-. Stránky nevím přesně ale je to asi www.dobrykurz.webnode.cz

• Citovat
  • Upravit
Igor
30.5.10 17:37

Holka nejsem ale jak děláš plísnový sýr by mne moc zajímalo. Rád bych to zkusil taky.Kdybys byla ochotná poradit,tak bych ti bzl vděčný. Igor.Km@email.cz

• Citovat
  • Upravit
1
30.5.10 21:25

Sýry

Ahoj, ve vedlejší vsi zprovoznili mlékomat(čerstvé kravské mléko) a tak jsem se dala na výrobu sýra. Snažím se najít info na netu, zakoupila siřidlo a chlorid vápenatý. Jenže mi přijde, že sýřenina není dostatečně tuhá. Vše dělám podle instrukcí, zkusila jsem zvýšit dávku syřidla(dvojnásobně, na 4l mléka až 20kapek!) Sýřenina ztuhne tak po 24h, v žádném případě do 30min… Taky si nedovedu představit, že bych ji lila rovnou do formiček - některé návody to uvádějí,jestli tomu dobře rozumím.Jako kulturu dávám podmáslí, zkoušela jsem i jogurt - i když ten uvádějí jako termofilní kulturu - já s ním měla skoro lepší výsledek.
Jak dlouho nechávat naočkované před přidáním syřidla? Máte vyzkoušeno co to udělá, přidá-li se syřidlo do zakysaného mléka? Nebo co dělám špatně?
Teploty jsem zkoušela 23, ale i 35stupňů, výsledek nepřesvědčivý:) . Taky jsem zkoušela sýřeninu ponořit do horké vody (na mozzarelu), ale to se začalo úplně rozpouštět… Díky za radu, Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
caco
20.6.10 23:01

pridávaj jogurt predom aspom 3 hodiny.podla toho čo píšeš je to slabo naočkované.jogurt by mal byť čerstvý a z živou bio kultúrou-trebárs -dannone nesladený
držím palce

• Citovat
  • Upravit
Nevedko
25.2.11 13:18

Moje syry

Ahoj Yvonne!
Obdivujem Tvoje produkty! Ja vyrábam zatiaľ iba čerstvé syry, teda asi 6×, niektoré viac pár krát menej podarené. K téme iba poznámku - pridaním väčšieho množstva syridla získame trochu tvrdší a hlavne krásne vrzavý syr. A pre zlepšenie chuti ja do mlieka ešte pred syrením pridám asi 2% soli. Z 5 litrov mlieka získavam cca 0,6 až 1 kg syra a to po odobratí 4 dl kvalitnej smotany. Teda z mlieka z družstva. Ešte sa chcem opýtať, či tie syry by nemohli byť v lednici v uzavrenej plastovej krabici?
Ale teraz o inom: Skusil som výrobu „syrečků“. Použil som pre úsporu času „kvalitný živý DANONE“! Už dva mesiace stojí v zakrytej sklenenej miske na kuchynskej linke bez akejkoľvek zmeny vzhľadu a vône. Som zvedavý ako to dopadne!
Prosím, skús niečo poradiť. Vďaka!

• Citovat
  • Upravit
Lenka h
17.1.12 10:52

tvarůžky

Zkoušela jsem Váš recept na výrobu tvarůžků a nějak se mi nedaří.Po týdnu uležení je hmota moc měká a placičku z ní v žádném případě neudělám.Nevíte co jsem udělala špatně?

• Citovat
  • Upravit
6882
17.1.12 11:05

:palec: krása..diskusi ukládám mezi oblíbené. V dnešní době se lidé opět budou vracet k domácí výrobě potravin. A já tomu fandím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí