Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, hodnoty hCG opravdu nevím, jen dvě technické poznámky - nestouplo ti o polovinu, ale skoro o 100%, tak to snad není tak špatné (našla jsem to tvoje info, ale psali tam, že takhle co 2-3 dny stoupá „ze začátku“, což nevím co je, a potom někdy se na netu napíše blbost a ta se mele dokolečka, jak to jeden opíše od druhého). A jestli máš být těhotná asi pět týdnů, tak za týden srdíčko ještě být nemusí, klidně až v 7.-8. týdnu, taky záleží, nakolik je odhad stáří těhotenství přesný. Věř miminku, že bude silné, držím pěsti.
já věřim, že pokud se prďolka drží, že atb nebudou mít na další průběh vliv. Pokud by něco bylo špatně, už bys nejspíš potratila, takže se nenervuj a užívej těhu. Testy si nech udělat už v 11tt a uvidíš, že to bude dobré a vše dopadne dobře. držím moc palce.
Ahoj,
já v tomhle těhu prodělala chřipku. Momentálně jsem 18. týden. Chřipku jsem chytla v době očekávané MS. Už jsem něco tušila, tudíž jsem brala jen paralen na snižování teploty. Těhu mám od začátku bezproblémové (teda krom toho, že bliju od 6tt do teď.) Na první prohlídku jsem šla až ten 8. týden, kdy bylo vidět srdíčko. Dr. říkal, že riziko potratu tam je vyšší do toho 12tt, pokud se mimi udrží, mělo by to být v pořádku. Já se spíše bojím, aby miminko bylo v pořádku. Prvo. screening mi vyšel negativní.
Leni neboj se, pokud vyšly testy v pořádku, budou i ostatní. Ty v tom 11tt jsou prý přesnější. všechno dopadne dobře, když se mimouš udržel. Navíc cca za 2týdny ho uvidíš na velkém UTZ a tam mu prohlídnou celé tělíčko a budeš mít klid.
V prvnich peti tydnech tehotenstvi plati „vse nebo nic“, bud se poskozene bunky obnovi a to naprosto dokonale nebo dojde k potratu. Nic mezi tim. Na UTZ bych sla pro jistotu az v 8. tt (i kdyz ja osobne chodim na ob/gyn prohlidky az po 10. tt), to uz musi byt zretelna srdecni akce a pak na prvotrimestralni screening (NT). Jinak nechapu kombinaci chripka a antibiotika. Chripka je virova, antibiotika jsou na bakterie. Tudiz na chripku naprosto neucinna. L.
Ahoj, tak předem bych se chtěla omluvit za nesmysly, které ze mě v noci vypadly
. HCG samozřejmě stouplo o 100%, ne o půlku, to jsem nějak zmastila a další věc: Obvoďák mi řekl, že mám virózu a antibiotika mi opravdu napsal
. Vzhledem k tomu, že tomu nerozumím, jsem to neřešila.
Jinak díky moc, také doufám, že mimčo je bojovník a zvládne to. Jaké testy v 11 tt, myslíte triplle test? Ten se ale dělá později, ne?
Vím, že první týdny jsou buď všechno nebo nic, ale nechci o něj přijít, když už se nám konečně zadařilo, už jsme byli objednaní v Caru, mám za sebou dvě laparky, hormony, prášky na sperma a najednou ten ZÁZRAK PŘIŠEL SÁM
Lenko, doufám, že i tvoje těhu dopadne dobře a na konci téhle dlouhé cesty se obě dočkáme těch sladkých uzlíčků radosti ![]()
v 11tt se dělají první nepovinné testy, je na každé mamince, jestli je podstoupí nebo ne. Jsou ale prý přesnější než tripple testy 16tt. Někde se platí někde se neplatí ty testy v 11tt. Nech si je ale udělat kvůli atb.
A jaké ATB jsi brala?
Ten první screening je nuchální translucence plus vyšetření krve, to není hrazeno pojišťovnou, někteří gyndr. o tom pacientkám ani neřeknou, že to existuje, většinou to dělají specializovaná pracoviště (prenatální diagnostika).
Ten obvoďák je teda koumák.
Hele, já měla taky virózu v 8 tt. srážela teplotu práškama, protože už se mi šplhala vysoko, nervy taky docela dost, ale mimčo to zvládlo. Tak doufám, že to bude stejný, ony jsou silný, věř mu… Držím palce na srdeční akci!
Ráda bych podpořila, bohužel osobně mám opačnou zkušenost…
Chytla jsem chřipku v 5-6.tt a skončilo to zamlklým potratem
První den horeček jsem byla na UZT, byl tam vidět váček a tečka, dr. říkal, že to vypadá OK, jenže o pár dnů později (začla jsem špinit) ten nález vůbec nepostoupil a hCG stoupalo málo (a řekla bych, že to stoupání v Tvém případě o 100% za týden je taky málo
).
Nicméně je spousta holek, které mají s chřipkou v raném stádiu těhu jinou zkušenost než já, a třeba k nim budeš patřit taky - přála bych Ti to, vím, co to jsou za nervy…
A ATB na virozu snad ani nebudu komentovat…
![]()
Podle me je to porad 50:50, neni nic ztraceno.
Byla by to teda desna smula pri tve anabazi, drzim ti desne moc palce.
Ja jsem 10 dni po OPU spinila a 14 dni po OPU jsem zacla regulerne krvacet, tak jsem hodila flintu do zita, nejdriv si pekne dala Algifen a Nimesulid na bolest a pak si teprve udelala test - a //.
Krvacela jsem az do 8 TT, pamatuji si presne tu dobu, clovek uplne paralyzovany strachem, nedokazal se radovat … shodila jsem tehdy 6 kilo ze stresu.
Jinak zamlkly potrat nemusi nutne souviset s chripkou nebo leky, hodne se jich deje „jen tak“. Urcite je nesmysl neco si pak vycitat. Je to jako kdyz si rikas „kdybych byla vyrazila o 2 minuty driv z domu, tenhle autobus by mi neujel“.
Referenční rozmezí
1. týden gravidity 10 - 30
2. týden gravidity do 100
3. týden gravidity do 1000
4. týden gravidity do 10000
5. - 12. týden gravidity do 290000
12. - 16. týden gravidity do 53000
29. - 41. týden gravidity do 60000
Takže je HCG na týdny těhotenství malé. Doktor mi říkal, že když bude v hodnotách kolem 1500, tak to bude dobré, jenže je jenom 1298.
Pudlo, díky, přesně tak se cítím, jsem úplně ztuhlá strachem, nedokážu se na nic soustředit, mám pocit, že mi to nemyslí (což bylo vidět). Každopádně doktor se nad antibiotiky nikterak nepozastavil, spíše nad virózou jako takovou. Jinak moje ségra to měla v té době taky (jí doktor řekl, že ví, že jí je blbě, ale musí to vydržet, protože antibiotika by jí nezabrala, dostávala se z toho 14 dní, já měla během 3 dnů pokoj, tak nevím, asi záleží na doktorovi). Vyčítat si to nejspíš budu, ale než jsem začala brát antibiotika, tak tt byl negativní (dělala jsem si ho pro jistotu), a za 14 dní, než jsem měla začít brát Proveru už byl pozitivní. Stále doufám, že srdíčko se rozběhne a mimčo bude o.k. Tolik se tu na něj všichni těší.
Díky za tip na ty testy. Rozhodně si je nechám udělat, i kdyby stáli majlant. Za to mi to opravdu stojí, doufám, že mi gynekolog pak řekne víc.
Jinak všem moc DÍKY a jestli mohu poprosit, držte mi palečky.
Neporadim, ale palce moooc drzim
. Ja jsem jednou potratila a pri dalsim tehotenstvi jsem se klepala jakl ratlik, tak si umim predstavit, jak se citis. Snad to bude dobre, drzte se.
musíš prostě doufat.
jinak ještě k těm testům, všude se testy v 11tt nehradí. Jsou pracoviště kde na to mají grant, tam to hradí sami, jinde to stojí cca 1500,–. Tipuju, že fakultní nemocnice ty granty mají. Stačí se prostě jen pozeptat.
Anonymní (alespoň myslím, že jsi nikde nepsala jméno, kdyžtak se omlouvám) - asi vím, jak se cítíš, při prvním těhu jsem také měla od 5.tt důvod bát se o mimi (dobře to dopadlo, Evičce už bude 9 let a je zdravá). Holky už hodně napsaly, tak jen útržkovitě:
Tak přeju, ať všechno dopadne co nejlépe a opravdu zkus (znovu říkám, že vím, jak ti je a že to je strašně těžké) trochu srovnat psychiku - venku je krásně, říká se, že sluneční svit opravdu působí na depky jako lék.
Eva
Ahoj… často sem k vám chodím koukat a sbírat názory a zkušenosti. Teď bych potřebovala poradit a diskuzi na podobné téma jsem nenašla. Po 2- letém čekání, doufání a zklamání jsme se dočkali přirozeného otěhotnění. Bohužel jsme v prvních týdnech prodělala chřipku a protože test byl ještě negativní, vesele jsme brala anitibiotika a přeci se nám zrovna zadařilo. Doktot říkal, že chřipka nebo viróza v raném stádiu většinou znamená samovolný potrat. Těhotenský test //, ale stále slabé krvácení, doktor na UTZ nic neviděl, pouze, že sliznice vypadá těhotensky a tečku a říkal, že chřipka nebo viróza v raném stádiu většinou znamená samovolný potrat. Odběr krve v pondělí 25. 5. 2009 - 625 jednotek. Další odběr 1. 6. 2009 - 1298 jednotek. HCG za celý týden vzrostlo pouze o polovinu, při tom všude čtu, že má stoupat na dvojnásobek každé dva dny. Na UTZ zřetelná tečka, Utrogeston na zastavení krvácení a udržení plodu, velikost asi 5 týdnů (odhadem). Teď musím čekat týden, jestli se ukáže srdíčko. Jsem vážně nešťastná, potřebuji slyšet podporu i názory, ať jsou jakékoli, buďte upřímné, myslíte, že máme naději a z mimíska nebude zamlklé těhotenství? Díky Nepřihlášená Markéta