Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, porad´te co dávat 9 měsíčnímu miminku k dopolední svačince. Dávám ovocnou přesnídávku plus kojení, ale nevím co dávat až bude starší. Lucina + Lucinka 9m.
Ahoj,
zrovna nedavno jsme resili totez - a stridame ovoce, ovoce s jogurtem, ovoce se susenkou…
ev. presnidavku. Ale uz bez kojeni - to jen k snidani, odpoledni svacince, pred spanim a kdyz se vzbudi v noci…
No, snad jsem ti trochu pomohla ![]()
Eliska a Kuba (9,5m)
Co třeba rýži uvařenou ve vodě. Po uvaření přidáš třeba trošku sunaru nebo mléka které používáš (i odstříkané), k tomu můžeš přidat jakoukoliv přírodně slazenou marmeládku, ovoce, nebo jenom přisladit hroznovým cukrem a jemně (!) poprášit skořicí, grankem, medem (taky moc opatrně). Nebo s nějakou v páře povařenou zeleninkou? Nebo některý z tvrdých cereálních chlebíčků necháš jemně změknout v navlhčeném ubrousku nebo nad párou a na to přidáš trošku luštěninové pomazánky. Nebo prostě a jednoduše oškrábnutou mrkvičku mírně podušenou na trošce vody a olivového oleje. Jablíčka dušená pod pokličkou - tzv. kompot. Dá se toho vymyslet spoustu, hlavně co má mimčo rádo.
Ahoj, a co třeba kukuřičnou polentu, nebo pohanku či jáhly s nějakým ovocem? Nebo pudink dělaný z maizeny, vody a sušeného mléka. Pokud už již dáváš lepek, tak pšeničné či jiné klíčky, ovesné vločky.Já mám knížku Polévky a kašičky pro nějmenší od MUDr. Judity Hofhanzlové z nakladatelství Pavly Momčilové. Je toho tam spousta. Sice některé jídla bych fakt nepozřela, ale můj první syn snědl naprosto všechno.