večerní pláč

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
ED
65
10.1.05 19:50

večerní pláč

Ahoj všechny maminky,

vím, že na toto téma už tu určitě byla spousta dotazů a odpovědí, ale i přesto bych ráda požádala ty z Vás, které s tím mají nějakou podobnou zkušenost, aby napsaly, jelikož by mi to velmi pomohlo a neměla bych pocit, že to dělá jen můj Alexík.
Večer (kolem 19:00) koupu svého dvouměsíčního chlapečka, pak kojím-v pološeru, v klidu, abych navodila pocit a atmosféru, že už je čas spinkat.
Po nakojení a odříhnutí (které se u nás ale také někdy vůbec nekoná) položím Alexe do postýlky-mezitím u prsu usnul, na rameni mi taky spí-ale jakmile ho položím do postýlky očíčka má dokořán a kouká. Pohladím ho, zhasnu a odcházím. A začíná pĺáč, začne si cucat ručičku nebo jen tak mlaská na prázdno. Zkusím dudlík, ale zabere jen na chvilku, prostě pláče a pláče. Myslím, že jsem vypozorovala, že asi brečí protože nemůže usnout. Chování nepomáhá, vím určitě že by pomohlo, kdybych ho nechala udundat u prsu, ale tohle ho učit nechci, Mám citlivé bradavky a ještě aby byl u prsu déle než potřeba by asi už opravdu nezvládly.
Někdy se propláče do dalšího kojení. A je pravda, že pak spí krásně dlouho. Samozřejmě ne vždy, ale rozhodně pak už nikdy v noci tak dlouho nepláče.
Kapičky na prdíky dávám. Prostě si myslím, že mu nic neschází, tak nevím.
Někdy se stane, že usne a za několik minut se zase vzbudí. Nevím jestli to neznamená, že není tolik unavený. Ale bohužel je ještě malý nato aby se mi ho podařilo přes den, nebo alespoň tu dobu před koupáním, udržet vzhůru aby se unavil a pak usnul jako dudek.

moc děkuji za případné odpovědi

Evík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
lisa2
10.1.05 20:17

Ahojky,

nevím jak moc jste ve výchově radikální-my jsme chtěli být učebnicoví-1.mimčo-spousta informací z literatury a všech dostupných materiálů-ale když nám byly 2měs.,tak nás trápily také prdíky-kapičky, převařený kmín, fenyklový čaj, já nepozřela nic,co by šmudlíkovi mohlo působit větříky, pila jsem čaj fenyklový i pro kojící matky a nakonec jsme stejně večer s manžílkem právě kolem 2.měs.nejčastěji nahřívali plenky a dávali mu je na bříško. Původně jsme říkali také,že necháme malého plakat,jak se to má podle rad…pár večerů a pak se to naučí. Jenže zase dětský pláč je jediná komunikace-jen tak má mimčo šanci nám něco říct. Takže knížky neknížky, rady nerady - dokud spal maličkej v zavinovačce-měli jsme takovou na zip, kde měl i trochu místa, tak ho manžel klidně uspal houpáním v náručí a nechávali jsme si ho v obýváku, dokud jsme nešli spát, pak jsme si ho odnesli. Ze zavinovačky vyrostl, z kolíbky také a přišlo na postýlku-tady trvalo asi týden,než si zvykl,že je tam víc prostoru,ale problémy nebyly-malej si oblíbil jednoho „skoroplyšáka“, vždycky se k němu přitulil a spinkal. Problém bylo s usínáním ve dne-to v postýlce nešlo-usínal na houpacím křesle dopoledne a venku v kočárku odpoledne.Asi v 5.měsíci ho manžel naučil spát v postýlce i přes den a to tak, že jsme 15-30min před spaním otevřeli okno jak to jen šlo, pak ho zavřeli a malý měl krásný vzdoušek na spinkání. Teď nám asi lezou zoubky, takže máme problém,ale víme,že jak přišel,tak zase odejde. Ještě snad dodám,že u nočního kojení jsem nic neměnila-nerozsvěcovala jsem-pokud nebylo „velké“ přebalování, které potřebovalo vodu a oči :) a dnes maličkému asi týden necháváme na usnutí rozsvícený měsíček na zdi. Když plakal v těch 2měs.,tak bylo zřetelně znatelné,zda to byl pláč kvůli prdíkům nebo jen tak,že se bál či prostě chtěl být u nás.Prdíky odešly úderem 3.měsíce.Chce to trpělivost. Pusu malému Lisa

• Citovat
  • Upravit
157
10.1.05 20:52

Ahoj,
nas maly taky nemohl vecer usnout na delsi dobu nez na 5 minut po koupani a nakojeni. Brzy jsem prisla na to ze ho proste musim nakrmit tak aby odpadl. Delali jsme to tak ze po koupani jsem ho nakojila a potom ho manzel ponosil (kdyz nebyl doma tak ja) nechali odrihnout a pak jsem mu supla flasku s odstrikanym mojim mlekem. Asi 100 ml. To vypil, ponosili jsme dalsich 5 minut, polozili do postylky a byl tuhy aspon na 5-6 hodin. Asi byl vecer vic hladovy nebo co!!! ALe zabiralo to perfektne. Nemel problem pit z lahve vecer ale kdyz jsme mu ji dala pres den tak nevedel co s ni ma delat. Takze flasku mel spojenou jenom s vecernim ritualem. Pozdeji se na ni silene tesil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
333
11.1.05 08:40

ahoj evi,
my jsme to měli uplně stejný jako ty. večerní koupání, jídlo, pochovali jsme na ruce, malá usnula, opatrně aby se neprobudila jsme ji přenesli do postýlky, kde se okamzitě probudila a řvala. někdy až do dalšího kojení. to nás drželo tak do dvou měsíců. pořád jsme ale dávali do postýlky a nechtěli jsme polevit. když malá řvala tak jsem ji hladila a nutila jí dudlík a pak přitiskla její oblíbenou hračku k tělíčku. taky někdy tak za půl hodiny i hodinu jsem jí dala „zákusek“. pak se to samo zlomilo,po koupání jí nakojím, hned jí dávám dokrm - cca 120 UM Nutrilon Forte - vyžaduje to - pak jí chvilinku pochovám, zazpívám ukolíbavku - a hned dávám do postýlky, malá zabrečí ale hned si přitáhne opičku zadudlá si a spinká až do rána. S tím chováním po večerech mě to ted připadá že to bylo úplně nanic, vždycky jsme chovali a chovali a ona se nám stejně probudila s položením. Prostě vydržet. Taky ten princip s tím odcházením po 5, 10, 20 minutách zabral, ale až po 2 měsíci. Předtím to bylo zbytečný, prostě malá řvala a řvala. Tak moc držím pěstičky at to vyjde. Pá
 Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
11.1.05 13:49

Ahojky
nečetla jsem ty ostatní příspěvky jen ten tvůj, ten první, tak nevím jestli se nebudu opakovat, ale poradím ti krátce.
My jsme měli to samé nechtěla spát a nechtěla, teď už ji k tomu nenutím…po koupání se napapá, pak se s námi v obýváku, věnuju se jí jak to jde, máme ale pološero, mluvím tišeji, dávám ji papat kolikrát chce a ona se utahá. Jde spát sice kolem 9-10 hodiny, ale zato napoprvé. Zkus to nelámat přes koleno.
Ahoj a spinkání zdar.
radka a Sabinka 2,5 m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
11.1.05 13:50

Ahojky
nečetla jsem ty ostatní příspěvky jen ten tvůj, ten první, tak nevím jestli se nebudu opakovat, ale poradím ti krátce.
My jsme měli to samé nechtěla spát a nechtěla, teď už ji k tomu nenutím…po koupání se napapá, pak se s námi v obýváku, věnuju se jí jak to jde, máme ale pološero, mluvím tišeji, dávám ji papat kolikrát chce a ona se utahá. Jde spát sice kolem 9-10 hodiny, ale zato napoprvé. Zkus to nelámat přes koleno.
Ahoj a spinkání zdar.
radka a Sabinka 2,5 m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
11.1.05 17:51

Ahoj, ja tedy nevim, ale jak to tak popisujes, tak to na me dela dojem jestli nema jeste hlad. My dodnes (6mes.) nekdy kojime az treba na 4× :), protoze i kdyz se pusti a uz nechce tak za pul minuty zase zacne cucat vsechno okolo, proste si dela pauzicky…Ale jestli ti probreci do dalsiho kojeni a pak krasne spi, tak si myslim, ze bys ho mela zkusit vecer kojit dele a uvidis.
Jinak toho, ze se nauci usinat jenom u kojeni se neboj, ja se take bala, nas syn totiz usinal za:,–(ne u kojeni a ja se snazila ho po skonceni kojeni budit, abych ho dle navodu davala do postylky „bdiciho“. Kdyz to jednou videla moje kamaradka, tak se ptala jestli jsem se nezblaznila a ja ji vysvetlovala, ze se to tak ma, ze by se jinak nenaucil usinat sam… tak mi rekla , ze nechape proc resim neco dopredu, kdyz vubec nevim jestli to nastane a me najednou to taky prislo zvlastni, ze budim dite, abych ho naucila usinat… a tak jsem ho nechavala spat u kojeni a uzivala si te chvilky pohody nez ho ulozim na noc a „delsi dobu“ ho neuvidim (no zatim se nam teda nepodarilo mockrat spat celou noc) a pak najednou prestal usinat u kojeni a normalne jsem ho zacala davat do postylky uplne cileho a i kdyz treba hned neusne a vyklada si neco plysakum, tak za nejakou dobu usina sam a bez problemu, pouze vyjimecne (treba kdyz chci jit do divadla a tak :) se stane, ze neusne a ja ho musim treba jeste trochu dokojit nebo zkusim jenom pochovat. V kazdym pripade si rikam az mu bude 18 a nebude vecer doma a ja na mej budu cekat, tak si na to uspavani budu s laskou vzpominat ne? Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.1.05 23:21

ahoj,
nase mala taky delala to samy. a nic jsme na ni nevymysleli, proste jsem ji uspavala kojenim - stridala jsem prsa furt dokola, az proste nikde nic nebylo a pak usnula. zlepsilo se to az kolem 4. mesice, kdy zacala snaset dudlik. ted je ji neco pres 2 roky, dudlik jsme zrusili, takze zaciname zase hledat dalsi zpusoby uspavani - to snad nikdy neskonci! :wink:
kacatko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
12.1.05 18:03

Ahoj,

nám pomohlo na spaní stáhnout malou do Tetra pleny - když ležela s rukama volnýma, tak se pořád mlela, plakala… V pevném úvazu se okamžitě sklidnila a usnula. To bylo první týdny, později, když ruce nechtěla mít u těla, tak si je vytáhla, ale to bylo už v době, kdy jí samotné volné ruce nevadily.
Jinak pak nám také pomohlo posunout koupání, baštu a uspávání na později- kolem 21h. Jinak třeba půl hodky plakala, než usnula. Po čase si to zase upravila na dříve -protože se víc začala hýbat = snadněji se unaví a zase chodí spát kolem 20h.
Tak ať brzy klidně usínáte, brzy to bude určitě mnohem lepší.
 E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.1.05 19:27

Ahojky,

naší holčičce bude za pár dní 5 měsíců a stále jsou u nás večery trošku „protivné“. Dřív jsem zkoušela všechno možné, aby nám malá usla brzo, ale k ničemu to nebylo. Malá řvala a my s manželem jsme byli na nervy. Pak jsme přistoupili na režim naší malé a je doma klid a pohoda! Malá chodí spát ve 23hod. (je pravidelná jak švýcarský hodinky:-)), sice je to pozdě, ale nepláče a o to nám šlo!!! Už jsem slyšela chytré rady že ji prostě musím donutit chodit spát dřív, ale dlabu na to! Jak jí to mám asi vysvětlit? Zkusila jsem nechat ji v postýlce vyplakat ale po ani ne 10ti minutách jsem vyměkla:-)
No a teď prostě vím že úderem jedenácté bude klid a je vše v pohodě!
Tak zkus taky svůj režim přizpůsobit malému a snad se vám uleví jako nám!!!
Drž se, jednou to skončí!

Kristy a Danuška z Letňátek

• Citovat
  • Upravit
74
12.1.05 23:41

Ahoj, neboj určitě se to zlepší. Naše malá, které je nyní 9 měsíců, neusnula dřív než ve 23 hodin. Trvalo to asi tak do 5. měsíce. Nyní už je to v pohodě usíná kolem 20. hodiny a to sama v postýlce a bez jakéholiv uspávání či nošení, houpání apod. Tak vydrž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2613
13.1.05 09:34

Ahojky holky, i kluci…
koukám, že to je časty problém, a každy má svou metodu.
Mi jsme doplžili koupání o hodinu, sice jsme koupali až v půl deváté, ale co pro mrňouse mamina neuděla…
Nakojila a položila jsem ho do naší postele doprostřed. Lehle jsem si k němu, aby mě cítil a držela jsem ho za ručičky. Bylo mu to příjemné a zároveň se nemohl tolik mlýt v posteli. No a po pár dnech jsem tam byla třeba jen minutku a Dája spal. Pak už jsem ho dala do postýlky a chvíli držela za ručičku. Dnes koupeme v sedm a v osm ho položim do postýlky, dám mu dobrou noc a odcházim. Je pravda, že se umi už zabavit sám, tak si chvíli hraje a pak usne. Chce to jenom najít správný systém.
Ale neboj, určitě se to zlepší. M. + Dája m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1460
13.1.05 11:55

Ahoj holky!

Já si myslím, že příčin večerního pláče může být několik. Četla jsem, že miminko má přes den víc vjemů, než je schopné zpracoavat, večer je pak unavená, ale kupodivu sebou nežuchne do duchen, jak by se na unavené dítko slušelo… Začne být plačtivé, vyžaduje pozornost, je aktivní.

U někoho to může být skutečně hlad, jiné dítko si kojením vyžaduje zvýšenou pozornost a blízkost maminky mu pomůže se uklidnit. U nás se také uspávalo kejením, to večerní bylo někdy i na třikrát na čtyřikrát…

Některé děti mají posunutý rytmus. Naše děti také málokdy usínají před desátou hodinou, pokusy uspat dřív skončili naprostým vyčerpání rodičů a naprosto rozladěným dítětem… Takže děti chodí spát pozdě, ale bez křiku. Nebo si dám víc práce a uspím je o něco dřív, ale maximálně o hodinu. Víc posouvat si netroufám, je to u nás nereálné, ale myslím si, že by to šlo.

Podle mě jde o to rozenat, jakou příčinu pláč má a vyzkoušet to, co vyhovuje dítěti i rodičům.

Alice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ED
65
16.1.05 11:04

Všem moc děkuji za odpovědi. Člověka potěší, když ví že není jediný na světě, kdo má takový problém. Takže díky, díky, díky......

Ale ještě bych Vás ráda požádala o malinkatou radičku:
od kolikátého měsíce věku dítěte je vhodné ho udržovat před koupáním vzhůru, aby neusnulo a bylo více unavené????
nevím kdy bych s tím měla začít. Stává se mi, že těsně v dobu kdy už by byl čas na koupání a vypadá hladově, začíná usínat. Ale když ho nechám spát, tak zas potom nebude spát v noci, tak nevím.

Eva + Alexík (2měsíce)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky