Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, čekám svoje první mimi,do porodu už mi zbývají necelé dva týdny a začínám mít dost obavy. Největší starost mi dělá velikost mé pánve, jsem sice dost vysoká ale hodně hubená. O porodech, kdy má žena úzkou pánev jsem už slyšela pěkný horory a tak bych ráda věděla na čem jsem. Má matka měla pánev úzkou a dost si při porodu užila.
Chtěla jsem se zeptat, jestli některá náhodou nevíte jaké jsou rozměry normální pánve a kdy už jde o pánev úzkou? V těhu průkazce mám nějaká 4 čísla ( 26,28,32,19) ale nemám představu zda je vše OK. V knihách ani jinde jsem o tomto informace nenašla.
Zeptala bych se doktorky,ale bohužel není vůbec sdílná a nic se od ní nedovím.
Nevíte to náhodou někdo?
díky Andrea.
Ahoj já jsem taky před porodem měla tento problém a ty rozměry nevim všechny, ale těch 19 je u jednoho z rozměrů minimum pro normální porod a pokud budeš mít mimi s normálním obvodem hlavičky určitě to bude v pohodě. Taky až budeš v porodnici na příjmu tak tě změří. Držím palečky Lenka.
ahoj Andrusko
neboj se,ja jsem mela podobne cisla,panev mam uzkou a porod probehl uplne v pohode .
hezky zbytek tehotenstvi a rychly porod
Ahoj Andreo, pokud by jsi měla opravdu úzkou pánev, tak by tě na to měla doktorka upozornit. Měla by vědět, jestli ti miminko proleze, jinak bys rodila císařským řezem. Pokud ti tedy nic takového neříkala, tak se tím nezaobírej nebo budeš vystresovaná a v důsledku toho by jsi se mohla špatně otvírat. Já jsem sice drobná a štíhlá (nebo jsem alespoň byla), ale pánev jsem měla asi v pohodě, protože jsem porodila miminko s váhou 4,15 kg. No a hlavička také nebyla nejmenší.Sice jsem byla hodně potrhaná a por. asistentka mi musela skočit na břicho, ale zvládla jsem to. Ty míry co jsi psala, tak to fakt nevím. Mne měřily sestřičky až před porodem. Můj gyndař to neudělal ani při prvním ani při druhém těhotenství.Tak držím palce.
Ahoj Andreo,
já jsem při prvním dítěti měla napsané v průkazce podobné rozměry, těch 19 určitě, 26 taky a ty ostatní si nepamatuju (jsem malá), měřila mě sestřička, která zaskakovala za naši a naše říkala, že se to už moc nedělá, že stejně se posuzuje velikost hlavičky a pánve ultrazvukem. A při příjmu mě taky neměřili
.
Rodila jsem dvě děti přirozeným porodem a všechno v pohodě.
Držím palce Katka.
Holky, díky moc za odpovědi, trochu jste mě uklidnily.
Zhruba před týdnem na mě začala dopadat nějaká předporodní depka, jsem posera, mam ze všeho neznámého strach a navíc se mi ještě zdají hrozný hororový sny.
Doufám, že to já i mimčo ve zdraví zvládneme, ještě jednou díky za podporu,
Andrea.
V knize Porodnictví (Čech, Hájek, Maršál, Srp a kol. 1999) jsou následující průměrné rozměry:
distantia bispinalis 25 - 26 cm
distantia bicristalis 28 - 29 cm
distantia bitrochanterica 31 - 32 cm
conjugata externa 19 - 20 cm
Takže Andreo, evidentně máš úplně normální pánev.
A při porodu se snaž najít si optimální polohu, ve které se ti bude nejlépe tlačit, buď co nejvíc v pohodě a půjde to samo ![]()
Daniela
Andrusko, mám v těhu průkazce tyto hodnoty: 23/28/32/18 a ačkoli se nevejdu do některých tabulkových rozměrů dle té knížky uvedené výše -s tejně si stím můj lékař hlavu neláme - je to prý vše v pořádku. Můj lékař je naopak naštěstí velmi sdílný - a toho si opravdu moc vážím ![]()
Ahoj,
nechci tě tedy strašit,ale mojí skorosestře se vyplnily nejhorší obavy…Z profilu byla tenká jako list papíru a ze předu docela taky…no vychrtlina…Vše,co nechtěla a četla a bála se toho,se jí stalo…Měla velmi těžký porod
,ale mimi je bezva a ona se z toho taky rychle dostala
…Možná to udělala i ta psychika…porodu se dost bála…
Určitě se na to přeptej doktora,ale snad ví,co dělá…Držím palečky a hlavně rychle a téměř bezbolestně(To je jen fráze,bolí to jak sviňa…
) porodit…a krásného a zdravého mimíska… ![]()
Ahojte!
Musim napsat email, nebot neco malo o tech zadanych rozmerech panve vim (pro presnejsi citaci jsem pouzila knihu). Jsem zatim jen snazilka, ale doufam, ze uz brzy budeme s manzilkem mimi cekat
…
Nejcasteji se tedy u tehotnych skutecne meri tyto rozmery:
distantia bispinalis (vzdalenost obou trnu kycelnich kosti): 26cm
distantia bicristalis (vzdalenost kycelnich hrebenu): 28 cm
distantia bitrochanterica (vzdalenost chocholiku stehennich kosti): 31 cm
conjugata externa (vzdalenost trnu k okraji stydke kosti): 20 cm
Nejvýznamnejsi je skutecne conjugata externa, ktera neprimo informuje o nejmensim vnitrnim rozmeru panve, ktera je v rovine panevniho vchodu. Pricemz predozadni vzdalenost v panevnim vchodu je asi 11 cm. Delka hlavicky je asi 11,5 cm, tzn. ze hlavicka prochazejici rovinou panevniho vchodu se minimalne o 0,5 cm deformuje posunem kosti lebecni klenby…
Takze tak. Uvadim rozmery, ktere jsou nejcastejsi, takze si myslim mila Andreo, ze skutecne nijak zvlast nevybocujes z průmeru! ![]()
Mnoho sil ti preji i budoucimu mimi, at vse v pohode a ve zdravi zvladnete!!!
Justyna
Ahojky, teď jedna neodborná, ale optimistická odpověď ![]()
Já jsem postavou asi jako ty - hodně hubená a středně vysoká. V těhotenství jsem přibrala 16 kg, ale všechno jen do bříška, jinak nikde nic, ze zadu nebylo vidět, že jsem těhotná, pánev se mi neroztáhla…Občas mě přeměřili a já měla docela strach, jak ten mimísek vyleze ven ![]()
No, a podařilo se. Na příjmu mě několikrát přeměřili a prostě to šlo. Myslím, že víc než to, jakou máš šířku teď (a tu máš podle všeho v normě) , je pro porod podstatné, jak se budeš otvírat během první doby porodní. Určitě to půjde, musíš si věřit a taky věřit lidem okolo. Mě se po 14 hodinách snažení narodila nádherná 3,24kg holčička a dodnes se všichni diví, jak takové tintítko jako já mohlo porodit tak veliké děcko
Prostě jsme to všechno dohnaly až v porodnici.
Všechno bude dobré, uvidíš.
Petra
Ještě jeden laický názor: moje spolužačky, které svorně svým vzhledem odjakživa připomínaly spíše anorektičky (placaté a uzoučké zboku i zepředu), si průběh svého porodu pochvalovaly, jaká že to byla brnkačka
. Na rozdíl od děvčat statné postavy a zdánlivě širší pánví (spousta tuku), které na tom byly podstatně hůře - obtížný porod, kleště, císař…
Ahojky,
přikláním se také k názoru, že rozměry pánve nejsou až tak podstatné. Moje rozměry pánve byly 21, 24, 29, 18,5 a porod jsem měla v pohodě i s bolestma necelých 5 hodin. Jsem 154 cm vysoká, drobná a než jsem otěhotněla, vážila jsem 42 kg.
Pa Štěpík
nazdarek,
taky nepatrim mezi vetsi postavy, mam 164 cm,vaha pred otehotnenim 50 kg .Pribrala jsem 13 kg a vsechno slo jen do briska.Panev mi zmerili
ve 37 tydnu s tim, ze soude podle velikosti meho briska to bude asi male miminko a porod bude v pohode. Musim rict, ze to slo rychle , otevirani trvalo jen 5 hodin,prvni kontrakce byly hned 5 -3 minutove. Zadrhlo se to az v okamziku, kdy jsem uz mohla tlacit. Tlacila jsem ,ale ono nic.Az kdyz zabrala statna ruka doktora na mem brise (druhy den jsem na nem mela paradni modriny), mala sla pomalu ven. Nasledovalo hodinove siti, to porodni bolesti byly oproti tomu prochazka ruzovym
em.
Mala pritom nebyla zadny obr 50 cm, 3,120 kg. Ale zvladly jsme to.Nic se neboj,stoji to za to.
brezinka
Ahoj
trochu jste mě teď vystrašily
Jsem v 36 tt a ten poslední rozměr pánve mám 18. Tak doufám, že to nebude nějaký problém…