Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla bych se zeptat jakou používáte vodu pro vaření a pití kojenců? Dívala jsem se v Delvitě a přes velký výběr nápojů jsem narazila pouze na Naturu se štítkem - vhodné pro přípravu kojenecké stravy. Mám tomu věřit? Kde jinde sehnat kojeneckou vodu. Slyšela jsem o vodě Fromin, pokud to píšu správně, nevíte, kde ji sehnat?
Díky,
Jitka
Ahoj Jitko,
Fromin jsem kupovala v Bille, ale nevím, jestli ji tam mají doposud. Já nad tím až tolik nebádám, kupuju Tanju, v Bille Clever a snad to je v pohodě. V podstatě na většině vod je napsáno vhodné pro přípravu kojenecké stravy. Co ale nekupuju je Dobrá voda, ta je ošetřená radonem.
Katka
JITI
Naturu pouzivam a prcek po ni nikdy nic nemel, jinak Fromin maji skoro ve vsech supermarketech ( krome Delvity
)
Jen k té Dobré vodě - je to zvláštní, ale nám jí doktorka naopak doporučila jako jedinou, která je skutečně spolehlivě použitelná pro kojence… Fromin u nás taky neseženu, tak doufám, že dobrou vodou nic nezkazim ![]()
ahoj, já používám kojeneckou vodu Horský pramen (má růžový vršek) a po převaření zůstává jen nepatrná sraženinka (vápník) a je pro nás asi nejlepší a i praktická 2l láhve. Zkoušela jsem i jinou, z jednoty, ale po uvaření to byla hrůza - těch vápenatých vloček a konvici jsem musela drhnout málem pískem. a to se jmenovala wellness baby.
Jednoduše: pozor na rozp. látky - méně než 0,5 g/l. a taky pozor na dusitany NO2- a dusičnany NO3-!!!
Jinak na www. bezpecnepotraviny.cz je i norma a taky na test.idnes.cz je nějaké povídání o koj. vodách.
tak si nechejte šmakovat. čau Alča
Díky za tipy. Alenka píše, že kojeneckou vodu převařuje, to mě nenapadlo.
Jitka
Ahoj,
kupujeme Dobrou vodu, ale je jich spousta, jak už tu v diskuzi bylo napsáno. Jen mi zajímá, z čeho Katka usuzuje, že je Dobrá voda ošetřená radioaktivní látkou??? Použití radioaktviních látek podléhá zvláštním předpisům a jejich použití v potravinářství si vůbec neumím představit. Nevím, moc tomu neveřím. ![]()
Sendy
Ahoj holky,
na rodine jsem nakousla tema co je lepsi, jestli kojenecka voda (v nasem pripade Dobra voda) neprevarena nebo voda z prazskeho kohoutku prevarena. Zajimal by me vas nazor, nasim holkam je 7 mesicu.
Diky.
Monca
Ahojky,já používám kojeneckou vodu z Tesca,tak se i přímo jmenuje,bud je 2 litrová a nebo 1,5 litru a občas i Dobrou vodu ale málo,ale podle mě když je tam napsáno,že je voda vhodná pro kojence,tak jí můžeš použít,přece podléhá normám a že je Dobrá voda škodlivá ,tak to jsem ještě neslyšela. Jo a kojeneckou vodu vždycky převařuju. ![]()
Sendy píše:
Ahoj,kupujeme Dobrou vodu, ale je jich spousta, jak už tu v diskuzi bylo napsáno. Jen mi zajímá, z čeho Katka usuzuje, že je Dobrá voda ošetřená radioaktivní látkou??? Použití radioaktviních látek podléhá zvláštním předpisům a jejich použití v potravinářství si vůbec neumím představit. Nevím, moc tomu neveřím.
Sendy
Ahoj,
to o tý Dobrý vodě mi říkala moje máma, která se hodně zabývá zdravou výživou, takže jsem na ni dala, tak se omlouvám, jestli jsem vám na:,–(ila brouka do hlavy
.
Katka
Ahoj, co se týká ozařování balených vod, tak se jedná o ultrafialové záření, které zničí choroboplodné zárodky.
to jen na vysvětlení, rozhodně se není čeho bát.
Alča
Ahojky,
já kupuji kojeneckou vodu „veseta“, jinou jsem nesehnala. Nemáte s ní taky někdo zkušenosti?
Já jí tedy přavařuji, ale doktorka mi říkala, že se převařuje jenom v čechách, že se to nikde jinde nedělá…
Katka
Ahoj,
já ji občas používám, když jezdím k babičce, tam nemají takový výběr, zdá se mi dobrá, synovi rozhodně po ní nikdy nic nebylo.
Taky Katka ![]()
Ahoj,
k té vodě - kojenecká voda Fromin má šíleně obrovskej obsah dusičnanů a dusitanů. Na rodině jsem četla článek, kde bylo přesně napsáno, proč jsou pro kojence velice nebezpečné. Už si nepamatuju název té extra latinské nemoci, co z toho dětem hrozí, ale Fromin raději rozhodně nekupuju.
Doktorka nám taky doporučuje Dobrou vodu, protože jako jediná má navíc fluor.
Lenka