Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte!
Vedel by mi niekto povedať, prečo sa tak rôznia názory o zavádzaní lepku do stravy?
Pediater tvrdí, že nie je dôvod po siedmom mesiaci nezavádzať, pretože je už črevná sliznica a jej enzymatická výbava vybavená natoľko, že je schopná lepok stráviť.Ale na tomto fóre som čítala, že opatrne aj u 9-mes. babáka.Tak neviem, myslím, že ide o to, aby sa predčasne dieťa nesenzibilizovalo do siedmeho mesiaca, ale prečo potom, nie?
Budem vďačná za každú odpoveď. Ďakujem, Oxana.
Ahoj Oxano!
V tomhle bodu se rozchází i odborníci. Jedni tvrdí zavádět až později (kolem jednoho roku nebo až po jeho dosažení). Jako důvod se udává, že je organismus vyvinutější a je tudíš schopen čelit možné alergii (nebo pozdější zavedení případné reakci zcela zabrání.)
Další menší skupinka říká, že se má lepek zavádět naopak brzo, protože se případná celiakie snadněji pozná, v pozdějším věku to jde prý hůře rozeznat.
Já osobně se přiklání k pozdějšímu zavádění lepku. Máme v rodině alergie a už teď bojujeme s kašlem, tak nechci dítě zbytečně zatěžovat ještě něčím dalším. Je dost jiných zajímavých potravin, které se dají do jednoho roku použít, spěchat nebudeme.
Mám ve svém okruhu známých několik případu celiakie, jak v dětském, tak v dospělém věku. Onemocnění se dá odhalit i u dospělých.
Alice
Ahoj Oxano,
Myslím, že je to tak, že po 7. měsíci možno lepek zavádět u dětí bez nějaké rodinné alergické zátěže, kdežto u dětí, kde rodiče nebo sourozenci trpí nějakou formou alergie / jakoukoliv, třeba ekzém, senná rýma, astma, nejen nesnášenlivost lepku - celiakie/, tak tam se radí s lepkem počkat co možno nejdéle - po 9. měsíci, ale četla jsem i do 1 roku. Prostě preventivně, aby dítě nebylo zatíženo event. alergenem příliš brzy. Týká se to taky jiných potravin, třeba tropické ovoce, ořechy, ryby atd. Snad jsem trochu pomohla. Já mám 3 děti, 1. je atopik - ekzém, takže budu se snažit vydržet tato omezení co nejdéle.
Kimmi a Bára 12 týdnů
Zavedla jsem kašičky lepkové takhle brzy a bohužel. Ale objevili jsme to až v jeho 4 letech, protože od jeho 1 roku praktikujem výživu podle krevních skupin. Tak jsme trošku zbrzdili provalení příznaků. Nebo ještě přesněji, měl problémy v jiné oblasti než je střevo. Taky bych pro jistotu počkala aspoň do toho roku. Stefinka
Ahoj Řeším taky lepek pro dítě, zda už ano či ne a narazila jsem na tento zajímavý názor. Pokud se tomu dá věřit, tak lepek dávat od 6 měsíců po troškách, ale při tom dále kojit a cpát se probiotiky. Pokud má už dítě vrozené genetické dispozice stát se celiatikem, tak je vidět, že dávat lepek v době až už dítě není kojené výrazně zvýší šanci že celiakie propukne - viz ten „pokus“ s celou generací ve Švédsku
Jak to nasdílet nevím, je to dele v těch příspěvcích na facebooku Pečeme bez lepku - https://www.facebook.com/…546778582725
Ahoj malá má lepek zavedený od 6 měsíců v podobě piškotů, kaše, chleba, rohlíku. pokud ale v rodině nějaká alergie je, počkala bych a zkoušela ho až později..kolem těch 10 měsíců až roku…:)