Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla abych se zeptat kdy nebo v kolika měsících jste nechaly svým holčičkám propíchnout ouška.
Plakaly hodně? A co teď v zimě, nevadí jim čepičky.
Malá mi spí na levé straně hlavičky nebude ji to nějak vadit, nebo mám počkat až se nám ta hlavička spraví.
Díky za odpovědi.
Radka a Sabinka 2, 5m
Ahoj mamino Raduš, naše maličká měla tenkrát přesně 6 týdnů ,když měla píchnutá ouška ,bylo léto,ale stejně měla vždy něco na hlávce.Snášela to super (navíc jsem ji na to svítila biotronovou lampou,tak to možná pomohlo proti hnisání).Je to hned rozdíl ,jak má holčička naušničky a ta chvilička bolesti,vždyť i my jsme to skoro každá bez úhony přežily nebo ne? ![]()
S pozdravem Anna+Eli (2,5 roku) ![]()
Ahoj,
my máme teď naušničky čerstvě. Holkám je něco přes 7 měs. - bylo nám doporučeno počkat alespoň po 1.dávce očkování!
Holky sice plakaly, zvláště ta jedna, ale za 5 min o tom ani nevěděly a klidně v kočárku usnuly! Hojí se nám to dobře a holky jsou už konečně holčičky! Moc jim to sluší.
Taky mě jich bylo líto, ale jak známo, pro krásu se trpí a stojí to zato.
KEIKO + dvojčata
Ahoj
my máme naušničky od 4.týdne, malá plakala, ale jen chvílku, a hojilo se jí to bezvadně jak byla malá tak se ani ještě nehýbala a netahala si za ouška tak to bylo fajn.
ahoj.určitě doporučuju naušničky co nejdřív.na čepičku nekoukej,já ji dávala především kvůli naušničkám,aby si netrhala ouška.
bolest nebyla tak strašná, jako to,že na ní klečeli.vše proběhlo naprosto bez problémů, čistila jsem ouška ráno a večer+jsem dostala mastičku.
jediný malér byl,že káča dostala naušničky až po roce a už si to pamatuje.jakmile přijdeme do kterékoliv ordinace, okamžitě brečí a bojí se.má ohromnou sílu,takže třeba obyčejné poslechnutí nebo kouknnutí do krku je nadlidský výkon.
ahoj a držíme palečky
MM
ahoj,
my jsme nechavali verunce nausnicky pichnout taky asi v 7 mes. a docela v pohode - taky ji spis vadilo to, ze ji drzeli, aby se nehejbala, nez ze by to bolelo.
doktorka, ktera ji to pichala, si libovala, ze kdyz uz je takhle vetsi, ze muze tu dirku lip umistit, jednak je ousko vetsi a lip se trefi, jednak prej uz nema takovy nekoordinovany pohyby jako miminka a nemuze ji najednou ucuknout.
ale pak jsme si nemohli zvyknout, najednou vypadala jinak, takova… dospelejsi
zato lidi ji prestali rikat, jakej je to hezkej kloucek ![]()
kacatko
Nám doktorka doporučila naušničky až po prvním očkování.Jinak si myslím ža čím jsou menší tím na tu bolest rychleji zapomenou.
Binky+Eliška
Naušničky jsme nechávali dát v 8 týdnech. Dřív se proklamovalo, že se má počkat aspoň půl roku, pak to zkrátili na po prvním očkování. Teď většina pediatrů nebrání brzkému píchnutí oušek. Co se ale může stát, je reakce (mírné zvětšení) uzlinky, nejčastěji za ouškem, kterou je pak třeba sledovat, zda se nezvětšuje, většinou ale nezmizí celý život (zaroste vláskami). To, že se čeká do 1. očkování souvisí s imunitou. Nikdo nemůže předem určit, zda imunitní systém děťátka je/není v pořádku. Ale potíže by tak jak tak byly po prvním očkování, poruchy imunity, které by mohly dělat u naušnic potíže, jsou dost vzácné, i když závažné. Imunita se vyvíjí, vyskytly se případy novorozenecké sepse, když se naušnice píchaly už v porodnici. Takže počkat do ukončení novorozenckého období určitě (trvá 28 dní), pak je to už na mamince, od kdy se chce pyšnit ozdobenou holčičkou.
Nám píchal uši dr na ušním a pochvaloval si, že mladší holčičky mají ty boltce ještě měkoučké a jde to snadno, navíc se lehko udrží, líp než starší bojovnice, netahají si pak za ouška a naše malá ani vůbec neplakala.
Jana + Ema
Ahojky.Nechala jsem pichnout nausnicky kolem 3.mesice a bylo to uplne v pohode. Trosku si zarvala, ale doma uz o tom vubec nevedela. Krasne se to zahojilo. Myslim,ze je to lepsi ted nez az bude velka.
Anny a Olivie
No my máme naušničky asi 2 dny. Malé budou 4 měs.
Poplakala si, teď ještě oplachujeme
heřmánkem má trochu červená ouška. Ovšem doktor
byl docela nepříjemný.
Ve Zlíně píchají ouška už při odchodu z porodnice. My jsme nestihli koupit naušničky, tak měla malá asi týden když je dostala. Sestra se s ní zavřela na pokoj, ozval se strašný řev a za chvilku přišla s Julčou - už spící. Nic si nepamatuje a trauma z doktorů taky nemá ![]()
My jsme nechali Anetce píchnout ouška ve dvou měsících, sestřička dala malé před pícháním na lalůčky znecitlivující mastičku, takže „akce“ proběhla téměř bez slziček. Ouška se do 14 dnů bez jakýchkoliv problémů zahojila a dnes máme krásnou pětiměsíční slečnu ![]()
Silvie