Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, chci dceri k 1.narozeninam delat dort berusku s marcipánem. Mam dva dotazy: muzu na upeceni korpusu pouzit takovou tu nerezovou obloukovou misku? A další - když si chci udelat domaci marcipan, muzu místo sušeného mleka pouzit susenou smetanu? Dekujiiiii:)
@ity píše:
Ahoj holky, chci dceri k 1.narozeninam delat dort berusku s marcipánem. Mam dva dotazy: muzu na upeceni korpusu pouzit takovou tu nerezovou obloukovou misku? A další - když si chci udelat domaci marcipan, muzu místo sušeného mleka pouzit susenou smetanu? Dekujiiiii:)
Osobně bych upekla normálně v kruhové formě a pak ořezala a z ořezů „vytvořila“ hlavu, vždyť beruška nemá hlavu v tom jednom tvaru… A s marcipánem neporadím, ale držela bych se receptu.
V nerez misce klidně upéct můžeš a ad sušená smetada třeba tady . Já bych ji tam nedávala.
Příspěvek upraven 17.07.13 v 10:02
No popravde, nevim, jak bych dělala z klasicke formy, není zas tak velka a jak ji orezat?:( z toho toho tolik zase nebude…?mam najity jeden recept, kde ta beruska je jakoby v jednom, prave pak dodelane tim marcipánem:)
@Len-til-kah a propeče se to i uvnitř???bojim se, ze to tam nebude dopecene:( Ten receptik tam nemuzu najit, ale nasla jsem jeden na googlu, ze by se susene mleko dalo nahradit susenou smetanou:)
Holky, vím, že je to trochu mimo, ale třeba to paní pomůže:
http://www.youtube.com/watch?… Znáte pořad Báječné dorty? Většina dílů je na Youtubě… já ho miluju!! Myslím, že se tam dá báječně inspirovat a zároveň i celkem slušně něco málo při pečení dortů přiučit ![]()
@ity píše:
@Len-til-kah a propeče se to i uvnitř???bojim se, ze to tam nebude dopecene:( Ten receptik tam nemuzu najit, ale nasla jsem jeden na googlu, ze by se susene mleko dalo nahradit susenou smetanou:)
Nerozumím, proč by se to nemělo propéct. V nerezových miskách se běžně peče. Pečeš, až dopečeš (zkouška špejlí).
@VelitelkaRoty Mrknu, dekujiiii:) @Len-til-kah No ja nevim:) pecu dort vždy jen jednou za cas a to jen ještě v kalsicke dortove forme, tskovyto jsem ještě nedělala, tak sjem mela strach, jestli to nezustane syrove:) vyzkoušíme spejli a uvidíme:)
Prosím o radu nějakou zkušenou pekařku. Můžu dát pod marcipán krém z vyšlehaného hustého pudingu a tučného mascarpone? 'Chtěla bych udělat dva pudingy do 0,5 - 0,75 l mlíka a do toho vyšlehat tak 250 g mascarpone.
Nerozteče se mi to?
Díky za rady ![]()
Ja davam vzdy maslovy krem pod potahovacku. u tohoto bych mela strach, ze by to steklo.ale treba nekdo bude mit zkusenost s takovym kremem.
Raději bych dala máslový nebo máslovo-pudinkový krém. Sice je mascarpone hodně tučné, ale v poměru s pudinkem je to málo. Taky záleží, jestli se dort brzy po nanesení potahovky sní nebo až třeba druhý den, to už bych se bála
Pod marcipán jedině pudinkovo máslový krém, nikdy ne šlehačka nebo tvaroh, marcipán by se rozpustil a stekl
Už jsem pár dortů udělala, tak o tom něco vím ![]()
A jak děláte prosím ten máslový krém? To asi není problém, část pudinku vyšlehám s mascarpone dovnitř dortu (budu do toho dávat ještě maliny) a část smíchám s máslem nahoru, ne?
Čistě teoreticky mě napadlo - nemohl by marcipán prostě jenom ležet na piškotu bez krému? Nebo by to nedrželo? Nebo by to bylo suché?
@kacz píše:
A jak děláte prosím ten máslový krém? To asi není problém, část pudinku vyšlehám s mascarpone dovnitř dortu (budu do toho dávat ještě maliny) a část smíchám s máslem nahoru, ne?Čistě teoreticky mě napadlo - nemohl by marcipán prostě jenom ležet na piškotu bez krému? Nebo by to nedrželo? Nebo by to bylo suché?
pokud tam dáváš maliny, udělala bych máslovo-pudinkovo-čokoládový krém, dělám ho a všem chutná, a maliny se do něj hodí, mascarpone bych tam nedávala vůbec, ale důležité je co komu chutná, pod potahovku musíš dát slabou vrstvu krému nesmí v něm být šlehačka či tvaroh, rozteklo by se to, ten krém se tam dává, aby se jednak zahladili veškeré nerovnosti na korpusu a jednak aby to drželo. Pokud by jsi trvala na krému z mascarpone, v tom případě ale musíš udělat mantinely z máslového krému tak, aby při potažení dortu nepřišla potahovka vůbec do styku s mascarpone.
@kacz píše:
A jak děláte prosím ten máslový krém?
Dělala jsem salko-máslový krém, vyšlehá se máslo se zkaramelizovaným salkem. Je hodně sladký, bych ho použila fakt jen na oddělení od marcipánu, dovnitř bych dala něco jiného.