Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Poprosila bych o recepty bez bujónů
…Jak udělat dobrý hovězí či slepičí vývar, kolik dáváte masa, jaké množství zeleniny, vody a jak dlouho vaříte a jak ho vaříte? mrazíte ho, jak? díky za tipy
@hanapana ahoj, vývar vařím dlouho a pomalu, klidně 3-4 hodiny, bujon nedávám, jen sůl, případně libeček a nové koření. Kořenové zeleniny dávám hodně a maso nejradši slepici nebo kuřecí skelet, dobrý je i hovězí. Vývar normálně mrazím. Vařím tak, že všechno nahážu do hrnce (zeleninu, maso, koření a pomalu vařím). Pro dobrou barvu přidávám neoloupanou, umytou cibuli ![]()
Nejlépe to vysvětlil Polraich na Primě, kde uřil vařit. Nevím přesně, jak se ten pořad jmenoval. Najdi si to tam. Velmi poučné.
Masa cim vic, tim lip
ale ja davam kosti, krky, ohanku atd. Zelenina: petrzel, celer, cela cibule, porek. Cele kulicky pepre a varit bud 3 hodky klasicky nebo 25min v papinaku. Po uvareni vyvar scedit, z kosti obrat kousky masa. Na malou panvicku na kousicku masla orestovat na nudlicky nakrajenou mrkev a prihodit spolu se zvlast uvarenyma nudlema.
Asi jak mischelinka, vařím dlouho a na mírném ohni. Maso dám do trouby(mín oleje pod něj), jak chytne trošku barvičku šupnu ho do kastrůlku, cibulku rozkraji na půl a osmahnu do černa na pánvičce, dám do vývaru, zeleninu nastrouhám, nahážu do kastrůlku i slupky od mrkve a petrželi, dále jarní cibulka, česnek. Koření: bobkový list, nové koření, pepř a sůl ![]()
Vařím tak dlouho, jak mám zrovna čas, nejmíň tři hodiny, ale klidně třeba i osm. Množství dávám podle hrnce
a ze začátku sbírám pěnu. Zatím nesolím, protože vývar dávám i dítěti. Většinou vařím zeleninový vývar zvlášť, schovávám si během dne slupky od zeleniny nebo listy atd. (teda jen od bio nebo farmářské zeleniny) a z toho pak udělám zeleninový vývar - vařím půl hodiny až hodinu. Nebo pokud máš dost velký hrnec, tak můžeš přidat zeleninu ke konci vaření vývaru, ale mě se to do hrnce nikdy nevejde ![]()
Dobrý vývar se musí „pomalu táhnout“ to znamená vařit dlooooouho na mírném (velmi mírném) ohni tak dostaneš z masa to nejlepší
a jak ochutit to je na každém, někdo chce moc mrkve, někdo zase čistý jen s pepřem, novým kořením a bobkovým listem
Masa dávám většinou kolem 0,5-1 kg ale spíš používám kosti. Většinou dělám kolem 5l vývaru, na to množství dávám cca 3 velké petržele, 1 velkou mrkev, 1/4 menšího celeru, 2 velké cibule, zelenou petrželku, libeček, česnek (6-8 stroužků, podle síly) sůl, nové koření, celý pepř. Vařím jedině v papiňáku, pomalým varem aspoň 3 hodiny, nesmí to nijak extrémně bublat. Nudle, kroupy apod. vařím zvlášť a dávám až na talíř. Játrové knedlíčky vařím ve vývaru, dají mu lepší chuť.
Co se týče mražení, já si vývar dávám do plastových nádob s víkem, mrazím cca po 1-1,5 litru a pak dále využívám ![]()
Já dělám výborný vývar z krůtích krků a srdíček. Před vařením nechám maso zhruba 20 minut opéct nasucho v troubě, pak ten pekáč vypláchnu vodou a přidám k vodě na vývar. Na kilo masa dávám jednu většî mrkev, čtvrtku celerové bulvy nebo dva stonky řapíkatého, trochu petrželové naté, jednu cibuli, čtyři kuličky pepře a dva bobkové listy. Nechám to na plotně jen táhnout klidně i tři hodiny. V mezidobí vybírám pěnu. Je fakt moc dobrej. Může tam být i jiné maso, ale ty krky jsou nej. ![]()
Ještě je dobré, hrnec nepřikrývat pokličkou, vařit odkryté, pak není zakalený
jinak řečeno bylo v podstatě vše - studená voda, maso nebo kost dle libosti kořenová zelenina, libeček, porek, nové koření, pepř, bobkolist, česnek, cibule ( v dnešní době pllesnivých i mezilistů vždy loupu, mám strach) - vařit dlouho a na mírném ohni, žádný klokot
kosti se můžou před vařením opéct v troubě
@Verca1989
ty jo 3 hodiny v papiňáku? Není to nějaký překlep? To si vůbec nedovedu představit, vždyť to musí být na sračky ne? ![]()
@marti81 proto píšu, že dělám hlavně z kostí, maso samozřejmě tak dlouho nedělám ![]()