Jak na dobrý vývar bez bujónů?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
73
16.7.13 21:56

Vývar vařím v pomalém hrnci. Suroviny dávám v podstatě stejné jako ostatní pisatelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1793
16.7.13 21:57

Jee díky moc za tipy! jste super!! až vyzkouším dám vědět! ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
16.7.13 22:51

Ja delam nejradeji ze slepice nebo krutich krku. Vody davam tolik, aby bylo maso ponorene. Cca kolik vazi maso, tolik vody. Na jednu slepici nebo 3 kruti krky davam 1/4-1/2 celeru (dle velikosti), 2 petrzele, 4 mrkve, cibuli celou i se slupkou a 4 strouzky cesneku. Cibuli a cesnek pak vyhodim. Zeleninu varim celou a krajim az uvarene. Koreni davam libecek, nove koreni, cely pepr, bobkovy list a sul. Varim pomalu, jen jemne probublavat asi 2-3 hodiny. Pomalu vareny vyvar ma lepsi chut, nez rychle vareny nebo z tlakace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
16.7.13 23:01

Mrazim casto (varim schvalne plny hrnec). Nekdy mrazim jen cisty vyvar, nekdy vyvar+zeleninu a nekdy i s nudlemi nebo knedlicky. Je to pak rychly obed, kdyz neni cas varit.
Jo a ted jsem mela doma cerstvi hrasek a jak jsrm ho vybrala z lusku, tak jsem ty lusky vyvarila ve vyvaru, mnam a samozrejme jsem pridala i kulicky z hrasku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
17.7.13 09:45
@wildcherry píše:
Ty jsi stiplava, ze jo :lol:?Ja to fakt myslela dobre, sama se zamyslela, proc to vlasne delam(davat
podr.) a uvitala jsem
nazor, ze je to i zbytecne :andel:.Asi fakt jen zvyk :nevim:.Rada se necham opravit, poucit atd :pankac:.Priste ji shvalne vynecham a rada, abych porovnala rozdil :mrgreen:.Proc ji zbytecne davat, ze…Příspěvek upraven 16.07.13 v 21:58

to nebylo v úmyslu, jestli to tak vyznělo, tak pardon
jen jsem „nahlas“ uvažovala, podobně jako ty, proč jsem vyeliminovala podravku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
18.7.13 06:25

Holky a vam ten vyvar fakt zbude? a jeste na mrazak? ja mam hodne velkej hrnec, neni teda uplne plnej, to bych tam musela nacpat celou kravu a mame to tak na polivku - i na druhej den a nezbyde nic. jednou mi zbyl pul litr kureciho, to jsem dala do lednice, ze tim pak neco podleju :nevim:

a jeste se zeptam, takhle vyvar se delal u vas doma, nebo jste s tim zacali ted? Ja totiz to zacala zkouset, az co jsem zacala koukat na Pohlreicha a poridila si Vanka. Prvni pokusy byly proste vyvar z ponozky. U nas doma se totiz jede v bujonech - babicka a to je moc dobra kucharka, teta, mama taky. Maso bylo vzdy jen tolik, aby bylo na obrani. Babicka kolikrat dela vyvar jen z kostky a maso tam neni. :nevim:
ted co tam k nim s detma jezdime se je snazim ukecat aspon na bujon bez glutamatu. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
18.7.13 08:57

@suik jak už jsem psala někde vepředu, většinou dělám kolem 5 litrů vývaru, takže vždycky zbyde, nechám nám bokem v hrnci vývar tak na 2 dny a zbytek dávám do mrazáku, my jsme jen sami 2 a batole, takže se toho naráz zase tolik nesní. Vývar z mrazáku potom buď zase použiju jako polévku a nebo z něj dělám různé omáčky, zahuštěné polévky ale nejradši z něj dělám rizoto, zvlášť z uzeného vývaru je naprosto luxusní.

A jinak u nás doma se dělaly poctivé vývary, mamka vždycky dělávala vývar z vepřových kostí a se ségrou jsme pak obíraly maso, to bylo moc dobrý :) To samé babičky, babička z taťkovy strany umí luxusní vývary bez bujónů, s játrovou rýží, to bych mohla jíst celý den, takže já jsem na to z domu zvyklá :) A hlavně také jsem vyučená kuchařka a to co nás učili na škole…vývar z kosti jsme dělali tak 2× do měsíce a stejně se tam sypal prášek, jinak když byl vývar, tak jenom voda+prášek+trocha zeleniny, bylo mi z toho na :poblion: i proto se snažím dělat doma vše poctivě, protože tyhle uměliny nemůžu po 3 letech na praxi ani cejtit :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
18.7.13 09:04

@suik u nás se takhle vývra dělal co si pamatuju, a že moje pamět sahá někam k roku 1980. jediná chemie, co se přidávala byla pravá jugoslávská podravka anobrž jelimo.

a do zásoby ho já nedělám, ale kdybych moc chtěla, tak bych zvládla udělat i polévku i do zásoby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
18.7.13 11:28

@Verca1989 takze na 5 litru mas kolik masa? To musi bejt fakt pulka kravy.
To je stejne sila ze se to tak uci, vzdyt udelat vyvar v hospode, mi prijde jednodussi jak jinde, pekne se zuzitkujou kusy masa a kosti co se jinam nehodi, misto na to je, nemusi se to nejak hlidat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
18.7.13 20:15

@suik když dělám z masa, tak je vývaru většinou míň, víc jak 1kg masa nedávám. Víc vývaru dělám z kostí ale teda neřeknu ti přesně, kolik jich dávám, prostě kolik nacpu do hrnce :D

Co se týče toho vaření v hospodách, ono je toho víc…nejlepší paradox je to, že jsme si v prváku museli koupit kuchařské receptury a hned jak otevřeš první stránku, tak je tam obří reklama na nějaká dochucovadla :D Jak už jsem psala, vývar se dělal většinou z prášku, šťavy k masu se dochucovaly opět práškem, vozily se toho do skladu kýble po 5-10kg. Bramborové knedlíky také z prášku…a tak bych mohla pokračovat, myslím si, že těch poctivých škol, kde děcka fakt naučí normálně vařit moc není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
18.7.13 21:24

@Verca1989 takze Pohlreich fakt nekeca :mrgreen:, my s manzelem sjizdime vsechny jeho porady…

ja si zkusim nakoupit nejake kosti - maji tu morkove, nejake maso, nakombinuju to a zkusim udelat vyvar na vic dni - syn uz zacina jist dospelacky jidlo, tak chci zkusit normalni polevku s nudlema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
22.11.15 12:57

Můžu se zeptat když dáte vývar zamrazit tak pak když ho rozmrazíte jak rychle ho musím spotřebovat???děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí