Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ja si na vyvary hooodne potrpim, hodne zkousim. Zatim nej mi zustava tento. Hovezi kliska, hovezi
zadni(nebo predni
?) s kosti, kus veproveho, ale nemusi byt(masem nesetrim)Mrkev, celer, petrzel nakrajim na hrubo a dam do trouby, sem tam slupka od cibule nevadi, dela barvu. Necham opect, hodim do hrnce, prihodim maso, palici cesneku rozkrajenou(nesetrim, klidne i vic, slupky neresim taky
),bobkovy listy, nove koreni, cerny pepr kulicky, porek rozkrojim na 3 casti ale nedam tu stavnatou cast, jen ty dve zadni zelene, nat celeru i libecku(ne moc, je aromaticky)zaprasim podravkou bez glutamatu ze zdr. vyzivy, ppsypu smesi bylin polevkovych(dela treba vitana, ale kupuji take ve zdr. vyzive),malicko susene cervene sladke papriky, jen kvuli barve, pokud mam, hodim nate jarni cibule. Zaliji studenou vodou, aby bylo vse ponorene. Vyvar zacinam delat vecer, tahnu ho celou noc, mirne, aby vyvar nevaril jen probublaval.Rano a mam skoro hotovo, odstavim, v prijatelne teplote cedim, aby byl krasne cisty.Maso oberu, zeleninu miluji moje holky na chut.Na kostky nakrajim novou mrkev a petrzel, dam do vyvaru uvarit, popripade dochutim(sul, pepr),pridam maso a zasypu cerstvyma bylinama, opravdu nesetrim(petrzelka, pazitka).Nudle delam zvlast v osolene vode. Nesnasim prasit vyvar bujonem.Neni to tak narocne, kdyz se zacne vecer a rano je hotovo. Kureci je rychle, delam v jednom hrnci vse dohromady cca 2-3 hod.
Varim dlouho a davam co nejvic masa to jde, ja teda kupuju stehna, klidne sest stehen na to padne, zbytek masa dam pak do rizota nebo tak. K tomu zeleninu, ale kdyz nemam, delam jen s cibuli, vody tak aby byly stehna ponoreny.
z hoveziho davam morkovou kost, maso na polivku nebo ten ocasek.
Nemrazim, to mi nevyjde, vsechno snime.
privedu k varu seberu penu a necham svemu osodu na mirny ohen…ale asi to chce vic vychytat, trochu zakalene to mam, a le me na tom tolik nezalezi, hlavne na chuti.
jinak dobre je popsany vyvar ve vankovi - kouzlo ceske kuchyne, ten pohlreich pak v tom Vařte jako šéf.
kdyz bujon, tak davam bez glutamatu, ale spis do gulase a tak, na polivku uz se snazim bez bujonu, jen koreni.
Vtip je v tom krájet zeleninu na malý kostičky a kupovat prorostlý maso ![]()
@wildcherry a není ta „podravka“ a sušené byliny od Vitany už zbytečnost? když tam máš ty chutě z čerstvých surovin?
@aiko24 píše:
Vařím tak dlouho, jak mám zrovna čas, nejmíň tři hodiny, ale klidně třeba i osm. Množství dávám podle hrncea ze začátku sbírám pěnu. Zatím nesolím, protože vývar dávám i dítěti. Většinou vařím zeleninový vývar zvlášť, schovávám si během dne slupky od zeleniny nebo listy atd. (teda jen od bio nebo farmářské zeleniny) a z toho pak udělám zeleninový vývar - vařím půl hodiny až hodinu. Nebo pokud máš dost velký hrnec, tak můžeš přidat zeleninu ke konci vaření vývaru, ale mě se to do hrnce nikdy nevejde
hele dekuji, me nenapadlo si cely den schovat slupky a vecer hodit varit. Oskrabuji totis do kose. ![]()
@princeznaII píše:
@wildcherry a není ta „podravka“ a sušené byliny od Vitany už zbytečnost? když tam máš ty chutě z čerstvých surovin?
mozna ano, ale podravkou to osolim(popravde jen zaprasim) mam to vic v oku jak sul, nebo je to zvyk(?), celkove moc jidla nesolim.Od vitany uz nekupuji bylinky, ale ve zdr. vyzive, tak nejak mi mozek rika, ze jeste o neco zvyraznim chut vyvaru. Protoze jsem opravdu proti bujonum.Muzu to vyzkouset, to vynechat. Vyvary varim casto.Ono to moc casu vecer nezabere, max jen tech cca 15min zeleniny v troube.
Příspěvek upraven 16.07.13 v 21:40
Tak já vařím následovně ![]()
Maso dám vařit do přiměřenýho množství vody, jakmile začne voda vařit, posbírám „šumy“ a ztlumím plamen. Pak posolím, z koření dávám pepř, nové koření, bobkový list. Přidám tak půlku většího celeru (nejlíp i nějakou celerovou nať), česnek (dávám tak 5-6 stroužků), petržel, mrkev, cibuli oloupu, ale jednu vrstvu slupky nechám, aby byla polívka zlatá. Z čerstvých bylinek dávám libeček, ten je do vývaru úžasnej. Kuřecí vývar dělám tak hodinu a půl až dvě na mírným plameni, hovězí tak dvě a půl až tři hodiny. Kuřecí dělám ze skeletů, křídel a stehen, hovězí dělám z kližky a žeber. ![]()
@wildcherry
já nikdy nevařila vývar s bujonem, ani u rodičů se to tak nedělalo, používala se jen podravka, ale tu jsem pak taky vyeliminovala - právě proto, že dávám čertsvou zeleniny, tak proč tam cpát ještě sušenou
a obravit kukrkumou si to dokážu i bez podravky, dokonce i bez kurkumy dokážu uvařit krásně žlutý / zlatý vývar
jen jsem se prostě zeptala, neb mi to přijde jako zbytečné zdvojování
ale když vám to tak vyhovuje, tak proč ne
@princeznaII píše:
@wildcherry
já nikdy nevařila vývar s bujonem, ani u rodičů se to tak nedělalo, používala se jen podravka, ale tu jsem pak taky vyeliminovala - právě proto, že dávám čertsvou zeleniny, tak proč tam cpát ještě sušenou
a obravit kukrkumou si to dokážu i bez podravky, dokonce i bez kurkumy dokážu uvařit krásně žlutý / zlatý vývarjen jsem se prostě zeptala, neb mi to přijde jako zbytečné zdvojování
ale když vám to tak vyhovuje, tak proč ne
Ty jsi stiplava, ze jo
?Ja to fakt myslela dobre, sama se zamyslela, proc to vlasne delam(davat
podr.) a uvitala jsem
nazor, ze je to i zbytecne
.Asi fakt jen zvyk
.Rada se necham opravit, poucit atd
.Priste ji shvalne vynecham a rada, abych porovnala rozdil
.Proc ji zbytecne davat, ze…
Příspěvek upraven 16.07.13 v 21:58