Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Co je pro tebe stejně?? na castku ano, na hodnotu peněz ne.
Stejně z pohledu koho/čeho? Pokud rodiče zdědili v roce 2018 10mega a jedno dítě bylo zletilé a dali mu 5mega, druhé bylo zletilé za 6 let, tak je sice škoda, že rodiče neuměli peníze zhodnotit, ale spravedlivě děti podělili. Nemohli částku rozdělit jinak podle předpokládané inflace atd.
Pokud rodiče berou těžký prachy a peníze jsou z výdělku a před rokem 2018 brali 300tis. a z toho našetřili 5mega, a v letech 2018-2024 brali 800tis. a z toho našetřili taky 5mega, přišlo by mi, že to nespravedlivé bylo a inflaci zohlednit mohli.
@Anonymní píše: Více
Je to blbý dotaz ne jednoduchý. Rok 2018 už byl a rok 2024 už je. Takže dotaz by měl znít ve smyslu, mám 2 děti jedno dostalo v roce 2018 5 mil. druhé dostane 5 mil. letos, je hodnota peněz stejná? A mít v dnešní době 10 mil. je dost zajímavé, spíše nereálné, pokud někdo nevyhrál ve sportce nebo nedědil milióny.
Ta hodnota je stejná, ovšem když poměříš, co za to pořídíš, tak tam rozdíl je.
@mamule42 píše: Více
No přesně tak.
Asi zakladatelka zkouší naše uvažování…možná v rámci nějakého průzkumu.
![]()
Jednoduchy dotaz to teda uplne neni
Ale pokud chces jednoduchou odpoved.. Ano, dostali stejnou castku.
Resime ted to same. Deti dostanou stejnou castku, i kdyz hodnota penez pro toho druheho je ted uplne nekde jinde..
Ne. My mame naštěstí rozdíl ani ne dva roky, takže to nebude tak markantní, ale kdyby byl rozdíl větší, pak bych se snažila to nějak rozumne dorovnat, aby ten mladší dostal alespoň zhruba stejnou reálnou částku do startu života.
Jestli si nejsi jistá, pošli pro jistotu druhýmu dítěti sedm. Ať se ta inflace vyrovná.
V roce 2017 jsi byla schopna za cca 5,5 u nás koupit 80m2 byt. Aktuálně je cena okolo 10. Ceny aut se o tolik nehnuly. Takže za me to z tohohle pohledu fér není. Ale zase kdo dostal první bude ukřivděny, ze dostal min a už nebude chápat, ze je reálná hodnota úplně někde jinde.
Kdybys v 90.letech detem nasetrila 100 tisic, ale dala jim je az dnes… ![]()
Presne proto neverim v hromadeni hotovosti na duchod, do ktereho jdete za 30 let.
@Anonymní píše: Více
Kéž bych měla maminku, co takto uvažuje. U nás jeden finanční podporu a nemusí nic vracet, druhý finanční podporu a musí vracet, třetí finanční podporu a musí vracet s úroky… jeden barák za x mega, druhý podpora s hypotékou a třetí, ať si vše uhradí sám.
Tak já dostala od rodičů v roce 2004 3O tisíc. Bratr dostal o pět let později 60 tisíc. Dostali jsme stejně?
![]()
Ahoj, mám jednoduchý dotaz - pokud budu mít 2 děti a každé od nás dostane 5 mil Kč, jedno v roce 2018 a druhé v roce 2024, dostaly obě stejně?