Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
možná mám hloupej dotaz
, ale já pořád nevím, jak se počítá a co znamená třeba 7tt nebo 5+2…jsem v tom nějaká ztracená…Může mi to někdo vysvětlit? ![]()
Ahojky,
5+2 znamena 5 tydnu a 2 dny
a 7tt znamena sedmy Tyden Tehotenstvi
Radka+Romanek
Jenom bych doplnila, ze to 5+2 znamena zaroven 6.tt:o)
Lenka
tt jsem věděla jen mi to tam „haprovalo“ s tím např. 5+2 atd:))
takže třeba 4+5 je 5tt…
tt jsem věděla jen mi to tam „haprovalo“ s tím např. 5+2 atd:))
takže třeba 4+5 je 5tt…
Ahojda,
my jsme se narodili v týdnu 37+2,ale nikdo mi neřekne že jsme 38,spíše 37.neposouvá se to spíš níž?
Já jsem se setkala s tím, že jeden doktor bral např. 19+2 jako 20 tt a jiný jako 19 tt. A když i doktoři říkají každý něco jiného, tak nevím…
Ulrika
Ahoj!
To záleží na tom, jak to kterej doktor bere. Pro někoho je vždy směrodatnej ultrazvukovej termín, pro někoho podle měsíčků. Já jsem rodila podle UZ v 36 týdnu a podle měsíčků v 37. týdnu. Taky když je to 37+2, tak je to spíš ještě blíž k tomu 37. týdnu.37+4 už je zas spíš 38 týden.
Ahoj holky,
jenom bych chtěla dovysvětlit
, že už 37+0 je týden třicátý osmý - není to blíž tam nebo tam. Když jste 37+0, tak je týden třicátý sedmý už ukončený a začínáte třicátý osmý. A co já vím, tak se to takhle bere směrodatně - samozřejmě záleží na tom, podle kterého termínu se orientujete - nejpřesnější je ultrazvukový z cca desátého až dvanáctého týdne - to rostou ještě všechny děti skoro stejně rychle, pak už se to začíná lišit.
Snad to trošku objasní
.
Sylva
Ahoj holky,
přesně tak Sylvo, vysvětlila jsi to nejlíp. 37+0 znamená poslední den v 37 týdnu nebo-li ukončený 37 týden. Od 37+1…6 se počítá 38 týden.
Počtům zdar a hezký večer všem přejí
Iva a Michael 27tt ![]()
Nektery dr. to bere jako 37 tydnu tehotenstvi a nektery jako 38. tyden. Je to to same:o) Jednou je to s teckou, za cislovkou radovou:o) Proste: ukoncenych 37 tydnu, nebo probihajici 38. tyden.
Lenka
Ahojdy,já teda nevím,ale i na odd s nedonošenýma se to počítá tak že pokud je to třeba 28+něco tak je to zkrátka 28tt,a co jsem se setkávala s doktory tak to většinou počítali takhle.Je to zkrátka tak že co člověk co názor.Asi se jednoznačné odpovědi nedočkáme.podle mě je logické že pokud týden není dokončený,tak o něm nemůže být ani řeč.Ale pokud je miminko zdravé a narodí se okolo termínu,tak si myslím že je to fuk.