Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Lentilko nejde o to v kolika si chceš pořídít dítě. To je samozřejmně tvoje věc. Uvědom si ale, že měsíc není žádný snažení. Jsou tu ženský, který se snaží i několik let, to je snažení. Navíc jak psala Lizbeth, nejdřív něco počti a pak se ptej…
Lentilka04 píše:
Normálně si zde nechat poradit?Ne to nejde,hned se musí každý navážet.Kdy chci dítě je snad má věc a ne vaše,jen jsem se chtěla zeptat a ne aby se tady každý do mne navážel…Myslela jsem,že zde jsou ženy,který umí poradit a ne se návažet či se vysmívat!!!
Nechtěla jsem reagovat, ale musím.
Lentilko nikdo se do tebe nenaváží!! Pleteš si pojmy s dojmy. Holky se ti snaží pomoct.
Jsou tady holky, které se snaží rok, dva, tři i více a proto tyto reakce. Z tvé otázky vyplynulo to, že se strašně divíš tomu, že jsi dostala menstruaci i přesto, že jste měli s přítelem nechráněný pohlavní styk a proto se holky diví. Je totiž normální dostat menstruaci i v době, když se snažíte. Holky se ti tak trochu snaží vysvětlit ať si najdeš články o tom, jak tvé tělo funguje a nebo co všechno tě při snažení může potkat, ať nejsi překvapená.
My jsme se o miminko snažili rok a půl a nikdy jsem se neudivovala nad tím, že jsem dostala menstruaci, vždycky jsem hledala na internetu nebo v knížkách co se může dít, že nemohu otěhotnět a řešila jsem to se svým lékařem.
Neber si všechno tak osobně a snaž se holky také pochopit.
Uvědom si, že cesta k miminku může být hodně trnitá a opravdu nemůžeš počítat s tím, že luskneš a budeš mít vše.
Moc ti přeji, aby se vám miminko podařilo bez problémů - sama vím jaké to je čekat a brečet nad negativním testem a nad menstruací.
Pokud chceš miminko, tak se snaž být v klidu.
V 18 letech toho člověk zrovna moc neví o snažení. A vzhledem, že mu je minimálně 3 roky rváno do hlavy, že stačí, aby se holka o kluka otřela a může z toho být miminko. A k tomu ještě spoustu zpráv o tom, jak se holka jednou někde na doskotéce vyspí s klukem a je zaděláno. Co si pak takový člověk má myslet? Přesně to, co tady pisatelka napsala. Diví se, že neotěhotněla.
Jinak, my jsme se o miminko začali snažit, když mi bylo čerstvých 19, momentálně mi je 23 a ještě stále se nám nepovedlo. Vše vždy skončí potratem. Kdybychom se začli o mimnko snažit třeba ve 35 letech, tak jsem ho nemusela dočkat nikdy.
Jinak pisatelko, když budeš mít nějaký dotaz, můžeš napsat přímo mě soukromou zprávu. Mám hodně zkušeností a ráda se o ně podělím.:)
sama jsem s otěhotněním nemělaprvní za cca 6m druhé hnedka.ale mám kamarádku ktrá otěhotněla až po 5ti letech a umělém oplodnění zkrátka jim nebylo dáno přirozeně.
lentilko pokud si jsi jistá partnerem a sebou měj si děti klidně v 15ti , to nám tu je celkem jedno, jenom jsem napsala názor,protže si mylsím že kolem 25ti je žena zralejší a uvážlivější než v 18ti , takže přeji hodně štěstí a nemysli na to ,že už chceš být těhotná ,najdi sipráci co tě bude bavit a mimi přijde dříve či později
Misa.K píše:
V 18 letech toho člověk zrovna moc neví o snažení. A vzhledem, že mu je minimálně 3 roky rváno do hlavy, že stačí, aby se holka o kluka otřela a může z toho být miminko. A k tomu ještě spoustu zpráv o tom, jak se holka jednou někde na doskotéce vyspí s klukem a je zaděláno. Co si pak takový člověk má myslet? Přesně to, co tady pisatelka napsala. Diví se, že neotěhotněla.
Já bych řekla, že je velký rozdíl mezi slovy MŮŽE a MUSÍ. Ano, může se to stát i při jednom jediném styku a pokud se to stane, když člověk nechce tak je z toho velký problém, možná proto se to tak vtlouká do hlavy. Ale rozhodně z toho nevyplývá, že se to povést musí. To je podobná logika, jako že se dětem vtlouká do hlavy, že když se nerozhlédnou, tak je srazí auto… a nikdo se nediví, že se jednou nerozhlédl a ono ho to auto nesrazilo, ale taky se najde někdo koho srazí.
Uff Lentilko, prosím tě hned se nečil. Holky to nemyslely nijak zle. Spíš bych to shrnula tak, že já když se začala s manželem snažit, tak jsem též neměla moc povědomí o tom jak moje tělo funguje. Začala jsem číst a číst. Teprve potom tu zakládala diskuse. Promiň ale tvůj dotaz se týká toho nejzákladnějšího, co bys měla o svém těle vědět, pokud chceš miminko a pokud si to nedokážeš zjistit, tak se zamysli nad tím, zda budeš schopná projít těhotenstvím, vyhledat si informace o tom, co miminko potřebuje atd. A tohle opravdu neber nijak špatně a rozhodně to nemá ani co dělat s věkem. Moje mamka měla bráchu v 19 ti letech a byla schopná se postarat a milovat. To jen jestli si všechno tohle uvědomuješ.
Jinak tedy. Žena má menstruační cyklus, který se počítá od prvního dne menstruace až po den, který předchází následující menstruaci.Tzn. Menstruace začala 1.1.2010 a další začala 30.1.2010, tzn. cyklus trval 29 dní. Většinou zhruba v polovině mívá žena ovulaci, moment, kdy dozraje folikul(vajíčko) a praskne a uvolní se z vaječníku. Jenže toto není pravidlem. Některé ženy mají ovulaci třeba již 8 den a některé ji mají až ke konci cyklu. V některých případech se stává, že je cyklus anovulační (zdravé ženě se tuším tento cyklus může objevit cca 2× za rok) a někdy se naopak může stát, že dozraje vajíček více. Zhruba tři dny před a jeden den po této ovulaci jsou dny, nazývané plodné. Tedy dny, ve kterých může (ale také nemusí) dojít k oplodnění. Na zjištění ovulace je několik způsobů, od měření bazální teploty, přes sledování doprovodných znaků, jako složení děložního hlenu až po ovulační testy, o všem najdeš informace na netu, jen stačí zadat do googlu.
Zdravému páru trvá průměrně až rok než se jim miminko zadaří. Pak se většinou řeší příčiny, proč to nejde a to u obou parnerů.
Takže prvně doporučuju obrnit se trpělivostí, za druhé, začít sledovat své tělo a zjistit si, zda a kdy probíhá ovulace a nasměřovat nechráněný styk do těchto dnů. Navštívit svého gynekologa, aby se na tebe podíval, jak jsi na tom po zdravotní stránce, zda nemáš cysty, zánět atd. Ideálně ho informovat o tom, že se chcete snažit o miminko, určitě se nějakých rad dočkáš i od něj/ní.
Tak přeju ať vše vyjde tak jak si přeješ.
Uf ostatním pardon, za takový román.
Lentilka se na nás zlobí, ale at si sáhne do svědomí kolik toho ví o těhotenství, porodu, novorozenci a jeho potřebách, kojení atd..Možná se pletu ( a pokud ano, tak se omlouvám), ale když ví tak málo o MS, tak s tím ostatním to nebude o nic lepší. To není moralizování a shazování, ale kontstatování faktů..
Možná, to jak se nyní naštvala jí k něčemu a nastaruje a bude to jen dobře..
ps. Já jsem otěhotněla v 19 neplánovaně, ale dítě bylo chtěné - hned jsem nastudovala kde co( a to internet nebyl) - o věku to není, spíš o přístupu..
Lizbeth píše:
Lentilka se na nás zlobí, ale at si sáhne do svědomí kolik toho ví o těhotenství, porodu, novorozenci a jeho potřebách, kojení atd..Možná se pletu ( a pokud ano, tak se omlouvám), ale když ví tak málo o MS, tak s tím ostatním to nebude o nic lepší. To není moralizování a shazování, ale kontstatování faktů..
Možná, to jak se nyní naštvala jí k něčemu a nastaruje a bude to jen dobře..
Moc hezky napsané. Já mám občas pocit, že většina mladých holek vidí jenom to roztomilý, voňavý miminko. I já to tak viděla v 18. Ve dvaceti už jsem věděla, že to miminko není vždy roztomilý a voňavý a dneska už vím, že to miminko dokonce roste a přestává bý miminkem. Ale jak říkám je to jenom můj pocit.
Lentilko, to jsi tu píchla do vosího hnízda ![]()
Já si takky nemyslím, že pokud chce někdo otěhotnět, musí hnedka studovat reprodukci. Důležité je, abyste měli pro miminko zázemí citové i materiální atd, ale o tom tahle diskuze není.
Taky jsem koukala, že jsem hned první měsíc snažení neotěhotněla a to mi bylo přes 30 a o porodu jsem toho věděla celkem dost
Lentilko, spočítej si zhruba kdy máš ovulaci, existuje spoustu kalkulaček na webu třeba jedna http://www.kalkulacka-tehotenska.cz/…-plodne-dny/
a zkus nasměrovat sex na tyto dny. Ale je to jen hrubý odhad, přesněji se ovulace zjišťuje jinými metodami (ovu testy, měření bazální teploty) na to se zaměř, až když se zase nezadaří. Když se celý rok nedaří otěhotnět, je na čase radit se s lékařem. Tak přeji, ať se zadaří jak si přeješ a v tomhle oboru ať se dál vzdělávat nemusíš ![]()
Holky, já se vám ani vašim reakcím nedivím…
Dotaz na mě působí spíš komicky nebo smutně? „Jak je to možné, když se do mě přítel udělal…“. No tak se ale asi dneska mezi mladšími přemýšlí a mluví…
.
Radši už mi nicc neúpište nejsem na to zvědavá! Hlavně od: Lizbeth! Ta má ze mě největší prdel,jestli se chceš někomu smát,tak se směj jinýmu a ne mě!!!!!!!
Lentilko, problém je v tom, že tady to je veřejné fórum a každý tady může psát, co si myslí.
A pokud se tady sejde „většina“, která má pocit, že by ses místo praxe měla věnovat na nějakou chvíli spíše teorii, tak to nemyslíme zle.
Četla jsem něco tady předtím a byli tady vždy hezké odpovědi,tak jsem sem tayk napsala,ale tady jsem narazila jen na ty které se mi posmívají…Vím co je ovulace o tom ovu trestu vím taky o menzes taky a o bazální teplotě taky,zase tak blbá nejsem jak si většina myslíte!!!
Moje diskuze se jmenovala dotaz a ne: Jaktože nejsem těhotná, když se nechráníme? Nevím která je tak hnusná,že to přepsala a dělá ze mě největší blbku.
Lentilko,přejmenoval to administrátor.Nikdo jiný na to nemá právo.Ani Ty,která jsi diskuzi založila.Kdybys sem chodila trochu déle,tak víš,co je tu „slušností“ a diskuze s názvem „Dotaz“ nikomu nic neřekne.Musíš vymyslet výstižný název ![]()