Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Buď rada, moje dítko me potřebuje mít úplně u všeho, i pohádky musí komentovat a já reagovat…jediné co ho zabavi je „mučení“ kočky a psu, ale to musím bohužel taky regulovat ![]()
Od podzimu jdeme z nemoci do nemoci, téměř nulové návštěvy, výlety, procházky. Už jsem docela ráda, že za chvíli půjdou spát, můj dnešní vrchol věnování se jim spočíval v zajištění celodenního přísunu jídla. Jsem ráda, že jsem ráda. Zítra si jdu odpočinout do práce, ale ještě jim udělám oběd a dopeču štrůdly ![]()
@sisi 1111 píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jak moc se věnujete dětem přes den? Já občas, když třeba vařím, nechávám malou si hrát samotnou, nevadí jí to (občas). Někdy sáhnu po knížce a čtu si, když si hraje. Jinak se jí věnuji stále. Čteme si, kreslíme, chodíme stále ven a mezi děti. Ale někdy potřebuji vypustit a nechám ji si hrát samotnou. Mám mít špatné svědomí…?
Dítě si taky musí umět hrát samo a musí k tomu mít příležitost.
Ty je asi máš - to špatné svědomí. Jinak nechápu proč se ptáš? Mě tyto odtázky, jsem špatná matka atd. udivují. Většinou špatné matky se nikde neptají. Myslím, že z pozice matky dáváš to, co uznáš za vhodné, co můžeš, a co musíš. Hlavně nedělat z toho vědu. Myslím, že šťastná matka, jejiž dítě si umí hrát samo. Ono naplánovat dítěti mimutu po minutě si myslím, že není nejlepší. Dítě se má vést k samostatnosti a toto je k tomu krůček.
Pro dite jen dobře když se naučí hrát samostatne. Doma jsem to mela podobny jako ty a myslím si že je to úplně beznej obrázek téměř kazde domácnosti s malými dětmi.. ![]()
@sisi 1111 píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jak moc se věnujete dětem přes den? Já občas, když třeba vařím, nechávám malou si hrát samotnou, nevadí jí to (občas). Někdy sáhnu po knížce a čtu si, když si hraje. Jinak se jí věnuji stále. Čteme si, kreslíme, chodíme stále ven a mezi děti. Ale někdy potřebuji vypustit a nechám ji si hrát samotnou. Mám mít špatné svědomí…?
Můj syn si hraje od mimina sám úplně normálně. Dopoledne, když nejdeme ven, je sám na zahradě a tam si háže kameny a jezdí na motorce a já ho monitoruju zevnitř a přitom pracuju. Občas pustím na půl hodiny Krtka a jdu si zacvičit. Čteme taky, nebo spíš prohlížíme knížky, občas něco namaluju a jinak jsme venku nebo si hraje sám s kostkama, vláčkama atd.
Pokud mě dítě nepotřebuje, hraje si a je spokojené, tak ho nechám, ať se baví samo. pokud mě potřebuje, tak se mu věnuju. vaří se mnou, děláme spolu domácí práce, všechno je pro něj zábava. teď máme doma novorozeně a začínám ho zvykat na to, že i věci kolem něj můžeme dělat spolu ![]()
@sisi 1111 píše:
a proč máš špatné svědomí? když mi mrně vydrží hodinu samotné, tak si hraje hodinu samotné. jsem v místnosti s nim, jemu stačí úsměv. Když vyžaduje moji přítomnost, tak se mu věnuji 100 %. Ale já třeba jen díky tomu stíhám i práci, jinak bych byla mimo a nedávala to.
Nemuzu nic jineho nez zavidet… nas malej je od miminka dost narocnej a vyzaduje veskerou mou pozornost. porad si rikam, ze se to vekem zlepsi, ale zatim tomu nic nenasvedcuje. a to mu uz je rok a sedm mesicu. pritel je kamionak, babicky pracujou, takze toho mam dost…a to navic malej zlobi s jidlem i spanim. tudiz za me-uzivej si to
. PS omlouvam se za styl-pisu z mobilu
@Bibi239 píše:
kocour je odrostle kote, kolikrat za nima jeste lezeKdyz chce, zasije se do pradelny. Ted jsem dvouletakovi zabavila hracku, se kterou hazel a bylo to o zdravi, dite slo jecet na zachod a kocour se sel hned podivat, co mu je.
Tak to je společenskej kocour
. Tak snad mu to vydrží. Já znám skoro samé kočky zdrhací - jak vidí děcko (moje), prchají. jen jednou jsme na procházce objevili kočku, která zjevně děti milovala, vrněla a o naší čtyřleté se otírala o nohu. Malá byl v sedmém nebi. Kočku by si s chutí adoptovala, ale ta byla zjevně v dobré péči, měla majitele.
určitě ne! malá si sama hraje od rána, pak jde spát a odpo jdeme ven a tam trávíme celej čas, takže se jí věnujeme tak, že jsme furt někde v přírodě, na procházce se psem, u babiček atd. Vůbec neměj výčitky!