Dotaz ke mzdě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15814
22.2.18 09:16

Mně to taky připadá na hrubou mzdu 13500 a ne 14000. dny souhlasí - leden má 22 pracovních dní + svátek, tedy 23 dní. zakladatelka má proplaceno 22 dní v měsíční mzdě + 1 den má jako náhradní volno, tedy 23 dní. mzdy už jsem hodně hodně hodně dlouho nedělala, ale když jsem dělala naposledy, tak u měsíční mzdy byly přípustné obě možnosti - jak za svátek NEkrátit základní mzdu (čili tento případ), tak i pokrátit a následně proplatit průměrem. já ji nekrátila (tedy první způsob), kontrola z inspektorátu práce to nijak nenapadla (přišli na udání bývalého zaměstnance, kontrolovali všechno, zaměřovali se na výpočet mezd). ale už je to nějaký ten rok, momentálně mzdy nedělám, takže současnou legislativu nesleduji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
22.2.18 09:18
@Regina Hero píše:
zakladatelka odpracovala 21 dnů + 1 den měla NV… pořád mi to nesedí na ten základ… o ten jeden den…

21 dní odpracovala + 1 den svátek = 22 odpracovaných dní, k tomu 1 den neplaceného volna. celkem 23 dní, na pásce to souhlasí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
22.2.18 09:25
@Syberia píše:
@Regina Hero Když se podíváš na konec řádku v odpracovaných dnech, tak je tam součet 23 dní. Leden měl 22 pracovních dní + 1 svátek = 23, ona má odpracovaných 22 (21 pracovních + 1 svátek). To opravdu sedí

dny ano, ale v tom základu je o den méně… tam to nesedí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3198
22.2.18 09:27

Holky, já nejsem účetní, takže dávám jen laický pohled :) ale koukám teď na svoje výplatní pásky a pokud jsem měla dovolenou nebo byl svátek, tak tam nikdy nemám ten základ, mám to rozepsané pod tím a pak součet, který dělá hrubou mzdu. Ještě mě napadá, že ten svátek má placený méně, protože se to ještě počítalo z toho původního základu. Ale ta částka asi odpovídá tomu, že tam má 1 den NV a že není proplaceny ani ten svátek.
Zakladatelko - ty státní svátky, pokud pripadnou na pracovní den, máš ze zákona nárok mít proplacene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
22.2.18 09:31
@Regina Hero píše:
dny ano, ale v tom základu je o den méně… tam to nesedí…

nerozumím :nevim: v základu má 22 dní, což je 21 odpracovaných + 1 svátek, čili to souhlasí. ten 1 neodpracovaný den má v NV. kdyby svátek propláceli průměrem, měla by v odpracovaných 20 dní, 1 den NV a 1 den svátek.

ale tedy základní mzda není 14000, ta je o pětikilo míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
22.2.18 09:32
@sagina píše:
nerozumím :nevim: v základu má 22 dní, což je 21 odpracovaných + 1 svátek, čili to souhlasí. ten 1 neodpracovaný den má v NV. kdyby svátek propláceli průměrem, měla by v odpracovaných 20 dní, 1 den NV a 1 den náhrada za svátek.ale tedy základní mzda není 14000, ta je o pětikilo míň.

no vždyť to celou dobu říkám… že ta základní mzda vypadá, že jí to počítala z cca 13 500, a ne ze 14 tisíc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
carsa
22.2.18 09:34

Určitě bys měla mít více - normálně by to bylo nějakých 13.391,–, ale ten svátek se proplácí z průměru, který jsi měla předcházející kvartál - takže v podstatě z těch původních 12,000,– Přesně to spočítat takhle nelze - neznáme ten průměr.

Příspěvek upraven 22.02.18 v 09:57

• Citovat
  • Upravit
731
22.2.18 09:38
@Jitul.kaaa9 píše:
Holky, já nejsem účetní, takže dávám jen laický pohled :) ale koukám teď na svoje výplatní pásky a pokud jsem měla dovolenou nebo byl svátek, tak tam nikdy nemám ten základ, mám to rozepsané pod tím a pak součet, který dělá hrubou mzdu. Ještě mě napadá, že ten svátek má placený méně, protože se to ještě počítalo z toho původního základu. Ale ta částka asi odpovídá tomu, že tam má 1 den NV a že není proplaceny ani ten svátek.
Zakladatelko - ty státní svátky, pokud pripadnou na pracovní den, máš ze zákona nárok mít proplacene.

A to se proplácí ale nižší částkou než jaká by byla pokud by to byl klasický odpracovaný den ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
22.2.18 09:42
@lavazza2 píše:
A to se proplácí ale nižší částkou než jaká by byla pokud by to byl klasický odpracovaný den ne?

průměrná denní mzda se vyplácí za svátek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
731
22.2.18 09:45

Ok takže at to správně chápu.. Účetní se zeptat, jak je možné, že je ve výplatní pásce uvedená základní mzda 12.913,– namísto částky 14000 nebo 13500? A že tam nesedí proplacení státního svátku? Podotýkám, že mi bylo řečeno, že pokud se na st. svátek nepracuje, nemám nárok na proplacení když jsem v ten den nepracovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
22.2.18 09:47
@lavazza2 píše:
Ok takže at to správně chápu.. Účetní se zeptat, jak je možné, že je ve výplatní pásce uvedená základní mzda 12.913,– namísto částky 14000 nebo 13500? A že tam nesedí proplacení státního svátku? Podotýkám,že mi bylo řečeno, že pokud se na st. svátek nepracuje, nemám nárok na proplacení když jsem v ten den nepracovala.

To je nějaká hloupost, jestli byl státní svátek klasický pracovní den a ty bys ten den šla do práce, kdyby ten svátek nebyl, tak ti to mají proplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
731
22.2.18 09:52

Odměňování zaměstnanců v měsíční mzdě je založeno na principu pevné výše měsíční mzdy bez ohledu na počet pracovních dnů v měsíci. Proto zaměstnanec v měsíční mzdě dostane stejnou mzdu např. za prosinec, který může mít 23 pracovních dnů včetně tří svátků, jako za únor, který může mít pouze 20 pracovních dnů. Z tohoto důvodu u zaměstnanců v měsíční mzdě se také pro výpočet průměrného výdělku zahrnují svátky do odpracované doby bez ohledu na to, zda zaměstnanec v této době pracoval.

Pokud by tedy zaměstnanec v měsíční mzdě pracoval ve svátek, může si za odpracovanou dobu čerpat náhradní volno (placené) v jiný den nebo obdrží příplatek k měsíční mzdě ve výši 100 % průměrného výdělku. Naopak nepracoval-li v den svátku, pak nemá nárok na náhradu mzdy, protože mu v rámci měsíční mzdy žádná mzda nebo její část neušla.

Zdroj: https://finance.idnes.cz/…dnikani.aspx?…

Ted jsem hledala informace na netu a našla tenhle článek. Názory?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
22.2.18 09:55
@lavazza2 píše:
Odměňování zaměstnanců v měsíční mzdě je založeno na principu pevné výše měsíční mzdy bez ohledu na počet pracovních dnů v měsíci. Proto zaměstnanec v měsíční mzdě dostane stejnou mzdu např. za prosinec, který může mít 23 pracovních dnů včetně tří svátků, jako za únor, který může mít pouze 20 pracovních dnů. Z tohoto důvodu u zaměstnanců v měsíční mzdě se také pro výpočet průměrného výdělku zahrnují svátky do odpracované doby bez ohledu na to, zda zaměstnanec v této době pracoval.

Pokud by tedy zaměstnanec v měsíční mzdě pracoval ve svátek, může si za odpracovanou dobu čerpat náhradní volno (placené) v jiný den nebo obdrží příplatek k měsíční mzdě ve výši 100 % průměrného výdělku. Naopak nepracoval-li v den svátku, pak nemá nárok na náhradu mzdy, protože mu v rámci měsíční mzdy žádná mzda nebo její část neušla.

Zdroj: https://finance.idnes.cz/…dnikani.aspx?…

Ted jsem hledala informace na netu a našla tenhle článek. Názory?

Nevim no, já mám taky určitý tarif a svátky mám normálně proplacené..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
22.2.18 09:57

https://business.center.cz/…/zprava.aspx?…

ono to jde totiž tak i tak, takže to máš dobře a já taky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
731
22.2.18 10:01
@Paola21 píše:
https://business.center.cz/…/zprava.aspx?…ono to jde totiž tak i tak, takže to máš dobře a já taky :)

Já právníky a účetní obdivuju :D Z toho se jednomu zavaří závity :D Díky za příspěvek :mrgreen: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat