Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
mám takový problém. Chci se zeptat, je možné pokud vedu daňovou evidenci a jsem plátce DPH. Dát nákladovou fakturu z r. 2011 až do roku 2012?Byla uhrazena až letos…Děkuji za odpovědi.
a kdy faktura fyzicky přišla? Já sice nedělám DPH v daňové evidenci, ale v klasickém účetnictví, ale pokud fa za prosinec přijde v lednu, tak by měla být až v lednu.
To nevím, na faktuře je psán červenec 2011. Ale placeno to bylo až letos. Podle mě u daňové evidence je to výdaj až v momentě zaplacení, tudíž bych to měla dát do účetnictví až ted…ale nejsem si jistá.
Super, díky moc. A je to teda tak, že pokud sice fyzicky dojde už v r. 2011, ale je zaplacena až v r. 2012. Chovám se tak, jak kdyby byla z roku 2012. tzn. že ji zapíšu do deníku, uplatním odpočet DPH?
DPH uznat v roce 2011 a náklady až v okamžiku zaplacení takže 2012. Platíto nejen u přijatých faktur,ale i u vydaných. Pokud jsou faktury hrazeny částěčně tak náklady/výnosy jsou zahrnuty do jednotlivých zadaňovacích období jak byly částečně hrazeny. Pokud by ti třeba nezaplatil odběratel fakrutu vydanou v roce 2011 a zaplatil až v roce 2013 tak DPH by bylo odvedené v roce 2011 a daň z příjmů by jsi z toho platila až v roce 2013.
No jo, ale pokud vedeš daňovou evidenci a faktura nebyla vůbec daná do účetnictví?Přece nárokovat odpočet si můžu kdykoli, ne?
DPH si můžeš nárokovat až 3 roky zpětně, takže klidně celé do roku 2012.