Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Holky mám dotaz jsem na 3 letým rodičáku od 1 června pracuju na poloviční úvazek, z toho polovičního úvazku platím daně soc, zdrav. výdělek mám cca 6500 ( k tomu teda ještě RD) a teď se chci zeptat nevrací se náhodou ty daně dodatečně když jsem na RD ![]()
Ne, nebo respektive platí pro tebe úplně stejná pravidla jako kdybys RP nebrala pouze nedoplácíš zdravotní do toho minima, což by člověk bez rodičáku musel.
Takže pokud si uplatňovala slevu na poplatníka průběžně a děti uplatňuje partner, tak ti nic nevrátí.
j.a.n.i1 píše:
Ne, nebo respektive platí pro tebe úplně stejná pravidla jako kdybys RP nebrala pouze nedoplácíš zdravotní do toho minima, což by člověk bez rodičáku musel.
Takže pokud si uplatňovala slevu na poplatníka průběžně a děti uplatňuje partner, tak ti nic nevrátí.
dík
Já si teda myslím, že pokud jsi na rodičáku, tak nejsi plátce daní… Takže buď Ti je nestrhávají z výplaty a nebo Ti je vrátí v ročním zúčtování…
já jsem na rodičáku a jsem i v práci a normálně jsem vyplnila saňové přiznání a budou mi něco málo vracet, v momentě, kdy se vrátíš do práce a odvádíš soc+zdravotní tak to je jako kdyby jsi na žádném rodičáku nebyla, prostě jsi zaměstnanec
Smarcie píše:
Já si teda myslím, že pokud jsi na rodičáku, tak nejsi plátce daní… Takže buď Ti je nestrhávají z výplaty a nebo Ti je vrátí v ročním zúčtování…
z výplaty mi to strhávají
rosolina píše:
já jsem na rodičáku a jsem i v práci a normálně jsem vyplnila saňové přiznání a budou mi něco málo vracet, v momentě, kdy se vrátíš do práce a odvádíš soc+zdravotní tak to je jako kdyby jsi na žádném rodičáku nebyla, prostě jsi zaměstnanec
dík
Tetma: takže to je jako kdyby jsi byla jen zaměstnanec a ne osoba na RD, vyplnit a podepsat růžový papír a tvoje mzdovka to pak odevzdá na finančáku a tobě vyplatí přeplatek pokud ti nějaký vznikl
Smarcie píše:
To je blbost, pokud máš příjem, tak z něj normálně platíš daně, a podle typu smlouvy i sociální a zdravotní, rodičák na to nemá vliv (krom toho, že při nízkém platu nemusíš doplácet zdravotní do minima).
Teda, ne že by se mi nelíbilo, kdyby se daně neplatili, ušetřila bych nějakých 22 tisíc ![]()
Tak pokud je výdělek 6500 a máš podepsané prohlášení, žádná záloha sražena nebyla, tak není co vracet. A přesně jak píše j.a.n.i1, pokud jsi na RD, pak z hlediska daňového jsi úplně normální poplatník jako každý jiný. Rozdíl je pouze u toho ZP a doplaku do minima.
rosolina píše:
Tetma: takže to je jako kdyby jsi byla jen zaměstnanec a ne osoba na RD, vyplnit a podepsat růžový papír a tvoje mzdovka to pak odevzdá na finančáku a tobě vyplatí přeplatek pokud ti nějaký vznikl
Tak tohle je taky pěkný nesmysl. U mzdové účetní podepisuje prohlášení, zúčtování provede ona a přeplatek vyplatí taky ona. Toto jde pouze do 15.2. Pokud nepodepsala prohlášení, pak si může podat DP, ale to za ni mzdovka asi neudělá.
A jsi si jista, ze nejake dane platis? protoze ja kdyz byla na rodicaku a mela jen maly prijem, neplatila jsem zadne dane, protoze jsem se vesla do slevy na poplatnika
A protoze jsem jeste k tomu mela prijem jinde(jen za cast roku), kde jsem platila dane normalne, zaplacene dane mi vratili cele.
Muj cisty prijem(bez toho externiho) byl lehce mensi nez ten tvuj, takze bych si tipla, ze ani ty dane neplatis, to, ze jsi na rodicaku, ma v tomto pripade vliv jen na to, ze pokud je tvuj prijem mensi nez zivotni minimum, nemusis si doplacet zdravotni pojisteni do minimalni castky - coz ja pak za cast roku musela.
No právě, aby byla sražena nějaká záloha na daň, musela by mít hrubou mzdu vyšší než 10000,– což nemá.
Hanula1212 píše:rosolina píše:Tak tohle je taky pěkný nesmysl. U mzdové účetní podepisuje prohlášení, zúčtování provede ona a přeplatek vyplatí taky ona. Toto jde pouze do 15.2. Pokud nepodepsala prohlášení, pak si může podat DP, ale to za ni mzdovka asi neudělá.
Naše mzdovka nám dala vyplnit papír minulý týden, musí to být odevzdané do 31.3.2012,ale podepsané do 15.2.2012 a přeplatek dostanu v březnové výplatě, která je vyplacena v dubnu
Ted me napadlo a jak by to bylo, kdyby nemela normalni pracovni smlouvu, ale jen treba smlouvu o provedeni prace( to asi ne, to je blbost, to by neplatila zdravotni a socialni - tedy loni), nebo smlouvu o pracovni cinnosti a nemela podepsany ten ruzovy papir? Pak by asi normalne odvadela dane a pojisteni a mela by tim padem podat danove priznani, kde by ji pravdepodobne cele zaplacene dane vratili.. je to tak? nebo to neni mozne?