Dovolená a rodičovská dovolená
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
dovolená a rodičovská dovolená
Ahoj děvčata, potřebuji poradit jsem teď doma s 5 měsíční dcerkou a skončila mi mateřská dovolená, navázala jsem řádnou dovolenou od zaměstnavatele, která mi končí první týden v únoru. Je nutné si zažádat o rodičovskou dovolenou hned od 1. března nebo je to možné i později např. 1.dubna? Jde mi hlavně o placení zdravotního pojištění. Za normálních okolností bych navázala, ale stěhujeme se z pronájmu do baráčku a budu měnit trvalou adresu. Jenže než bude mít dům číslo popisné budu mít přechodné bydliště u rodičů cca. 250 km daleko. Nechce se mi tedy jezdit kvůli rodičáku 250 km daleko a pak se zas nechat převádět do nového bydliště. Radši bych počkala a pak si zařídila rodičák od 1,dubna. Je to možné?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
O rodičovskou dovolenou se žádá v práci a ne na UP. Měla by ti navazovat na MD nebo řádnou dovolenou. Pokud si RD v práci nezařídíš, tak bys měla po řádný dovolený normálně nastoupit na směnu.
O rodičovský příspěvek můžeš žádat kdy chceš, jde to až 3 měsíce zpětně, takže klidně můžeš zažádat 1.4. s datem vyplacení RP od 1.3.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodičovská dovolená by ti měla plynně navázat na tu řádnou, ale to řešíš se zaměstnavatelem. Rodičovský příspěvek můžeš až od dubna klidně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Chantal 1 píše:
Je nutné si zažádat o rodičovskou dovolenou hned od 1. března nebo je to možné i později např. 1.dubna?
Nutné to není. Můžeš chodit do práce a po určité době zažádat o rodičovskou dovolenou, samozřejmě maximálně do tří let věku dítěte. Jinak nechceš-li teď chodit do práce, tak jdi na RD hned po dovolené (na zotavenou) a ne až od 1. března.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych jen dodala, že úřadu práce je úplně jedno, kde bydlíš, posílá to na účet..
Já si RP taky vyřizovala na starém bydlišti, přestěhovali jsme se taky takovou vzdálenost a vůbec je to nezajímalo, příspěvek stále vyplácí ten původní úřad.
- Citovat
- Upravit
@Kolicek95 píše:
Já bych jen dodala, že úřadu práce je úplně jedno, kde bydlíš, posílá to na účet..Já si RP taky vyřizovala na starém bydlišti, přestěhovali jsme se taky takovou vzdálenost a vůbec je to nezajímalo, příspěvek stále vyplácí ten původní úřad.
Když máš exekuce a zablokovaný účet a musíš jej brát složenkou, tak to pro UP důležité je ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem blbá už mi to mlíko fakt leze na mozek. Měla jsem na mysli rodičovský příspěvek. Rodičovskou dovolenou mám už se zaměstnavatelem vyřešenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius píše:
Když máš exekuce a zablokovaný účet a musíš jej brát složenkou, tak to pro UP důležité je
Aha, tak takové zkušenosti zaplať pánbůh nemám
.
- Citovat
- Upravit
@Kolicek95 píše:Že jo. Každej nemůže mít všechno.
Aha, tak takové zkušenosti zaplať pánbůh nemám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit