Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terulína píše:
Já z létání taky nadšená nejsem. Před dětmi jsem to řešila trochou alkoholu. Teď se přemůžu. To samé braní krve (nemám žíly)Zkus si nechat předepsat nějaké uklidňující jednorázové léky. Byla by to škoda.
no bohužel si asi před odběrem panáka nebo lexaurin dát nemůžem že? Nebo záleží jaký to je? ![]()
@Bubla_Bučková já bych to asi bez prášku nedala…alkohol na mě naposledy nezabral (1,5 l vína za 1,5 hod letu) a to bych tedy před dětma nedala, to si raději dám prášek na uklidnění
@Bubla_Bučková ne ten lék či alkohol jsem myslela před letem. Na braní krve asi pomůže jen myslet na něco jiného a nekoukat ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, obracím se na Vás s problémem, který nevím jak řešit…Můj problém - bojím se létání a to tak, že z toho mám hrozné nervy a jsem schopná zrušit let, fakt hrůza (už jsem jednou zrušila)…poslední roky jsme jako rodina s malými dětmi jezdili do Itálie, Chorvatska a vše bylo ok…až letos si chlap postavil hlavu, že už nechce jet na stejná místa, ale chce jet jinam, třeba letět do Řecka…takže já teď řeším, jestli to letadlo dám, nebo raději pojedu s dětmi zase na jih, ale tentokrát sama, z čehož je chlap hotovej a nemluví se mnou. Jak to ale budu řešit příští rok a příští fakt nevím…chci aby děti k moři jezdili alespoň jednou ročně, když to jde…fakt nevím co s tím
S lekama to dáš.neomezuj celou rodinu kvůli své fobii ,i když rozumím,jak je fobie neovladatelna.ale nějaký drek na ten let té hodí do pohody. ![]()
@Bubla_Bučková píše:
prosím o kontakt, kde dělají tyto zázraky na počkání. Já znám i důvod fobie, 600 za hodinové sezení, tisíce v prd.eli a výsledek 0
Ono se to dá řešit i hypnózou. Našla bych si někoho, kdo se zaměřuje na fóbie a má s tím zkušenosti a navíc ovládá hypnózu. Znám člověka, co se zbavil strachu z jízdy mhd tímto způsobem, ale nevím ke komu chodil. Já bych zkusila obvolat pár terapeutů s tím, zdali mají zkušenosti s touto oblastí a navíc dělají hypnózu. Víte, ono zkusit jednoho terapeuta je asi málo, když Vám to nepomohlo. Když máte angínu a doktor Vám nedá ATB a ani neudělá výtěr s tím, že je to virové a vy se po třech dnech cítíte stále stejně, tak taky jdete k jinému lékaři. Kvalita lidí a jejich vzdělání je v každém oboru velmi různá. Člověk to nesmí vzdát!!!
@smajlik345 píše:
Proč by za tvůj problém měli pykat dětí a měli by mít dovolenu tam kde chceš ty jen proto že nechceš nebo se bojíš letět. Chápu, ale tak to řeš léky nebo psychologem, ale neber dětem možnost letět někde kde ještě nebyli a zažít let který ještě nezažili. To bych je radši pustila s otcem, než poslat otce někam a jet d ó itálie s dětmi jen kvůli tvé fobii.....
Ale tak ono to asi ani není pykání za něco, ne? Ty to bereš jako kdyby bylo létání životní nutnost. Jinak můj chlap má v práci kolegu, který se tak bojí výšek a létání, že nevyleze ani na stůl.
@terulína píše:
@Bubla_Bučková ne ten lék či alkohol jsem myslela před letem. Na braní krve asi pomůže jen myslet na něco jiného a nekoukat
a mě pomáhá pláč
ale všude hrozně milí, to taky hodně udělá. Já se teda vždy hned omluvím, že to tak mám, začnu bulet a za 30 vteřin je po no… adrenalin, kortizol v krvi úplně jsem pak vyždímana,ale co už, mimo těhotenství a ohrožení života na to nechodím ![]()
@sediza píše:
Ono se to dá řešit i hypnózou. Našla bych si někoho, kdo se zaměřuje na fóbie a má s tím zkušenosti a navíc ovládá hypnózu. Znám člověka, co se zbavil strachu z jízdy mhd tímto způsobem, ale nevím ke komu chodil. Já bych zkusila obvolat pár terapeutů s tím, zdali mají zkušenosti s touto oblastí a navíc dělají hypnózu. Víte, ono zkusit jednoho terapeuta je asi málo, když Vám to nepomohlo. Když máte angínu a doktor Vám nedá ATB a ani neudělá výtěr s tím, že je to virové a vy se po třech dnech cítíte stále stejně, tak taky jdete k jinému lékaři. Kvalita lidí a jejich vzdělání je v každém oboru velmi různá. Člověk to nesmí vzdát!!!
no tenhle to měl umět, byla to hypnóza a recenze dobré. Já jen spíš pro ostatní, že ne pro každého je to řešení
A pri těhle cenách a nutnosti absolvovat třeba 5 sezení to není zrovna levnej špás.Jsem z toho zklamaná hodně no ![]()
Tak mě léky doporučila na konzultaci doporučila přímo psycholožka. Jde o to, že u jiných fóbií je možné se postupně úzkosti, strachu vystavovat a zvyšovat dávky expozice, tam je KBT úspěšné. U létání to jde fakt blbě, nevím jak bych se každý týden vystavovala strachu z odlepení od země. Takže jsme zhodnotily obě, že hodit do sebe 4-6 tablet anxiolytika za rok není žádný velký zlo a vyjde to zdaleka nejlevněji. Navíc tenhle strach nemusí mít vůbec nic společnýho s nějakým hlubinným traumatem, tajemstvím at. je to dědictví po předcích.
@lamicina píše:
Tak mě léky doporučila na konzultaci doporučila přímo psycholožka. Jde o to, že u jiných fóbií je možné se postupně úzkosti, strachu vystavovat a zvyšovat dávky expozice, tam je KBT úspěšné. U létání to jde fakt blbě, nevím jak bych se každý týden vystavovala strachu z odlepení od země. Takže jsme zhodnotily obě, že hodit do sebe 4-6 tablet anxiolytika za rok není žádný velký zlo a vyjde to zdaleka nejlevněji. Navíc tenhle strach nemusí mít vůbec nic společnýho s nějakým hlubinným traumatem, tajemstvím at. je to dědictví po předcích.
proto jsem šla rovnou do té kombinace s hypnózou…je fakt hustý, že mám tetování, piercing,očkování, injekce u zubaře všechno dávám bez problémů
chodila jsem i dobrovolně na brazilku, tak paní bolístkova taky nejsem. A přesto si vždycky přijdu jak při odrezavani lokte zaživa ![]()
Ja jsem loni letela poprve, mam strach z vysek a mela jsem panickou hruzu z padu letadla. Pred odletem jsem si dala 1 Lexaurin na uklidneni, sice jsem mela porad strach, ale hodne me to uklidnilo a nakonec jsem byla nadsena. Na cestu zpatky jsem se tesila. ![]()
@Bubla_Bučková píše:
proto jsem šla rovnou do té kombinace s hypnózou…je fakt hustý, že mám tetování, piercing,očkování, injekce u zubaře všechno dávám bez problémůchodila jsem i dobrovolně na brazilku, tak paní bolístkova taky nejsem. A přesto si vždycky přijdu jak při odrezavani lokte zaživa
odběr krve Ti vadí, jo? U toho omdlévám, takže jedině vleže a koukám jinam a sestřička mě zabavuje odlehlým tématem, teď už jsem zdravá, tak jednou do roka to zvládnu. Úzkost mám i v jiných situacích např. u zubaře, ale tam pomáhá nácvik dýchání a hodná sestřička co mě drží za ruku a hladí. Mám to tak napsaný v kartě a vždycky se ještě připomenu
. Hypnózu mi nedoporučili ze zdravotních důvodů. A krom lítání respektive separační úzkosti z toho opustit byt a pevnou zem pod nohama to nejsou nezvladatelné úzkosti. To létání jsem začala řešit až s dětma, jinak jsem to nijak nepotřebovala.
@Zabatko píše:
Ale tak ono to asi ani není pykání za něco, ne? Ty to bereš jako kdyby bylo létání životní nutnost. Jinak můj chlap má v práci kolegu, který se tak bojí výšek a létání, že nevyleze ani na stůl.
já to neberu jako životní nutnost. Jen je nefér kvůli problému jednoho jednicé omezovat celooú rodinu. A věř že zakladatelku chápu. Jednou jsem jela do anglie trajektem, od té doby vím že už nikdy protože plout po moři mi nedělá dobře. Ale kvůli mému problému nebudu omezovat rodinu a když rodinu bude chtít plout trajektem tak at plují. Já si poletím letadlem a počkam na ně v cíli, ale jde o to daný problém řešít a ne radší říct manželovi že ona vezme dětí radši do itálie jak jim vysvětlí že jedou bez otce ?!
@lamicina píše:
odběr krve Ti vadí, jo? U toho omdlévám, takže jedině vleže a koukám jinam a sestřička mě zabavuje odlehlým tématem, teď už jsem zdravá, tak jednou do roka to zvládnu. Úzkost mám i v jiných situacích např. u zubaře, ale tam pomáhá nácvik dýchání a hodná sestřička co mě drží za ruku a hladí. Mám to tak napsaný v kartě a vždycky se ještě připomenu. Hypnózu mi nedoporučili ze zdravotních důvodů. A krom lítání respektive separační úzkosti z toho opustit byt a pevnou zem pod nohama to nejsou nezvladatelné úzkosti. To létání jsem začala řešit až s dětma, jinak jsem to nijak nepotřebovala.
mě hlavně pomáhá taky to, že vím ,že nejsem sama, protože to okolí nikdy nechtělo pochopit. Beru to jako takovou nepříjemnost a vím, že v tom nejsem sama. Největší strach není z bolesti u porodu ale z kanyly
Kdyby mi každej rok někdo řekl, že před odletem na dovolenou půjdete na odběr, tak to udělám. Je to chvíle a dovolená za to stojí. ja u toho cítím mimo jiné obrovskou fyzickou bolest (i znecitlivujhici krém si dávám)Paní by letět měla a vzít si prášek ![]()
@Zabatko píše:
Přesně tak, pokud má velký strach, tak za každou cenu ho nemusí překonávat. Záleží na ní, zda se jí chce a nějak jí to omezuje. Ona by neměla omezovat děti, pokud chtějí letět, ať letí s tatínkem. Já zase nemám ráda skoky do vody a potápění. Obě holky vodu milují, takže chodili s tatínkem nebo nyní už skáčí sami z lodi sami a já zůstávám na ní.