Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jessikka píše:
Neomezuj celou rodinu? Dětem je to fuk, jestli se vykoupou v Chorvatsku nebo v Egyptě, jediný, kdo je nafučený je chlap, protože si postavil hlavu. Tohle není respektující partner.
Fobie je iracionální strach, nedá se potlačit. A když jo, tak za cenu velkých traumat. Nemá to smysl.
tak ten chlap chce dětem ukázat i jiné země, udělat si třeba nějaký zajímavý výlet. To dá dětem hodně. A pokud to zakladatelka nedá, tak aŤ si ona jede busem sama do Chorvatska, ale nepřipravuje zbytek rodiny o cestování po zajímavých destinací. Já sama létání nenávidím, ale dokážu se překonat.
Ja letani taky nemusim, s nizkonakladovkama se vylozene i bojim, na dlouhych letech trpim a s vekem je to spis horsi. Ale jinak se do tech destinaci nedostanu, takze se, vetsinou s pomoci nejakeho anxiolytika prekonam. Jestli je to vylozene fobie, tak to asi prekonat bez pomoci odborniku nejde.
@smajlik345 Ale vždyť zakladatelka se o ten kompromis snaží - partnerovi nabídla, aby s dětmi letěl sám, ona pak pojede jinam busem. Bohužel jak jsem pochopila, partner tento kompromis neakceptuje. To je potom těžké…
Celý vztah je o respektu… Nemá cenu se tu dohadovat, co kompromisem je a co není - pokud se někdo cítí být dotčen, že manželka nechce překonat strach/fobii z létání, vnímám to prostě negativně. Osobně bych ho poslala do háje (ne teda doslova, ale per huba určitě
). Jinak teda zakladatelka si to samozřejmě bude muset vyřešit po svém a těžko říct, jestli jí tato diskuze pomůže… ![]()
@Leli83 ona se nesnaží ona mu řekla že ona pojede s dětmi znova na jih tedy do itálie a on at si jde kam chce " takže já teď řeším, jestli to letadlo dám, nebo raději pojedu s dětmi zase na jih, ale tentokrát sama, z čehož je chlap hotovej a nemluví se mnou. " Takže u takového kompromisu se chlapovi nedivím že nesouhlasí kdyby to bylo tak jak ty jsi napsala a já jsem to zakladatelce psala taky at chlap letí a ona pojede autobusem…tak k tomu se nevyjádřila
@smajlik345 tak já bych nejraději jela autem do Itálie s dětmi a chlap je může vzít letecky na místa, které chce vidět…„možná“ že bych se překonala (i díky lékům) a zkusila letět s nimi, ale co když to nepůjde??
@mamkasl já jsem nepsala nic o tom že se má překonat a letět letadlem, ale at najde jiný způsob jak se dostat tam kde chtějí.....a co jsem pochopila a chlapovi se nedivím tak on chce dětí vzít na místa které ještě neviděli aby zas byli někde jinde..než jen v itálii a taky aby tu dovolenou travili spolu jako rodina a to letět nemusí ale může jet autem
já to nehrotím a to že tvůj manžel raději cestuje po čr je fajn však v česku je spousta pěkných míst ale jde o to najít ten kompromis vy jste ho našli. Jenže zakladatelka a jeji manžel doposud ne a podle vyjadření ho ani doposud nechtěla najít. A když ona letět nechce, manžel chce a vědí jen to že k moři chtějí jet tak musejí najít kompromis klidně i s tím že jeden poletí třeba s dětmi a ona muže jet autobusem třeba…