Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
musím se tady u vás vypovídat nebo se zblázním. Zítra odjíždíme s tchánovcema na dovolenou - bohužel, všichni jedním autem, takže tam budeme jako sardinky - cesta cca na 20 hodin. Tchýně už mi udělala radikální průřez věcmi, které jsem měla sbalené - aby jsme se vešli do auta, včera mi chtěla rozebrat golfáč - nedůležité věci prý můžou zůstat doma. Jídla povezeme minimum, protože prý tam stejně skoro jíst nebudeme, ale zároveň si tam nic nebudeme kupovat - protože prý je tam strašně draho - CHorvatsko. Jsem na mrtvici, bojím se, že jí asi zaškrtím dřív než vůbec někam vyrazíme. Už tři dny nespím a ona mě pořád bombarduje telefonáty, co všechno je zbytečné a nemusím brát, svýmu chlapečkovi nemůžu vzít ani autíčko, kyblíček je zbytečný, prý stačí jen lopatička. Začali jsme s manžou uvažovat o tom, že se na tchánovce vykašleme a poletíme last minute do španělska, nebo někam jinam, ale tchyně se skoro rozbrečela, že chce ject na dovolenou s námi, ale tchánovi se chce jen do chorvatska, protože už je to zařízené - nutno podotknout, že tam jedeme na blind a vůbec netuším, jestli seženeme nějaké ubytování. Je to hrůza, nejdřív jsem se těšila, že se konečně podívám k moři, ale čím víc se to blíží, tím víc se mi tam nechce.
Poraďte mi jak se mám obrnit, abych tu dovolenou přežila.
Omlouvám se za zmatený román, ale musela jsem se vykecat
terko, leťte last minute do španělska! už teď to zní jako horor a obávám se, že pro tebe to dovolená rozhodně nebude…
a na slzy tchýně nehleď, zřejmě je to jen dobrá manipulátorka…
brr, mám úplně husinu jen si to představím…
Tterko, obávám se, že existuje pouze jediné řešení, jak se nezbláznit a nepřijít o nervy - nejezdit s nima, ale sami.
Osobně bych nejela nikam, kde nemam vyřízené bydlení, pokud nejedete plánovaně pod stan. Nenechala bych si kecat do toho, co si vzít mam a co nesmim. A v autě bejt narvaná (nevim, co teda za auto máte) s dítětem bych asi neriskovala. Nevim, přijde mi to takové divné.
Nevadila by mi nejspíš hromadná dovolená, ale spíš asi dvěma autama, mít jisté bydlení a klid, že nejsem na nikom závislá, že mi nikdo do ničeho nebude kecat.
A kyblíček bych teda zabalila a na kočár bych si sáhnout nedala…
Promluvila bych si s manželem, je důležité, na čem se rozhodnete vy dva a pak to oznámit tchýni. Pokud se rozhodnete, že chcete být sami a v klidu, tak se vykašlete na výčitky, citové vydírání a pláč.
GaB
Mmch, co se jídla týče - tchýně ať si klidně pojde hlady, ale pokud uznáš za vhodné, nemusíš se jí na nic ptát, nebo snad jo?
Ne fakt, já bych letěla taky radši do toho Španělska a bez nich.
G
Vidím to stejně jako Irucha. Sama jsem byla na Slovensku na dovolené s tchýní, ale vycházíme spolu dobře a mimo to to bylo ještě za svobodna a bezdětna. Sice tam byly nějaké drobné rozpory, ale vždycky jsme se domluvily. Akorát byl problém, že v noci občas chrápala a mě bylo blbý jí kvůli tomu budit ![]()
Moc se mi nezdá, že ti nakazuje, co smíš a co nesmíš synkovi vzít. Asi to bude fakt pořádná manipulátorka. To jedete tak malým autem, že se tam skoro nic nevejde?
Buď by se tě měl manžel rázně zastat nebo se vykašlete na uslzenou tchýni a jeďte sami. Jestli to v sobě budeš dusit, akorát ti to zkazí celou dovolenou a to za to určitě nestojí. Nebo se chytnete hned po cestě a to bude ještě horší.
Přeju úspěšné rozhodování a pěknou dovolenou.
Milli
Moc děkuji za odezvy, ale bohužel, tchyně moc dobře ví, jak má na mého manžu působit, takže s ním už se asi na ničem nedohodnu - hold to budu muset nějak přežít a zbytek léta si budu léčit nervy ![]()
Dvě auta si taky vzít nemůžeme, protože tchánovcům to připadá moc drahé - takhle pojedou skoro zadarmo. No nic, nějak se s tím smířím a když bude hodně špatně, tak vezmu vždycky ráno malého, někam se s ním zašiju a vrátím se až večer na spaní ![]()
Tterko, já bych se v tomhle neobětovala ani kvůli manželovi. Měl by bejt rozumnej. A jestli si tam jedou zadarmo a ještě vás budou buzerovat, věř mi, že dovolenou budeš mít zkaženou a nepomůže tomu ani to, že jak říkáš, půjdeš s prckem na den pryč, protože jestli s váma manipulujou už takhle, tak si myslím, že se ti jít pryč nepovede.
Nevim, možná bych radši takhle nejela vůbec nikam…ale je to na tobě.
Asi mam kliku, že s tchánovcema sice nevycházím, ale oni na dovolené nejezdí a když, tak jedině staříci spolu sami:) U nás se vlastně ani neříká, když se jede na dovču, u nás se lže, zas proto, že by byly kecy, že manža není doma a nemaká…Takže všude je něco. Ale právě proto vím, že bych s nima nikam nejela - asi ani tehdy, pokud by platili oni.
G
Terko, to je teda děsný! Já bych se svou tchýni nejela ani na Karlštejn, natož do Chorvatska
Moc dobře znám, když se manžel nechá maminkou zmanipulovat a není s ním řeč… A to jedete vašim autem? Tak to vůbec nechápu, proč ti kecá do věcí
Moc tě obdivuju za výdrž!!! Jinak Chorvatsko je přiemná země, rozhodně tam není tak draho, přeju ti, ať si to s malým užijete
Budu ti držet palce ![]()
tterinka: Ahoj, teda to zní jako dovolená z hororu, jet někam s tchyní, teda brrr
A pokud jak říkáš ví jak zapůsobit na tvého muže, no to potěš… jak dojde na tohle, tak je to jako v Homolkovic rodině „Ludánku řekni, kdo je víc? Manželka nebo matka? Z koho máš větší strach?!“ ![]()
Každá rada drahá, ale obávám se, že jestli odjedeš, tak už cestou s tebou začne lomcovat vztek, kterýho se zbavíš až nějakou dobu po návratu domů. Držím palečky!
Jé, ahoj Sarah, děkuji za podporu- i vám ostatním. Já mám vztahy s tchýní jinak celkem dobré - občas i lepší než s vlastní mámou, jen ta dovolená mě vytáčí. Možná, že si to všechno jen moc beru, protože jsem z cesty nervozní. Je pravda, že ona jezdí k moři dvakrát ročně, takže asi ví co je tam potřeba, ale vytáčí mě, když si nemůžu vzít věci které chci jen proto, že tchán si chce vést piva!!! Ale nechám si všechno co potřebuji nachystané a zkusím to do toho autat dostat třeba i heverem
. až se vrátíme domů, tak dám vědět, jak jsem dopadla.
PIVO??? Bych to vyházela a vůbec bych se neptala…
Ale jak říkám, je to na tobě…osobně bych si ráda užila dovolenou dle SVÝCH představ:)
G
Tterko - přidávám se k názorům ostatních. Taky bych nejela a když jo, tak bych je definitivně postavila před to, že si sebou vezmu to, co já považuji za nutné…a když se jim to nelíbí, ať si jedou sami.
Ubytování se vždycky dá sehnat na místě. My chceme jet taky do CH a ubytování budeme asi shánět až tam, ale je to proto, že mladej tam jezdil téměř každý rok a zná místní poměry…
Prostě bych s nima nejela a vzala bych Last do Španěl..a nějak nechápu, jak působí tchýně na manžu? To jako, že když řekne, že to bude takhle, tak manža přikývne?
Klára
Terko, no já bych si nabalila, to co potřebuju já!!!! a snažila bych se z ničeho neslevit. Dítě snad u moře potřebuje kyblíček ne???? Cestu jako sardinky vydržíte! My taky jezdíme tak ňaňahňaný. Jako první pomoc si vem nějakej alkohol!
Ahoj a pěknou dovolenou, nenech si ji kazit
ahoj Terrko,
tak ja jsem velmi odvazna
,ja na dovolene v Chorvatsku s tchanovcema byla dvakrat!!A bylo to moc prima,mam oba dost rada.Ale…
Je tu opravdu jedno velke ALE!
Je to uz dyl,nemela jsem jeste dite.Ted uz nejsem tak odvazna ![]()
Minuly rok si tchanovci naplanovali dovolenou,spise takovou mensi na slovensku/a to kvuli malemu,abysme nemuseli moc cestovat,jinak oni jezdi hodne po svete/,chteli nas sebou a chteli nam ji zaplatit.Prve ze ano,pojedem,ale jak se blizilo leto a my zacali mit cim dal vesti rozpory co se tyce stravovani a vychovy,dostavala jsem z toho docela strach,ze ty dobre vztahy se fakt zmeni.
Na dovolenou jsme jeli.Ale sami(tedy se znamyma)do Chorvatska.Tchanovci jeli pak taky sami do ciziny.Byli sice trochu nastvani,jeli tedy i na to Slovensko,ale myslim,ze to tak bylo lepsi.Dovolenou jsme si uzili my i oni a radeji tam jezdim jen jednou za tyden.Mozna kdyby byl maly vetsi,tak uz bych si troufla(ale tak nejak asi vim,ze uz ne…)
Kazdopadne jednim autem je to mene pohodle i pro 4dospele,natoz aby tam byla autosedacka,kdyz uz bych mela jet s tchanovcema,trvala bych na dvou autech,radeji bych si tu cestu priplatila(a ze to zas snad takovy horor neni..),protoze kdyz tam narves kocarek,narves maleho veci-kyblicek stoprocentne
tak na vase veci-tedy veci pro ctyri dospele uz moc mista nebude.
A nez se stresovat celou dovolenou,ja bych byla schopna nejet nikam.Ale samozrejme kazdy to ma jinak,ty uz to mas asi rozhodnute,tak preji pevne nervy,kdyz uz tam budes,tak malickosti hazej zahlavu,jinak se zblaznis.
Jeste to snad resi rakev nebo zahradka na strechu-bud kocar nebo do te rakve obleceni,to byste usetrili spoustu mista…
Any
No to je teda síla i na mě. Chápu to tak, že tchánovci se svezou Vaším autem, budete se tam 20 hod. mačkat i s pckem, Ty si nesmíš vzít nic „navíc“ ani pro prcka, nejlépe ani nutný kočár a tchán si veze zásobu piva??? Promiň, ale jestli an tohle přistoupíte, můžete se těšit na podobně vydařené dovolené každý rok!!! „Vždyť loni Vám to nevadilo…“, „loni to šlo a najednou.....“
Fakt si to dobře rozmysli a pokud nemáte dopředu nic zaplaceného (což je v mnoha případech dost podstatné), tak se na to vyprdni.
Já stejně tuším, že to asi překousneš a pojedeš, ale pak si nesmíš stěžovat! Jedině rázné ne Ti pomůže i od budoucích problémů.
Celý rok lítáš kolem prcka a pak si máš takhle „odpočinout“? Fakt to prober a pokud uznáš, že pro prcka to tam bude lepší než jinde, tak jeď, ale já bych stejně nejela
![]()