Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@romik0013 píše:
Mne nastesti gynekolog triply nedela, jsou zastaraly a vychazeji casto falesne pozitivni..na genetike mi delali 1 screening a vse v poradku a dokonce me abi neposilaji na ten druhej, ten uz taky ne i tak presnej..a rozhodne by jsem kvuli triplum na odber plodovky nesla, radsi by jsem sla.na ten druhej screening, kdyz uz…
Ale součástí toho druhého screeningu jsou právě ty triply, akorát, že se to opět porovnává s dalšími hodnotami z UTZ.
Ja mela riziko 1:500 a doktor me poslal na Prenascan, ktery vysel ze je pozitivni na Down syndrome (resp vysoke riziko). Tak jsem stejne musela na plodovku a ta vysla v poradku. S tvym rizikem bych asi sla napred na ten Prenascan (ale stoji teda asi 14 tisic), protoze Dr rikal ze falesne pozitivni vyjit asi muze ale ne falesne negativni, no a pokud bude pozitivni tento test sla bych na plodovku. Ale odber neni nic strasneho, jen pak musis odpocivat.
@kristynaty píše:
@Amysje mi píše: Více
Tak to ještě moc není. A říkali ti k tomu něco třeba ohledně přítomnosti nosní kůstky apod.?
Ano, vysledek byl 1: 230. Nemela jsem tuseni o existenci prvotrimestralniho screeningu, nebyla jsem o nem informovana a vysledek zastaraleho triplu vysel takhle špatně. Sla jsem na odber plodove vody, ohromne nervy ohledne vysledku, zkazeny druhy trimestr těhotenství a dnes mam osmimesicniho naprosto zdraveho chlapečka. Pokud jsi podstoupila screening s dobrym vysledkem, asi bych nic neresila. Pokud nikoliv, zalezi jen na tobě, zda mas povahu na to hodit to za hlavu a plně si uzit tehotenstvi bez cernych myslenek. Pro me bylo rozhodujici to, ze bych na to stale myslela, coz by mimcu asi taky moc nepřidalo a taky jsem vedela, ze bych si takove miminko nenechala. I to hraje roli v rozhodovani. Pokud mas ale screening, byla bych v klidu, protoze triple test vychazi opravdu hodne často falešně. Tak hlavu vzhůru????.
Zakladatelko, zeptej se na odběr chloriových klků, není to až takové velké riziko jako u odběru plodové vody.
@Amys..nn zmerili jen nosni kustku sijove projasneni a koukal na horni ret sijove projasneni 1,9 pridal to ke krvi jako k vysledkum krve a vyhodnotil jako negativni..tak snad je vse v cajku.
@LLenule111 píše:
Zakladatelko, zeptej se na odběr chloriových klků, není to až takové velké riziko jako u odběru plodové vody.
Fakt? Ja slysela ze naopak u odberu klku je riziko potratu jeste vetsi a navic to neni tak presne jako plodova voda
Mela jsem riziko 1:85 ze screeningu a šla jsem na odběr chloriových klků - teď se mi povaluje zdravý 7m kluk jako buk ![]()
Měla jsem 1:270, v době porodu mi bylo 35 let. Kamarádka stejný ročník, stejné číslo. Ona šla na test z krve (stojí cca 10tis). Já věřila ultrazvuku a svému doktorovi a vše bylo v pořádku. U prvního dítěte (3roky před druhým) to číslo bylo tedy mnohem vyšší.
@kristynaty píše: @Amys..nn zmerili jen nosni kustku sijove projasneni a koukal na horni ret sijove projasneni 1,9 pridal to ke krvi jako k vysledkum krve a vyhodnotil jako negativni..tak snad je vse v cajku.
Takže tě nikdo nikam nehoní, jenom ty máš strach, jestli něco není špatně
To bude dobré. Objednej se i na ten druhý screening s dalším velkým ultrazvukem.
Jinak tady podrobný popis toho, co se při tom prvním screeningu měří a proč a jaké hodnoty už nejsou v normě:
http://www.igyn.cz/…ing_vad.html
Měla jsem riziko 1:180. Na plodovku jsme nešli s tím že to dítě stejně nezabijem. Dcera je zdravá.
Měla jsem 1:60 v prvosemestrálním screeningu, velkou roli hrál věk. Odběr plodové vody a vše OK:-)
V době těhotenství mi bylo skoro 38 let, podezření na DS jsem měla 1:80, šla jsem na odběr plodovky, nervy byly, ale výsledky vyšly pro nás dobře. Dcera se narodila ve 34tt, jestli příčinou proběhlé aminocentézy, to nevím a už to zjišťovat nehodlám
.
Úplně 100% zdravá dcera není, ale DS nemá, mentálně bude zřejmě také v pořádku. Jen po té fyzické stránce je to trochu bída - snížená pohyblivost ruky, chůze až teď skoro ve 2 letech začíná být trochu jistější, nemluví. Ale jinak je šikovná a myslí jí to, zbytek doženeme cvičením
.