Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@inkakřivák píše:
@Hibou Ale proč? Já jim holkám, ty krásné porodnice a jiné možnosti. Jen se snažím dopátrat toho, čemu kdo říká empatie a respekt porodníka. Nikde neříkám, že to musí být pořád stejné. Ovšem na přirozený a bezbolestný porod jednoduše nevěřím.
A pokud mám kaz, vždycky si nechám zub opichnout, nebudu se zbytečně trápit.
Nikde neříkám to, co ty. Možná ti to říkala maminka, ale já ne.
Tak to já se k jednomu bezbolestnému a přirozenému hlásím. První porod taky ze začátku nějak moc nebolel, ale tam jsem se nechala bohužel ukecat na oxytocin, že prý to nejsou ty „pravé“ kontrakce. A to bylo teda maso.
Ty pořád nechápeš jednu věc. Porod se zastavuje ve stresu, tak je to biologicky dané. Pokud bys měla na ten svůj dostatečný klid, tak by to třeba těch 24 hodin vedoucích k absolutnímu vyčerpání nebylo.
Stejně tak, že jsou teď k dispozici urychlováky, ALE přečti si jejich nežádoucí účinky. Riskuješ např. tíseň plodu a pak se musí zasahovat.
Volný pohyb, svobodná volba polohy, to také není jen o pohodlí, jsou to zase další proměnné, které umožní porodu postupovat co nejvíc bezproblémově.
Doktor by neměl být od toho, aby dítě tahal z totálně pasivní, odevzdané ženy, ten by měl jen hlídat situaci. Aktivně rodí žena. Řízené tlačení je taky celkem blbost a spolu s tlačením na fundus ti zničí pánevní dno.
@šklíbakočka píše:
aha a proč tedy zakladatelka diskuse po 18 hodinách neporodila, když jsou rodičky profíci? asi to je trochu jinak, že…
Nedělejte fakt už blbé. Mluvila o 18 hodinách od odtoku plodové vody, kdy se nemusí hned rozjet kontrakce. V jiných zemích se přistupuje k vyvolávání po odtoku plodové vody i později, pokud se nerozjedou kontrakce samy, a sledují se třeba jen zánětlivé parametry. Odtok plodové vody zvyšuje riziko infekce.
Druhá věc je, zda měla dostatečný klid na porod. Stres porod a nástup kontrakcí zbržďuje.
@mamadvou píše:
Nedělejte fakt už blbé. Mluvila o 18 hodinách od odtoku plodové vody, kdy se nemusí hned rozjet kontrakce. V jiných zemích se přistupuje k vyvolávání po odtoku plodové vody i později, pokud se nerozjedou kontrakce samy, a sledují se třeba jen zánětlivé parametry. Odtok plodové vody zvyšuje riziko infekce.
Druhá věc je, zda měla dostatečný klid na porod. Stres porod a nástup kontrakcí zbržďuje.
Popis zakaladatelky..
Porod začal (a vlastně nezačal) odtokem plodové vody. Hospitalizovali mě po příjezdu do porodnice s tím, že se bude čekat… Tak se čekalo.. když se více než 18 hodin nic nedělo,..atd.
tedy se 18 hodin nic nedělo!!! no tak píšu, mohlo se čekat dalších 18, ne? Čili jí odtekla voda, sjeli do porodnice a 18 hodin byl klid a nedělo se nic, čekalo se. Pak začaly nějaké aktivity, ale dle místních odbornic zase špatně.
@mamadvou A ty pořád nechápeš jednu věc - že to není tak pravda. Protože třeba za války rodilý ženy i při bombardování. Ty byly absolutně klidné, že?
A moc se mi líbí, že víš, jak probíhal muj porod. Sranda je, že tys tam nebyla, kdežto já ano. Tys to pak s doktorem neprobíhala, kdežto já ano. Tobě to PA nevysvetlovala, kdežto mně ano. A buď si jistá, že stres s tím opravdu neměl vubec co fo činění. Ani prd. Takže máš smulu.
A jinak - znovu po milionté - máte možnost najít si porodnice, které vám budou vyhovovat. A měli byste tak nějak připustit, že jsou možná i teď ženy, které budou rodit raději jinak než v přítmí ve dřepu, bez doktora, jen okurovane bylinkami, které dotáhl místní šaman.
A končím zde, přestalo mne to bavit. Jen bych se optala místních odborníci - proč si neotevřete porodní dum? Znalosti máte, tu medicínu jistě vystudujete levou zadní za půl roku a konečně budete moci realizovat ty správné porody. Vždyť je to brnkacka. Doktoři stejně nic neumí.
@inkakřivák píše:
A končím zde, přestalo mne to bavit. Jen bych se optala místních odborníci - proč si neotevřete porodní dum? Znalosti máte, tu medicínu jistě vystudujete levou zadní za půl roku a konečně budete moci realizovat ty správné porody. Vždyť je to brnkacka. Doktoři stejně nic neumí.
Jo dneska právě jednu takovou matku a dulu odsoudili, taky vědely všechno, právě tak, jako místní znalkyně
https://www.novinky.cz/…nky-40461387
@inkakřivák píše:
Taky mě to nebavi. Absolutní nulová sebereflexe, většina z nás “odbornic” dle tebe, jsme uplne schopné pochopit, ze to má někdo jinak a respektovat to. Zato vy furt melete to same dokola a vůbec se nezdá, ze byste byly schopné pochopit psány text. 🤦♀️
@inkakřivák píše:
@Hibou Ale proč? Já jim holkám, ty krásné porodnice a jiné možnosti. Jen se snažím dopátrat toho, čemu kdo říká empatie a respekt porodníka. Nikde neříkám, že to musí být pořád stejné. Ovšem na přirozený a bezbolestný porod jednoduše nevěřím.
A pokud mám kaz, vždycky si nechám zub opichnout, nebudu se zbytečně trápit.
Nikde neříkám to, co ty. Možná ti to říkala maminka, ale já ne.
Nepřeješ jim to, to si nenamlouvej. Jinak by ses nesnažila tady neustále tvrdit, jak porod nemůže být přirozený, bezbolestný, jak si ženský vymýšlejí nesmysly atd.
Já tě prosím, už toho nech. Pro ty ženy co budou ještě rodit a jejich děti. Pokud jsou v klidu ony, dítě má v klidu ozvy, ať si rodí bez ničeho, pokud chtějí. Většina z nich to zvládne a která ne, bude tam mít tu podporu lékaře. A je naprosto zásadní nevtloukat ženám pořád do hlavy, jak je porod šílený, jak to bez pomoci nejde zvládnout. Je to totiž hrozně moc o té hlavě.
Mimochodem, cos měla v té kapačce?
@šklíbakočka píše:
Popis zakaladatelky..
Porod začal (a vlastně nezačal) odtokem plodové vody. Hospitalizovali mě po příjezdu do porodnice s tím, že se bude čekat… Tak se čekalo.. když se více než 18 hodin nic nedělo,..atd.
tedy se 18 hodin nic nedělo!!! no tak píšu, mohlo se čekat dalších 18, ne? Čili jí odtekla voda, sjeli do porodnice a 18 hodin byl klid a nedělo se nic, čekalo se. Pak začaly nějaké aktivity, ale dle místních odbornic zase špatně.
Jo jo, ona nerodila těch 18 hodin, nedělo se nic. K vyvolávání se u nás přistupuje po těch 18 hodinách, v jiných zemích třeba po 36. Voda se průběžně sama doplňuje. U nedonošených dětí dokážou takhle 2 v 1 udržovat mnohem déle. Sleduje se jestli není zánět, případně se podají atb preventivně a kontroluje se průběžně stav plodu. Vyvolávání má svoje rizika, se kterými by měla být rodička seznámena.
@mamadvou píše:
Jo jo, ona nerodila těch 18 hodin, nedělo se nic. K vyvolávání se u nás přistupuje po těch 18 hodinách, v jiných zemích třeba po 36. Voda se průběžně sama doplňuje. U nedonošených dětí dokážou takhle 2 v 1 udržovat mnohem déle. Sleduje se jestli není zánět, případně se podají atb preventivně a kontroluje se průběžně stav plodu. Vyvolávání má svoje rizika, se kterými by měla být rodička seznámena.
ale zakladatelce se dle popisu těch 18 hodin nelíbilo…
@inkakřivák píše:
Ale umí, pomůžou v případě problému. Ale ženy zase UMÍ porodit samy, prostě jo. Netřeba šťourat do něčeho, co funguje.
@inkakřivák píše:
@mamadvou A ty pořád nechápeš jednu věc - že to není tak pravda. Protože třeba za války rodilý ženy i při bombardování. Ty byly absolutně klidné, že?
A moc se mi líbí, že víš, jak probíhal muj porod. Sranda je, že tys tam nebyla, kdežto já ano. Tys to pak s doktorem neprobíhala, kdežto já ano. Tobě to PA nevysvetlovala, kdežto mně ano. A buď si jistá, že stres s tím opravdu neměl vubec co fo činění. Ani prd. Takže máš smulu.
A jinak - znovu po milionté - máte možnost najít si porodnice, které vám budou vyhovovat. A měli byste tak nějak připustit, že jsou možná i teď ženy, které budou rodit raději jinak než v přítmí ve dřepu, bez doktora, jen okurovane bylinkami, které dotáhl místní šaman.
Pravda to je a bude to i dohledatelné a spousta z nás si to vyzkoušela sama na sobě. Nemusí to být velký stres, u někoho stačí neustálé řešení něčeho, kdy žena nemůže vypnout a ponořit se sama do sebe.
O porodech za války mi napiš klidně víc, když ses o to zajímala, je to zajímavé téma. Jak ženy rodily, množství komplikací atd.
Mě vůbec nevadí, že chce někdo medicínsky vedený porod, je to každého věc. Pokud ovšem jsou mu zamlčena rizika zásahů anebo jeho rozhodnutí vychází z toho, že je systematicky manipulován a strašen hrůzami porodu, není to moc fér.
Taky tvoje naznačování, že kdo porodí normálně je nějaký „ezoblbec“ je opravdu hloupé.
@mamadvou píše:
Pravda to je a bude to i dohledatelné a spousta z nás si to vyzkoušela sama na sobě. Nemusí to být velký stres, u někoho stačí neustálé řešení něčeho, kdy žena nemůže vypnout a ponořit se sama do sebe.
O porodech za války mi napiš klidně víc, když ses o to zajímala, je to zajímavé téma. Jak ženy rodily, množství komplikací atd.
Mě vůbec nevadí, že chce někdo medicínsky vedený porod, je to každého věc. Pokud ovšem jsou mu zamlčena rizika zásahů anebo jeho rozhodnutí vychází z toho, že je systematicky manipulován a strašen hrůzami porodu, není to moc fér.
Taky tvoje naznačování, že kdo porodí normálně je nějaký „ezoblbec“ je opravdu hloupé.
Nejvtipnejsi na tom, ze ty opravdu zkusene PA, ktere treba delaji i domaci porody, moc dobre znaji tu hranici, kdy je to jeste ok a kdy uz se vola lekar, a opravdu ho v porodnici volaji ihned, kdy je treba.
Ony ty komplikace nevznikaji z niceho nic, nejdrive se objevi konkretni symptomy, na ktere ony si davaji sakra pozor.
Bohuzel obracene to nejak nefunguje (opet cest vyjimkam) - ze by lekar nechal vse na PA a resil az ty pripady, ktere mu PA preda.
Znovu je treba si uvedomit, ze tehotenstvi neni nemoc a pokud jde vse dobre, tak tam defacto ten doktor ani nema co delat
@Lucie_Sx píše:
Nejvtipnejsi na tom, ze ty opravdu zkusene PA, ktere treba delaji i domaci porody, moc dobre znaji tu hranici, kdy je to jeste ok a kdy uz se vola lekar, a opravdu ho v porodnici volaji ihned, kdy je treba.
Ony ty komplikace nevznikaji z niceho nic, nejdrive se objevi konkretni symptomy, na ktere ony si davaji sakra pozor.Bohuzel obracene to nejak nefunguje (opet cest vyjimkam) - ze by lekar nechal vse na PA a resil az ty pripady, ktere mu PA preda.
Znovu je treba si uvedomit, ze tehotenstvi neni nemoc a pokud jde vse dobre, tak tam defacto ten doktor ani nema co delat
Jen je s podivem, že v zemích, kde lékaři nejsou, je úmrtnost matek veliká a u nás v minulosti, když opět lékař nebyl, byla také úmrtnost veliká. To jen takové malé info, ale některé to stejně nejsou schopny pochopit, tak co naděláme. Asi matky neměly klid na porod, proto ty porody tak dopadaly
a někde ještě dopadají. Statistika se dá najít. Protože to zřejmě lékaři již nebudou ochotni v budoucnu dělat, tak se třeba zase vrátíme k těm minulým hodnotám. No už jsme to probrali horem dolem, třeba ještě zakladatelka poví, jaké to hraje hry s příspěvky. Ale asi nepoví.
@šklíbakočka píše:
Jen je s podivem, že v zemích, kde lékaři nejsou, je úmrtnost matek veliká a u nás v minulosti, když opět lékař nebyl, byla také úmrtnost veliká. To jen takové malé info, ale některé to stejně nejsou schopny pochopit, tak co naděláme. Asi matky neměly klid na porod, proto ty porody tak dopadalya někde ještě dopadají. Statistika se dá najít. Protože to zřejmě lékaři již nebudou ochotni v budoucnu dělat, tak se třeba zase vrátíme k těm minulým hodnotám. No už jsme to probrali horem dolem, třeba ještě zakladatelka poví, jaké to hraje hry s příspěvky. Ale asi nepoví.
Tady ale nikdo nemluvi o tom, ze lekari jsou spatne.
Nejsou.
Jen je potreba jim nechat ty patologie a nenechat je ovladat a rozvrtat fyziologicky porod.