Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Lucie_Sx píše:
Tady ale nikdo nemluvi o tom, ze lekari jsou spatne.
Nejsou.
Jen je potreba jim nechat ty patologie a nenechat je ovladat a rozvrtat fyziologicky porod.
Což určí matky na emiminu, které to jsou patologické porody (nebo takové odbornice, jako ta včera odsouzená). Mj. bez zdravotnického vzdělání ta včerejší. Bohužel dostala jen podmínku. Lékařů chybí v ČR zhruba 4000, takže možnost dělat jiný obor, je veliká. Mj. kdo pak ponese za ten porod odpovědnost? Jinak je zajímavé, že ty šílené nesmysly, které tu na emiminu padají, jsem nikdy od reálné PA neslyšela. Ty si totiž uvědomují, do jakých malérů by se mohly také dostat. Tedy kromě Königsmarkové a lidí kolem ní.
@šklíbakočka píše:
Jen je s podivem, že v zemích, kde lékaři nejsou, je úmrtnost matek veliká a u nás v minulosti, když opět lékař nebyl, byla také úmrtnost veliká. To jen takové malé info, ale některé to stejně nejsou schopny pochopit, tak co naděláme. Asi matky neměly klid na porod, proto ty porody tak dopadalya někde ještě dopadají. Statistika se dá najít. Protože to zřejmě lékaři již nebudou ochotni v budoucnu dělat, tak se třeba zase vrátíme k těm minulým hodnotám. No už jsme to probrali horem dolem, třeba ještě zakladatelka poví, jaké to hraje hry s příspěvky. Ale asi nepoví.
Je s podivem ze umíš psát a nezvládáš číst.
@inkakřivák píše:Čau
A končím zde, přestalo mne to bavit. Jen bych se optala místních odborníci - proč si neotevřete porodní dum? Znalosti máte, tu medicínu jistě vystudujete levou zadní za půl roku a konečně budete moci realizovat ty správné porody. Vždyť je to brnkacka. Doktoři stejně nic neumí.
@šklíbakočka píše:
Jen je s podivem, že v zemích, kde lékaři nejsou, je úmrtnost matek veliká a u nás v minulosti, když opět lékař nebyl, byla také úmrtnost veliká. To jen takové malé info, ale některé to stejně nejsou schopny pochopit, tak co naděláme. Asi matky neměly klid na porod, proto ty porody tak dopadalya někde ještě dopadají. Statistika se dá najít. Protože to zřejmě lékaři již nebudou ochotni v budoucnu dělat, tak se třeba zase vrátíme k těm minulým hodnotám. No už jsme to probrali horem dolem, třeba ještě zakladatelka poví, jaké to hraje hry s příspěvky. Ale asi nepoví.
Jestli to nebude i tím, že když tam nejsou lékaři, není tam ani ultrazvuk a pak cituji Google: „Podle údajů z roku 2013 se císařským řezem v současné době rodí asi 25 procent dětí, v některých porodnicích jde ale až o 40 procent všech porodů“. Pravděpodobně by v letech minulých část těchto matek porod nezvládla.
A nikdo tu nevolá po zákazu lékařů, si tu opět cucáte z prstu teorie tak, aby vám to sedělo do vašeho vidění světa (píši v plurálu, protože se to týká i @inkakřivák).
@šklíbakočka záleží na „nastavených standardech každé nemocnice“ bylo řečeno.. co se týká mít novorozence u sebe.. a v Pardubicích to mají nastavený tak, že prostě ne… jinde to lze.. v Pardubicích Vám řeknou to, že to maj nastavený tak, že dítě ne.. že může být maximálně hospitalizovaný na dětským s tím, že ho otec může každé 3 hodiny vozit na kojení, jenže na dětským vám otce neubytují s děckem, protože tam maj jen jeden pokoj a tam zrovna byly jen samé ženské a muže mezi ně nepustí. Dobrý co??? pořád Vám to vyjde vycucané z prstu? (Zakl.)
@šklíbakočka správně píšete - do hodnocení
hlavně že jste se tu oháněla, ať napíšu recenzi ne? a ještě tu vyhrožovat.. mně je Vás upřímně líto
@šklíbakočka píše: Že se na to a na zakladatelku už nevykašlete. Paní napsala v 7/2023 drtivě špatné hodnocení na emimino, pak si možná někde stěžovala. Asi to nemělo obojí patřičný ohlas, jaký očekávala, tak to okopíruje a práskne to do diskuse v únoru 2O24. Být jí, vyhledám pomoc psychologa možná psychiatra. Protože to už není normální. To bude ještě zveřejnovat, až půjde dítě do školy a bude maturovat? Při porodu byly zřejmě nějaké problémy, proč, nemůžeme posoudit, ona a dítě jsou v pořádku, tak fakt nevím, proč se v tom šťourá.
@malákráličice píše:
A kdybys znala vek, vysku, vahu a dalsi choroby, tak dokazes rict, jestli mela rodit cisarem?
jeden z hlavních důvodů jsem tu už psala
.. když tak strašně tu osobu zajímá věk apod… věk kolem 30, výška 170 cm, váha 57 kg (při porodu něco okolo 80 kg), žádné chronické onemocnění, kromě lehkého kompenzovaného astmatu, nekuřák, rekreační sportovec, VŠ vzdělání, hmmmmmm co dál? ![]()
@mamadvou píše:
Nedělejte fakt už blbé. Mluvila o 18 hodinách od odtoku plodové vody, kdy se nemusí hned rozjet kontrakce. V jiných zemích se přistupuje k vyvolávání po odtoku plodové vody i později, pokud se nerozjedou kontrakce samy, a sledují se třeba jen zánětlivé parametry. Odtok plodové vody zvyšuje riziko infekce.
Druhá věc je, zda měla dostatečný klid na porod. Stres porod a nástup kontrakcí zbržďuje.
klid celkem jo, byla jsem na „hekárně“/pokoji sama. takže to bylo celkem ok, ve stresu nějak zvláštním jsem asi taky nebyla, řekla bych… prostě jsem věřila, že to bude ok… po těch 18 hodinách po odtoku plodovky mi nasadili ta ATB kvůli příp. infekci, nic zvláštního…
atd…
Škoda, škoda, že to tu s prominutím ty dvě, tři osoby tak roz*ebaly.. tato diskuze měla sloužit uuuuuuuuplně k jinému účelu, než co za hnus se tady rozjelo… kdyby si ty osoby pořádně přečetly úvodní příspěvek… pochopily by, že ano, průser byl, že jsem měla mít od počátku indikovaný CS, ale nestalo se a já to neřešila, nevěděla jsem to… porod nepostupoval, byl vyvolán, trvalo to všecko dlouho, vše popsáno v úvodním příspěvku, VEX na prd, ale díky tomu žijeme… ani slovo o tom, že si stěžuju na postupy ne??? až pak to byl průšvih, s krvácivými komplikacemi spojenými s reziduem placenty, neodborně vedeným UZ vyšetřením… nicméně o tom tady ta diskuze nebyla… chtěla jserm jen upozornit, co všechno se může stát.. a taky mě spíš zajímalo, jestli si někdo prošel něčím podobným a jak to vypadalo s touhou po dalších dětech…
tenhle paskvil ohavný tady z té diskuze jste udělaly vy a víte na koho mířím..
Děkuju zbytku a díky bohu většině příjemných diskutujících za reakce.
EDIT: po břichu mi tam skákali tři lidi včetně jednoho sanitáře… výborný ![]()
@šklíbakočka píše:
ale zakladatelce se dle popisu těch 18 hodin nelíbilo…
aleeeeee… tak nejen že všechno víte, ale Vy víte už i, co se mi líbilo a nelíbilo… BRAVO ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím,
podělím se o svůj zážitek s prvním porodem… a zajímaly by mě vaše zkušenosti, příp. kdo zažil taky ne úplně bezproblémový porod či poporodní komplikace, jak se s tím vyrovnává…
a jestli jste našli odvahu k druhému, dalšímu dítkuPřed rokem jsem svedla doslova boj o život. Můj i mé dcery… Dvakrát během 3 týdnů!..
Dle posudku nezávislých gynekologů mi při mé anamnéze měl být proveden plánovaný císařský řez. Od počátku. A to byla ta první a zásadní chyba!!!
Jenže… nikdo ani slovo… a já žila v krásném domnění, že porod půjde přirozeně, protože to je všechno v pořádku…
Porod začal (a vlastně nezačal) odtokem plodové vody. Hospitalizovali mě po příjezdu do porodnice s tím, že se bude čekat… Tak se čekalo.. když se více než 18 hodin nic nedělo, začalo se s antibiotickou profylaxí s tím, že pokud se do rána nic nestane, porod bude vyvolán.
Do rána samozřejmě porod spontánně nezačal, a tak se přistoupilo k jeho indukci. První tableta - nic. Pokud se nic nezačne dít ani po druhé tabletě, počká se dalších 24 hodin. Po druhé tabletě začalo peklo. Jak už to tak u vyvolávaných porodů bývá. Začaly nesnesitelné bolesti. Nic takového jako kontrakce s pauzou. Nepřerušovaná bolest bez přestávky. Jenže.. nic se nedělo.. čípek byl jako zamčený (bodejť by ne, když byl celý zjizvený po konizaci).. byl mi několikrát proveden Hamiltonův hmat.. poznámky typu, že mám takové bolesti právě díky tomu, že je čípek zjizvený… ale hlavně nikdo nic nedělal s tím, že jsem se více jak 4 hodiny od počátku „kontrakcí“ neotevírala. Byla jsem už vyčerpaná z té neustálé bolesti, tak se porodní asistentka se slovy „teď se něčeho chytněte“ rozhodla, že mi mechanicky rukou ten čípek normálně rozruší!!!.. no tu bolest ani popsat nemůžu.. nicméně aspoň mi mohla být aplikována epidurální anestezie a mně se na chvíli velmi výrazně ulevilo… porod začal… vyvstala komplikace s polohou plodu, takže musel být ukončen per VEX… takže nástřih jako blázen.. ale ok, už jsme byly v ohrožení obě dvě - já i malá…
Po bondingu, kdy malou odnesli na oddělení šestinedělí, jsem málem vykrvácela. Po kontrole lékařkami (které po dalším zjištění nebyly ani atestovány) jsem ztratila spoustu krve, byla jsem výrazně anemická, nízkotlaká (tlak nešel ani změřit) a ztrácela jsem vědomí.. odvezli mě na pokoj s tím, že druhý den dostanu transfuze.. nebyla jsem schopná se sama ani posadit na posteli.. dali si ale na čas, než mi ty dvě jednotky krve dali…
Třetí den po porodu večer u mě proběhla vážná krvácivá epizoda, tudíž byla možnost, že následující den ráno mě bude čekat revize dělohy pod narkózou.. o tom ale rozhodne ultrazvukové vyšetření.. ráno přišla mladá paní doktorka (která po zjištění byla PŮL ROKU PO ABSOLVOVÁNÍ LÉKAŘSKÉ FAKULTY!!!, takže absolutně bez zkušeností) a SAMA bez dohledu provedla ultrazvukové vyšetření s tím, že je vše v pořádku a můžu jít domů.. do domácího léčení mě propouštěli s hodnotou Hemoglobinu 74 g/l!!!… a 3 týdny po porodu mě čekal druhý boj o život…
Velmi vážně jsem zakrvácela, tudíž jsme jeli okamžitě do nemocnice na vyšetření… Vyšetření proběhlo, kde mi na ultrazvukovém záznamu sama paní doktorka ukazovala, jak mám dělohu doslova napěchovanou krví a sraženinami a že tam možná zůstalo něco po porodu.. dostala jsem tedy injekci podporující stahování děložního svalstva a poučení, že budu hodně krvácet a „to chceme“.. když jsem se lékařky zeptala, co to znamená „hodně krvácet“, tak řekla že dost a že je to žádoucí.. propustila mě domů s tím, že mám ráno přijít na kontrolu.. krvácení se opravdu rozjelo tak, že jsem utrpěla velmi vážnou ztrátu krve, ztrácela jsem vědomí a musela být RZS transportována do nemocnice, kde mi byla provedena akutní revize s výsledkem, že mi tam po porodu nechali kus placenty, která byla stále cévně připojena k děloze.. jenže to nebyl malý kousek, ale kus o velikosti 50×60 mm… po porodu mě ujišťovali, že placenta vyšla celá, potom to „odborné“ ultrazvukové vyšetření před propuštěním domů.. s Hemoglobinem jsem se dostala na hodnotu 60 g/l (spodní hranice normální hodnoty u ženy je 120 g/l!!!)… dostala jsem další 3 jednotky krve a byla hospitalizována po dobu 3 dní.. bez možnosti mít svého 25 denního novorozence u sebe, tudíž přišla ztráta laktace a o psychickém dopadu nemluvě…
S hodnotou hemoglobinu jsem se na spodní hranici normálu dostala až po půl roce od porodu… psychika už asi celkem ok, až na ty vzpomínky, který se teda intenzivně vracely teď leden/únor, co to bylo rok od té hrůzy… nicméně ráda bych, aby dcera nebyla jedináček…
účel diskuze jasně napsán, pro nechápavce a ty, co prostě vidí jen to, co chtějí, zvýrazněn tučně ![]()
Tímto se loučím, protože na takové hnusné komentáře vážně nemám žaludek.
Příspěvek upraven 22.02.24 v 17:43
@Anonymní píše:
@šklíbakočka záleží na „nastavených standardech každé nemocnice“ bylo řečeno.. co se týká mít novorozence u sebe.. a v Pardubicích to mají nastavený tak, že prostě ne… jinde to lze.. v Pardubicích Vám řeknou to, že to maj nastavený tak, že dítě ne.. že může být maximálně hospitalizovaný na dětským s tím, že ho otec může každé 3 hodiny vozit na kojení, jenže na dětským vám otce neubytují s děckem, protože tam maj jen jeden pokoj a tam zrovna byly jen samé ženské a muže mezi ně nepustí. Dobrý co??? pořád Vám to vyjde vycucané z prstu? (Zakl.)
Tohle mi celkem vadi, jak si kazda nemocnice muze nastavovat vlastni pravidla.
Jeden pokoj na detskem zni dost desne. To musi byt samo o sobe masakr. U nas ubytuji i otce, pokud s tim zena na pokoji souhlasi.
@Anonymní píše:
jeden z hlavních důvodů jsem tu už psala.. když tak strašně tu osobu zajímá věk apod… věk kolem 30, výška 170 cm, váha 57 kg (při porodu něco okolo 80 kg), žádné chronické onemocnění, kromě lehkého kompenzovaného astmatu, nekuřák, rekreační sportovec, VŠ vzdělání, hmmmmmm co dál?
Jsem zvedava, co z toho @šklíbakočka vydedukuje.😂
@malákráličice je to tak.. ale tak prostě jsem to v tu chvíli musela tak vzít, stejně mi nic jinýho nezbylo, že nejsem ani ve stavu, kdy bych se o ni mohla starat.. to by tam ale byl třeba manžel že jo.. ale to je jedno… už…
každopádně i z toho důvodu jsme tu stížnost podávali, aby se nad tím zamysleli, proč to jinde jde a tady ne? a že to opravdu může mít zásadní vliv na všechno potom..
o to mlíko bych asi přišla tak jako tak… ale třeba taky ne.. a to jsou už jen dohady…
jde o to, aby se to neopakovalo, nestalo někomu jinýmu, kdy by to mohlo taky skončit fatálně…
mimochodem já jsem díky tomu poporodnímu krvácení během cca 4-5 hodin skočila s hemoglobinem z nějakých 100 na 60 (g/l; normální hodnoty jsou pro ženu 120 - 160)
@malákráličice píše:
Jsem zvedava, co z toho @šklíbakočka vydedukuje.😂
chtěla jsem napsat "těším se
".. ale je mi vlastně z těch jejích komentářů dost nevolno.. takže spíš netěším ![]()