Drastický porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
20.2.24 11:22
@inkakřivák píše:
Kde by na to ty psychology nabrali? To blanolil ministr? Co vím, tak ti doporučí osvědčeného psychologa/psychiatra. Ale v ambulanci žádný. To co píšeš, dělá jen lékař. Většinou se snaží ty informace podat ucelené, ale v tom šoku člověk moc nevnímá a proto je dobré vzít domy papír s zapisovat otázky. A klidně i odpovědi. Ale psycholog, v ambulanci, to fakt ne.

to byla reportáž o paní, které to skoro sdělili mezi dveřmi a zasazovala se v rámci pacientské organizace o to, aby se to zlidštilo, žádní politici, ale hnutí zdola

a žádného psychologa nedoporučili, suma informací byla, to co jsem napsala, nic víc, nic o tom, jak to obvykle člověk snáší, co je vhodné zařídit, žádné informace

• Citovat
  • Upravit
13903
20.2.24 11:25
@inkakřivák píše: Čemu říkáš lidské chování? A ano, byla tu řeč o respektujícími a empatické chování porodníka na sále. Prostě mi to popis. Já na koze, utahaná jako čokl, zpocena, vyčerpaná po úžasných 24 hodinách. A přijde porodník. Co si představuješ, že bude dělat nebo říkat.

Dle tebe by nejlepší bylo, aby řekl “no vy vypadáte, a co mi tady sténáte, kdo to má poslouchat”🤦‍♀️
Mne třeba říkali například “no nemáte to lehký, ale už jste na x Cm, nebude to dlouho trvat a miminko tu bude. Zatím se mu daří dobře, a co vy?”
Mas divné otázky, když tě nenapadne jak vypadá empatie 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
20.2.24 11:35
@Anonymní píše:
to byla reportáž o paní, které to skoro sdělili mezi dveřmi a zasazovala se v rámci pacientské organizace o to, aby se to zlidštilo, žádní politici, ale hnutí zdolaa žádného psychologa nedoporučili, suma informací byla, to co jsem napsala, nic víc, nic o tom, jak to obvykle člověk snáší, co je vhodné zařídit, žádné informace

Těch podpůrných organizací je plno, jsou různě úspěšné. Velmi známý byl mama help, rakovina prsu, založila to právě bývalá pacientka. Ale jednak se do toho vložila omezení kolem covidu, ztratili sponzory, a jednak se zakladatelce vrátila rakovina a ona zemřela. Ještě to stihla právně ukončit tu organizaci.
např. https://www.nzip.cz/…-v-onkologii
jo a mj. ty organizace jsou neziskovky, to je pro místní kritiky neziskovek, také zde oblíbené téma :-)

Příspěvek upraven 20.02.24 v 12:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
20.2.24 11:54
@inkakřivák píše:
Taky už jsem se ptala, jak by se měl projevit empatický a respektující porodník na sále? Mne to opravdu zajímá. Jakože mne obejme kolem ramen, pohladí po čele a bude mne utěšovat, že ano, svinský to bolí? Jak si to predstavujete?

Treba tak, jak to popisuji zkusenosti ze zahranici…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80051
20.2.24 11:59

@Lucie_Sx Jak to popisují informace ze zahraničí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80051
20.2.24 12:01

@Lily-of-the-valley Ptám se, protože každý si představuje něco jiného. Říkám, co bych ocenila. Kašlu na soucit, vytahnete to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
20.2.24 12:06
@inkakřivák píše:
@Lily-of-the-valley Ptám se, protože každý si představuje něco jiného. Říkám, co bych ocenila. Kašlu na soucit, vytahnete to.

Já tedy nevidím co bys ocenila ty😁 ale zní to spis jako “tak co kdybychom vám pichli tohle a tohle, vůbec nebudete vědět, ze rodite. Má to par nežádoucích účinku, například si budete obtížně tvořit vztahovou vazbu a taky budeme dělat nastrih a doufat, ze nebudeme muset pomáhat klestema, ale hlavně ze to vytahneme”

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.24 12:09
@inkakřivák píše: Čemu říkáš lidské chování? A ano, byla tu řeč o respektujícími a empatické chování porodníka na sále. Prostě mi to popis. Já na koze, utahaná jako čokl, zpocena, vyčerpaná po úžasných 24 hodinách. A přijde porodník. Co si představuješ, že bude dělat nebo říkat.

Ke mě se na sále chovali všichni normálně, ovšem když jsem se po císaři dostala na pokoj a poprvé sama vstala a šla na záchod, potkala jsem neempatickou sestru. Ja měla fakt velké bolesti, léky moc nezabiraly, ovšem jsem věděla, že vstát a chodit musím a že to bude lepší a lepší. Tak jsem se šourala po chodbě a říkala jsem si, ze se kousnu a dám to a že to bude dobrý a ta milka mi pravila: „Ježíšmárja, co se tady tak couráte? Se narovnejte, ne? Když jsou tady ženský, co předčasně porodily, tak běhají až na nedonošence a problémy jim to nedělá!“

Ja rozhodně po nikom nevyžadovala, aby mě objímal nebo hladil po čele, úplně stačilo, kdyby mlčela nebo mi řekla jen " Dobrý den". A ona byla takhle milá celou dobu, co jsem byla v nemocnici.

• Citovat
  • Upravit
9085
20.2.24 12:13
@Lily-of-the-valley píše:
Já tedy nevidím co bys ocenila ty😁 ale zní to spis jako “tak co kdybychom vám pichli tohle a tohle, vůbec nebudete vědět, ze rodite. Má to par nežádoucích účinku, například si budete obtížně tvořit vztahovou vazbu a taky budeme dělat nastrih a doufat, ze nebudeme muset pomáhat klestema, ale hlavně ze to vytahneme”

hmm ale v porodnictví jsou situace, že jde pouze o to, „to vytáhnout“. Je to cynické, ale je to tak. Protože v následujících minutách možná vteřinách dojde k poškození mozku dítěte, což asi nikdo nechce. Vytáhnout i za cenu kleští atd…porod prostě je obecně riziková záležitost, tak to je…co by měl ten porodník dělat, když porod nepostupuje a dítě se dusí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
20.2.24 12:16
@šklíbakočka píše:
hmm ale v porodnictví jsou situace, že jde pouze o to, „to vytáhnout“. Je to cynické, ale je to tak. Protože v následujících minutách možná vteřinách dojde k poškození mozku dítěte, což asi nikdo nechce. Vytáhnout i za cenu kleští atd…porod prostě je obecně riziková záležitost, tak to je…co by měl ten porodník dělat, když porod nepostupuje a dítě se dusí?

Ne, vážně?😂

Nikdo nahoře nepsal, ze bychom se měli bavit o situaci, kdy je v ohrožení dítě či matka. Já to i doslova psala, tak si to můžeš znovu přečíst. Pokud nejsou ohrožené životy, má se personal chovat empaticky. Inka psala o tom, ze po 24 hodinách proste chtela, ať to z ni vytáhnou. Ne ze se ztrácely ozvy nebo nastavala jiná život ohrožující situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
20.2.24 12:27
@Lily-of-the-valley píše:
Ne, vážně?😂Nikdo nahoře nepsal, ze bychom se měli bavit o situaci, kdy je v ohrožení dítě či matka. Já to i doslova psala, tak si to můžeš znovu přečíst. Pokud nejsou ohrožené životy, má se personal chovat empaticky. Inka psala o tom, ze po 24 hodinách proste chtela, ať to z ni vytáhnou. Ne ze se ztrácely ozvy nebo nastavala jiná život ohrožující situace.

To nám asi poví Inka, proč po porodu po 24 hodinách chtěla, aby to už skončilo. Asi jí to už nebavilo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
20.2.24 12:29
@šklíbakočka píše:
To nám asi poví Inka, proč po porodu po 24 hodinách chtěla, aby to už skončilo. Asi jí to už nebavilo :-)

Neotacej. V ohrožení života očividně nebyla, tak co mělo znamenat tohle?

@šklíbakočka píše:
hmm ale v porodnictví jsou situace, že jde pouze o to, „to vytáhnout“. Je to cynické, ale je to tak. Protože v následujících minutách možná vteřinách dojde k poškození mozku dítěte, což asi nikdo nechce. Vytáhnout i za cenu kleští atd…porod prostě je obecně riziková záležitost, tak to je…co by měl ten porodník dělat, když porod nepostupuje a dítě se dusí?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4090
20.2.24 12:31
@inkakřivák píše:
@Lucie_Sx Jak to popisují informace ze zahraničí?

Krásně to popsala @Capelucia někde kolem strany 20, kopíruji: A ještě dodávám, že má zkušenost z Německa je podobná.

@Capelucia píše:
Já byla se svým prvním porodem v čechách moc spokojená i když skončil císařem - ale vybírala jsem moc dobře a byla ubytována ve městě 3 týdny předem, kdyby něco. Abych neskončila, kde nechci.

Teď jsem rodila v Bruselu. Bez srovnání. Sháněla jsem reference, kde rodit. Nic jsem nesehnala, každá jedna žena chválila nemocnici, kde rodila. Ženy o porodech neví skoro nic, prostě jdou do nemocnice. Až po porodu jsem pochopila proč - všichni do poslední sestry jsou vstřícní, slušní, před všemi úkony se radši 2× zeptají jestli můžou a jestli chci být u toho, pokud dítě musí na chviličku jinam. Dítě nikdo od mámy nebere ani na jipce - ani na sekundu nás nerozdělili ani po císaři a na noc mi ho dokonce speciálně dávali do postele - že pro dítě to je lepší. Mají to prostě vymyšlený, aby to šlo.

Viděla jsem i porodní sály - i ve státní i v soukromé nemocnici. Supr tupr vybavení, ženská může dělat i stojky na hlavě když chce. Taky by nikoho nenapadlo skákat po břichu - což je snad už dnes středověká praktika, která je jenom škodlivá. Nakolik dávají klid, posoudit neumím. Na šestonedělí klid byl a mohla jsem zvonit i každou půl hoďku a vždy hned někdo přišel.

Do kojení nikdo nenutí, do UM nikdo nenutí, ptají se, jestli žena chce kojit a chce poradit.

To nenucení a žádná buzerace byl tak skvělý zážitek… z hnusného necitlivého neempatického stláčení bradavek v čechách snad každou hodinu a vnucování věcí kolem kojení mám husí kůži do teď. Bohužel jsem se tehdy jako vyplašená prvomatka neohradila.

Já myslím, že to je pořád pozůstatek komunistického myšlení a autoritární výchovy. Prostě lidi mají sníženou empatii a přijde jim to v pohodě. Z dětí bitých často vyrůstají necitliví lidi a ani o tom nevědí. Často jsou obklopeni stejně necitlivými lidmi - nemají jinou zkušenost, ani si neumí představit, že to, co je normální, může být jiné, mnohem laskavejší a empatičtější. Pak jsou babičky hnusné na mámy a ty na své děti. Oni to museli přežít, tak proč by to teraz tahle generace měla mít lepší. Ani nevědí, že tohle je projev traumy. Neříkám, že všichni, ale takových zástupců staré generace, která neumí mít respekt a pochopení ani vůči své rodině, je všude pořád plno.

A další faktor - přetížení lékaři taky těžko budou natolik empatičtí a vstřícní jako by mohli být, kdyby měli normálné podmínky práce. Za mě je choré, že všichni mají 8 příp. 12h pracovný čas, ale ti, koho chyba může být fatální, mají tahat 24ky nebo někdy i 48ky. V takovém systému nelze nedělat chyby a být pozitivně nastaven.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4090
20.2.24 12:40
Za mne by bylo něj - máte toho plný zuby, že jo, tak to vytáhnem.Příspěvek upraven 20.02.24 v 11:58

To by evidentně empatický přístup byl, jelikož by zcela vystihl tvé pocity a přání. Jiná žena by si ale třeba přála se na tu kozu vůbec nedostat :mrgreen:
Tady šlo dle mého spíš o to, aby neřekl něco ve smyslu, ááá, nějaká panička, co ani po 24 hodinách není schopná porodit, skočil ti na břicho a dítě bylo venku s rupturou až kdovíkam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80051
20.2.24 12:41

@šklíbakočka Fakt už mě to nebavilo. Máš pravdu. Ta úlevu, když asistentka zahladila jdeme na to. Fakt už jsem si říkala prokrista ať už to vytáhnou. Představa dalších dlouhých pochodu s kapackou v závěsu mne nelákala.
To co tu kopírovala Hibou, vybírat si polohu za nás nešlo, porodnici taky ne. Ale jinak jo. Normální doktoři, normální sestry. S dětmi mám stále výborný vztah, nějak se na nás neexistence bondingu nepodepsala. V podstatě jediné, co bylo šílené, tak porod a porodní vložky bez kalhotek. To byl sakra výkon s tím někam jít
No a ještě doplním - po těch 24 hodinách už by mi bylo fuk, kdyby si doktor pískal pochod padlých revolucionářů, mlel o tom, že těhotné se mají střílet a kolem by chodila vojenská kapela. Jediná myšlenka byla ať to skončí, vydejte to. Záměrně říkám to, protože jsme nevěděli, co to bude. Dřevní doby.

Příspěvek upraven 20.02.24 v 12:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky