Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Záleží odkud jste. A kterou školu vybíráte. My jsme zvolili PPP trochu více z ruky. Jsme z Prahy. Tady je preference na odklady. Dcera šla do soukromé školy. Do PPP jsme šly až v červnu, kdy již byla přijata. Státní moc v úvahu nepřipadala, byla jiná, má osvobození od tělocviku. Ale díky tomu, že šla o rok dřív, tak jí vzali na operaci s očima. Přednost měli školní děti. Kdyby byla ve školce, tak již nemusela vidět. Do školy chtěla sama po špatných zkušenostech ze státní školky.
@unuděná píše:
No já se setkala i s názorem doktorky (?) z PPP, která měla u nás v předškolní třídě besedu, že letní děti v drtivé většině nejsou na školu připravené a jarní jedno z pěti… Moc se mi tomu věřit nechce a v mém okolí jsem si taky všimla trendu, že tyhle děti mají odklad spíš z důvodů „aby tam nebyli nejmenší“ nebo „aby si ještě užily dětství“. Tu druhou formulku obzvlášť rádi používají lidé ze starší generaceZa nás jestli bylo jedno odkladové dítě ve třídě, tak přeháním… Skoro mám dojem, že je to zase taková přehnaná starostlivost rodičů.
Podle téhle logiky by měla mít půlka populačního ročníku odklad
Dcera je taky srpnová a spousta lidí se divila, že nemá odklad a neprodloužíme jí dětství. Nejvíc učitelka z MŠ, která si stěžovala, že místo poobědového spaní holka luští křížovky v Méďovi Pusíkovi
Btw, teď je v 5. třídě, pořád jedna z nejmenších a asi nejhubenější, ale jediné, v čem trochu zaostává, tak je tělocvik (ale to bude spíš geny a nespasily by ji ani dva odklady). Jinak je premiantka a podle svých slov nemá pocit, že by se jí ve škole nelíbilo, s dětmi si nerozuměla anebo měla jakékoliv jiné potíže. A spolu se svojí předčasně zaškolenou zářijovou kamarádkou doučují svoji o 2 roky starší spolužačku (podzimní s odkladem) angličtinu a vlastivědu.
Moje dite slo do prvni tridy take drive, narozena je v rijnu a nelituji. Ve skole same jednicky, zbytecne by cekala rok.
Já souhlasím s p. psycholožkou, kterou tady některá z vás citovala. Ve třídě může být rozdíl mezi dětmi až 1 a třičtvrtě roku. Nebývají problémy s inteligencí a znalostmi. Ale spíš ty mladší děti mají problémy v sociálních vazbách. Ale samozřejmě se najdou výjimky. Neplatí to 100%. Schválně jsem se v týdnu dívala. Mám ve třídě předčasně zaškolenou holčičku na konci září, pak dítě v dubnu (tzn. v 1. tř. mu bylo v dubnu 7). Nejvíc je OŠD (9 z 20) a dětí narozených září - listopad.
@sloninka píše:
Já souhlasím s p. psycholožkou, kterou tady některá z vás citovala. Ve třídě může být rozdíl mezi dětmi až 1 a třičtvrtě roku. Nebývají problémy s inteligencí a znalostmi. Ale spíš ty mladší děti mají problémy v sociálních vazbách. Ale samozřejmě se najdou výjimky. Neplatí to 100%. Schválně jsem se v týdnu dívala. Mám ve třídě předčasně zaškolenou holčičku na konci září, pak dítě v dubnu (tzn. v 1. tř. mu bylo v dubnu 7). Nejvíc je OŠD (9 z 20) a dětí narozených září - listopad.
Jako chápu, že to věkové šložení není ideální.
Měli jsme zatím jeden pohovor s prycholožkou a staví se k poslání do školy nebo do třídy pro nadané děti, kde nejsou skoro žádné děti s odkladem (taky už letos). Jenže u nás je to daleko. Vidím problém, že všichni spolužáci budou mimo pravidelnou dojezdovou vzdálenost a děti okolo baráku nebude znát (vidím to na sousedech, jedna rodina posílá děti do jiné školy než ostatní, a děti si venku hrajou zvlášť). Takže asi zkusíme napřed školu v sousedství, má dobré reference.
Neumím si představit, co bychom ještě rok dělali ve školce.
Naopak umí všechno, co umí už letošní prvňáci, v něčem úplně papřed. V pohybových aktivitách je průměrný, ale předběhne svého o půl roku staršího kámoše a jsou i stejně velcí (malí). Do první třídy by snad mohl jít s ním (pokud půjde zařídit, aby šli do stejné třídy). ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.