Dřív do 1. třídy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
66800
14.9.14 19:18

Já jsem svého říjnového poslala do školy o rok později kvůli logopedickým potížím. Ty překonal před nástupem do školy, ale uměl už číst i počítat. Inteligenčně své spolužáky převyšuje (má kvůli tomu problémy), dnes mám zato, že klidně mohl být o třídu výš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21972
14.9.14 19:20

@blecha72, no právě. Má kvůli tomu problémy. To je to, o čem přemýšlím - aby se tam potom nenudil. A co učitelka na to, jak to s ním zvládá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
14.9.14 19:26
@BohunkaP píše:
@blecha72, no právě. Má kvůli tomu problémy. To je to, o čem přemýšlím - aby se tam potom nenudil. A co učitelka na to, jak to s ním zvládá?

V 1.třídě si mohl nosit do školy sešity s méďou (nějaké naučné z PNS)- ale dětem i učitelce přišel divný. Třetí a čtvrtou třídu absolvoval ve výběrové třídě, stále divný. Teď šel na gympl do primy, jedna z učitelek mi v pátek odpoledne volala, je z něj nadšená. Uvidím po třídních schůzkách na podzim, jestli je pořád divný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21972
14.9.14 19:27

@blecha72, hmm… jeden pozitivnější argument než druhý… :?

Každopádně díky - no, mám o čem přemýšlet. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
14.9.14 19:46

@blecha72
tak to jsem na tom byla na 1.st stejně, jsem říjnová. Přesně toho se bojím i u malé. No uvidíme ještě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.14 20:22

Já jsem podzimní, šla jsem normálně v necelých 7 letech a první roky pro mě byly utrpení, doteď si to pamatuju. Před nástupem do školy jsem četla knížky, počítala a zachránilo mě, že jsem psala jenom tiskace, psacím písmem ne. :lol:
Moje dcera je taky podzimní a po dlouhém váhání jsme ji do školy dali letos v necelých 6 letech. V poradně na nás nejdřív naběhla paní psycholožka s tím, že jsme divní, že většina rodičů chce naopak odklad, a že dítě nejenže musí stačit těm starším spolužákům, ale musí být nadprůměrné nejen vzhledem ke svému věku, ale i vzhledem k věku spolužáků (cca o rok dopředu).
Po pohovoru s dcerou nám jednoznačně nástup doporučila (dcera čte naprosto plynule už víc než rok, přečetla spoustu knih, sčítá odčítá do dvaceti, píše tiskacím celé věty. Problém nám říkala, že bude mít s grafomotorikou (ale to já měla a mám dodnes taky :mrgreen: ) a pak že se ještě úplně stoprocentně nesoustředí na úkoly, které ji nebaví.
No, je ve škole pár dní, ale zatím jsem moc ráda, že jsme ji dali už letos. I jako nejmladší exceluje. Neumím si ji představit ve školce :think:
Prosím zachovat anonym vzhledem k tomu, že moc dětí předčasně do školy nenastupuje, byla bych celkem snadno vypátratelná a spojitelná s nickem a dalšími příspěvky :mrgreen: :oops:

• Citovat
  • Upravit
7022
14.9.14 20:24

@cipis syn se musel více snažit v učení..před nástupem do školy jsme mluvili s čitelkou ve školce..vždy říkala že patří mezi nejšikovnějsí v jeho skupině..u zápisu ho chválili jak řeč tak bystrost nevím měli být dvě třídy s počtem žáku do dvaceti. Jenže v září nastal šok když ve třídě bylo 28 prvnáčku z toho 19 kluku..vetina kluku byla po odkladu takže min 7,5 letí. Byli vyšší..Muj syn musel sedět v první lavici. Zprvu se zdálo vše být ok..ale jak se navalilo učivo začal méně stíhat třeba desetiminutovky, práce na čas na jedničku atd..a to se podepisovalo na psychice..po rozhovoru s třídní jsem zašla do poradny -dle testu chytrý bystrý kluk odpovídal dle všech testu svému věku tehdy šest let a 5 měsícu. Podle psycholožky velmi častá situace plných tříd a starších dětí ve třídě, navíc hodne kluku což vede k větší dravosti a soupeření…
Ted je ve třetí, škola mu celkem jde ale má vše více vydřené..na ko v poradně bylo prokázáno pomaješí pracovní tempo, což před rokem nebylo ještě patrné. Časem se možná vyvine náká menší porucha učení -velké testy se dělají po třetí tříde. Opravdu nebyl ani náznak náké poruchy ani ve školce ani v první třídě..kdyby byl se spolužákama o rok mladšíma určite by to bylo snažší, myslím že měl jít v čerstvých sedmi letech a ne v šesti. Každý měsíc je znát a hlavne získaný odpor ke škole se už těžko mění. A jak vidíte to že je dítko před školou bystré chytré, komunikativní nehraje až tak velkou roli.Jeho to tak semlelo že sem si i pár nocí probulela já když ve dne plakal on že už tam nechce jít… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
14.9.14 21:14
@mimoza666 píše:
k nám (východní Čechy) tenhle trend rozhodně nedorazil, škoda

tak ten „trend“ je daný zákonem - dřív stačilo, aby odklad doporučil lékař NEBO pedagogicko-psychologická poradna, teď je k odkladu nutné doporučení JAK lékaře, TAK I poradny. tedy pokud jeden z nich usoudí, že je dítě v pohodě a na školu zralé, tak rodiče sice můžou chtít odklad, ale nedostanou ho.

nicméně problém bude spíš to, že školní zralosti děti dosahují v PRŮMĚRU kolem 6,5 let. tedy jako jo, určitě jsou děti šikovnější, které mohou jít dříve, ale zejména chlapečci (kteří obecně průměrně dozrávají později, než holčičky) prostě v šesti letech školně zralí být nemusí. a nehraje roli to, že třeba tou dobou už umí číst, počítat a tiskace psát a třeba i jsou komunikativní a zvídaví, ale jakmile tam je sociální nezralost, tak je to problém. nejen pro to předčasně zaškolené dítě, ale i pro jejich okolí, protože pak bývá problém se soustředěním a vyrušováním, které se dotýká i těch dětí, které by se za normálních okolností byly schopny na učení soustředit, ale takhle jsou buď rušeny se dají strhnout tím, co kolem nich děje :nevim: například.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
14.9.14 21:19
@verulicek píše:
@ivašot. vysoká nemocnost během roka mizí? to slyším prvně…co se logopedie týče, mladší sestra navštěvovala poradnu až do čtvrté třídy..takže se vada řeči napravovala 4 roky…taky se čeká? 8o

je vada řeči a vada řeči. u nevyzrálých dětí se s tím může vázat nejenom to, že hlásky špatně vyslovují, ale že je i špatně slyší - což samozřejmě problém ve škole je. co mi tak logopedka kdysi vysvětlovala, tak je to vývojově normální, že mozek pořádně nerozlišuje c-č, s-š, z-ž… a jakmile dozraje, tak se to spraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15409
14.9.14 21:39
@sagina píše:
je vada řeči a vada řeči. u nevyzrálých dětí se s tím může vázat nejenom to, že hlásky špatně vyslovují, ale že je i špatně slyší - což samozřejmě problém ve škole je. co mi tak logopedka kdysi vysvětlovala, tak je to vývojově normální, že mozek pořádně nerozlišuje c-č, s-š, z-ž… a jakmile dozraje, tak se to spraví.

Taky mi to logopedka takhle vysvětlovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
14.9.14 21:42

@sagina
hm, pediatři tady nechávají doporučení na PPP a ta je proodkladová, takže odkladů nijak neubývá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
14.9.14 21:44

@ivašot. @sagina

Mám rozdílnou zkušenost s logopedickými potížemi. U jednoho byly logopedické potíže rozsáhlé, navíc spojené se zajíkáním a koktáním, první třídu protrpělo, než došlo k nápravě.
U druhého jsem chtěla tomuto předejít, ale přes zmiňované potíže byl sebevědomý, komunikativní. Šel do školy později, problémy s tím spojené popisuji výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15409
14.9.14 21:47
@blecha72 píše:
@ivašot. @saginaMám rozdílnou zkušenost s logopedickými potížemi. U jednoho byly logopedické potíže rozsáhlé, navíc spojené se zajíkáním a koktáním, první třídu protrpělo, než došlo k nápravě.
U druhého jsem chtěla tomuto předejít, ale přes zmiňované potíže byl sebevědomý, komunikativní. Šel do školy později, problémy s tím spojené popisuji výše.

A opravdu nebylo jiné řešení než protrpět první třídu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
14.9.14 21:49
@ivašot. píše:
A opravdu nebylo jiné řešení než protrpět první třídu?

Už tak šla „později“- říjnová. Problém se po výměně logopedky vyřešil poměrně rychle. Jen mě to odradilo od toho podobně postupovat u dalšího dítěte- tam ten problém nebyl tak akutní, je to jiné dítě, klidně mohl být ve škole o rok výš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
14.9.14 22:16
@mimoza666 píše:
@sagina
hm, pediatři tady nechávají doporučení na PPP a ta je proodkladová, takže odkladů nijak neubývá

no tak asi k tomu je důvod, ne. mně to nijak nepřekvapuje, sama mám tři děti a z toho jedno (srpnového kluka) odkladové. taky jsem si před nástupem do školy zjišťovala, co by dítě mělo a nemělo zvládat a ano, kluk v tom byl naprosto někde jinde, než jeho sestry. do školy bych ho s klidným svědomím dala od druhého pololetí, tedy zhruba v šesti a půl letech - vlastně by tak šel na stejno, jako jedna z jeho sester a o něco dřív, než druhá, která je narozená začátkem prosince. jenže v pololetí se děti do školy dát nemůžou, takže holt musel počkat až skoro do sedmi let :nevim: ono holt když školně dozrávají děti až tak kolem těch šesti a čtvrt, šestli a půl let, tak se prostě musí počítat s tím, že část dětí ten odklad mít bude. a jak se tady probírá to množství osmiletých dětí mezi šestiletými - jak píšu, děti mám tři a u žádného z nich ve třídě nebylo takhle výrazně starší dítě. to by totiž znamenalo, že ten odklad dostalo dítě buď narozené na podzim, tedy téměř sedmileté anebo že dítě mělo už druhý odklad. obojí svědčí spíš o tom, že dítě má nějaký závažnější problém než jenom školní nevyzrálost - o takhle pozdním nástupu slýchám spíš od rodičů našich pacientů, kdy děti mají nějaký mentální deficit nebo když kvůli nemoci strávily v nemocnici velmi dlouhou dobu, na kterou pak navazovalo domácí doléčování s omezenou možností chodit do kolektivu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin