Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já jsem šla do školy dřív - nar. 24. října, a nijak jsem nestrádala. Byla jsem spíš drobnější a všichni věděli, že jsem nejmladší ze třídy, ale žádné problémy nebyly.
Mě zaráží, jak se tady píše o osmiletých dětech v 1. třídě. To fakt nechápu, to dostávají odklad 2 roky po sobě nebo jak může jít do 1. třídy až v 8?
Dcera je narozená o vánocích, tak šla v 6 letech a 8 měsících a je ve třídě nejstarší, nejmladší spolužačka měla 6 let 21. září. Takže rozdíl mezi nejmladším a nejstarším dítětem ve třídě je 9 měsíců.
@Laurren Tak když máš dítě narozené v září a dostane odklad, tak mu v době nástupu bude za pár dní 8 let…
@j.a.n.i1 píše:
@Laurren Tak když máš dítě narozené v září a dostane odklad, tak mu v době nástupu bude za pár dní 8 let…
Žádat o odklad skoro v sedmi letech dítěte a dostat ho, to už musí být ale velmi výjimečný případ.
U nas ve tride nebylo hodne osmiletych ale jako cerstve sestilety byl syn jediny z 29deti.vsem bylo 7let a asi trem tesne pred sedmym rokem a nekolika klukum 7,5 bylí narozeni po vanocich a po odkladu co vim tak kdyz se to resiĺo ve skolce tak tam maminky resily ze je to u kluku lepsi, ze jim prodlouzi mladi a jsou hravi.
Me kdyby v pedag poradne rekli jak anonymni ze vidi maly problem v grafomotorice a soustredeni v peti bych do skoly nedala.co se v zari zda byt ok z toho casem problem byt muze.
@mater píše:
Me kdyby v pedag poradne rekli jak anonymni ze vidi maly problem v grafomotorice a soustredeni v peti bych do skoly nedala.co se v zari zda byt ok z toho casem problem byt muze.
No jo, jenže oni mi to řekli v březnu a od té doby samozřejmě je zase úplně jinde. Navíc teda tu grafomotoriku až tak neřeším, protože mi řekli, ať se připravím na to, že psaní nebude její oblíbený předmět bez ohledu na to, jestli nastoupí letos nebo až za rok.
Navíc teda oni mají genetickou metodu, takže se celé první pololetí učí psát zatím velkým tiskacím a až to natrénují, půjdou teprve na psací - což mi opět řekli v poradně, že nám bude vyhovovat. Mimochodem - po necelém měsíci je opravdu spokojená a já ještě víc. Ve školce si ji už neumím představit. Jo a ve třídě je mezi nejlepšími.
Anonymni preji at ji to vydrzi, tady se dela pedag prezkouseni jeste nekdy cervnu
Ahoj, zkouším oživit diskuzi… mám syna narozeného v září. Je mu 5 let, ale už od 4 umí sčítat a odčítat do asi 50, počítat do tisíců a i číst 3-4 ciferná čísla, Dokonce si i odvodil násobilku (na různých čtvercových vzorech počítá 3×4, 5×5, atd.). Umí pěkně číst (plynule, když je psáno velkým tiskacím písmem), skvělě se orientuje ve městě, zajímá ho spousta věcí. Nadruhou stranu je trochu stydlín. Nevím, zda uvažovat o zápisu o rok dřív. Zas mám pocit, že by se ve škole nudil už letos. Nějaké zkušenosti? Bude v kolektivu nějak trpět, že je menší - je spíš průměrného vzrůstu, hubeňourek?
@Anonymní píše:
Ahoj, zkouším oživit diskuzi… mám syna narozeného v září. Je mu 5 let, ale už od 4 umí sčítat a odčítat do asi 50, počítat do tisíců a i číst 3-4 ciferná čísla, Dokonce si i odvodil násobilku (na různých čtvercových vzorech počítá 3×4, 5×5, atd.). Umí pěkně číst (plynule, když je psáno velkým tiskacím písmem), skvělě se orientuje ve městě, zajímá ho spousta věcí. Nadruhou stranu je trochu stydlín. Nevím, zda uvažovat o zápisu o rok dřív. Zas mám pocit, že by se ve škole nudil už letos. Nějaké zkušenosti? Bude v kolektivu nějak trpět, že je menší - je spíš průměrného vzrůstu, hubeňourek?
Dala bych ho letos. Nase dcera je narozena konci srpna, takze sla normalne, odpadlo vyrizovani, ktere vas bude cekat, pokud se rozhodnete ho dat letos.
Ale je nejmladsi, nejmensi. Ted je ve 2. tride, meri 125 cm a vazi 19,5 kg. Nikdy tim netrpela. V telocviku je na tom spis lepe nez ty vetsi deti. U vas jde o par (max. 30 dni), pak uz mu bude 6. A kdyz je tak sikovny, ve skolce by se nudil.
Mam zkusenost z blizke rodiny, holcicka narozena na zacatku zari, taky byla sikovna a ve skolce uz by se dalsi rok akorat nudila a zakrnela. Takze nastupovala v 5 letech, dnes uz je na druhem stupni a nikdy tim nijak netrpela, skola ji jde vyborne. Akorat je potreba si obehat kolecko s psychologama a ziskat potvrzeni, ze muze nastoupit driv nez v 6 letech a zaroven mit od reditele ZS potvrzeno, ze s tim nemaji problem dite prijmout.
Dulezitejsi nez vedomosti je socialni zdatnost, schopnost udrzet pozornost… Ze umi uz cist, je mu k prdu. To je pro prvni tridu spis obtezujici, pokud ho nedas na zakladku pro nadane deti. Navstiv PPP. Bez jejich doporuceni stejne do skoly jit driv nemuze.
Asi bych ho dala, ale musíte mít posudek z PPP, to asi víš.
Můj syn byl na tom velmi podobně, jako tvůj, taky pokulhával jen v té sociální rovině. Ale je srpnový, takže šel normálně v čerstvých 6 letech a bez problému. Je ve 4. třídě a pořád jedničkář (jediný ve třídě).
Znám několik dětí, které šly do školy dřív. Zvládají dobře až na jednu prosincovou holčičku. Jak už psal někdo výše, důležité jsou i ty sociální schopnosti. Budeš muset do PPP, tam ti poradí nejlépe.
Řešili jsme podobný problém, dcera je narozena koncem srpna, takže byla otázka, jestli ji vyřizovat odklad, aby šla v čerstvých 7, nebo ji poslat v čerstvých 6.
V PPP byla diagnostikovana jako nadaná (IQ přes 130), učivo by zvládla bez problémů, i když tak napřed jako tvůj syn zase nebyla.
Dali jsme jí odklad
Grafomotorika špatná, odhad sociálních situací špatný (mimoň), schopnost navázat kamarádství nevalná (ona to prostě nechápe, jak to mezi dětma funguje - podělí se, počká, vystřídá, to jo, je to hodná holčička, ale ty vztahy jí nejdou). Školu by zvládla, ale přišlo mi, že jí ve školce bude líp. Uvolní ruku (ve škole se furt píše), docvičí úchop tužky, v klidu doděláme logopedii a ve školce spíš bude mít možnost trénovat to socialno, ve škole na to už není tolik prostor.
Plus ona má školku ráda, má tam sourozence, užívá si pocit, že je nejstarší, největší, paní učitelka jí posílá vyřizovat vzkazy, je velká důležitá holka.
Je fakt, že zrovna probírají, ehm, tvary. Kolečko, trojúhelník… Tak jasně že tohle umí. Ale jí to nevadí, pracovní list má první, dobře a beztak, tahle řízená výuka je 20 minut denně, zbytek času je sebeobsluha, jídlo, hraní, chození ven, tam trénuje socialno a pomáhá mladším, to jí baví. Ve školce je 4 hodiny denně, odpoledne má kroužky, běhá po venku. Přijde mi to zdravější než celé dopoledne sedět a odpoledne ještě úkoly, to klidně ještě rok počká.
Jde o to, jak je na tom v jiných oblastěch (grafomotorika, sluchové vnímání, sebeobsluha a samostatnost, sociální zralost, logopedie). A taky hraje roli ta konkrétní škola a konkrétní učitelka, na kterou natrefíte.
Nicméně úplně nejlepší by pro vás byla nějaká škola/třída pro nadané děti. Bohužel jsou málo dostupné a často soukromé = pro běžnou rodinu velmi drahé.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.