Dřív do 1. třídy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
14396
13.9.14 23:33

Jisté je, že odklady se dávají jak na běžícím pásu. My jsme byli ve tříďe od sebe max rok, já byla nejmladší. Dneska jdou do školy děti pomalu v 7-8 letech. Pak mají 9 let ZŠ, 4 SŠ a maturují ve 20-21. Přijde mi to šílené. Kluci nechodí na vojnu, ale probendí 2-3 roky života ve školce a ve škole. U máminy sukně. A pak se divíme, že se dneska o sebe mlaďoši prakticky neumí postarat.

Dříve se občas otěhotnělo na střední, dneska se to občas podaří i na základce.

Nemyslím si, že jak 9. Třída, tak ty odklady, jsou dobrá věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Barushe
13.9.14 23:56

Mam kamaradku, ktera je se mnou na den stejne stara- jsme v listopadu. Ona sla do skoly v 5, ja v 6. Nezanechalo to na ni zadny nasledky. Je stastna a chytra holka. Nedelejte z toho kovbojku kvuli par dnum (zarijovy dite) :roll:

Uvazuju o tom taky. Dcera je v zari a zatim se jevi jako nadprumerne chytry a bystry dite, ktery nema problem s kolektivem.
Proc by se dite melo zbytecne nudit rok ve skolce? Kdyz je to doporuceno psycholozkou a podlozeny testama, proc ne?

• Citovat
  • Upravit
34473
14.9.14 00:19

Známá dala dceru dřív a dneska říká, že už by to neudělala. Holka se učí průměrně a ten rozdíl je znát. Půlka třídy šla v 7 letech a třeba při těláku absolutně nestíhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
14.9.14 04:41

Mám tetu, výbornou bývalou učitelku prvního stupně. A ta klade všem na srdce, že dát dřív dítko do školy se nevyplácí. Lepší o rok později.
Dcera je listopadová, tak jsem to řešit moc nemusela, ale kdybych byla ve stejné situaci jako vy, nedala bych ji, ať by byla zralá sebevíc. Není totiž kam spěchat. Může umět spoustu věcí, které mohou dělat dojem, že školu zvládne, ale v podstatě by se to mělo brát tak, že lepší malý náskok než o rok dřív.
Dcera uměla v pěti přečíst jednoduché věty, sama se naučila velká i malá písmenka, psát čísla a písmena. Teď přes léto ji bavilo počítat příklady-plus a mínus do deseti. Zná tvary včetně lichoběžníku. Podotýkám, že jsem ji nic z toho neučila, pokud ji něco zajímalo, tak jsem jí to řekla, ale jinak se všechno naučila sama od sebe.
Trochu jsem se bála, že se bude nudit v první třídě-teď. Ale díky tomu, co umí, se má čas adaptovat ve škole, co se týče chodu, spolužáků, orientace v budově. Protože to, s čím začínají v učení zná, nemusí se tím „zatěžovat“ a lépe si zvyká na školu jako na celek. A to je hlavní.
Navíc dnes už v první třídě, myslím, počítají s tím, že dítko bude něco málo umět. Za mě není kam pospíchat-jak začne škola, tak pro děti končí to opravdu bezstarostné dětství, tak proč jim ho ještě zkracovat? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
14.9.14 08:16
@Fikta píše:
Jenže odklady jsou pro děti, co nemají vyzrálou nervovou soustavu. Není to o tom, jestli jsou ty děti hloupé nebo chytré. Většinou o odklad žádají rodiče, kterým je doporučen (učitelky ve školce vidí jaké to dítě je) a právě proto je většině, po testech, dán.

Tak u nás některé maminky říkaly, že dají dítěti odklad ještě než mu bylo 5. A daly. Dítě, které by šlo k zápisu jen díky návštěvě PPP, bych před šestým rokem do školy nedala. Dcera je v první třídě, narozená je v druhé půlce května a je téměř nejmladší. Dvě děti - její spolužáci - oslavily teď v září 8 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1965
14.9.14 08:22
@Alichi píše:
Tak u nás některé maminky říkaly, že dají dítěti odklad ještě než mu bylo 5. A daly. Dítě, které by šlo k zápisu jen díky návštěvě PPP, bych před šestým rokem do školy nedala. Dcera je v první třídě, narozená je v druhé půlce května a je téměř nejmladší. Dvě děti - její spolužáci - oslavily teď v září 8 let.

8 letí prvňáci, to mi přijde taky dost. Základní školu vyjdou v sedmnácti a vysokou skoro ve třiceti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
14.9.14 08:38
@Lette píše:
8 letí prvňáci, to mi přijde taky dost. Základní školu vyjdou v sedmnácti a vysokou skoro ve třiceti

Mně to taky přijde šílené, ale je to tak. Při třídní schůzce jsme se podepisovali ke jménu dítěte a byla tam i data narození. Dalších asi 7 je starších ročníkově. Já opustila zakladku ve 13, jsem srpnová a devítka povinná nebyla. V prvním příspěvku jsem to napsala blbě s tou PPP, chtěla jsem prostě říct, že bych dítě dřív do školy nedala. Kdyby nic jiného, tak fyzička o dva roky starších dětí je někde jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27000
14.9.14 09:58

Souhlasím, rodiče dávají často odklady zbytečně. A pokud je dítko narozené běhen září tak mi to jako že by dřív fakt nepřijde. Kdyby bylo někdy v půlce školního roku tak oka, ale pár dní v září, rozdíl není. A dávat odklad jen proto, že je narozený v srpnu nebo si chce ještě hrát apod(důvody které jsem slyšela) jsou prostě na hlavu.To dítě se bude ve školce nudit a zbytečně ztratí rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5453
14.9.14 10:12

Ja bych do toho nesla, nevidim v tom jako nic :nevim:.Proc cpat dite driv do skoly???Nechapu, skoly si uzije az az.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21968
14.9.14 10:16

Hmm… super - tři strany diskuse prakticky o ničem. Zakladatelka se ptala, CO MÁ UDĚLAT, aby dítě mohlo jít, a kdo má KONKRÉTNÍ zkušenosti s takovým dítětem.

Místo toho tři strany řečí o tom, kdo a proč by to nikdy neudělal.

@Jura007, díky za odkaz na druhou diskusi, taky mne to téma zajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.14 10:50

Já i dcera jsme v září, obě jsme nastupovaly do školy v pěti letech. Obě jsme prošly vyšetřením na PPP, kde padlo doporučení. U dcery mi vyloženě řekli, že rok navíc ve školce ji rozhodně ku prospěchu nebude, spíše naopak. Paradoxně u dcery jsem musela pak bojovat s učitelkou ve škole, která měla vsugerované, že žádné dítě nemá v 5ti co ve škole dělat. Neustále dceři ve škole předhazovala, že ji maminka měla nechat ještě ve školce. Byť dcera neměla ve výuce sebemenší problém, jen třeba stačilo, když v jídelně vylila čaj na stole, nebo když se rozbrečela, když ji jeden kluk bouchl míčem do hlavy. :zed: Prostě dceru neustále tímto způsobem zbytečně srážela, takže nakonec to dopadlo tak, že jsme ji v půlce 1. třídy přehodili na jinou školu. Tam tohle holka už neslýchala.
Z mého pohledu: já, jako nejmladší ze třídy, jsem se nikdy necítila nijak v nevýhodě. Spolužáci na základce byli v pohodě, na střední to bylo spíše výhodou, protože kluci měli tendenci mě tak nějak více ochraňovat :mrgreen:. A na výšce už byl nějaký případný věkový rozdíl každému šumák. Já se odmala více bavila se staršími (i třeba na táboře), takže mi to vždy jen vyhovovalo. Dcera je v tomhle stejná.
Nicméně důležité je, aby dítě bylo vyspělé i po sociální stránce - nebálo se komunikovat s dospělými ani dětmi, mělo by být samostatné, zodpovědné, mělo by umět udržet bez potíží pozornost. Jen nadprůměrná inteligence nestačí.
Sleduj své dítě jak je na tom s vyspělostí celkově.

• Citovat
  • Upravit
864
14.9.14 10:56
@Anonymní píše:
Já i dcera jsme v září, obě jsme nastupovaly do školy v pěti letech. Obě jsme prošly vyšetřením na PPP, kde padlo doporučení. U dcery mi vyloženě řekli, že rok navíc ve školce ji rozhodně ku prospěchu nebude, spíše naopak. Paradoxně u dcery jsem musela pak bojovat s učitelkou ve škole, která měla vsugerované, že žádné dítě nemá v 5ti co ve škole dělat. Neustále dceři ve škole předhazovala, že ji maminka měla nechat ještě ve školce. Byť dcera neměla ve výuce sebemenší problém, jen třeba stačilo, když v jídelně vylila čaj na stole, nebo když se rozbrečela, když ji jeden kluk bouchl míčem do hlavy. :zed: Prostě dceru neustále tímto způsobem zbytečně srážela, takže nakonec to dopadlo tak, že jsme ji v půlce 1. třídy přehodili na jinou školu. Tam tohle holka už neslýchala.
Z mého pohledu: já, jako nejmladší ze třídy, jsem se nikdy necítila nijak v nevýhodě. Spolužáci na základce byli v pohodě, na střední to bylo spíše výhodou, protože kluci měli tendenci mě tak nějak více ochraňovat :mrgreen:. A na výšce už byl nějaký případný věkový rozdíl každému šumák. Já se odmala více bavila se staršími (i třeba na táboře), takže mi to vždy jen vyhovovalo. Dcera je v tomhle stejná.
Nicméně důležité je, aby dítě bylo vyspělé i po sociální stránce - nebálo se komunikovat s dospělými ani dětmi, mělo by být samostatné, zodpovědné, mělo by umět udržet bez potíží pozornost. Jen nadprůměrná inteligence nestačí.

díky za přímou zkušenost a ještě 2× :lol:. Taky to budu řešit.

Co se týče odkladů a doporučení PPP, mám v rodině a blízkém okolí 3 děti, kde PPP doporučila odklad, děti šly do školy bez odkladu a bylo to bez komplikací. U jednoho klučiny zaintervenovala jeho budoucí učitelka, že to zvládne. Prý by ona polovině dětí s odkladem, odklad nedala, že je to spíš přání rodičů a ten štempl z PPP jim raději dají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
14.9.14 11:04

Čekala jsem, že se tu objeví plno emočně zabarvených negativních komentářů, zejména od těch, co mají zkušenost pouze typu JPP (jedna paní povídala). Ale na vysvětlenou - já jsem šla do školy taky v 5ti letech - ve školce už si se mnou nevěděli rady. Pořád jsem se na něco ptala, tahala rozumy, pusa se mi nezastavila. Syn je stejný, neuvěřitelně zvídavé dítě, které si nejradši listuje v knihách a nechá si něco vyprávět. Narozený je podobně jako já. Já jsem ve škole nikdy neměla nejmenší problém a mám 2 vysoké školy :P. Syn je navíc konstitučně silnější a fyzicky mnohem zdatnější, než jsem bývala já. Je větší než i o 2 roky starší děti.
Proč bych mu měla brát dětství tím, že ho dám do školy o rok dřív? Dětství snad končí nástupem do první třídy? A že si školy užije až až? Užije si jí přesně tolik let, co ostatní děti, bez ohledu na to, jestli půjde o rok dřív nebo později. Osmileté děti v první třídě, to je smutné, ne příklad hodný následování. Syn není žádný génius, je to normální zdravé a šikovné dítě, jen nevím, proč by kvůli pár dnům měl mít všechno o rok posunuté. Nevidím v tom přínos. Já jsem byla jako ženská hodně ráda, že mám vysokou školu hotovou v 22 letech (ještě nebyla povinná devátá třída). Dnes vysokoškolačky vylezou pomalu v 26, než si najdou práci a udělají nějakou praxi, tak už aby měly dítě.. no nezávidím jim. Dnes je spousta možností zahraničního studia nebo zahraničních praxí, ale zkombinujte to se založením rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
14.9.14 11:08
@Anonymní píše:

Díky za osobní zkušenost. Sociální dovednosti má vyvinuté nadprůměrně. Ještě loni to vypadalo, že bude spíš takový ten hodně živý typ po tátovi, co chvíli neposedí, ale za poslední rok udělal ohromný posun spíš tím směrem ideálního studijního typu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
14.9.14 11:09

@mater V jakém smyslu se musel syn víc snažit? V učení nebo sociálně? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin