Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj, zkouším oživit diskuzi… mám syna narozeného v září. Je mu 5 let, ale už od 4 umí sčítat a odčítat do asi 50, počítat do tisíců a i číst 3-4 ciferná čísla, Dokonce si i odvodil násobilku (na různých čtvercových vzorech počítá 3×4, 5×5, atd.). Umí pěkně číst (plynule, když je psáno velkým tiskacím písmem), skvělě se orientuje ve městě, zajímá ho spousta věcí. Nadruhou stranu je trochu stydlín. Nevím, zda uvažovat o zápisu o rok dřív. Zas mám pocit, že by se ve škole nudil už letos. Nějaké zkušenosti? Bude v kolektivu nějak trpět, že je menší - je spíš průměrného vzrůstu, hubeňourek?
Zeptala bych se i učitelek v MŠ a pak stejně budete muset mít potvrzení PPP. Dcera je na začátku září, četla a počítala v pěti letech, nakonec dříve nešla, dala jsem na doporučení ze školky, že není úplně sociálně vyspělá. Zpětně jsem ráda, i když šla skoro v sedmi, ve třídě několik dětí starších i třeba o rok. Ale zase jsem věděla, že díky přístupu učitelek se ve školce nudit nebude. I v 1. třídě měla výbornou učitelku, takže si na čtení nosila knížky z domova a četla si, v matice úkoly různých obtížností a celkově dobrý přístup učitelky.
Uvažovala jsem o předčasném nástupu u syna. V 5 letech četl malá i velká písmena, počítal v tisících, odvozoval si malou i velkou násobilku (např. 5×12 je 60).
Nakonec šel normálně. Je takový Mimoň a dětský. Když vidím ty kluky od nich že třídy, tak je úplně jiný. Navíc on nezvládá vztahy s dětmi. On by chtěl, ale nějak to nefunguje.
Ve třídě patří mezi ty nejlepší (je jeden z 5, co má samé jedničky), ale děti ho neberou, protože ho nezvládají.
Takže spíš než předčasný nástup bych viděla školu, kde jsou nadané děti.
Ale záleží na dítěti. Dokáže si poradit s dětmi, co budou i o 1-2 roky starší? Kdy je dítko narozené?
Jsem elementaristka, většinou mám obrok prvňáky. Nejsem zastánce předčasného zaškolení. Jak tady někdo psal výše, znalosti nejsou to hlavní. Mám ve třídě letos 20 dětí. 9 z nich má odklad a jenom 6 jich je narozených leden - červen. Červnová holčička je nejmladší a druhá nejmladší je ta, které v 1. tř. je 7 let v dubnu.
@sloninka píše:
Jsem elementaristka, většinou mám obrok prvňáky. Nejsem zastánce předčasného zaškolení. Jak tady někdo psal výše, znalosti nejsou to hlavní. Mám ve třídě letos 20 dětí. 9 z nich má odklad a jenom 6 jich je narozených leden - červen. Červnová holčička je nejmladší a druhá nejmladší je ta, které v 1. tř. je 7 let v dubnu.
A s tím, že nejsi zastánce předčasného zaškolení to souvisí jak? Jsou ty jarní-letní děti bez odkladu nějak pozadu, mimo, nezvládají? Nebo ti prostě jen přijde divné dávat čerstvě šestileté dítě mezi děti o rok až dva starší?
@unuděná Souhlasim. Ja se setkala s nazory, ze rodice nedali prazdninove deti do skoly „aby tam nebyly nejmladsi“. Nechapu proc. Vzdycky bude nekdo nejmladsi. U dcery se zas divili, ze ji davam do skoly, kdyz je tak mala (mela 110 cm a 16 kg) a proc ji nedam rok, aby trochu vyrostla.
To bych si pockala. Mladsi dcera ma uz ted ve 4r 20 kg, je i vysoka, ale obavam se, ze to bude pro prvni tridu mnohem tuzsi material
.
@Hobitka píše:
@unuděná Souhlasim. Ja se setkala s nazory, ze rodice nedali prazdninove deti do skoly „aby tam nebyly nejmladsi“. Nechapu proc. Vzdycky bude nekdo nejmladsi. U dcery se zas divili, ze ji davam do skoly, kdyz je tak mala (mela 110 cm a 16 kg) a proc ji nedam rok, aby trochu vyrostla.To bych si pockala. Mladsi dcera ma uz ted ve 4r 20 kg, je i vysoka, ale obavam se, ze to bude pro prvni tridu mnohem tuzsi material
.
No já se setkala i s názorem doktorky (?) z PPP, která měla u nás v předškolní třídě besedu, že letní děti v drtivé většině nejsou na školu připravené a jarní jedno z pěti… Moc se mi tomu věřit nechce a v mém okolí jsem si taky všimla trendu, že tyhle děti mají odklad spíš z důvodů „aby tam nebyli nejmenší“ nebo „aby si ještě užily dětství“. Tu druhou formulku obzvlášť rádi používají lidé ze starší generace
Za nás jestli bylo jedno odkladové dítě ve třídě, tak přeháním… Skoro mám dojem, že je to zase taková přehnaná starostlivost rodičů.
@unuděná @Hobitka U syna ve třídě jsou „nejslabší“ podzimní chlapecci nastoupivší v řádném termínu a dítě propadlik. ![]()
Musíš do PPP, jedno dítě prošlo jako nadprůměrně nadané i emočně vyzrálé, ale nakonec jsme ho předčasně do školy nedali kvůli zdravotním problémům.
Druhé taky umělo spoustu věcí, školu by zvládlo dříve, ale jsme nakonec uprostřed covidu taky do školy dřív nedali. To by jeden z rodičů už musel zůstat doma a dělat všechny skolni povinnosti doma. Možná nevíš, co na sebe chystáš
Já tedy doufám, že už bude po covidu.
Ja se nedavno letos maturujicimu bagristovi /narozen v rijnu/ omlouvala za to, ze jsem ho dala do skoly pozdeji, i kdyz treba cist uz umel. Kontroval, ze je spokojeny a dulezite zivotni rozhodnuti muze ucinit uz uplne dospely. Dospele se rozhodl, ze bude studovat co nejdal od nas, nejlepe v Helsinkach ![]()
@sloninka píše:
Ano, zrovna včera nebo předevčírem bylo ve zprávách, že máme skoro snad nejvíc odkladů školní doházky z EU a že v mnoha případech naprosto zbytečně. Takže na tom něco bude, že máte ve školách hodně starších dětí. Mají ty nejmladší nějaký handicap? Možná jsou některé chytřejší než ty s odkladem.
Já samozřejmě neřeším odklad ale to, že kdyby se syn narodil o měsíc dřív, šel do školy o rok dřív. Chápu, že někde se „čára“ udělat musí. Vím, že ty starší děti můžou být problém. Ve školce je kluk, co má odklad s poruchou chování (je fakt výrazně pozadu). Je o hlavu větší a všechny děti mlátí. Tyto děti jsou ve školách i školkách. S tím se asi nedá moc dělat, kluk za to vlastně nemůže a rodiče se snaží. Ostatní děti se s tím musí nějak naučit žít
samozřejmě je potřeba hlídat šikanu, ale to záleží na školách.
Co se týče škol pro nadané děti: Ano, dá se taková najít, ale já bych zas chtěla, aby měl syn kamarády v místě bydliště, takže vybíráme školy v nějbližším okolí, které jsou dobré. Vidím u známých, co vozí děti „bůhvíkam“, že je nevozí jen do školy, ale i za kamarády a stejně to není ono…
Prostě uvidíme, uděláme si konzultační kolečko školka-PPP-škola. Třeba se i dozvím typické věkové rozdělení dětí.
Pokud je dítě ne jen chytré, ale i emočně a sociálně vyzrálé, tak v tom nevidím problém pokud je narozeno nějak z kraje podzimu.
Mluvím jako to předčasně zaškolené dítě. Do školy jsem šla v 5 letech, 6 mi bylo až v polovině září a mohu říci, že to na mě žádné špatné stopy nezanechalo. Jediné 2 věci kde jsem fakt neměla na spolužáky byl tělocvik a celkově motorika. Ono podzimní děti s odkladem byly mnohdy o 2 roky starší než já, tak na tom fyzickém vývoji to je v tom věku hodně znát. To že jsem byla vždy všude nejmladší mi nikdy nevadilo.
Naopak bych řekla že „předčasné“ zaškolení prospělo. Když jsem po střední nevěděla co se sebou, tak jsem neměla pocit že mi něco utíká, prostě jsem tam měla minimálně rok k „dobru“ a v tu dobu jsem našim byla fakt vděčná, že mě do té školy poslali.
V každém případě tohle na ka každém individuálním dítěti a nelze paušalizovat.
Kvůli velikosti kolektivu nás mezi první a druhou třídou rozdělili do dvou tříd, jedna s „nadanějšími“ dětmi a druhá s dětmi kterým učení tolik nešlo, nebo potřebovali nějakou individuální péči. Já byla v té třídě bez speciálního přístupu.
@Anonymní píše:
Ano, zrovna včera nebo předevčírem bylo ve zprávách, že máme skoro snad nejvíc odkladů školní doházky z EU a že v mnoha případech naprosto zbytečně. Takže na tom něco bude, že máte ve školách hodně starších dětí. Mají ty nejmladší nějaký handicap? Možná jsou některé chytřejší než ty s odkladem.
Já samozřejmě neřeším odklad ale to, že kdyby se syn narodil o měsíc dřív, šel do školy o rok dřív. Chápu, že někde se „čára“ udělat musí. Vím, že ty starší děti můžou být problém. Ve školce je kluk, co má odklad s poruchou chování (je fakt výrazně pozadu). Je o hlavu větší a všechny děti mlátí. Tyto děti jsou ve školách i školkách. S tím se asi nedá moc dělat, kluk za to vlastně nemůže a rodiče se snaží. Ostatní děti se s tím musí nějak naučit žítsamozřejmě je potřeba hlídat šikanu, ale to záleží na školách.
Co se týče škol pro nadané děti: Ano, dá se taková najít, ale já bych zas chtěla, aby měl syn kamarády v místě bydliště, takže vybíráme školy v nějbližším okolí, které jsou dobré. Vidím u známých, co vozí děti „bůhvíkam“, že je nevozí jen do školy, ale i za kamarády a stejně to není ono…
Prostě uvidíme, uděláme si konzultační kolečko školka-PPP-škola. Třeba se i dozvím typické věkové rozdělení dětí.
pokud budeš chtít najít takovou PPP, která ti to doporučí, najdeš ![]()
@Keyllah píše:
pokud budeš chtít najít takovou PPP, která ti to doporučí, najdeš
Stejne tak najdu takovou, ktera nedoporuci. To je mi teda informace ![]()
@Anonymní píše:
Stejne tak najdu takovou, ktera nedoporuci. To je mi teda informace
přesně tak, takže záleží jen na tom, co chceš ty a podle toho zvolit PPP. Bohužel to není až tak o tom, co je nejvhodnější pro tvé dítě, jako o tom, co dotyčná paní preferuje, bohužel vlastní zkušenost.
@Keyllah píše:
přesně tak, takže záleží jen na tom, co chceš ty a podle toho zvolit PPP. Bohužel to není až tak o tom, co je nejvhodnější pro tvé dítě, jako o tom, co dotyčná paní preferuje, bohužel vlastní zkušenost.
ahaaa ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.