Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já jsem o tom taky (zatím akademicky, neb mám říjnového 4 leťáka) uvažovala, ale s tím procentem odkladů do toho prostě nepůjdu, i kdyby na to měl, protože on je ještě prcek a při představě, že bude od některých skoro o 2 roky a ještě o hlavu i víc menší…
@cipis píše:
Syn je navíc konstitučně silnější a fyzicky mnohem zdatnější, než jsem bývala já. Je větší než i o 2 roky starší děti.
Tak tohle bych řekla, že je pro dání do školy dříve hodně velké plus… kor u kluka.
@zichisek píše:
A co zkusit nultý ročník jako kompromis mezi MŠ a první třídou?
Taky je to varianta. Ono to všechno hodně záleží na tom, jaké budeme mít možnosti. Pravděpodobně budeme ještě měnit školku do té doby - třeba bude pro něj zajímavější a taky uvidíme, jaké budou možnosti škol, líbí se mi některé alternativní školy, nebo styl britského vzdělávání, ale to je hodně drahé.
@cipis píše:
Syn je navíc konstitučně silnější a fyzicky mnohem zdatnější, než jsem bývala já. Je větší než i o 2 roky starší děti.
Ano, to je velké plus - musí stačit nejen s učením, ale taky fyzicky. O dva roky starším dětem.
Navíc jim musí stačit i mentálně - nejen co se udržení pozornosti při vyučování týče, ale hlavně v těch „normálních“ věcech. Aby se dokázal bavit s o dva roky staršími kluky, aniž by proti nim vypadal jako mimino, je to velký rozdíl. Konkrétně tohle je to, čeho se u svého syna bojím nejvíc a zatím se přikláním k tomu, že spíš dřív nepůjde. Pozornost by udržel, učení by zvládl, i ten tělocvik… ale přece jen je ještě takový víc dětský, bojím se problémů se zapadnutím do kolektivu, když by byl „o tolik nejmladší“.
@BohunkaP píše:
Ano, to je velké plus - musí stačit nejen s učením, ale taky fyzicky. O dva roky starším dětem.Navíc jim musí stačit i mentálně - nejen co se udržení pozornosti při vyučování týče, ale hlavně v těch „normálních“ věcech. Aby se dokázal bavit s o dva roky staršími kluky, aniž by proti nim vypadal jako mimino, je to velký rozdíl. Konkrétně tohle je to, čeho se u svého syna bojím nejvíc a zatím se přikláním k tomu, že spíš dřív nepůjde. Pozornost by udržel, učení by zvládl, i ten tělocvik… ale přece jen je ještě takový víc dětský, bojím se problémů se zapadnutím do kolektivu, když by byl „o tolik nejmladší“.
Kdybych měla uvažovat tak, že si musí rozumět s o 2 roky staršími dětmi, tak to by potom museli dávat odklad automaticky všichni, co mají děti v září normálně šestileté. Tak to přece nestojí, pokud někdo dostane odklad a jde do školy až v téměř osmi letech, pak předpokládám, že je v této době na úrovni toho šestiletého, jinak by šel normálně v termínu.
@cipis píše:
Tak to přece nestojí, pokud někdo dostane odklad a jde do školy až v téměř osmi letech, pak předpokládám, že je v této době na úrovni toho šestiletého, jinak by šel normálně v termínu.
No, takhle by to fungovat mělo… ale nevěřím tomu, že to tak opravdu funguje, tedy s těmi osmiletými asi jo, ale u sedmiletých ne.
@cipis, jenomže ono to tak není. Ty osmileté nejsou na úrovni šestiletého - protože přece mnohé dostaly odklad třeba kvůli logopedickým problémům nebo něčemu podobnému (bohužel, leckteré i kvůli pohodlí rodičů, před tím se nedají zavírat oči, že se to děje), jinak se normálně vyvíjejí úměrně svému věku.
Dítě, které má jít normálně jako šestileté, holt půjde - nebude dostávat odklad kvůli tomu, že by nemusel zapadnout do kolektivu, to je jasné.
Ale u dítěte, které normálně jít nemá, musím zvažovat i tohle - protože mně to teď může připadat jako méně podstatné, ale on by se tam mohl trápit. U něj mám možnost volby, proto váhám, zda ho tomu riziku vystavit, když ho podstupovat nemusí, víš?
@BohunkaP Jo, já to chápu, ale na druhou stranu, jaký je rozdíl mezi dítětem narozeným 30.8. a 2.9.
pak díky tomu co píšeš na začátku příspěvku takhle uvažuje i matka toho srpnového a snaží se o odklad… ze stejného důvodu jaký ty řešíš u zářijového a jsme zas na začátku toho začarovaného kruhu, že odkladů je zbytečně moc a roztáčí to spirálu dalších.
Vem si, kdyby byl odklad fakt vyjímka (cca 1-2 děti v běžné třídě), řešila bys taky, že musí sociálně stačit osmiletým?
@cipis píše: Čekala jsem, že se tu objeví plno emočně zabarvených negativních komentářů, zejména od těch, co mají zkušenost pouze typu JPP (jedna paní povídala). Ale na vysvětlenou - já jsem šla do školy taky v 5ti letech - ve školce už si se mnou nevěděli rady. Pořád jsem se na něco ptala, tahala rozumy, pusa se mi nezastavila. Syn je stejný, neuvěřitelně zvídavé dítě, které si nejradši listuje v knihách a nechá si něco vyprávět. Narozený je podobně jako já. Já jsem ve škole nikdy neměla nejmenší problém a mám 2 vysoké školy. Syn je navíc konstitučně silnější a fyzicky mnohem zdatnější, než jsem bývala já. Je větší než i o 2 roky starší děti.
Proč bych mu měla brát dětství tím, že ho dám do školy o rok dřív? Dětství snad končí nástupem do první třídy? A že si školy užije až až? Užije si jí přesně tolik let, co ostatní děti, bez ohledu na to, jestli půjde o rok dřív nebo později. Osmileté děti v první třídě, to je smutné, ne příklad hodný následování. Syn není žádný génius, je to normální zdravé a šikovné dítě, jen nevím, proč by kvůli pár dnům měl mít všechno o rok posunuté. Nevidím v tom přínos. Já jsem byla jako ženská hodně ráda, že mám vysokou školu hotovou v 22 letech (ještě nebyla povinná devátá třída). Dnes vysokoškolačky vylezou pomalu v 26, než si najdou práci a udělají nějakou praxi, tak už aby měly dítě.. no nezávidím jim. Dnes je spousta možností zahraničního studia nebo zahraničních praxí, ale zkombinujte to se založením rodiny.
Syna mam na konci srpna, zatim to nemusim resit, ale vidim to stejne jako ty. Pujde hned v sesti. Kdyz si vezmu, ze pokud pujde na vs jako jeho rodice, ceka ho 18-19 let vzdelani. Tak ma do 25 vystarano.
@Pajule22 píše:
Ahoj, taky to zrovna ted resime…jeste do minuleho tydne jsme byli rozhodnuti, ze tenhle krok urcite delat nebudeme, ze pujde hezky o rok dyl.
Ve ctvrtek jsme ale byli u detske na 5ti lete prohlidce(15.zari mu bude 5) a ta nam rekla at o tom premyslime, ze je Samik velice bystry, chytry a komunikativni kluk a ze za ten rok jeste hodne dozraje a aby se pak ten rok ve skolce uz jen nenudil.Tak ted opravdu nevime
Jeste si pockam, co vubec rekne ucitelka ve skolce.
Ahoj, kamaradxina dcera narozena 14.9 byla u dr. stejne pochvalena jako vas Samik a so poradny zasli, tam ale nedostala povoleni jit do prvni tridy byla z toho celkem zklamana, protoze tam ani prvne nechtela a pak jdyz ji presvedcili, ze pujdu tak ji tam rekli ze ma jeste dost casu
PS: vyzaduji u deti to, aby se umeli alespon krestnim jmenem podepsat ![]()
Mám starší děti červencové, šly tedy v šesti letech a dvou měsících do první třídy. U syna to byla dobrá volba, je nadprůměrně inteligentní, vychází dobře s dětmi, byl schopný se soustředit a je klidné povahy, u něj to byla jasná volba. Nyní je v prvním ročníku na výběrovém gymnáziu a je spokojený jako nikdy.
U dcery je to horší, nastoupila do třetí třídy a šla stejně jako syn. Tehdy jsem od PPP dostala svolení, že je dcera velmi inteligentní, samostatná, spoustu věcí umí, učitelky ve školce nemělÿ problém s jejími vztahy ve školce a tak jsem ji nechala jít do školy v těch 6ti letech. Když jsme dělali první úkoly, tak jsem okamžitě litovala, že dcera nezůstala ještě rok ve školce. Bojujeme s úkoly a soustředěním dodnes.
Nyní mám 4 letá srpnová dvojčata, už teď se rozmýšlím, zda je dáme normálně od šesti let, nebo zda dostanou odklad. Jsou obě velmi bystré a chytré, jedna by mohla jít od šesti let, u druhé se mi to moc nezdá. Čekám, jak se holky za ten rok a půl ještě vyvinou a zda ta druhá, první dožene. Nechci totiž, aby jedna z nich strádala, proto doufám, že je budu moci dát stejně do školy, zatím to ovšem nevypadá.
@j.a.n.i1 píše:
Jo, já to chápu, ale na druhou stranu, jaký je rozdíl mezi dítětem narozeným 30.8. a 2.9.
Žádný.
Mne ale takové děti nezajímají - neřeším zářijové dítě, řeším případ svého syna, který je 10. listopadu a který, protože je od svých 2,5 let s dětmi o rok staršími, se nyní také spolu s nimi ocitl v předškolní třídě. Paní učitelky (které ho za ty roky dobře znají) mi to nadnesly k případnému zvážení, s tím, že podle jejich názoru v tuto chvíli mezi ním a jeho spolužáky není rozdíl. Já o tom ale příliš přesvědčená nejsem.
Vem si, kdyby byl odklad fakt vyjímka (cca 1-2 děti v běžné třídě), řešila bys taky, že musí sociálně stačit osmiletým?
Ne, neřešila. Ale v tuto chvíli to výjimka není, alespoň u nás na škole ne.
U dcery, která je červnová, jsem to neřešila - šla normálně, jako čerstvě šestiletá.
U syna to řeším, protože váhám, zda jej poslat k zápisu už letos a podnikat kroky k tomu, aby byl „uschopněn“ jít dříve. Proto je i toto věc, kterou zvažuji.
@Fikta píše:
Počkej, půlka dětí rozhodně o odklad nežádá a taky ne úplně všechny ho dostanou. Navíc se u nich dělají nějaké standardizované testy, to není jako u těhotné, která řekne ‚můj šéf je vůl, dejte mě radši na neschopenku‘Příspěvek upraven 13.09.14 v 23:24
Testy a hlavně PPP bych vůbec nepřeceňovala. (Něco o tom vím.)
U psychotestů velice záleží na motivaci dítěte. Zrovna jako u IQ testů dospělých, například. Na škole jsme měli výbornou dětskou psycholožku a je pravda, že různé funkce nervové soustavy se „aktivuji“ v určitém konkrétním věku - jde o tzv. vývojová okna. Tzn. pro dítě není dobré jít ani dřív, ale ani později! A byla zásadně pro proti většině odkladů. Vždyť není ani logické, aby jich bylo ve třídě takové procento!
To samé například v psychomotorickém vývoji. Není pravda, jak se tu na emiminu maminky často uklidňují, že každé dítě má své tempo. Jsou prostě mezníky, kterých když vývoj dítěte ve stanovenou dobu nedosáhne, je to jasný signál toho, že je tam aspoň minimální problém. Např i neuroložka mi říkala, že jakmile dítě v její péči chodí v 10 měsících - má jistotu, že je hyperaktivní…
A jak píší holky, je vážně smutné, že naše šikovné děti, které by mohly jít normálně v 6 letech nebo lehounce před do školy, jsou vlastně „šikanovány“ tím, jak u nás v současné době vypadá praxe s odklady. ![]()
@Levandule121 píše:
Testy a hlavně PPP bych vůbec nepřeceňovala. (Něco o tom vím.)U psychotestů velice záleží na motivaci dítěte. Zrovna jako u IQ testů dospělých, například. Na škole jsme měli výbornou dětskou psycholožku a je pravda, že různé funkce nervové soustavy se „aktivuji“ v určitém konkrétním věku - jde o tzv. vývojová okna. Tzn. pro dítě není dobré jít ani dřív, ale ani později! A byla zásadně pro proti většině odkladů. Vždyť není ani logické, aby jich bylo ve třídě takové procento!
To samé například v psychomotorickém vývoji. Není pravda, jak se tu na emiminu maminky často uklidňují, že každé dítě má své tempo. Jsou prostě mezníky, kterých když vývoj dítěte ve stanovenou dobu nedosáhne, je to jasný signál toho, že je tam aspoň minimální problém. Např i neuroložka mi říkala, že jakmile dítě v její péči chodí v 10 měsících - má jistotu, že je hyperaktivní…
A jak píší holky, je vážně smutné, že naše šikovné děti, které by mohly jít normálně v 6 letech nebo lehounce před do školy, jsou vlastně „šikanovány“ tím, jak u nás v současné době vypadá praxe s odklady.
Tak já za sebe musím říct, že u nás to až taková moda naštěstí není. Z celkového počtu co se k nám hlásilo na školu cca 100 dětí měly odklad tuším 4 nebo tak. Což mi zas taková hrůza nepřijde, ale ted co tu čtu na emiminu, tak mi ty odklady často přijdou zbytečné ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.