Dřív do 1. třídy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.2.22 11:45

@VitaminC Ano, to vím, že musim do PPP. Chtěla jsem jen názor na věkový rozdíl a fyzickou zdatnost. Má o rok starší kamarády od sousedů a s těmi si hraje, učí je počítat :D ale cizí děti zatím nemusí, trochu mu trvá se adaptovat. Ale to já měla stejný problém a šla jsem do školy normálně. prostě stydlín… Že mu bude čtění na obtíž je možná pravda, ale těžko zabráníte, aby se to dítě naučilo, když samo chce. „maminko, co je to za písmenko, maminko, co je tady napsáno? Maminko kolik je 11 a 14? a kolik je ti roků? až mi bude 10, tak tobě bude 43? a tatínkovi 41?“ To jsou už skoro 2 roky staré dotazy, kdy mu byly 3.

• Citovat
  • Upravit
514
1.2.22 11:47

Mame syna narozeneho začátkem zari, nakonec pujde do skoly az ted kousek pred sedmým rokem. Je šikovný, uz loni ho zajímala čísla, čtení, zeměpis, vesmír - asi je to ovlivněno i tím, ze učení vidí u 18 měsíců starší segry. Nedali jsme ho, protoze je takovy dětský smudlik, rad si jeste hraje, ale posledni dva měsíce uz ho skolka neba :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.2.22 11:47
@Anonymní píše:
@VitaminC Ano, to vím, že musim do PPP. Chtěla jsem jen názor na věkový rozdíl a fyzickou zdatnost. Má o rok starší kamarády od sousedů a s těmi si hraje, učí je počítat :D ale cizí děti zatím nemusí, trochu mu trvá se adaptovat. Ale to já měla stejný problém a šla jsem do školy normálně. prostě stydlín… Že mu bude čtění na obtíž je možná pravda, ale těžko zabráníte, aby se to dítě naučilo, když samo chce. „maminko, co je to za písmenko, maminko, co je tady napsáno? Maminko kolik je 11 a 14? a kolik je ti roků? až mi bude 10, tak tobě bude 43? a tatínkovi 41?“ To jsou už skoro 2 roky staré dotazy, kdy mu byly 3.

Hele, tohle si neobhajuj, je naprosto jasné, že do 4 letého dítěte takové vědomosti nenacpeš, pokud samo nechce. Syn jel jako předškolák i mocniny a odmocniny, prostě zvědavec, všechno si to vyzkoumal sám metodou pokus-omyl. Obě děti se mi naučily SAMY plynně číst před nástupem do školy, ani nechápu jak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.2.22 11:50

A jinak ano, čtení je na obtíž v první třídě, dcera aktuálně běsní, když musí číst Ela jede s Pepou na lodi 8) Ale my měli kliku na super učitelku, která si ty děti, které jsou napřed, rychle vyhmátla a dává jim alespoň tu domácí práci místo slabikáře formou nějaké pohádky na půl A4 například. Jenže tohle dopředu málokdy víš..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3788
1.2.22 11:54

Moje známá má dceru narozenou v říjnu a protože ji měla dost pozdě, tak ji také chtěla dát do školy dřív. V poradně jí to schválili. Teď chodí na osmileté gymnázium, již bude maturovat a nikdy ve škole žádné problémy neměla. Ale je fakt, že holky jsou vyspělejší a sociálně většinou zdatnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8610
1.2.22 12:07

Šla bych do PPP, tam stejně budete muset. Není důležitý, do kolika umí napočítat nebo jestli přečte velký pismena. Důležitá je pozornosti sociální zralost, schopnost soustředění, zvládání emocí, samostatnost… pak samozřejmě i ty znalosti, nemůže jít do školy někdo, kdo nezná barvy a není schopen napocitat do 5, ale to není vás případ. My mě nadaneho syn, je ale až v prosinci, a předčasné zaškolení nedoporuceno. Špatná grafomotorika a pozornost, socialne tak na hraně. Doporučená třída pro nadané nebo IVP v klasické. Zatím je v klasické bez IVP, má super učitelku, poradi si s ním. A jsem ráda, že jsme ho nakonec nedali dřív. Třídu pro nadané tady nemáme, tam by mu možná bylo líp, ale díky super učitelce na problém ani tady. Takže být tebou promyslím tu sociální zralost, pozornost, samostatnost… pak určitě PPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
1.2.22 12:14
@Anonymní píše:
Ahoj, zkouším oživit diskuzi… mám syna narozeného v září. Je mu 5 let, ale už od 4 umí sčítat a odčítat do asi 50, počítat do tisíců a i číst 3-4 ciferná čísla, Dokonce si i odvodil násobilku (na různých čtvercových vzorech počítá 3×4, 5×5, atd.). Umí pěkně číst (plynule, když je psáno velkým tiskacím písmem), skvělě se orientuje ve městě, zajímá ho spousta věcí. Nadruhou stranu je trochu stydlín. Nevím, zda uvažovat o zápisu o rok dřív. Zas mám pocit, že by se ve škole nudil už letos. Nějaké zkušenosti? Bude v kolektivu nějak trpět, že je menší - je spíš průměrného vzrůstu, hubeňourek?

Jestli je jenom stydlivý, tak bych dala - tohle se po třetím roce jen tak nemění, a byl by stydlivý i napřesrok. A že je malý, no, to se nedá říct, to je o kolektivu. To by spíš mohl být neoblíbený kvůli té kombinace „nadaný introvert“, nebo ještě hůř: „malý rozumbrada“ - takže buď dát do třídy pro děti napřed, nebo to risknout. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21968
1.2.22 12:19
@Anonymní píše:
Ano, to vím, že musim do PPP. Chtěla jsem jen názor na věkový rozdíl a fyzickou zdatnost. Má o rok starší kamarády od sousedů a s těmi si hraje, učí je počítat :D ale cizí děti zatím nemusí, trochu mu trvá se adaptovat. Ale to já měla stejný problém a šla jsem do školy normálně. prostě stydlín… Že mu bude čtění na obtíž je možná pravda, ale těžko zabráníte, aby se to dítě naučilo, když samo chce. „maminko, co je to za písmenko, maminko, co je tady napsáno? Maminko kolik je 11 a 14? a kolik je ti roků? až mi bude 10, tak tobě bude 43? a tatínkovi 41?“ To jsou už skoro 2 roky staré dotazy, kdy mu byly 3.

Taky je dobré si uvědomit, že ve škole nebude jen s o rok staršími dětmi - mnoho dětí v dnešní době má odklad plus některé k tomu jdou přirozeně o rok později (právě ty zářijové) - čili Tvůj syn tam může být s dětmi o DVA roky staršími.

Školní zralost není v žádném případě o tom, jestli dítě umí číst, psát nebo počítat - musí být přiměřeně sebejisté a sebevědomé, být schopno určitého sebeovládání a sebekontroly, mělo by umět jak chvíli trpělivě pracovat samo, tak spolupracovat s ostatními, mělo by být přiměřeně emočně vyspělé (aby neplakalo při každém nezdaru např., atd.). A ano, pokud je výrazně drobnější než ostatní děti, tak to také může znamenat problém, protože spolužákům nebude stačit a kromě toho může „válčit“ se zdánlivými drobnostmi typu těžká aktovka, těžký tác v jídelně atd. atd.

Osobně bych zářijového chlapce do školy nedala - sama mám listopadového, který sice také uměl všechno to, co popisuješ, ale byl hodně mazlivý, dětský, rád si hrál, mezi cizími ostýchavý, hubeňoučký… byl by to pro něj zbytečný stres. Nicméně v tomhle směru to nejobjektivněji zhodnotí v PPP, Tvoje dítě tady nikdo posoudit nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30583
1.2.22 12:22

@Platanka Vidis, dcera natrenovala to socialno az ve skole. Behem 2 mesicu jsem nemela asociala. Bylo spoustu veci jen na ni, ve svych ocich povyrostla, osmelila se. Ve skolce by dal krnela a navic ji nanevidela, to byl nas hlavni argument, proc do skoly. Neni teda predcasne zaskolena, je cervnova, i tak skoro nejmladsi, podprumerneho vzrustu (ted ve 4.tr. cca 133 cm a 25 kg). Predcasne zaskolene dite mame v rodine na popud ucitelek z MS. Rijnovy, zvlada v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
1.2.22 12:35

Muzu napsat svou zkusenost s odstupem casu. Dcera je nar. v rijnu 2005.
Byla velice sikovna, umela cist, psat, pocitala pres 10.
Do skoly nastoupila v 5letech na doporuceni PPP.
Dnes je v druhaku na gymplu.Je moc sikovna, byla vyznamenana. Akorat je trosku jina..stydlivejsi, ne moc komunikativni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
1.2.22 13:05

Podle mě to je kus od kusu. A hlavně tedy zejména u chlapců je potřeba počítat že se bude muset v tělocviku rovnat s o rok či o 2 staršími. :nevim:

Sama jsem byla překvapená kolik odkladu se dává i u nás. Z 12 děti 4 do školy nešlo a jeden dokonce nastupoval až skoro v 8 letech. Vypadá jak Třeťák.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.2.22 13:11

Hm, tak jdu hledat ten postup s PPP, uvidíme. Diky za názory :)
Jinak já byla stydlín ikdyž jsem šla normálně v 6 a půl letech. Vždy nejmenší ve třídě až do 7. třídy, kdy jsem přerostla jednu spolužačku :D V tělocviku mi šla gymnastika, ale u míčových her jsem se moc nechyta, s tím se dá smířit. Naštěstí u nás nebyla šikana.

• Citovat
  • Upravit
6794
1.2.22 13:22
@Anonymní píše:
@VitaminC Ano, to vím, že musim do PPP. Chtěla jsem jen názor na věkový rozdíl a fyzickou zdatnost. Má o rok starší kamarády od sousedů a s těmi si hraje, učí je počítat :D ale cizí děti zatím nemusí, trochu mu trvá se adaptovat. Ale to já měla stejný problém a šla jsem do školy normálně. prostě stydlín… Že mu bude čtění na obtíž je možná pravda, ale těžko zabráníte, aby se to dítě naučilo, když samo chce. „maminko, co je to za písmenko, maminko, co je tady napsáno? Maminko kolik je 11 a 14? a kolik je ti roků? až mi bude 10, tak tobě bude 43? a tatínkovi 41?“ To jsou už skoro 2 roky staré dotazy, kdy mu byly 3.

Prosim te, ja to nemyslela zle. Ja jen rikam, ze k nastupu do skoly nejsou klicove znalosti, ale spis dovednosti, ktere uz tu byly zminene. A ty musis posoudit, jestli to syn zvladne nebo ne. Ja se vseobecne u kluku spis priklanim k pozdejsimu zaskoleni. Vetsinou jsou chlapci takova hrava trdla s horsi grafomotorikou. Ja mam syna taky v zari a resila jsem totez. Chytry byl jak opice, ale byl jeste „detatko“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
1.2.22 13:26

@ludmilaadamkova Tak tabulky jsou stavěné na ročník, ne konkrétní fyziologický věk. A jestli dítě hodí granátem tolik, kolik tabulkově má, nebo že bude ze třídy spís na chvostu při běhu, by bylo asi to poslední, co bych u přdčasně zaškoleného dítěte řešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
1.2.22 13:30
@Svistice píše:
@ludmilaadamkova Tak tabulky jsou stavěné na ročník, ne konkrétní fyziologický věk. A jestli dítě hodí granátem tolik, kolik tabulkově má, nebo že bude ze třídy spís na chvostu při běhu, by bylo asi to poslední, co bych u přdčasně zaškoleného dítěte řešila.

Tak mně by to bylo třeba taky jedno… myslela jsem to spíše kvůli sebevědomí dítěte :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin