Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ano, taky hlasuju pro nultý ročník, třeba u nás ve škole je vynikající.
Jako my oba si myslime, ze kdyz pujde o rok pozdeji, tak jedine dobre. Lepsi kdyz bude mezi nejstarsima ve tride, nez kdyby byl nejmladsi.
A hlavne aspon to detstvi se mu trochu prodlouzi ![]()
Ja jen ze me ta doktorka prekvapila, ze to rekla. Na druhou stranu behat nekde po psychologovi se me teda nechce…
@Pajule22 píše:
Jako my oba si myslime, ze kdyz pujde o rok pozdeji, tak jedine dobre. Lepsi kdyz bude mezi nejstarsima ve tride, nez kdyby byl nejmladsi.
A hlavne aspon to detstvi se mu trochu prodlouzi
Ja jen ze me ta doktorka prekvapila, ze to rekla. Na druhou stranu behat nekde po psychologovi se me teda nechce…
Syn je srpnový, a půjde ze stejných důvodů, jako výše, až v 7 letech. ![]()
Já jsem šla do školy v 5ti letech. V půlce září mi bylo šest. Nevadilo mi to. SŠ jsem začínala v necelých 14 letech. Na VŠ jsem šla až 3 roky po matuře a tim, jak jsem dělala, tak jsem žila v jiném světě. Spolužáci mi přišli jak malá děcka. Takže za mě, být mezi staršími - nevadí, mezi mladšími - vadí.
Dneska je ale divná móda odkladů pro ZŠ, takže věkový rozdíl bude ve třídě větší. ![]()
Zensky fakt neblaznete netlacte tam deti driv.Syn krasne mluvil, umel slovicka co se ucil starsi, scitat odcitat jak z praku..na besidkach exceloval a to ze tam mel same starsi deti a rok a pul jde znat! opravdu pak trpel, byĺ ve stresu a nestastny! vim ze kdyby sel v sedmi se sedmiletyma bylo by mu lepe..
@Pajule22 píše:
Ahoj, taky to zrovna ted resime…jeste do minuleho tydne jsme byli rozhodnuti, ze tenhle krok urcite delat nebudeme, ze pujde hezky o rok dyl.
Ve ctvrtek jsme ale byli u detske na 5ti lete prohlidce(15.zari mu bude 5) a ta nam rekla at o tom premyslime, ze je Samik velice bystry, chytry a komunikativni kluk a ze za ten rok jeste hodne dozraje a aby se pak ten rok ve skolce uz jen nenudil.Tak ted opravdu nevime
Jeste si pockam, co vubec rekne ucitelka ve skolce.
Jenže jen o tom to není. Mj. se musí umět soustředit, udržet dlouho pozornost…
Loni a předloni jsem měla ve třídě kluka, který nastoupil do školy v necelých šesti /to mu bylo až v říjnu/. Přestože byl jasně v kategorii nadměrně chytrých dětí, tak nezvládal sociálně. Ve třídě byli i kluci, kteří byli o 2 roky starší. Vlivem toho, že byl tak trochu na okraji skupiny dětí, tak byl nespokojený a to se projevilo i na známkách. Jsem přesvědčená, že kdyby šel o rok později, tak do třídy „sociálně“ zapadl, byl spokojený a učení taky zvládal lépe.
Můj názor je, žepokud chcete dítěti i sobě zkomplikovat život, tak ho dejte do školy dřív. Já bych byla pro kvalitní přípravku a pak za rok zkusit přijímačky na nějakou " výběrovou" základku.
Ono, kdyby nedávali odklady jak na běžícím pásu, tak se nemusí řešit, že bude půlka třídy o 2 roky starší… Odklady by měl být opravdu pro ty, co jsou pozadu a ne pro prodloužení dětství.
@j.a.n.i1 píše:
Ono, kdyby nedávali odklady jak na běžícím pásu, tak se nemusí řešit, že bude půlka třídy o 2 roky starší… Odklady by měl být opravdu pro ty, co jsou pozadu a ne pro prodloužení dětství.
Jenže odklady jsou pro děti, co nemají vyzrálou nervovou soustavu. Není to o tom, jestli jsou ty děti hloupé nebo chytré. Většinou o odklad žádají rodiče, kterým je doporučen (učitelky ve školce vidí jaké to dítě je) a právě proto je většině, po testech, dán.
@Fikta No, pochybuju o tom, že by půlka dětí měla nevyzrálou nervovou soustavu… ono to bude stejné jako s neschopenkami v těhotenství… no sice těhotné nic není, ale chce ji, tak ji raději napíšeme, ať jsme krytí, co kdyby bylo náhodou něco špatně.
U nás teda v PPP taky nedávají odklad každému. A nástup do školy není jen o písmenkách a počítání, ale taky o zbládnutí takových věcí jako školní jídelna, šatna atd. Ze svého okolí znám minimálně 4 maminky, které litují, že nedaly odklad, ale ani jednu, která by žehrala, že se jí dítko ve školce nudí.
@j.a.n.i1 píše:
@Fikta No, pochybuju o tom, že by půlka dětí měla nevyzrálou nervovou soustavu… ono to bude stejné jako s neschopenkami v těhotenství… no sice těhotné nic není, ale chce ji, tak ji raději napíšeme, ať jsme krytí, co kdyby bylo náhodou něco špatně.
Počkej, půlka dětí rozhodně o odklad nežádá a taky ne úplně všechny ho dostanou. Navíc se u nich dělají nějaké standardizované testy, to není jako u těhotné, která řekne ‚můj šéf je vůl, dejte mě radši na neschopenku‘ ![]()
Příspěvek upraven 13.09.14 v 23:24
@Capelucita píše:
Já jsem šla do školy v 5ti letech. V půlce září mi bylo šest. Nevadilo mi to. SŠ jsem začínala v necelých 14 letech. Na VŠ jsem šla až 3 roky po matuře a tim, jak jsem dělala, tak jsem žila v jiném světě. Spolužáci mi přišli jak malá děcka. Takže za mě, být mezi staršími - nevadí, mezi mladšími - vadí.Dneska je ale divná móda odkladů pro ZŠ, takže věkový rozdíl bude ve třídě větší.
jenze ono v prvni tride na zs nebo v prvaku na vejsce to he dost rozdil. Ja jsem nastoupila vsude „dle tabulek“ a spoluzaci na vs mi taky pripadali jako máa decka ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.