Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@devanikola píše:
Já měla vyvolávané dva porody a rozhodně to tolik nebolelo, po 4 hodinách jsem měla děti na světě, ale co ženská to jiná zkušenostu prvního došlo k vyvolání kvůli přenášení 15dnů!!nakonec se ukázalo, že měli tento zákrok učinit dříve malýho špatně vyživovala placenta a i s přenášením měl 2500g!!takže přenášení ho spíše ohrožovalo na životě!!tot má zkušenost, no a druhý porod jsem měla vyvolávaný v 38.týdnu, díky tomu že jsem čekala dvojčata, nenechávají se déle kvůli zralosti placenty, děti jsou naštěstí v pořádku…nevím zda bych šla ale do toho nechat si por
@paola white píše:
Fakt nechápu co je to dneska za dobu že i porod dítěte si chtějí lidi naplánovat? to chceš vážně ohrozit dítě vyvolávaným porodem jen tak bez vážného důvodu??? to fakt nepochopímplynou z toho poměrně velká rizika pro tebe i dítě. bez zdravotního důvodu bych do toho nikdy předčasně nešla
Manžel jde na VELMI vážnou operaci a přály by jsme si, aby mimi bylo na světě, než ji podstoupí
není to úplně normální, vím a bojím se hned 2×, o dítě i manžela, ale osud nám to naplánoval nějak.. Je škoda, že někoho napadne, že bych z nějaké marnivosti, nudy, nebo něčeho tak hloupýho, chtěla ohrozit dítě.. ![]()
Chápu, že o tom v takovém případě uvažuješ. Ale jsem tak trochu fatalista, takže bych se i bála zasahovat do přirozeného běhu věcí, abych to prostě všechno jen nerozvrtala. Třeba si to mimi samo vezme za své a vyleze samo, aby se taťkovi ukázalo a povzbudilo ho. Jak už jsem řekla, nezávidím ti to. Ale já fakt tak nějak věřím, že některé věci jsou dány a když to člověk chce mermomocí změnit, doplatí na to.
@Káka74 píše:
Chápu, že o tom v takovém případě uvažuješ. Ale jsem tak trochu fatalista, takže bych se i bála zasahovat do přirozeného běhu věcí, abych to prostě všechno jen nerozvrtala. Třeba si to mimi samo vezme za své a vyleze samo, aby se taťkovi ukázalo a povzbudilo ho. Jak už jsem řekla, nezávidím ti to. Ale já fakt tak nějak věřím, že některé věci jsou dány a když to člověk chce mermomocí změnit, doplatí na to.
musím souhlasit. taky zakladatelku chápu, ale já osobně bych si to nelajsla. bála bych se že se může něco stát. jsem na tohle prostě plašan…
Zakladatelko, pokud jde manžel na operaci, tak mu možná naopak budeš více oporou jako těhotná než s malým miminem. Nikdy nevíš, jaké to bude. Dítě může mít koliky, bude pořád plakat, ty i manžel se nevyspíte a on v tom stavu půjde na operaci. Ty mu nebudeš moci být oporou, spíše budeš potřebovat někoho, aby byl tvojí oporou. Sama píšeš: osud nám to naplánoval jinak. Tak to tomu osudu nech, já věřím, že to dopadne tak jak má.
Já bych do toho nešla. Zkus to přírodně si vyvolat a pokud to nepujde, bude lepší, když si počkáš. Nevim jestli se bojíš, že to přítel nepřežije a chceš, aby viděl miminko. Neboj všechno dopadne tak jak má
@Anonymní píše:
Manžel jde na VELMI vážnou operaci a přály by jsme si, aby mimi bylo na světě, než ji podstoupínení to úplně normální, vím a bojím se hned 2×, o dítě i manžela, ale osud nám to naplánoval nějak.. Je škoda, že někoho napadne, že bych z nějaké marnivosti, nudy, nebo něčeho tak hloupýho, chtěla ohrozit dítě..
Tak dobra, omlouvam se za pochybnosti…ale stejne! ja bych se i bala. Ono to fakt neni sranda kdyz se do toho zasahuje. Doktori to vetsinou umi zachranit, ale velkou operaci byste mohli skoncit oba, proste bych to asi neriskovala ani tak. ![]()
Taky bych to nechala osudu, ony ty deti si to totiz umi taky dost ridit samy a treba samo uzna za vhodne, kdy je dobra doba vylezt. Duveruj mu! Zkus se na nej co nejvic napojit a komunikuj s nim, zni to trochu smesne, ale myslim ze funguje (s dcerou mi to slo dobre, ted u druheho, jak je clovek roztekanej to jde hur).
Hezký večer, nevím, co psaly ostatní holky, ale ano jde to a žádný zákon na to neexistuje. Mě malou takto vyvolávali v 37+3. Důvod taky nechci rozebírat (ona i já jsme byly naprosto v pořádku)
Druhý syn měl omotaný pupečník okolo krku 2× a ještě uzel dvojitý málem jsem o něho přišla byl to akutní císař. Ještě ke všemu byl velkej měl 4500g. Porodník mi pak řekl že si to musel udělat kolem 24 týdne pak už není místo aby takhle skákal. Okna jsem nemyla vůbec bylo mi zle. Ted u malé jsem je myla pořád protože jsme u silnice a malá tu šnuru omotanou neměla. Ten pupečník se nedá poznat ani odvodit kdo ho bude mít omotaný a kdo ne. Zbytečně se nestresuj dopředu vím žže je to těžký ale musíš se uklidnit a těšit se na mimčo.
@Anonymní píše:
Manžel jde na VELMI vážnou operaci a přály by jsme si, aby mimi bylo na světě, než ji podstoupínení to úplně normální, vím a bojím se hned 2×, o dítě i manžela, ale osud nám to naplánoval nějak.. Je škoda, že někoho napadne, že bych z nějaké marnivosti, nudy, nebo něčeho tak hloupýho, chtěla ohrozit dítě..
chápu, že jste v těžké situaci, ale přesto se mi to nezdá jako vážný důvod pro vyvolání porodu. Na druhou stranu si myslím, že by manžela mohlo spíše podpořit, kdyby se měl na co těšit. Když už bude miminko na světě, tak bude mít pocit, že už ho viděl, že má tohle splněno. Ale když půjde na operaci před porodem, bude ho držet na vodou myšlenka, že to musí zvládnout, že musí maličké vidět. Takhle bych to viděla já, kdybych se nedej Bože dostala do takové situace.
@suik jj absolutně souhlasím. Ale musím přiznat, že u nás to šlo spíš s tím druhým (to napojení a komunikace). Právě, že u první jsem na to podle mě byla moc soustředěná a upnutá a u druhého to bylo takové přirozené. Termín měl v červenci a já si říkala, že to bude ráček citliváček a že to asi nebude jednoduché. Snažila jsem se nějak srovnat už dopředu s tím, že to možná bude uplakánek a složitější dítě (moje kamarádky to tak mají). A ejhle - Kubík se rozhodl, že z něj bude blíženec. Byl to šok, trochu si říkám, jestli jsem ho právě těmi svými obavami nepřiměla k brzkému „odpichu“..
Jo a okna jsem ten den nemyla, byla jsem ale plavat a na pedikúře, což obojí také prý mohlo vše spustit. Se starší jsem celý poslední měsíc plavala, protože to byl jediný příjemný pohyb a nic…
@pandora omotaneho pupecniku se docela bojim, taky mi prijde jako mytus, ze dite ke konci nema tolik mista
, no nevim co ten muj tam ted provadi, pac to vypada ze tam ma mista hafo, furt se krouti ze strany na stranu. Aspon ze tu hlavu ma furt dole… tak snad nema pupecnik omotanej kolem dokola a dvacet uzlu na nem ![]()
skoda ze to neumi poznat na UZ, nebo umi?
@Káka74 ja byla vic napojena na starsi, mela jsem na to klid a cas, i celkove na predporodni pripravu, ted je to o dost narocnejsi a jsem i vic ve stresu a mozna se mu treba taky proto uplne nechce ven. Ja pevne doufam, ze pri porodu se nejak napojime, ze to bude zase trochu jiny.
Tak mi kamarádka gynekoložka řekla, že stačí, když přijdeš, stěžuješ si na bolesti kyčlí, zad, podlí tě stydká spona, nemůžeš spát, špatně se pohybuješ a oni se třeba slitují. Řešily jsme spolu hamiltona ale, tak nevím, jak je to s chemií, do toho bych dobrovolně nešla, i když je mi teda už hodně zle a dítě mám veliké. Být asi teobu, tak zůstanu dva v jednom a nechám to na osudu. I když mimi už je v 38tt donošené.
@suik píše:
skoda ze to neumi poznat na UZ, nebo umi?
na UTZ se to poznat dá, ale neznám doktora co by to řekl. já se na to v poradně ptala a doktorka mi řekla že 30-50% dětí se rodí s pupečníkem kolem krku, ale že to nic není. jen na mě v poslední fázi porodu křikli že nemám tlačit, PA přetáhla pupečník za 5 vteřin a bylo…