Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Co jsou to organove hodiny? Jo, mne se take zima, kdyz jdu spat, pak je mi to teplo a k ranu zase zima, mam to stejne.
Myslím, že hodně děsíš sama sebe a proto se ti to děje. Po COVIDU z konce února také nejsem pořád fit. Také jsem panikařila, protože jsem sotva lezla, občas měla pocit, že se nedokážu plně nadechnout, klidový tep lehce nad horní hranicí, několikrát do týdne mi tep vyskočil na 215/min. a v noci jsem se budila s trikem, které se dalo ždímat.
Dr. mi po všech negativních vyšetřeních naznačil, že spoustu věcí dělá psychika. V první chvíli se mě to dotklo, ale zkusila jsem se nad tím zamyslet. Pro uklidnění jsem si koupila oxymetr, abych se mohla ujistit, že když mám pocit dušnosti, tak je to opravdu jen pocit.
Rozhodla jsem se, že než na sobě hledat příznaky toho, že funguji špatně, raději se pokusím dát se znova dokupy. Rozhodla jsem se, že i přes brutální únavu začnu pravidelně chodit. 6km denně byla první meta. Ze začátku jsem to najednou nedala, takže kus ráno před prací, zbytek odpoledne. První měsíc byl opravdu hrozný. Nejednou jsem „uvízla“ v půli cesty, seděla na zemi a fňukala, že už zpátky ani nedojdu. Po návratu jsem si musela jít lehnout. Spala jsem po krátkých intervalech několikrát denně (klidně i deset minut v autě, než jsem vyrazila z práce domů).
Teď po tom půlroce už je to výrazně lepší. Klidová tepová frekvence je o 12 tepů /min. nižší, tep mi vylítne nad 200 jen cca 2× do měsíce, pocení je o 90% lepší a únava to samé. Pořád se necítím úplně zdravá, ale věřím, že za další půlrok už tomu tak bude.
Jediné, co mě dlouhodobě zlobí je spaní. Usínám hned, jak lehnu, ale neustále se budím. Jsem v noci víc bdělá než spící. Zatím jsem nezjistila, jak to zlepšit a už tak měsíc čím dál častěji zvažuji, že si na to spaní nechám něco napsat.
@Kakika Díky za sdílení
Ano, psychika dělá opravdu hodně, myslím, že jsem v bodu, kdy se musím zastavit ![]()
@Anonymní píše:
Co jsou to organove hodiny? Jo, mne se take zima, kdyz jdu spat, pak je mi to teplo a k ranu zase zima, mam to stejne.
Mrkni na vyhledávač. Nejsem člověk, který umí vysvětlovat.
Ja se potim tak ze se musim behem noci prevleknout jak jsem spocena. Musim otocit polstar a i perinu. Citim curky jak mi stekaji po stehnech. Stitna zlaza ok. Vypozorovala jsem, ze kdyz mam klid tak se to spusti pred menstruaci. Nekdy mam klid cely mesic, nekdy nedelam nic jineho nez ze peru pyzama.. a to mame v loznici nejakych 13 stupnu ted.
S dovolení se přidávám s dotazem, protože mám skoro ten samý problém jako zakladatelka. Vždy přes léto je to v pohodě nebo se potím z tepla, ale nyní přes zimu je to každou noc, opravdu každou. V pokoji, kde spím, máme max. 17 stupňů, po ulehnutí někdy cítím návaly horka a v průběhu noci se jednou vzbudím a mám ne úplně skrz, ale dost vlhké pyžamo hlavně na hrudi, krku a vzadu na zádech. Každou noc se převlékám. Po převlečení do suchého, se už do rána nezpotím. Dodržuju docela zdravý životní styl, spánkovou hygienu, nekouřím a tak, proto mě to docela zaráží. Děti nemám. O tom, že bych prodělala covid nevím (testy v práci negativní). Taky by mě zajímalo co s tím
.
Ahoj autorko, jak to stebou vypadá? Mám stejný problém. Měla jsem od 7/12 covid při kterém jsem se šíleně potila, ale měla jsem dost vysoké horečky. Ovšem už mám skoro 2 měsíce po covidu a stále se v noci potím. Hlavně od pasu nahoru, nejvíc na hrudi. Navíc mívám zvýšené teploty… Mám celkově problém s termoregulací po tom covidu, přes den je mi furt zima, v noci se zas potím. Krevní testy mám za sebou snad všechny možné. Mám pozitivní boreliozu z krve, ale na lumbálce jsem zatím nebyla a nechce se mi do toho. Magnetickou rezonanci mozku mám OK, dále jsem měla CT hrudníku, které bylo taky OK. Mám za sebou kompletní kardio vyšetření… Ještě mě napadlo, zda se mi nemohla rozjet po covidu nějaká autoimunitní nemoc, to je asi jediné, na co mi nikdo ještě žádné testy nedělal… Kdyby někoho něco napadlo, co by mi to mohlo způsobovat, tak budu ráda, když napíše. Krásný den všem.
Nějaká změna u zakladatelky? Mám to podobné. Najednou začalo noční pocení. V ložnici 17 stupňů a já se musím převléct do suchého. Takhle jsem se potila jen při Covidu. Ten jsem měla před měsícem a už to bylo ok, tak je mi divné, že by to najednou zase začalo. Mám i opožděnou na, tak snad je to jen hormony. Ale každý vecettuz mám nervy, jestli se budu potit nebo ne, protože jsem si samozřejmě vygooglila rakovinu.
@darktera už to nějak dopadlo? Mám to samé.. Mám teda už 3. týden nějakou virozu a do toho stimuluji vaječníky, ale z poceni mám strach každý večer před usnutim..
Mám tohle od druhýho porodu, mimochodem sem nekojila, ale v noci ze mě tekla doslova voda…někdy je to lepší někdy horší, jak kdy… prášky neberu, ms mě naběhla hned po šestinedělí a to mám od porodu už dva roky… potim se, když mám cca týden před ms…jinak covid sem měla v březnu a potila jsem se míň než při tomhle…
@Olgca Krevní testy mám ok. Není to mononukleóza, ani štítná žláza. Proto mám strach, že to bude rakovina. Mám i úbytek váhy a nechutenství. Podle doktora je to z léků, co jsem dobrala na akné nebo doznívání Covidu. Zítra k němu jdu, tak doufám, že mě pošle ještě na nějaká vyšetření. Ale ty to budeš mít z hormonů, neboj
Příspěvek upraven 08.05.23 v 21:51
@Wilík Jenže já to nemám nárazové. Už to mám měsíc v kuse každou noc.
@darktera píše:
No mívala jsem to každou noc nezávazně na ms…dokonce měsíc dva klid a pak zase znova i po ms… příčinu nezjistili…může to být i výkyv cukru v krvi.
@darktera píše:
No mívala jsem to každou noc nezávazně na ms…dokonce měsíc dva klid a pak zase znova i po ms… příčinu nezjistili…může to být i výkyv cukru v krvi.ale pokud si to nedostala a máš to po covidu tak covid rozhodí vše mimochodem… vypadá to na hormony
Co se třeba zkusit zaměřit na nějaké ty orgánové hodiny? Mohou navést, který orgán je oslabený.
U sebe poslední rok /dva - večer jdu spát zmrzlá, několik vrstev, mezi půlnocí a třetí se spotím, i když se mezitím průběžně odvrstvuji a nakonec je mi zase zima.
Venku - třeba tento týden jsem přitom chodila při 4st jen ve svetru a zima mi nebyla.