Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Vaše důvody a volbu jména nechám stranou, to je vaše věc. Jen si uvědomte, že mít oficiálně zapsáno víc než 2 jména naše zákony neumožňují, takže tím, že dceři druhé jméno dáte teď, jí vezmete možnost, aby si někdy v budoucnu, až z toho bude mít rozum, zvolila nějaké sama.
Jinak nechat zapsat druhé jméno je úplně jednoduché, stačí přijít s občankami a dceřiným rodným listem na matriku a tam vyplnit a podepsat prohlášení o volbě druhého jména. Pokud to bude existující jméno podle pravidel (stejně jako když jste vybírali první), nikdo nebude posuzovat žádné důvody nebo vám něco schvalovat či zakazovat. Prostě ho zapíší a do 30 dní dostanete nový rodný list.
Mám s tím relativně nedávnou osobní zkušenost, nechávala jsem si zapsat druhé jméno z vlastního rozhpdnutí v dospělosti.
@jjanekk píše:
Myslim, ze na matrice problem nebude. Muj starsi syn ma taky dve jmena. Pouziva jedno, to druhe ma po dedeckovi (kdyby byl holka, tak ma druhe po babicce). Ale taky nechapu, kdyz vlastne ani nevite jake chcete. Pro nas to druhe jmeno ma vyznam, pro vas to bude jmeno z kalendare
Moje řeč ![]()
@henry7 Upřímně,také nechápu jaký to bude mít přínos pro vaši dceru
To, že se to líbí VÁM, mě nepřijde jako argument. Ale to není předmětem diskuze, že?
Takže nevím, jaké máte úmysly s tím druhým jménem, to jí začnete po 2 letech říkat jinak? Nebo na ni budete volat oběma jmény? Moc tomu nerozumím, co tím sledujete
Ale pokud bych si měla vybrat, tak se mi asi nejvíc líbí Lucie Ema ![]()
Prostě chcem dát druhé jméno narazil jsem na tento web a diskusi tak se ptám někoho kdo má také dvě jména nebo dítě se dvěmi jmény
Když už tedy chcete dát druhé jméno a není to žádné, které by pro vás mělo nějaký význam, tak bych alespoň nedávala takové, které začíná na E. Špatně se to vyslovuje… ![]()
Dcera je Eliška a když jsme chodili na plavání (měla něco kolem roku), tak bylo „přeEliškováno“. Ve skupince 12.dětí bylo 5-6.Elišek. Tak jsme se rozhodli dát ji druhé jméno po babičce z důvodu, aby ji ve škole neříkali příjmením, tak jako za mých časů jsme měli 4× Lenku, 3× Janu, 4× Petr, 4× Jaroslav a 3× Tomáš-aby je rozlišili, tak vždy jim říkali příjmením. Tak má Eliška druhé jméno po babičce a tím pádem i po mě Eliška Anna. A jako zázrakem je ve třídě jediná
. Nic k tomu nebylo třeba jen dojít na matriku, podepsat souhlas a rodný list nám poslali domů, taky neměla druhé jméno od narození.
Lucie Ema nezní špatně, ale ta kombinace se dává často, resp. jsem se s tím už několikrát setkala(i s Emou Lucií),zkus zapátrat ve statistikách, ať Tě potom nemrzí, že máte „tuctovou“ kombinaci.
Co se týče kombinace, těžko radit, musí vás to „chytnout za srdce“,to „soujmení“ vám musí souznít dohromady a zároveň ladit s příjmením. Jedna z našich dcer má taky dvě jména - od narození, líbí se nám to i teď, po 6 letech a jsme rádi, že se jmenuje tak, jak se jmenuje. Ale vím, že je spíš vyjímka, většina dětí jejího věku(i podle jmenného seznamu ve školce, máme tam 8 tříd),protože v ČR je to svým způsobem trochu nepraktické, většinou se používá jedno a to druhé se musí všude na úředních listinách uvádět. Ale to až v dospělosti, školky a školy to řeší pouze iniciálou prvního písmene druhého jména a tečkou.
Nejstarší syn má jedno jméno, třetí dcera má taky jedno jméno a teď čekáme miminko, bude mít taky jedno jméno. Už nás prostě nic, žádné kombinace, za srdce nechytlo, nic nás neoslovilo.To druhé jméno pro nás taky určitý význam má, je to jiný tvar jméno po předkovi..Je to naše věc a naštěstí jsme se setkali s kladnými ohlasy - už v porodnici, prostě se to lidem líbilo, jen se ptali, co nás k tomu vede..A jsme o to raději, že naše holčička dostala první jméno, které v době jejího narození nijak frekventované nebylo, bohužel, do 3 let se rozšířilo jak houby po dešti, takže i tím, že má dvě jména, není tuctová.
Tak ať se rozhodnete správně, udělejte to tak, jak to cítíte ![]()
@henry7 když už tak bych dala jinou kombinací než s Emou. Takové ty otřepané Ema Marie, Ema Lucie atd. jsou hrozně okoukané a oposlouchané, někteří už dokonce mají averze k těmto jménům - stačí přečíst diskuze zde, jak se uživatelky otřepávají, že to je všude samá Ema
Z výběru bych teda nevolila ani jedno, protože s Elama není frekventovanost o moc lepší. Ta Lucie Tea jak tu někdo navrhoval by šla.
Za mě taky Lucie Thea/Tea. Ale nechápu, proč chcete dávat druhé jméno, když, jak někdo psal, to pro vás bude jen jméno z kalendáře. Pochopila bych to, kdyby pro vás to jméno mělo nějaký hlubší význam, ale takhle… ![]()
Díky za reakce, neptejte se proč druhé jméno, ale spíš poraďte nebo někdo kdo má nějaký dobrý tip na druhé jméno Lucie (to druhé) Bí…á, díky.
@henry7 píše:
Díky za reakce, neptejte se proč druhé jméno, ale spíš poraďte nebo někdo kdo má nějaký dobrý tip na druhé jméno Lucie (to druhé) Bí…á, díky.
A vy to druhé jméno chcete normálně používat, nebo jak? A budete to vyžadovat i po ostatních? To je docela důležitá informace, co s tím druhým jménem zamýšlíte. Jak tu psaly holky, většinou má druhé jméno hlubší význam, bývá to jméno po prarodiči, kmotře atp… Moji rodiče třeba měli oba druhé jméno po kmotrech, nikdy ho nepoužívali, dozvěděla jsem se to až po jejich smrti. Pokud to chcete mít fakt jenom jako přívěsek k prvnímu jménu a chcete být zajímavý tím, že budete na dítě volat třeba - LucieEmo! tak bych to druhé jméno volila určitě nějaké krátké. 3 max. 4 písmena Lucie Ema mi přijde ideální, i to spolu celkem hezky zní.
Chceme ho používat, a spíš Lucie Ema? Lucie Emma? Lucie Ela? Lucie Ella? a jak někdo radil Lucie Thea/Tea, Thea a Tea jaký je mezi tím rozdíl?
@henry7 píše:
Toto popravdě moc nechápu, nepřijde mi, že to děláte z vlastního přesvědčení, ale proto, že chcete být zajímaví ![]()
My jsme se sami rozhodli, že dcera bude mít dvě jména, oboje jsme vybírali my sami, bez pomoci a podpory kohokoliv, ani příbuzných a byli jsme si tím jisti, vnitřně jsme to cítili a dokázali jsme si to obhájit.
Ono to většinou jde poznat, jestli je to ten první nebo druhý případ, už podle postoje rodičů.
Vaši situaci bych řešila asi následovně - dceři bych nechala jedno jméno a dvě jména bych vybírala případnému dalšímu dítěti. Jsem toho názoru, že i jméno je součástí osobnosti a pokud nemá dvě jména od malinka, není nutné to „na sílu“ řešit po dvou letech.
My jsme se taky zprvu snažili vybrat dvě jména i pro další(očekávanou) dceru, ale nechali jsme toho. Protože jsme sami věděli, že to není „ono“,že to tak necítíme, nezní nám to dohromady. Už vůbec by mě nenapadlo to řešit někde v diskuzi na netu, ať ženské poradí s výběrem druhého jména ![]()
No nevím řeší se tady větší blbosti, našel jsem tuto diskusi tak se ptám, díky za odpovědi