Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Naše dítě má příjmení po otci, jinak bych to nechtěla. To, že já mám dvě, je moje věc, nedokázala jsem se smířit s myšlenkou, že najednou po třiceti letech se budu jmenovat úplně jinak ![]()
U pediatričky nebo pokud zařizuji něco kolem malého, tak se představuji jen příjmením manžela. Dvěma se představuji na úřadech a tam, kde je potřeba občanka. Aby v tom nebyl bordel ![]()
Jinak pomlčka se nepíše a to je prý taky ze zákona. Jen mezera…
PetiteFillette píše:Takhle to je správně. Manžel je Svoboda, já Svobodová Nováková, děti Svoboda/ová (fiktivní jména
Mám pocit, že na tom formuláři, který se vyplňuje před svatbou je kolonka, jak se budou jmenovat budoucí děti.
Doufám, že mě nečeká překvápko v podobě toho, že by měly mít obě příjmení. Plány mám takové : dcera Nováková, já Svobodová Nováková, manžel Svoboda a mimi co je na cestě Svoboda/ová (fiktivní jména).
A co pomlčka, dává se nebo ne??
KPKristy píše:
Naše dítě má příjmení po otci, jinak bych to nechtěla. To, že já mám dvě, je moje věc, nedokázala jsem se smířit s myšlenkou, že najednou po třiceti letech se budu jmenovat úplně jinak
U pediatričky nebo pokud zařizuji něco kolem malého, tak se představuji jen příjmením manžela. Dvěma se představuji na úřadech a tam, kde je potřeba občanka. Aby v tom nebyl bordelJinak pomlčka se nepíše a to je prý taky ze zákona. Jen mezera…
já se taky představuju jen manželovým. dvěma se představuju taky jen při oficiálních příležitostech..
Dančí píše:Však jo, kdo by to pořád omílal celéKPKristy píše:já se taky představuju jen manželovým. dvěma se představuju taky jen při oficiálních příležitostech..
Naše dítě má příjmení po otci, jinak bych to nechtěla. To, že já mám dvě, je moje věc, nedokázala jsem se smířit s myšlenkou, že najednou po třiceti letech se budu jmenovat úplně jinak
U pediatričky nebo pokud zařizuji něco kolem malého, tak se představuji jen příjmením manžela. Dvěma se představuji na úřadech a tam, kde je potřeba občanka. Aby v tom nebyl bordelJinak pomlčka se nepíše a to je prý taky ze zákona. Jen mezera…
no právě.
po svatbě se mi stalo, že jsem někam volala a představovala jsem se oběma a někdo mi říkal, tak to příjdetě dvě jo? ![]()
Dančí píše:Ach jo, já tyhle trapný poznámky nesnáším. Lidi už by si mohli zvyknout, že nejsme všichni přes kopírák
no právě.
po svatbě se mi stalo, že jsem někam volala a představovala jsem se oběma a někdo mi říkal, tak to příjdetě dvě jo?
Do mě se nedávno naváželi lidi na odběru krve. Sestřička a pacient. Co prý to je za výmysl, chudáci děti a že to je dlouhý někam psát a takový kraviny. Ze začátku jsem měla tendenci to vysvětlovat, ale nakonec jsem jim řekla, že jim do toho nic není, a že to zvládám vše v pohodě, děkuji ![]()
PetiteFillette píše:
No upřímně bych nechtěla být tím dítětem, co má 2 příjmení. Při představě, že se všude ve škole musím podepsat takovým strašně dlouhým jménem.. Kámoška má třeba holčičku, která má 2 dlouhé jména a dlouhatánské německé příjmení (dohromady 30 písmen)
Taky takto odsuzuješ děti, které dostanou 2 jména (ne příjmení, ale křestní)? Mě to přijde na stejné úrovni jako 2 příjmení. Děsně nepraktické, ale děti v tuto chvíli mají prostě smůlu.
Nikoho neodsuzuju, pouze jsem napsala, že bych takto dlouhé jméno mít nechtěla. A ne, nechtěla bych je ani, pokud by se jednalo o 2 křestní + 1 příjmení. Samozřejmě je ale rozdíl, jestli se jedná o Petr Jan Loučka nebo Magdaléna Elizabeth Půlkrábková.
Dančí píše:
no právě.
po svatbě se mi stalo, že jsem někam volala a představovala jsem se oběma a někdo mi říkal, tak to příjdetě dvě jo?
PetiteFillette píše:Já mám celkem 24 písmen
Nikoho neodsuzuju, pouze jsem napsala, že bych takto dlouhé jméno mít nechtěla. A ne, nechtěla bych je ani, pokud by se jednalo o 2 křestní + 1 příjmení. Samozřejmě je ale rozdíl, jestli se jedná o Petr Jan Loučka nebo Magdaléna Elizabeth Půlkrábková.
Taky budu mít 24. Jsem ráda, že už nemusím do školy, fakt si nedovedu představit, že bych tak měla podepisovat každou písemku, každý sešit.. Teď už jsem dospělá a navíc je to moje volba..
Já uvažuju o jménu na 18 písmen + 2 mezery, ale to v lepším případě, jinak to vyjde na 20+2. Zákon totiž dle výkladu umožňuje převzít příjmení manžela v mužské podobě a příjmení za svobodna nechat v přechýlené podobě. Co si o tom myslíte? Příkladem je Kateřina Konvalinka Průšová.
Já nad tím taky dumala, ale vyslovuje se mi to ještě hůř, než obě přechýlené. ![]()
Mě se to docela shoduje - nepřechýlené příjmení končí na K a mé příjmení začíná na K. Pokud bych si otevřela třeba advokátní kancelář, tak je to plně profesionální jméno kanceláře ![]()
JanaK88 píše:
Já uvažuju o jménu na 18 písmen + 2 mezery, ale to v lepším případě, jinak to vyjde na 20+2. Zákon totiž dle výkladu umožňuje převzít příjmení manžela v mužské podobě a příjmení za svobodna nechat v přechýlené podobě. Co si o tom myslíte? Příkladem je Kateřina Konvalinka Průšová.
To me prijde zvlastni. Jak zde ostatni rikaji, ze se stejne v zalezitostech ohledne deti predstavuji jmenem manzela- napr. Nováková (manzel Novák), tak kdyz by to bylo v muzske forme, tam si myslim, ze by s tim melo dost lidi problemy. Aby si pod jmenem Novák představili zenu.