Druhé příjmení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
46669
7.1.12 22:04

Naše dítě má příjmení po otci, jinak bych to nechtěla. To, že já mám dvě, je moje věc, nedokázala jsem se smířit s myšlenkou, že najednou po třiceti letech se budu jmenovat úplně jinak :oops:
U pediatričky nebo pokud zařizuji něco kolem malého, tak se představuji jen příjmením manžela. Dvěma se představuji na úřadech a tam, kde je potřeba občanka. Aby v tom nebyl bordel :D

Jinak pomlčka se nepíše a to je prý taky ze zákona. Jen mezera…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
7.1.12 22:05
PetiteFillette píše:
Mám pocit, že na tom formuláři, který se vyplňuje před svatbou je kolonka, jak se budou jmenovat budoucí děti.
Doufám, že mě nečeká překvápko v podobě toho, že by měly mít obě příjmení. Plány mám takové : dcera Nováková, já Svobodová Nováková, manžel Svoboda a mimi co je na cestě Svoboda/ová (fiktivní jména).
A co pomlčka, dává se nebo ne??
Takhle to je správně. Manžel je Svoboda, já Svobodová Nováková, děti Svoboda/ová (fiktivní jména :mrgreen: )
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
559
7.1.12 22:05
KPKristy píše:
Naše dítě má příjmení po otci, jinak bych to nechtěla. To, že já mám dvě, je moje věc, nedokázala jsem se smířit s myšlenkou, že najednou po třiceti letech se budu jmenovat úplně jinak :oops:
U pediatričky nebo pokud zařizuji něco kolem malého, tak se představuji jen příjmením manžela. Dvěma se představuji na úřadech a tam, kde je potřeba občanka. Aby v tom nebyl bordel :DJinak pomlčka se nepíše a to je prý taky ze zákona. Jen mezera…

já se taky představuju jen manželovým. dvěma se představuju taky jen při oficiálních příležitostech..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
7.1.12 22:06
Dančí píše:
KPKristy píše:
U pediatričky nebo pokud zařizuji něco kolem malého, tak se představuji jen příjmením manžela. Dvěma se představuji na úřadech a tam, kde je potřeba občanka. Aby v tom nebyl bordel :DJinak pomlčka se nepíše a to je prý taky ze zákona. Jen mezera…
já se taky představuju jen manželovým. dvěma se představuju taky jen při oficiálních příležitostech..
Však jo, kdo by to pořád omílal celé :jazyk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
559
7.1.12 22:07

no právě.
po svatbě se mi stalo, že jsem někam volala a představovala jsem se oběma a někdo mi říkal, tak to příjdetě dvě jo? :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
7.1.12 22:12
Dančí píše:
no právě.
po svatbě se mi stalo, že jsem někam volala a představovala jsem se oběma a někdo mi říkal, tak to příjdetě dvě jo? :zed:
Ach jo, já tyhle trapný poznámky nesnáším. Lidi už by si mohli zvyknout, že nejsme všichni přes kopírák :roll:

Do mě se nedávno naváželi lidi na odběru krve. Sestřička a pacient. Co prý to je za výmysl, chudáci děti a že to je dlouhý někam psát a takový kraviny. Ze začátku jsem měla tendenci to vysvětlovat, ale nakonec jsem jim řekla, že jim do toho nic není, a že to zvládám vše v pohodě, děkuji :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
7.1.12 22:16
PetiteFillette píše:
No upřímně bych nechtěla být tím dítětem, co má 2 příjmení. Při představě, že se všude ve škole musím podepsat takovým strašně dlouhým jménem.. Kámoška má třeba holčičku, která má 2 dlouhé jména a dlouhatánské německé příjmení (dohromady 30 písmen) 8o

Taky takto odsuzuješ děti, které dostanou 2 jména (ne příjmení, ale křestní)? Mě to přijde na stejné úrovni jako 2 příjmení. Děsně nepraktické, ale děti v tuto chvíli mají prostě smůlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
7.1.12 22:27

Nikoho neodsuzuju, pouze jsem napsala, že bych takto dlouhé jméno mít nechtěla. A ne, nechtěla bych je ani, pokud by se jednalo o 2 křestní + 1 příjmení. Samozřejmě je ale rozdíl, jestli se jedná o Petr Jan Loučka nebo Magdaléna Elizabeth Půlkrábková.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
7.1.12 22:27
Dančí píše:
no právě.
po svatbě se mi stalo, že jsem někam volala a představovala jsem se oběma a někdo mi říkal, tak to příjdetě dvě jo? :zed:
:lol: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
7.1.12 22:29
PetiteFillette píše:
Nikoho neodsuzuju, pouze jsem napsala, že bych takto dlouhé jméno mít nechtěla. A ne, nechtěla bych je ani, pokud by se jednalo o 2 křestní + 1 příjmení. Samozřejmě je ale rozdíl, jestli se jedná o Petr Jan Loučka nebo Magdaléna Elizabeth Půlkrábková.
Já mám celkem 24 písmen :D . Do kolonek ve formulářích se to vejde jen tak tak :jazyk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
7.1.12 22:34

Taky budu mít 24. Jsem ráda, že už nemusím do školy, fakt si nedovedu představit, že bych tak měla podepisovat každou písemku, každý sešit.. Teď už jsem dospělá a navíc je to moje volba..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
7.1.12 22:40

Já uvažuju o jménu na 18 písmen + 2 mezery, ale to v lepším případě, jinak to vyjde na 20+2. Zákon totiž dle výkladu umožňuje převzít příjmení manžela v mužské podobě a příjmení za svobodna nechat v přechýlené podobě. Co si o tom myslíte? Příkladem je Kateřina Konvalinka Průšová.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
7.1.12 22:47

Já nad tím taky dumala, ale vyslovuje se mi to ještě hůř, než obě přechýlené. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
7.1.12 22:50

Mě se to docela shoduje - nepřechýlené příjmení končí na K a mé příjmení začíná na K. Pokud bych si otevřela třeba advokátní kancelář, tak je to plně profesionální jméno kanceláře :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31010
7.1.12 22:54
JanaK88 píše:
Já uvažuju o jménu na 18 písmen + 2 mezery, ale to v lepším případě, jinak to vyjde na 20+2. Zákon totiž dle výkladu umožňuje převzít příjmení manžela v mužské podobě a příjmení za svobodna nechat v přechýlené podobě. Co si o tom myslíte? Příkladem je Kateřina Konvalinka Průšová.

To me prijde zvlastni. Jak zde ostatni rikaji, ze se stejne v zalezitostech ohledne deti predstavuji jmenem manzela- napr. Nováková (manzel Novák), tak kdyz by to bylo v muzske forme, tam si myslim, ze by s tim melo dost lidi problemy. Aby si pod jmenem Novák představili zenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí