Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
jakou kameru máte v autě? S jakou jste spokojeni? Jak ji máte zapojenou?
Vyhlašuji stopku umělcům co neumí parkovat a sháním duální (přední, zadní) kameru s perfektním parkovacím režimem - reakce na pohyb, otřes. Cenově max 6.000,–
Díky za případné tipy ![]()
Já se přidám s tím, že nemám finanční limit… nějak mi ten bordel na silnicích začíná silně vadit.
@Abeba píše: Více
Koupil jsem nějakou noname asi za litr a leží mi doma už asi měsíc, protože se nemohu rozhodnout, do kterého z aut ji mám namontovat
Jinak co mám v jednom autě kameru bez záznamu, jen abych za velkým autem viděl dobře dozadu při couvání, tak mám poznatek na montáž - je dobré, když jde zadní kamera přepnout do režimu stálého zobrazení a ne jen, když je zařazená zpátečka. Mám to tak a nemůžu si to vynachválit.
@rmot a to já bych věděla kam jí namontovat, ale nevím která je ta nejlepší
Na trhu jich je spousty a člověk neví kterou vybrat a neudělat chybu. A včera bylo pozdě
Díky za radu, tento poznatek se může hodit ![]()
Mal som viacero kamier a bohuzial vacsina je odpad. Jedine co bolo pouzitelne bola seria MINI, bohuzial uz sa nerobi. Posledna mi koncom roku dosluzila a tak nejak vyberam co dalej. Takze nepomozem, ale aspon niekolko bodov odomna na co pozerat.
Par postrehov z prevadzkovania kamery a aute (SK, CZ, DE, AT, BE, UK, IR, IT, CR, FR, RO, PL…)
1. Policajti su hrozne neprijemny ked je kamera vo vyhlade, davam ju vzdy na sklo ‚za‘ spolujazdcovu cast spatneho zrkadla, tak aby som ako vodic n anu nevidel.
2. Neexistuje denne a nocne riesenie, bud mas otvoreny objektiv aby si v noci videl, ale cez den je to dost na ‚prd‘ alebo naopak v noci nic nevidis… Ja som mal vacsinou vybrate filtre aby v noci bol obraz co najlepsi.
3. Nicia dost karty, preotoze nezapisuju rovnomerne (nemaju wear leveling), doporucujem co najvacsiu kartu a zmierit sa s tym ze 1 karta za rok je prevadzkovy naklad.
4. parkovaci mod je mozne prevadzkovat bud z baterie kamery alebo z baterie auta, v prvom pripade pocitaj ze bateria kamery ma vzhladom k striedaniu teplot -30 az +70 zivotnost jednotky dni, ak parkovaci mod bezis z baterie auta tak si mozes spocitat ako dlho mozes mat auto odstravene predtym ako uz nenastartujes
Zvazoval som 2 bateriovy koncept (aj koli nezavyslemu kureniu) ale mal som prioritnejsie veci na praci.
5. Nedaval by som si 2 objektivovu kameru, ale dal by som si 2 samostatne kamery (nezavysle zapisy, nezavisle karty atd…)
6. V CZ je macher ktory robi kamery pre WRC vozy a obraz ide mimo ine do televizie, pise si sam aj SW k tomu… bohuzial ma trosku ine zameranie a nikdy sa mi to s nim nepodarilo dotiahnut do konca (potreboval som modifikaciu zapisovej jednotky na vacsie karty, na zamykanie zaznamov, automaticke mazanie, ine objektivy…) trosku ma to mrzi, ale prace ma dost ked som s nim posledne hovoril tak cakacia doba bola asi rok, kazdopadne najvacsie riziko je ze ked ta v AT zastavia s pevne namontovanou kamerou tak ti zabavia auto.
7. Kamery som si montoval sam, kabelaz som si nechal natahat v servise. Na novych autach (termalne sklo, vyhrievane, IR filtre…) je problem s GPS, doporucuje sa davat samostatny prijimac, ale ja som to nikdy neriesil, nejaka presnost GPS ma netrapila pretoze podla obrazu to ked tak dodatocne upresnim a +- viem kadial som siel, kludne by som bral aj kameru bez GPS. Problem je ze policajti su mentalne fixovany na udaj KMH a nedokazu pochopit ze je to iba spocitane cislo od oka, ze to s realitou nema nic spolocne, takze mam odlozene zanamy kde to ukazuje 1300km/h a podobne aby som to vedel aj tym mentalne nevybavenym vysvetlit.
8. Koli Rakuskym policajtom som vzdy kupoval kamery ktore maju ‚quick mount‘ aby som ich mohol dat prec ked vstupim do rakuska a zase namontoval ked z neho vyleziem.
9. Pre niektore krajiny podlieha palubna kamere oznameniu, napriklad v CZ nebola jasna legislativa (ked som daval prvu kameru, neviem aky je stav teraz) a kedze som to mal od pravnika pripravene tak som oznamenie poslal asi do vsetkych krajin europy ![]()
10. WiFI, bluetooth a po poslednych skusenostiach aj integrovanu obrazovku povazujem za zbytocne hluposti. Ano na prve hranie je to krasne ale ked si clovek zvykne tak iba skontroluje ledky a je vsetko jasne - napriklad ja som uz vedel ze zelena ma svietit, modra blikat a cervena svietit, takze som iba pohladom skontroloval ako sa ma kamera a vyrazil
11. Skontrolujte si ake su moznosti montaze, pretoze kazde auto ma iny sklom skla a niektore kamery maju drziaky s pevnym sklonom, takze ich tam potom nedostanete, drziak ma mat nastavitelny sklon (staci podlozkami) a kamera tiez tu uz je lepsie ak je to otocne, ale zase to musi mat nejaku aretaciu pretoze nechcete aby po kazdom vymole kamera snimala nohy spolujazdca ![]()
12. Last but not least, najdolezitejsim kriteriom je kvalita obrazu, potom kvalita obrazu a potom kvalita obrazu.
EDIT: Doplnenie, ja zvazujem aktualne 70mai A810 alebo VIOFO A329, bohuzial obe su extremne velke pretoze aktualne bezi sutaz medzi vyrobcami kto bude mat vacsi displej… Maju zlu montaz (neda sa natacat drziak, iba kamera), a nemaju zamok konektoru
13. to som este v povodnom prispevku zabudol zmienit, ze je dolezite aby kamera mala zamok konektoru, vacsinou sa to napaja cez USB konektory ktore sa po par vymoloch rozpoja. Tragedia to nieje tavna pistol to vzdy vyriesila doteraz, ale ked je integrovany zamok konektoru je to lepsie.
14. a este som zabudol na taky detail k tym ‚multi‘ kameram, procesor ma vacsinou obmedzeny vykon a datovy tok, takze ked mas 1 kanalovu kameru tak mas 50 mbit, ked mas 2 kanalovu kameru tak mas 30mbit pre prednu a 20mbit pre zadnu kameru… najdite si porovnanie na yutube kde mas 2 kanalovu kameru prevadzkovanu ako 1 kamalovu a potom ako 2 kanalovu ten rozdiel v kvalite je velky…
Tiez v pripade kamery na cene nezalezi, bohuzial na trhu nic prijatelne aktualne nieje, vsetko sa riadi iba kriteriom co najvacsej obrazovky…
EDIT 2: Po skusenostiach z baraku sa pohravam z myslienkou kupit normalne priemyselne kamery a dat pod pristrojovku zaznamovu jednotku, takto ziskam pomerne kvalitne kamery, ale zase tam chyba ten SW, automaticky start, shutdown, dostatocne prisposobovanie sa zmenam podmienok ked v noci ide oproti auto…
@IcePlanet7
Zaujalo mě to oznamování a sundavání kamery v Rakousku. Co auto, které má kamery kolem dokola od výroby a v krizových situacích záznam ukládá?
A jak je to vůbec u nás s využitelností záznamu jako důkazu pro policii?
Neviem, kamery som zaviedol az po nehode a odvtedy sa nastastie nic nestalo. Kazdopadne viem od byvalich kolegov ze v pripade nehody policajti sleduju hlavne km/h, ale urcite zalezi od kazdeho pripadu (nehody aj policajta
).
Viem ze v pripade ze su na zazname vidiet tvare osob (niesom si isty ako je to s SPZ) tak je to problem, pretoze sa tym ty ako autor vystavujes trestnemu stihaniu, pretoze podla nejakeho zakona si povinny taky zaznam nevytvorit a v pripade vytvorenia ho neodkladne zmazat alebo tvare osob rozmazat. Nicmene tu by sa mal pouzivat nejaky princip primeranosti (vraj). Ak sa jedna o nehodu kde umrelo 10 ludi tak je dolezitejsie vypatrat vinnika nehody nez stihat teba za tvare (ale spoliehaj sa na to), ak je to tukanec na krizovatke kde su mestske kamery tak je asi lepsie odmietnut zaznam vydat, pripadne ho znicit, alebo aspon predstierat ze je zniceny ![]()
Osobne ziadne zaznamy ani ine veci policii nevydavam na poziadanie, sme v pravnom state a musia na tom mat nejaky dovod a ten dovod sa vola sudny prikaz. Podobne na mieste nehody uz nic nepodpisujem.
Je to dokaz ako kazdy iny, mozno ho spochybnit, mozno nim manipulovat, vela veci podlieha znaleckemu posudzovaniu…
Auto ktore to ma z vyroby - netusim, ale vzhladom k jednaniu rakuskych policajtov by ma neprekvapilo keby ti ho (ako Slovakovi) zabavili
Mna osobne naposledy rakusky policajti vybrzdovali v lavom pruhu (relativne dlho pretoze som siel pomaly a v pohode - neponahlal som sa) a nasledne ma odviedli na odpocivadlo (POLIZEI FOLGEN) kde chceli 1000 EUR za nedodrzanie bezpecnostneho odstupu (uplne obycajna audina a 2 fagani v civile, chvilu som sa bal ze je to prepadnutie, predsa len bolo kolo polnoci, ale fakt vo vnutri maju kamery a merace vzdialenosti vpredu aj vzadu), tak som im povedal ze to bude riesit moj pravnik a ze urcite su niekde na tom useku kde ma vybrzdovali kamery. Odpisali si cislo obcianskeho a udaje z vodicskeho a zatial som o nich nepocul ![]()