Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Já, jakož to člověk nerozhodný žádám rady..
Syn (14) už nějakou dobu mluví o iPhone. Do teď měl nějaký Samsung.. ten tel po dvou letech byl omlácený, jak kdyby s ním zatloukal hřebíky. Tel už nějakou dobu nemá… A já teď váháme, zda mu koupit iPhone ( použitý) a dobíjecí sim, nebo nový tel s paušálem (ptz data)..
Já sama iPhone nemám, takže to nedokážu ocenit..
My kupujeme roky v celé rodině použité iPhony. Kdyz vybereš dobrého prodejce, neuděláš chybu. Telefony byly v dobrém stavu, jen některé měly baterii na hraně životnosti - jsou servisy, kde se mění, tak no problém - jsou originální i neoriginální, a obě dobře fungují. iPhone za me dobrý v tom, ze si tam nemůžeš stáhnout všechno - je to dobre zabezpečeno. Tohle je pro nás hlavní důvod proč jedeme na Iphonech skoro cela rodina. Akorát doporučuji bezpečnostní sklo a nějaký obal, zvlášť když tve dítě to hned omlátí.
Fakt koupíš dítěti mobil za 15tis a výše, když za dva roky ho měl omlácený jak od hřebíku? Nezdá se mi že by si vážil věci…
První iPhone byl použity ze swappie. Spokojenost - mobil vypadal jako nový, stál tenkrát (před čtyřmi lety) asi 5-6 tisíc. Jediné co, tak měl měněnou baterku a i když za dva roky už výrazně nestíhala a musela jsem dobíjet i přes den, furt to psalo kapacitu baterie 100%, takže něco se tam neudělalo dobře.
Ten co mam teď je novy (myslim14 tisic), koupit jsem ho musela, jelikož mi praskl u starého display i pres ochranné sklo, a nakonec jsem si už nemohla spárovat nové hodinky, jelikož měl zastaralý software.
To je asi jedna z nevýhod koupe starého - ten mobil má už X let, a Apple pak přestává vydávat nové aktualizace pro ne… takže to chce vzít nějaký dvouletý model, ne pětiletý. A ten samozřejmě nebude stát 5, ale třeba 10+.
Jinak za mě moc nechápu, proč by použity měl mít dobíjecí sim a nový paušál? To je asi nejvíc na vás, jestli věříte synovi, že nebude chtít nakupovat doplňky do her a tak, aby nezneužil toho paušálu…
@KKK85 píše: Více
Dvanáctku může mít od 5300,–.
Třináctku (která mi asi dává větší smysl) od 8000.
@Lily-of-the-valley píše: Více
starší? Noo já nejsem příznivce iphone, takže já to zhodnotit nemůžu uplně. Ale i tak děckám nekupujeme mobily ani za 8-9tis. Nejdražší mobil má u nás 17ti letá a ten stál asi 6-7tis, už to mi přišlo dost. Mladší ve 13ti dostala za 5-6tis.
@KKK85 právě že nechci. Tak drahej nemám ani já sama…ale já to nevyuziju.. Ale myslím že on taky ne ![]()
Tak on iPhone 3× spadne a rozseká se displej, ono to moc odolný proti pádu není, v téhle oblasti Apple konkurovat nemůže a pokud měl za 2 roky Samsung v takovým dezolátu, tak ten iPhone moc dlouho nevydrží.
Jinak jsem teď kupovala iPhone SE 2020 na Swappie, stál pakatel a aktualizaci systému pořád má. Celkově jsem byla s tím nákupem na Swappie moc spokojená. Cena fajn, telefon v perfektním stavu, baterie drží dobře. Kupovala jsem ho mamce, ale dokážu s ním pracovat naprosto v pohodě, šlape hezky.
Příspěvek upraven 22.03.25 v 08:32
@xsaleen nový mobil s paušálem.. myslíš jako koupit něco třeba u tmobile, jakože dotovaný? Za mě toto se vůbec nevyplatí. My tak měli mobily.. za prodloužení smluv a tak.. pak jsem si to spočítala a vyjde to dráž než když koupíš mobil přes net, a zvlášt děcku sjednáš paušal. Oni si to umí ti operátoři spočítat. Nám tak v tmobile tak dali mobil, že paušal navýší o 150kč, a pak splátka 150kč… noo pak jsem doma počítala… pozdě samozřejmě… a mobil na netu stál 5500, a mě by vyšel přes 7tis.
Jinak ve 14ti bych určitě pořídila aby mělo dítě i data. Ty má i dcera v devíti, ač trošku ale nějaké data má.
@xsaleen píše: Více
nám taky děcka mleli o iphonu… ono je to teď trend, v každém videu na youtube iphone… já jim řekla že na mobil dám max 6-7tis, pokud chtěji iphone hurá na brigádu. Od kolegyně syn makal v 17ti celé léto na brigádě a koupil si ho a pak říkal že to až tak za to nestálo
.
Spíše bych mu pořídila paušal a data v tomto věku.
@KKK85 my už měli takto dvakrát.. ale vždy za,1kc'
Tak tak.. dřív chodil, že iPhone je sr..
No na brigádu ho můžu poslat nejdřív příští rok..
Mě třeba to přijde zbytečný, utrácet xx tisíc za mobil i pro sebe i jako dospělého.. mám nějaký za 8.t a to jen proto, že mi ho koupil muž..
Stejně to bude jen YouTube, hry a instac. Na to není třeba nic extra.
Příspěvek upraven 22.03.25 v 08:41
@xsaleen píše: Více
tak za korunu dávaji mobily které stojí cca 3tis.. to jsem měli už taky doma.
Tak jako jak tu zaznělo, za trojku může mít SE 2020. Nebo tu dvanáctku za 5. Ja fakt nevim co se řeší, jako kdyby to stalo svet… záleží na tom, jak to maji s financemi u zakladatelky proste.