Poradna duly
Jana Čurdová
Lucy už jeďte.Z 5minut jsou najednou 2minuty a pak už rodíte…Tak ať to není po cestě do porodky ![]()
Držíme všechny palce a těšíme se na smsku.
Něco k pupínkům…
U donošených, zdravých dětí se dosti často objevuje 2. až 3. den po porodu tzv. toxoalergický exantem. Nejedná se však, jak by se mohlo podle názvu zdát, o reakci na jedovaté látky, ale příčina této neškodné vyrážky není známá. Možná se jedná o poporodní adaptaci na zevní prostředí. Na obličeji, hrudníku, zádech a končetinách (s výjimkou dlaní a plosek) se objevují zarudlé skvrny 2 -3 cm v průměru, uprostřed jsou živě červené pupeny, jindy puchýřky až neštovičky. Obraz je dosti pestrý, někdy se přirovnává k "poštípání blechou”. Nesvědí, dítě dobře prospívá. Vyrážka trvá většinou 5 dní až 2 týdny a poté samovolně mizí.
Téměř polovina novorozenců mívá na kůži obličeje bílé tuhé pupínky v různém počtu, od ojedinělých až po desítky. Bývají hustě na nose, čele i na tvářích, kůže není nikterak zarudlá a nevypadá nemocně. Pupínky připomínají tukové cystičky. Jde o milia - cystičky naplněné rohovinou. I ony postupně během několika týdnů samovolně mizí.
V příliš teplém a vlhkém prostředí se na kůži mohou objevit potničky. V potivých místech - na krku, v podpaží, na trupu pod oděvem se vysévají droboučké povrchní puchýřky světle růžové nebo červené barvy. Mohou se objevit i po nevhodném ošetření kůže, např. po použití mastných krémů nebo olejů v horkých letních dnech. Nejvhodnější léčbou je prevence: prodyšné bavlněné oblečení, přiměřená teplota v místnostech, chladnější koupel.
U malé části dětí ve věku od 2 do 4 týdnů se vyskytuje na obličeji novorozenecké akné. Vypadá podobně jako u dospívajících, černé tečky (komedony, tj. rohovinou uzavřené vývody mazových žláz), červené pupínky i neštovičky. Odeznívá větžinou samovolně do 8 měsíců věku, pokud je vážnějží, je lépe vyhledat lékaře.
My máme ty bílé tuhé pupínky na obličeji…myslela jsem,že je to z jídla.Tak není.
ahojjky, tak jsme od soboty konečně doma, v porodnici mě začal bolet zub, tak nas pustili o den dřív..
gratuluju všem, k novým miminkům..
Adámek je hrozně hodný, ale jen přez den, v noci furt jen chodim a chovám..má to náký prevrácený..jinak kojim každý 2 hodky, je hroznej zrout..ale mlíčka máme dost, že musim ještě odstříkávat..no zatim všechno zvládáme, už mam nastesti zařízený skoro vsechny papíry..
jinak k porodu:
v pondělí ráno jsem šla do poradny, bylo mi už nak divně, tak sem přemýšlela jestli si nemam vzít veci do porodky, ale nakonec sem je netáhla..no u doktorky na monitoru už sem to začínala cejtit, ale to už tu bylo tolikrát, že sem si řikala, že z toho nic nebude..najednou ale začal zlobit monitor a mela sem spatnej tlak, tak me hned poslala na porodní sál, at mi udelaj znova monitor, zacala sem mit pravidelný kontrakce po 5-6 min. ale slabounký..oni už si me tam ale nechali, že at jede pritel pro veci, ze me zatim pripravi
já cucela jak blazen proc tak brzo, ze sou slaby..to bylo 9 hod..erik sel pro veci, ale zapomel si klice, takze se musel vracet
..pak jsme do dvanácti čekali, kontrakce byly častěji, ale ne moc silný, tak mi ve 12h. píchli vodu a hned to zacalo..no bylo to desný, do cca 18,0hod. sem byla v silenejch bolestech, pri kontrakcich sem musela stat, protoze malej byl nahore a neklesal..po 18,0hod. prisel doktor, ze to teda zkusíme, aby se to pohlo..tak pul hodky sem se hrozne snazila..oni taky, furt ho ve me nak otacel nebo co, sestra mi div neskocila na bricho, ale malej nepostupoval..no a pak uz to slo hrozne rychle..sal, epidural a za chvíli už adamek kicel snad na celo porodku
..uz sem byla tak stastna ze to mam za sebou..
hrozne me to ale mrzi, pritel tam byl se mnou celej den, a tesili sme se, az nam ho daj po porodu na pokoj, fotak byl taky pripravenej, a my nakonec nemame ani fotku z porodniho salu, a erikovi ho nedali ani pochovat, jen mu ho ukazali a sel domu
..takze nic moc..
Ale je to sluníčko, mela sem snad nejvetsi mimco v porodnici ![]()
jo ADIKO a rodil me ten cernoch
..nakonec ale i primar,no..
chci se zeptat, kdo byl na cisari.. porad me boli hrozne jizva a bricho, hlavne kdyz lezim nebo vstavam..u chuze mi to neboli, kdyz uz sem ,,rozchozena,, ale bojim se, aby to neco nebylo, tak jak dlouho tak ty bolesti po cisari trvaji?? a boli me i curani.. ![]()
jinak koukam, ze lucy asi rodi, takze drzim palecky, at to mas rychly..
az bude cas, tak se zas ozvu a hodim par fotek do galerky..
zatim papa ![]()
Jupíííí…podařilo se.První fotku Matýska máte ve fotogalerii.
Tak snad nejsem takový počítačový tele.
Během dne přidám další.Teď mastíme na kapičku k dr.
Kuk
jsem tu pořád
nějak mi to z těch pěti zase skočilo na osm, ale jsou silnější.
Tak jsem to měla i u prvního, doma po 5-ti a když jsme přijeli do porodnice, tak se to tak různě houpalo mezi 8-mi a 5-ti. Takže ještě vyčkávám, ať tam nesmrdíme celý den. Myslím, že když mají všude tak narváno, že by nás určo poslali ještě domu.
Ahoj holky,
Lucy ty máš teda nervy!
Ehm,no asi jako já,žejo
![]()
Tak ať to vyjde!! ![]()
Haňulko jsi dobrá ![]()
Neli koukám,že sis to užila
,ale hlavně,že jste s mimískem v pořádku a doma ![]()
Katy to je dobrý,že Radimek by chtěl taky kojit ![]()
Jiřulka mi ukazoval na prso a říkal co to je,co to máš? ![]()
Zebruš zvládneš to v pohodě,a když to moc nepůjde,vzpomeň si na mě,já tu mám dvě ![]()
Týnko dneska jsem zjistila,že Vítek už taky drží hlavičku a začíná bejt pěkně festovní,řekla bych,že už má tak 4 kila ![]()
Jinak režim stále nic moc,v noci se budí spíš po dvou hodinách než po třech a včera neusnul ani večer,kdy jindy vydrží i 4 hodiny..
Lucy , tak snad už dnes
. Já jsem teda taky v porodce počítala kontrakce a pořád se to měnilo - jednou po 5, pak zase po delší době, pak po 2, pak zase delší…kdo se v tom pak má vyznat…
Byla jsem ráda, že mi praskla voda, kdybych měla takový kontrakce doma, tak snad nikdy do té porodky neodjedu
.
Haňule , díky za „pupínky“
. Beník má na nose ty mília a asi i to akné. Ale který pupínky jsou teda z jídla?
On totiž to akné neměl a má ho až teď, tak jsem myslela, že je to z jídla. Já jen doufám, že mu to nenechá nějaký jizvičky ![]()
Neli , vítejte doma
. Tak jste si to taky užili se vším všudy - tlačení i císař
. Ale hlavně, že jste v pořádku a doma ![]()
Mě hodně bolelo břicho a jizva něco přes týden, teď už jen trochu břicho, jak se „smrskává“
. Ale jizva už nebolí. V porodce jsem musela vstávat pomalu a vždycky jsem se u toho málem přelomila, jak jsem uhýbala bolesti
.
Určitě to brzo přejde ![]()
Lucyyyyyyyyyy, drž saaaaaaaaaaaaa
inak, aj náš ňuňu zapsáva u prsa, cucká si cucká, potom ho pustí, dám ho odgrgnúť a ono že má ešte v brušku miesto, tak začne cuckať znova
![]()
a vyrážky sme tiež mali ten toxoalergický exanten, či čo, dostali sme fenistil , to ale vypil s cukrovou vodičkou. A bol potom deesne spavý.
KAtynka, super, že máte mliečko.
juchuchuuu
a tuším ste na tom aj vy tak, že nie žeby do haján, ale klepete do PC
![]()
Zebruško, nech sa čoskoro spraví auto.
Nelíí, vitaaaj doma
HAnulka, si sikulkaaaaaaa a naaadheraaa
a tu sú moji miluckííí
http://img1.rajce.idnes.cz/…ges/0018.jpg /> http://img1.rajce.idnes.cz/…ges/0008.jpg /> http://img1.rajce.idnes.cz/…ges/0024.jpg /> a takto sa smejeme
http://img1.rajce.idnes.cz/…ges/0042.jpg /> http://img1.rajce.idnes.cz/…ges/0044.jpg /> http://img1.rajce.idnes.cz/…ges/0048.jpg
Haňul , moc pěkný lachtánek ![]()
Beník už se budí. Ale dnes jsem stihla uklidit pokoj a koupelnu a trochu chodbu
. Tak snad se zítra pan doktor nelekne, až přijde
.
Jdu kojit a dívat se u toho na film… ![]()
Jsme zpět od dr.
Přibrali jsme kilo za 14dní!!!!Máme 4,20kg ![]()
Ale prý nejsme vůbec tlustý,rosteme hodně i do dýlky.nemáme skoro žádné faldíky.
°Haňulkooo, juchuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
teeda, rastie vam doma model
![]()
Zebruško, rpíjemné kojenie, či pozeranie na film
![]()
jeee a vy máte pána doktora,, nie doktorku? supeer
K té pravidelnosti kontrakcím: Mě to taky skákalo pořád…jsem si taky myslela, že jsou to ti poslíčci
Ale nakonec jsem byla ráda, že jsem si většinu první doby „odbyla“ doma
I když teprv v porodce začlo „to pravé ořechové“
![]()
Lucy: Tak snad to bude ještě dneska!
Haňul: Já jsem taky z domu odjížděla s kontrakcema po 5-ti a v autě už byly po 2, si ještě pamatuju, že jsem říkala bráchovi: Jestli nechceš, abych ti tady porodila, tak přidej
A že si to vzal k srdci, se asi bál o sedačky
![]()
Jůůůůůůů, to jste pěkně přibrali
Jde vidět, že Matýsko maminčino mlíčko chutná ![]()
Zuločku : Krásné fotky!!!!!!!!! A jak se Matuško hihňá
Taky se těším na náš první úsměv
![]()
Neli: Tak jsi to taky měla se vším, ale konec dobrý-všechno dobrý
A černoch asi nerodí každou
![]()
Zebruš: My jsem to novorozencký akné taky měli a zmízí to samo a následky to nenadělá ![]()
Tak já jsem toho taky nakonec stihla docela dost…ale až odpoledne, jelikož dopoledne bylo naše klasický prdíkový ![]()
Mno… možná má Adámek maličký problémek vytlačit hoví, asi jak jsme ze 3/4 na UM, tak je o trošilinku tužší, tak tedy fakt nevím ![]()
A dáváte některá čajík?? My máme od HIPPu Spokojené bříško, ale denně vypijeme okolo 50 ml ![]()
Tynko určitě je to z té UM.Adámek se nemůže vykadit.Chuďátko malý.
My jsme vykoupaný,nabaštěný a chrníme mamce v náručí.Jdu ho šupnout do postýlky a uvidím co bude…
Do galerky jsem dala ještě nějaké fotky.
papa
Tynko kolik vážíte vy?
Tak manža spravuje auto, snad to pojede ![]()
Beník chrní
Taky jsme měli dnes prdíkový den
. Cvičila jsem s nožičkama, masírovala bříško, chovala, dala sirup, ale stejně jsme řvali
. Ale nakonec to přešlo ![]()
Beník docela zlobí u brkání - dávám ho „přes rameno“ a on mě vždycky začne zvedat hlavu a ta mu pak padá
. A stejně si většinou nebrkne ![]()
Holky, nám pořád občas krvácí pupík
. V porodce řekli, že je krásně zahojený, ale doma začal krvácet. Doktor mu to poleptal čímsi, že mu to zčernalo a že prý to už krvácet nebude, a zase krvácí…
Asi jak se při brečení ten pupík zvedne
. Zítra se na to doktora zase zeptám ![]()
Haňul , to už jste obříci ![]()
Zuločku , jo jo doktora
. Tady jsou blízko jen dva - doktor a doktorka a ten doktor vypadal líp a jezdí k miminám na kontroly domů, takže tam nemusíme
A dá se mu volat při horečkách na mobil do večera.
Pěkné fotky ![]()
Týnko , u nás piju Spokojené bříško od Hippu já
, kdysi ho měla kamoška a mě zachutnalo, tak jsem si ho koupila
. Jinak malýmu nic nedávám. Doktor říkal, že můžu fenykl, ale já ho raději piju sama, v porodce říkali, že kojené děti do 6měs. nic víc než MM nepotřebují
Tak snad to prsa ještě nějakou dobu vydrží, už si docela zvykají
![]()
Odpoledne tady byla drsná bouřka, úplně jsem se začala bát
, najednou se zatáhlo, začalo hrozně pršet a padali po tunách kroupy ![]()
Ahoj holky,tady manžel od Lucky,právě jsem dorazil z Ústecké porodnice,do které jsme dorazili v 17 hod a ve 20:14 se narodil Tomášek,53 cm a 4,23.Vypadá ouplně stejně,jako jeho starší bracha Jirka,akorát,že má o 2 gramy víc (to asi bude těma vlasama,bo jich má plnou hlavindu),jinak fota sem vložit neumim a zbytek Vám určitě poví moje Lucinka
mějte se krásně pa Jirka